Grekiska valet, Obama säger – Investera!

Det kommande grekiska valet ser ut att bli som tecknaren Latuff förställer sig, grekerna ska gå till val för att rösta för eller emot den linje som företräds av Angela Merkel även om det ser ut som om det rör sig om politiska partier.

DN: ”Barack Obama verkar under toppmötet ha fått med sig övriga G8 i åsikten att EU borde gasa snarare än bromsa sig ur krisen – en seger för den franska linjen på bekostnad av Europas ekonomiska motor Tyskland.

– Som alla ledarna här i dag håller med om så måste tillväxten och jobben vara vår högsta prioritet, sade Obama på sin avslutande presskonferens.

Motsättningen hade anats när Obama vid inledningen av Camp David-mötet hälsade Tysklands förbundskansler Angela Merkel välkommen med orden: Hur är läget?”

Några tycker att det verkar som om Obama föreslår något som kan liknas vid Keynesianism, det undrar jag om det verkligen stämmer. Jag tror att det är en helt annan politisk filosofi som ligger till grund för det G8 föreslår. Dessutom är talet om en Euro-obligation ett tveeggat svärd. En sådan obligation ska tecknas av länderna i EU, vilket i praktiken betyder att alla EU:s stater ska förbinda sig för att köpa dessa papper vilket i sin tur skulle öka statsskulden på ett extremt sätt.

Vår egen finansminister har väl hävdat att Sverige aldrig skulle delta i något sådant, vilket jag ser som den precisa motsatsen, vi kommer väl att beställa sådana Euro-obligationer för hundratals miljarder om man inför ett sådant verktyg. Det är väl meningen att vi återigen ska bevisa att uttrycket ”Die dummen Schweden” fortfarande är giltigt.

Nu kan man ju undra om grekerna verkligen kommer att rösta för ”Merkel-linjen”, i det här fallet att gå i Agneta Merkels och de andra Euroländernas ledband. Jag tvivlar på det, särskilt utifrån det faktum att de ledande grekiska partierna uppenbarligen blir alltmer Euroskeptiska. Men att den grekiska valsedeln skulle kunna utformas så som Latuff föreställer sig den är nog helt klart, något säger mig att vi går mot en stökig sommar.

it Andra om: , , , , , , , , , dn12345 sr1 svd123456 gp ab1234

  11 comments for “Grekiska valet, Obama säger – Investera!

Comments are closed.