Grekland, Italien och sen då?


Själv tycker jag att det känns som om hela Europeiska Unionen är på väg att falla i bitar, i ärlighetens namn så tror jag att det vore bra för Europa, men det kanske inte de välavlönade politikerna i EU-parlamentet tycker. Antagligen är parlamentet den största skyddade verkstad som någonsin funnits, och det är knappast underligt att politikerna drev igenom idén, de månar ju bara om sin egen försörjning.

DN: ”Två journalister som står nära Italiens premiärminister Silvio Berlusconi säger att han kan avgå redan på måndagen. Uppgifterna fick den italienska börsen att vända uppåt.

– Att Berlusconi är på väg att avgå är klart. Det är en fråga om timmar, vissa säger minuter, säger Giuliano Ferrara, redaktör på dagstidningen Il Fogliom, enligt TT.

Franco Bechis, vice vd på den Berlusconivänliga dagstidningen Libero, sade på Twitter att premiärministern kommer att avgå på måndagskvällen eller tisdag morgon.”

Som alla redan har sett så är Papandreou historia, och enligt alla media så har Berlusconi också ställt in kursen ut ur den italienska politiken. Det är givetvis en kvalitativ förbättring för demokratin som helhet, men framförallt för det italienska folket. Men Berlusconi lär fortsätta att tala till dem eftersom han äger en så stor del av landets TV-kanaler och tidningar, så tyst på honom går det troligen inte att få.

När Italiens ekonomi rasar så är Euron över som valuta tror jag. Grekland är en lilleputtekonomi i jämförelse, och oavsett vad vi har tyckt om Euron här i Sverige så kommer den ekonomiska krisen att drabba även oss. Till att börja med är det den exportinriktade industrin som drabbas eftersom det mesta av kundunderlaget finns nere i Europa, men vad vi ska göra den dagen som vi inte längre kan importera jordbruksprodukter vet jag inte. Vi får väl teckna köttbullar om vi vill ha några, det ser inte bättre ut med tanke på EU:s jordbrukspolitik. (forts nedan..)

Här har vi pumpat in miljard efter miljard i subventioner till franska bönder som hellre odlar vindruvor än något som går att äta och som de dessutom kan försörja sig på. Det verkar inte som om grodätarna gillar att odla spannmål och rotfrukter av olika slag, går det inte att göra vin av skörden så har jag fått intrycket att de vänder det direkt mot presidenten. Fördelen med allt elände är väl möjligen att vi får tillbaka tullen. Nackdelen är väl att vi måste växla till landets valuta i varje land vi passerar. Någon annan nackdel finns väl inte?

it Andra om: , , , , , , , dn1 sr1 svt ex ab1 svd1


8 svar till “Grekland, Italien och sen då?”

 1. Jag tittade på statistiken över våra 30 största köpare. Det enda EU-land vi har verkligt stor export till är Tyskland (10% av exporten). Krisländerna Italien och Spanien, med mindre än tre procent vardera, kommer långt ner på listan och Grekland, Portugal och Irland finns inte alls där. EU är mindre betydelsefullt än att bygga långsiktiga kontakter med stora ekonomier som Indien, Kina, Brasilien, Sydafrika och några till (som finns på 30-listan redan). Dessutom plågas Sverige av ett permanent exportöverskott (vi säljer mer än vad vi behöver för att betala exporten, och för det får vi pengar som bara försvinner någonstans utan att vad jag kan se komma svenska folket till godo) vilket innebär att sänkt export inte är någon katastrof för den nationella ekonomin sedd i sin helhet. Snarare en välsignelse. Vi kan använda resurserna hemma i stället för att skicka dem ur landet.

  Jag tänker inte kolla fransk jordbruksstatistik, men är det inte så att Frankrike är en jätteproducent av vete exempelvis? Och bekymret är att olika typer av jordbruksstöd rinner iväg till de redan rika storgodsen i EU medan småbrukarna trängs undan? Det gäller även Sverige antar jag, med de gynnade så kallade tiotonnarna (skördar på tio ton per hektar).

  • Jo, vete som odlas trots att det inte behövs. Sedan dumpas det med EU-subventoiner i Afrika så att bönderna där inte kan få lönsamhet i den egna odlingen.

   Kapitalism…

   • Det är väl inte kapitalism att subventionerna bort ett överskott? Snarare u-hjälpsidioti. En lagändring och problemet är löst…

 2. Nu ska visst Carl Bildt ha läxat upp grekerna för dålig skattemoral.

  Hur har det gått med hans gamla skatteaffärer? Det finns säkert flera…

  Från din blogg:
  Carl Bildt har en 46-årig ”barnflicka” som bor hemma hos familjen på Östermalm i Stockholm. Hon har uppehållstillstånd i Sverige för att arbeta som barnflicka hos Bildt, och hon får lön. Men hon betalar ingenting i skatt.

  Från Aftonbladet
  De kroatiska myndigheterna har dock beslutat att utrikesministern ska betala motsvarande 2 000 kronor om året i fastighetsskatt.

  Carl Bildt tror inte att han har betalat det heller.

 3. Inte för att jag kommer att sakna just Berlusconi, men avgångskraven bottnar på intet sätt i en verkligt demokratisk process. Om både Papandreou och nu Berlusconi tvingas bort så är det inte för att respektive lands väljare bestämt så, utan för att Eurosamarbetets (och i förlängningen EU:s) väl och ve går före. Grekland och Italien har i princip tvingats avskaffa demokratin temporärt.

  Att just det skulle bli valutasamarbetets facit kan jag tycka är det verkliga haveriet här. Även om både Euron och EU överlever krisen vet alla vad som gäller från och med nu. Kör det ihop sig kan det plötsligt vara Tyskland och/eller Frankrike som bestämmer.

 4. Nu ska vi inte måla fan på väggen :) :) Varför skulle vi inte kunna importera jordbruksprodukter?
  Det låter som att du utgår ifrån att euron kräver att de sydliga EU-länderna måste vara med? Bara för att EMU i dess nuvarande skick inte fungerar innebär det inte att fördelarna med en valutaunion försvinner (ökad handel, lägre transaktionskostnader för privatpersoner och företag, ökad konkurrens etc…).
  Om Italien failar totalt kan man däremot sätta en slant på att många länder med dålig ekonomi lämnar euron och de friska länderna behåller (alt. återgår till sina egna för att senare återuppta euron)

  Du skal inte vara skadeglad i att euron faller bara för att du inte gillar EU och EMU. Det är trots allt länders välfärd och tillväxt som står på spel. Faller Grekland och Italien kan dessa länder se BNP falla med allt mellan 0-25%, enligt många bedömare.

  • Jag förstår inte vila fördelar det är du talar om, och även om det finns fördelar så överväger nackdelarna. Hur kan jag veta detta då ?

   Jo det är nämligen som så att det historiskt finns noll valutaunioner som fungerat och noll valutaunioner som överlevt eller fört något gott med sig. Antingen lär vi oss av historien eller så kör vi på tills hela det ruttna bygget rasar ihop.

   Jag var skeptisk till €U men det är inget jämfört med vad jag känner inför €uron som är ett allt igenom idiotiskt projekt som saknar framtid OM inte €U ombildas till en federal superstat där alla f.d medlemsländer tvingas att byta till €uron.

 5. Kan Jinge gissa vilken lösning som kommer att presenteras för fåren? ( EU-medborgarna)

  Denna kanske:

  Vatican Calls for ’Central World Bank’ to Be Set Up
  http://www.cnbc.com/id/45013499

  ”The Vatican called on Monday for the establishment of a ”global public authority” and a ”central world bank” to rule over financial institutions that have become outdated and often ineffective in dealing fairly with crises.”

  ”Such an authority should start with the United Nations as its reference point but later become independent and be endowed with the power to see to it that developed countries were not allowed to wield ”excessive power over the weaker countries.”

  ”Of course, this transformation will be made at the cost of a gradual, balanced transfer of a part of each nation’s powers to a world authority and to regional authorities, but this is necessary at a time when the dynamism of human society and the economy and the progress of technology are transcending borders, which are in fact already very eroded in a globalizes world.”

  Som lök på laxen drar jag fram denna lite äldre artikel som handlar om samma lösning:

  Pope calls for a new world order
  http://www.smh.com.au/world/pope-calls-for-a-new-world-order-20090709-ddic.html

  ”POPE Benedict XVI has proposed a new world political authority ”with real teeth”, possibly in place of the United Nations, to enforce an ethical financial order and end the global financial crisis.”