Grekerna får förstatliga sina banker
Det är olika toner som kommer från Grekland. I veckan så har Ekomedarbetare berättat om hur omöjligt det är att få ett kvitto på tjänster i landet, andra medarbetare har talat om svårigheterna att få betala med kontokort. Orsaken ska vara att kontokorten innebär att myndigheterna får insyn i affärsverksamheten och man dessutom tvingas att betala moms.

AB: ”Tusentals demonstranter samlades på onsdagen på Syntagmatorget i centrala Aten och drabbade samman med polis. Beväpnade med gatsten och stålrör slogs demonstranter mot kravallpolis efter omröstningen. Enligt Reuters lyckades omkring 30 demonstranter bryta sig in hos Eurobank i Aten efter parlamentets ja. Kravallpoliser lyckades enligt vittnen hindra demonstranterna från att sätta eld på lokalerna. En parlamentsledamot som företräder regeringspartiet blev attackerad på en gata i Aten på onsdagskvällen, rapporterade polis enligt AFP. Ledamoten hade, enligt AFP, sagt att han skulle rösta mot förslaget, något han i omröstningen inte gjorde. Han ska inte ha skadats i attacken.”

Stämmer dessa uppgifter så är situationen till och med värre än vad jag har anat. Korruptionen i landet är uppenbarligen av enorma proportioner, befolkningen anser uppenbarligen att myndigheternas beslut om skatt är
– stöld. Själv tycker jag att det är lite svårbegripligt, samtidigt som jag lyfter på ögonbrynen inför de låga pensions-
åldrarna. Nu vet jag inte om allt man läser kan betraktas som sanningsenligt, men korn finns det väl.

En annan sak är frågan om bidragen från Euroländerna, själv tror jag att de miljarder som nu kommer gå till Grekland snart är förbrukade, och då kommer det ett rop på mer. Vore det inte bättre att de gick tillbaka till sin gamla valuta och lämnade EU fram till den dagen då landet fungerar igen? Att sälja en massa statliga företag hjälper knappast det grekiska folket, de som drar nytta av sådana saker är bara den s.k. marknaden, de som får betala högre priser för allt är civilbefolkningen.

Se bara hur det gick för oss. Vi har EU:s lägsta tillverkningskostnader för elektricitet samtidigt som vi medborgare tvingas att betala något av de högsta priserna i unionen. Det enda raka för grekerna är väl att de förstatligar sina banker, något som vi också borde göra?

it Andra om: , , , , ab1 ex dn svd ekot svt gp


8 svar till “Grekerna får förstatliga sina banker”

 1. Det sas när EU startade att det var ett fredsprojekt och vår enda möjligheten om vi ville behålla demokrati, rättssäkerhet, de mänskliga rättigheterna
  och fria och suveräna nationer i Europa.
  Men om man betänker vad de storslagna ideérna betyder idag
  så förstår många
  att EU egentligen bara är den rovgiriga
  elitens storslagna och råa nyliberala leksak och projekt .
  Folket bryr man sig inte om, det märks tydligt på protesterna på gator och torg i Grekland
  För nu vett enda man vill ha av dem
  är billig arbetskraft, skattepengarna att leka med
  och ett oändligt tålamod.

  Men tji fick dom…
  Heja Grekland!!!
  Avanti!(vet inte vad framåt heter på grekiska.)

  • Antingen måste EU blir en federal stat à la USA eller också får man upplösa alltihop. Den nuvarande halvmesyren håller inte, man stiftar lagar som ingen bryr sig om att följa, inte ens initiativtagarna till lagarna. Tyskland och Frankrike var till exempel de första länderna som bröt mot reglerna att underskotten får vara högst 3 % av BNP.

 2. Bankers konspiration att köpa ett land till rea pris är vad som sker just nu i Grekland. dom fokuserar allt där för att ta bort blickar från andra länder med samma problem eller värre. Fiffel och korruption samt bankers ansvarslöshet som pumpar in pengar då dom vet att staterna och EU betalar notan. Nu pratas det om Grekland ur EU men det är EMU som är problemet och hindrar utvecklingen. alla växer inte med samma takt och utan devalveringen så skapas dessa problem. Att sälja ut statligt ägda bolag som går med vinst ( för vem köper ett förlustbolag?) kommer försätta grekland i en värre kris framöver med hårdare åtstramning och nedskärningar när det kommer in ennu mindre pengar till staten.

 3. Dessutom är statliga anställningar bästa sättet att komma åt skattefusk. Staten betalar ut lönen och gör avdrag för skatten = nästan omöjligt att fuska !