Grattis Sudan, sorry Palestina!


Alla vet att Palestina arbetar för att bli erkända av FN, något som inte ses med blida ögon av Israel och USA, ja de kommer rentav hindra palestinierna från att bilda en egen stat.

Men vissa länder utropar sig som självständiga stater, och då går det dessutom både snabbt och bra. Men så har också Sydsudan 85 procent av den sudanesiska oljan, en sak som definitivt gynnat Sydsudans självständighetssträvanden. Ett land med mycket olja kan man inte neka självständighet.

Det stör mig att inte media rapporterat varför Ship to Gaza stoppades, eller varför Grekland fick order om att effektuera stoppet. Och nu när Sydsudan blivit ett eget land, varför berättar man inte varför det gick lätt och varför palestinierna möter ett så massivt motstånd?

Fast å andra sidan, palestinierna kanske ska vara glada för att de inte har en massa olja, i deras fall så hade de omedelbart ockuperats av två länder som skulle ha hävdat att de gjorde det för att utplåna en massa imaginära massförstörelsevapen, och hur kul hade det varit?

it Andra om: , , , , , , , Wikipedia dn svd ex ab sr svt


12 svar till “Grattis Sudan, sorry Palestina!”

 1. Ja och Israel var den första staten i världen som erkände Den nya staten.

  • Naturligtvis! Man måste ju ge något tillbaka till USA som tack för hjälpen med Grekland… Fy fasen vad pinsamt…

  • Det är klart att Israel erkänner den nya staten. Den nya staten är från början till slut ett israeliskt projekt. Vänta bara tills när Israel ser till att Nilens vatten stryps så att det inte når de äckliga araberna i Sudan och Egypten. Gud gjorde liksom en jättetabbe när han lät Nilen rinna genom terroristland. Det ska Guds utvalda folk snart ändra på.

   • De sissta 15 åren har det varit förhandlingar mellan Sudan och Egypten om just vattentillförseln till Nilen. Orsak, Sudan håller på att bygga fördämningar för vattenkraftverk. Man har ännu inte kommit överens, men risken finns att 25 procent mindre vatten kommer den Egyptiska den av nilen tillgodo.
    Man har samma problem med vattentillförsel mellan Turkiet och Syrien. Turkiet bygger också kraftverk därmed har vattentillförseln minskat till Syrien vilket i sin tur gjort att den bördiga jorden blir till öken.
    Hundratals Sydsudaneser har fått sin utbildning i Israel dels inom entreprenörskap ekonomi hur man startar kollektiva jordbruk och hur man på ett effektivt sätt använder sig av det vatten man har tillgång till. 400 sydsudaneser lämnade Israel för några månader sen (de blev ej utslängda)och skall vidautbilda andra. Det är ett effektivt sätt att bedriva U-Hjälp, hjälp till självhjälp.

    • ”men risken finns att 25 procent mindre vatten kommer den Egyptiska den av nilen tillgodo.”

     Att man fyller dammar betyder inte att vattnet försvinner, det skickas ju tillbaka till Nilen efter att turbinerna har lånat det.

     ”Hundratals Sydsudaneser har fått sin utbildning i Israel dels inom entreprenörskap ekonomi hur man startar kollektiva jordbruk”

     Hur gick det då? Det är väl så att mörkhyade inte är särskilt väl sedda i Israel, bland annat har svarta judar från Afrika råkat rätt illa ut har jag för mig. Det har stått en hel del om det i Haaretz.

     • Nu gör du det lätt för dig Ginge. Nilens vatten skall inte enbart användas för att producera ström utan även för bevattning.
      Visst förekommer det att Etiopiska judar diskrimineras och det är förkastligt.Att dessa har svårt att anpassa sig är inte så märkligt, att komma från ett mer eller mindre stenåldersliv till ett modernt sammhälle med allt vad det innebär och samtidigt behålla sitt judisk kulturella arv är en prövning för dem. I Etiopien finns endast 8000 kvar, dessa kommer under en 2-års period att hämtas till Israel. Dessa lever idag i stora flyktingläger under eländiga förhållande, men för att de skall kunna komma till Israel måste de först få tillstånd att lämna Etiopien till Sudan.
      Samma problem var det med de Yimenitiska judarna, men deras profetsia gick i uppfyllelse att de skulle komma till Israel på en flygande matta. Idag lyssnar man till deras musik som är speciell vars texter offtast handlar om deras historia och deras kultur. Men framför allt deras unika sångstil.

      • Nu gör du det lätt för dig Ginge. Nilens vatten skall inte enbart användas för att producera ström utan även för bevattning.

       Till att börja med så stavas mitt namn med bokstaven J eftersom det är en förkortning av Jan-Inge. För det andra så kommenterade jag bara det du skrev, någon annan info hade jag inte.

       Det är nog svårt för vem som helst att flytta till Israel, och nej, jag menar inget elakt med det. Även om de flesta israeler är européer i första eller andra generation så måste det kännas speciellt att komma till ett land som beter sig som de gör mot sina grannar. Även om jag vore judisk så skulle jag tycka det, ett ständigt dåligt samvete för allt som de bortkörda fått gå igenom, och alltjämt får gå igenom… Nej fy…

  • Det är klart att Israel gör det. Med ett slag lade man nu rabarber på enorma mängder olja och vatten som tillhört ett arabiskt land.

   Underligt att israelerna hatar araberna så. Araberna, det enda gamla stora folket som aldrig någonsin förnedrat judarna utan tvärtom, erbjudit dem skydd några gånger, när de varit väldigt utsatta. Jag skulle vilja förstå hur det hänger ihop med israelernas medvetenhet om sin historia och sitt arv. Förr eller senare är det ju araberna man måste vända sig till, igen, när vindarna vänder.

 2. Israel kommer att Erkänna syd Sudan nästa vecka enligt den israeliska UD , Erkännandet kommer samtidigt som Israel driver en stor kampanj för att blockera ett erkännande av en palestinskstat av FN generalförsamling i September

  Den amerikanska kongressen beslöt i Torsdags med rösterna 407 mot 6 att stoppa det amerikanska finansiella stödet till palestinierna i fall de fortsätter sin strävan efter en självständig stat
  USA och Israel erkänner syd Sudan samtidigt är de beslutsamma med sina försök att förhindra skapandet av en palestinsk stat i varje pris , Att syd Sudan och Östtimor blivit självständiga före det palestinska folket är moralisk förkastligt

  Man kan fråga sig hur dessa länder erkänner rättigheterna till ett folk och ignorera ett annat och man kan undra vad är som farliga för Israel skapandet av en palestinskstat eller avsaknaden av en palestinsk stat ?

  Verkligheten är att idag hela världen ser på palestinierna som nation i varje avseende förutom officiellt status , Palestinierna har gemensamma arv , kultur ett territorium och en flagga – en önskan att vara oberoende folk

 3. Visst finns det olja i Sudan. Men i Palestina är marken mer värd än några papperssedlar. Sen finns det länder som, till skillnad från utbrytarstaten i Sudan och Palestina, faktiskt har varit självständiga, demokratiska och reforminriktade men ändå inte blivit erkända av någon. Somaliland är ett sådant.

  • Sen finns det länder som, till skillnad från utbrytarstaten i Sudan och Palestina, faktiskt har varit självständiga

   Vad menar du med det ??

 4. Man kan även lägga till den europeiska utbrytarstaten Kosovo till listan- De fick sin självständighet på rekordtid genom politiska påtryckningar från framförallt USA som ville ha en lydstat i området. Att Kosovo också, till skillnad mot ett framtida Palestina, i princip saknar egna naturresurser och idag inte har minsta tillstymelse till demokratisk utveckling är ju inga positiva tecken enligt mig.

  I Palestina har man redan en gång genomfört demokratiska val i god ordning som tyvärr underkändes av den ’demokratiska’ grannen Israel och man har viss tillgång till såväl naturresurser som infrastruktur som defenitivt gör landet moget för ett internationellt erkännande och enkelt skulle klara övergången till ett självständigt land.