Greklands konkurs + IF Metall
Som vanligt så lyfter SvD:s medarbetare, Berglins, upp satirtecknandet till högre sfärer. De ligger i en helt egen klass, även om man ser ut internationellt. Stornäsan sticker ut, om uttrycket tillåts.

Att dessutom landets fascistparti tas fram på detta sätt glädjer ett gammalt tigerhjärta, själv minns jag tider då jag arbetade med uppsökande verksamhet bland skinnskallarna på helikopterplattan och andra ställen. Det är märkligt nog samma gäng nu som då trots att de låtit håret växa ut och bär slips, det senare dock inte helt utan gny. Det krävs från partiledningens sida och de flesta finner sig i det. Fattas bara med den lön och de pensionsvillkor de nu har. Man ska dessutom vara klar över att många av dem var arbetslösa innan de kom in i riksdagen.

Annars är det väl Grekland som är på allas tapeter i dessa dagar. Alltmer tyder på att landet faktiskt kommer göra en konkurs och ställa in betalningarna. Det betyder givetvis inte att Europas folk slipper betala för kalaset, det betyder bara att Europa kommer att bli ännu mer indragen i de dåliga
tider som följer, troligen med ett par bankkrascher. Vad det betyder för Spanien, Portugal och Irland kan vi väl gissa, det blir nästa gäng med nationer som dras in i soppan.

Hemma i Sverige går 33 000 medlemmar hos IF Metall arbetslösa, av dessa är två tredjedelar 2/3 redan utförsäkrade från A-kassan. Det är stiligt jobbat av vår högerregering, trots att folk betalade för sin egen A-kassa så har man lyckats sabotera den fullständigt. Nu blir det socialbidrag för hela slanten, eller försörjningsstöd som det heter nuförtiden. Men sådant drabbar ju inte riksdagens ledamöter som bekant. De lever gott på sin lön och sina förmåner, låt vara att de sparkades ut ur riksdagen för tio år sedan. Det är ju bara vanligt folk som högern vill åt, inte riksdagsledamöter, där gäller ingen arbetslinje minsann.

Kanske Maud Olofsson är en större begåvning än vi anat, nu har hon avsagt sig ordförandeskapet för att istället ägna sig mer åt svampplockning. En av hemsidans besökare mejlade mig och ville att jag skulle starta en insamling till en svampkorg till Lars Ohly också, men det tyckte jag var att gå för långt. Han har minsann råd att köpa sig en egen om lusten faller på. Annat är det med tiotusentals metallarbetare som nu står utan försörjning. Vi får hoppas att de vet vilka det är som stått för nedrustningen av A-kassan så de vet vart de ska gå när de inte längre kan ställa mat på bordet. Möjligen möter de ett gäng heilande typer utanför Sveriges Riksdag.

it Andra om: , , , , , , , , , svd123 ekot dn12 ex123 ab123


15 svar till “Greklands konkurs + IF Metall”

 1. Så svenska metallare ska protestera mot nedskärningarna medan grekerna bara ska lägga sig ner och ta smällarna?

  • Grekerna ska verkligen inte lägga sig ner. Tvärtom ska de göra allt de kan för att se till att de som ställt till med oredan, d v s den finasiella eliten och politikerna, ställs till svars.

   • Grekerna har själv ställt till med sitt elände, hög som låg. De har de politiker de förtjänar.
    Med ett utbrett klientelsystem där staten enbart betraktas som fiende och korruptionen griper omkring kan det bara sluta som det gör.
    De får sannolikt tvångsförvaltas av EU och IMF i fortsättningen.

    • Ah, det är den sortens demokrati som du älskar; jag förstår. Det kriminella gänget i IMF som ansvarat för vedervärdiga övergrepp på oräkneliga länder och folk skall alltså tvångsförvalta Grekland, ack så långt vi kommit.

 2. Socialförsäkrings-debatten är ju väldigt omodern idag, läser man medierna får man ju intrycket att bara a-kassan återställs eller blir si eller så många procent bättre så får arbetslösa arbetslöshetsersättning. Dessvärre så fungerar denna ”guld-klubb” bara för insiders på arbetsmarknaden, arbetsvillkoren går många gånger inte uppfylla & för alla utomstående ter sig fokuseringen på a-kassan nästan som vore det riksdagens inkomstgaranti som diskuterades. Det goda livet med frivilligt vald(!) medelklass-ledighet med friåret gick för sig (och kommer kanske igen snart med mp:s alla märkliga framgångar) men medborgarlön för småfolk i knipa är nog fortfarande långt borta (men inget är säkrare än att den kommer!)…

  • Medborgarlön skulle kraftigt minska effektiviteten hos arbetslösheten. Det är ingen slump att vi har arbetslöshet och det är ingen slump att det är emot arbetslösa högerregeringar går på hårdast. För att bevara förmögenheternas värde vill man ha många som jobbar med inflationsbekämpning och det åstakoms genom många arbetslösa och deras effekt på inflationen ökar med deras armod. Så nej, nån medborgarlön får du aldrig se.

   • Inget är säkrare än att medborgarlön kommer då själva kapitalismen hotas av den vikande köpkraften, utan förmåga att masskonsumera är det kört. För övrigt så är det ”socialdemokratiska” regeringar som varit värst mot de arbetslösa, FAS3 är designat av (s) & originalet hette aktivitetsgaranti, så nära rent tvångsarbete enligt närmast nazistisk/kommunistiska modeller man kan komma i en s.k. demokrati.

 3. EU:s medicin för att komma tillrätta med Greklands katastrofala ekonomi är bl.a besparingar av den offentliga sektorn, högre skatter och fler privatiseringar.
  Det är nyliberala ”reformer” som vi svenskar blivit alltmer bekanta med under statsmännen Reinfeldts och Borgs styre
  men vi vet nu med säkerhet att den politiken bara urholkar välfärden
  – och bara kommer de redan besuttna till gagn.
  Eftersom de då kan flytta ”privata” pengarna till skatteparadis – och inte betalar någon skatt.
  Det mest orättvisa är ändå att privata skulder och bankernas överutlåning nu
  i bl.a Grekland såväl i Spanien, Rumänien och Irland ska som vanligt till största delen betalas med skattebetalarnas pengar genom diverse s.k nyliberala ”reformer”.

  Aftonbladet har infört en Nusvensk Ordlista.
  Privatisering, skriver Carsten Palmear, är
  det effektivaste sättet att bekämpa byråkrati inom den offentliga sektorn,
  liksom halshuggning är det säkraste botemedlet mot huvudvärk.

  • Det sjuka är att det aldrig diskuteras i media att Grekland borde öka skatteintäkterna. De har mycket lägre procentuella skatteintäkter än i EU, och enormt mycket mindre än i Sverige.
   Jämförelse med ett företag: Ett företag behöver intäkter för att täcka utgifterna, antingen skär man i utgifterna, men man måste även kolla på intäkterna, hur de kan ökas.

   • Jodå, det diskuteras varje dag att Grekland har för låga skatter och att dessutom skattesmitningen är utbredd. Vad som mindre pratas om är kraven som demonstranterna på Syntagmatorget för fram, nämligen att åtstramningarna först och främst ska drabba de jätterika, t.ex. storgubbarna inom skeppsnäringen och turistindustrin, och inte som nu ”småfolket”. Men dessa krav avvisas bestämt av både Pasok, Ny demokrati, EU och IMF i skön förening. Ja, vad EU är för någonting blir allt tydligare.

    • Det bör tilläggas att ’småfolket’ i Grekland, d v s de som tillhör låg- och medelklassen, alltid har gjort rätt för sig och betalat skatt. Problemen i Grekland består främst av en utbredd skatteflykt hos den rika delen av befolkningen samt hos politikerna.

     Det politiska systemet i Grekland har också gynnat framväxten av ett politiskt klimat där partierna tävlar om vem som kan ’ge mest’ till folket, självklart med lånade pengar, vilket skapat enorma underskott i statsbudgeten.

     Greklands medlemskap i EG är också en viktig punkt för det var därefter som den offenliga sektorn svällde till allt för stora proportioner vilket också drev på bildandet av de stora underskott vi nu ser.

     Hur svårt det är för €uroländer att ta sig ur kriser ser vi också. Den gemensamma räntan och valutan omöjliggör de två främsta metoderna att motverka eknomiska kriser för enskilda stater.

 4. Det var hit min kommentar skulle:

  Höger,höger,höger – det går käpprätt åt höger!!

 5. Varför finns det inget parti som tycker som ni? Som gör den analys av samhället? Att arbetslösa kläms åt för att minska inflationen som drivs upp av, bl.a. bankerna som har i princip blivit sedelmakare när man har minskat kraven på soliditet? (Själva grunden för bl.a. Greklands krasch).

  Varför finns det ingen opposition i Sverige? Varför håller alla på att tjata om det jävla RUT-avdraget istället för att kritisera det kapitalistiska systemet, som nu, faktiskt, håller på och rasar samman i hela världen. Och då har vi inte ens kommit i närheten av miljöförstörningen – där det första resultatet ses i Nordafrika: de protesterar mot höjda matpriser (pga missväxt, pga klimatförändring).

  Heja Jinge!

 6. Ställer samma fråga, varför kitiseras inte det som är orsaken till problemen istället för att lappa o laga i ett ekonomiskt system, vars själva syfte är att skapa stora ekonomiska skillnader i samhället? Koncentration av kapital är detsamma som mycket makt. Inte bara för egen del, utan också över andra.
  EU är bakom den s.k ”dröm om fred i Europa” inget annat än ett kapitalistiskt jätteprojekt för att garantera sin egen utbredning i Europa, det är bara att sätta sig in i konsekvensen av den utpressning från långivarnas sida om införandet av s.k ”reformer” som krävs av Grekland för att de ska få sina jättelån för att förstå detta. Vore jag grek skulle jag också vara ute på gator och torg för att protestera mot den undfallenhet hos politikerna som egentligen bara ytterligare minskar landets egen frihet att bestämma över sig själv. Snacka om mänskliga rättigheter och demokrati, men när det kommer till skarpt läge verkar detta inte längre vara aktuellt i EU.

  Det är dags för de internationella bankerna att själva ta sitt ansvar för de pengar de lånar ut, det ska inte människorna i fattiga länder behöva göra.