Grannarna i Täby är inte arbetslösa?


Det märks att Fredrik Reinfeldts referensramar är snäva, på gränsen till obefintliga. Han har fått kritik massor av gånger för att han inte kan visa vare sig empati eller någon inlevelseförmåga när ungdomar berättar något för honom om sin verklighet, och därför håller jag helt med Isobel Hadley-Kamptz i hennes yttrande:

SvD: ”– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet, sade Reinfeldt.

På mikrobloggen Twitter uppstod genast två så kallade hashtaggar, som markerar ett speciellt ämne som diskuteras. #ReinfeldtTT och #Svenskarmittilivet. Flera ifrågasatte varför man skulle särskilja ”etniska svenskar”.

Den liberala debattören Isobel Hadley-Kamptz skrev: ”Det är ju milt sagt bekymmersamt om Reinfeldt inte anser att problem är problem förrän de drabbar hans Täbygrannar, ja.””

Samtidigt så väljer Stefan Löfven att gå ut i pressen och hävda att det inte är värdigt en statsminister, frågan om den kommentaren är värdig en statsministerkandidat. Den känns inte helt klockren, jag tror nämligen att Löfven hade kunnat säga något liknande i en stressig situation. Rimligtvis borde de där herrarna finna varandra ganska snabbt om de sätter sig ner och fikar, Reinfeldt är mycket höger, för att inte säga väldigt mycket. Men det är ju faktisk Löfven också, i vart fall om man ska döma efter de uttalanden som kommit från det hållet.

Med det vill jag ha sagt att jag tvivlar på att vi skulle märka speciellt mycket om vi böt till en socialdemokratisk regering.

it Andra om: , , , , , svd12 svt dn123 gp ab12


16 svar till “Grannarna i Täby är inte arbetslösa?”

 1. Bra skrivet igen! Pekfingret i ögat, litet brutalt, men gillade speciellt slutet!
  Makten korrumperar och byter nog kostym på de flesta, de här ovannämnda herrarna har för länge sedan glömt verklighetens folk.

 2. Ammen, det är ju precis så det är. Själv ser/känner jag INGEN arbetslös alls (rör mig på ett stort område i Västernorrland där jag känner massor med folk, bor i Sundsvall). Däremot har jag sett arbetslösa nyinvandrare figurera i lokala media, vissa kan vare sig språket eller något annat och då är det problematiskt, herr Löven. Det kan ta många år för dem att förhoppningsvis börja arbeta. Vad är det för fel att påpeka sådant för att bemöta Lövens floskler om ”massarbetslöshet”?
  Nu yrar Löven om ovärdighet(ska han och hans gelikar säga!), dela in ”oss” i grupper, göra skillnad på folk, sätta olika grupper mot varandra, och allt vad f-n han kom med idag.

  • Du rör dig uppenbarligen inte så mycket i västernorrland. Då du bara ser invandrare i media. I så fall rör jag mig mer i västernorrland och jag bor inte ens där. Det är tydligt att ditt begränsade perspektiv och erfarenhet av världen omkring dig är ditt största problem och gör dig till den inskränkta person du är, som söker enkla förklaringar med flyktingar som måltavla. Du är ett samhällsproblem som är större än invandringens problem.

 3. Reinfeldts lilla felsägning är kul på det viset att den sammanfattar Moderaternas sätt att hantera alla samhällsproblem de har svårt med. Arbetslösheten, inkomstklyftorna, barnfattigdomen, segregationen, etc – alltihop kan skönmålas genom att helt enkelt räkna bort valda grupper.

  Ärligt talat begriper jag inte hur Löfven skulle ha kunnat låta bli att hugga på det. Han tänker ta sossarna till val på att prata om massarbetslösheten så mycket som möjligt. Att hans huvudmotståndare, tillika statsministern, gör uttalanden som förringar arbetslöshetens omfattning är nästan för bra för att vara sant.

  Det roligaste med alltihop är att Reinfeldt troligen faktiskt menade just sina ”grannar i Täby” när han halkade in på den olyckliga omskrivningen. Det kan han givetvis inte vidhålla nu när formuleringen används för att trasa sönder uttalandet. Men alla som följt Reinfeldts politikerbana vet att han lever väldigt högt på identifikation med den villaförortsboende medelklassen. De utgör hans kärnväljare och de ser ju inte arbetslösheten som en viktig fråga.

  Hur vansinnigt det än låter kanske detta faktiskt blir Moderaternas sätt att bemöta Socialdemokraterna i just jobbfrågan. De tänker kanske försöka negligera och förminska den – i hopp om att ”etniska svenskar mitt i livet” återigen ska känna att Reinfeldt är en av dem.

 4. Märkligt att du utgår ifrån Reinfeldt och hans felsägning alternativt brunballongstest och landar i kritik mot Löfven. Det tar fokus bort från Reinfeldts uttalande, och det är olyckligt, oavsett vad man tycker om Löfvens politik i övrigt.

   • Att någon med 30 års bakgrund i Sveriges största industriarbetarfack skulle förstå arbetslöshet så illa att han inte kan beskriva den korrekt tror jag att vi måste utesluta. Håll i minnet att vi jämför med snubben som överhuvudtaget aldrig sett den riktiga arbetsmarknaden innifrån förrän han började åka ut och göra arbetsplatsbesök som statsminister.

   • Tror du inte att en stor skillnad skulle vara att de flesta tidningar och borgerliga partier skulle anse att 8 % arbetslöshet är massarbetslöshet med en s-ledd regering?

    Hans grannar i Täby var knappast arbetslösa 2006, eller?

    Undrar om Anna Kindberg Batra funderat på betydelsen att smart = ”att skylla ifrån sig” av hennes famösa uttalande om Stockholmare är smartare än lantisar.

   • Jag tycker jämförelsen är orättvis även om sossarna inte visat sig vilja bekämpa arbetslöshet och välfärdsdemonteringen på allvar. För Löfven har aldrig skrivit en kryptofascistisk bok.

 5. Reinfeldts täbygrannar lär väl vara de sista som påverkas av arbetslöshet, så ska vi vänta på dem så lär vi ha 30% arbetslöshet innan Reinfeldt reagerar.

 6. Efter att ha hört Reinfeldt ”försvara” sitt utspel i Rapport i kväll tror jag att jag bättre förstår strategin bakom det. Han antyder, via sinnrika omvägar, att regeringens sysselsättningspolitik fungerat bättre på vissa grupper än andra. Exakt vilka måste han inte längre säga. Från och med nu behöver han bara retirera och låta budskapet verka. Målgruppen har uppfattat det tydligt.

  Det här är egentligen bara en ny variant av gamla ställa-olika-grupper-mot-varandra-strategin. Förut räckte det med att ställa arbetslösa mot löneanställda, men nu behöver man bli tydligare. Oppositionens förväntade angrepp om att regeringens politik inte fungerat måste kunna bemötas med: ”Jo, det har den inte för dom.”

  Fast ingen kan påstå att det är en riskfri strategi.

  Oerhört intressant ska bli att se hur allianskamraterna (förutom Federleys ryggmärgsreaktion) beter sig efter detta. Jag misstänker att det även finns en hel del moderater som känner sig obekväma med att exempelvis SD genast bildade kör. Den egna partiledarens utspel riskerar utplåna ett helt decenniums hårt arbete för att distansera sig från det berömda valstugereportaget.

 7. En (s)-regering hade aldrig, aldrig kunnat hålla på & kokettera med ”sin arbetslinje” när läget är värre totalt sett än när man, förr länge sedan, lovade dyrt & heligt att omedelbart ordna riktiga jobb åt folk, inte bokstavskombinationer. Det enda man skulle läsa om i samtliga blaskor vore nämligen då ”MAJKENS TÅRAR: -VARKEN JAG, BARNEN ELLER BARNBARNEN HAR LÖNER ATT LEVA PÅ!” För övrigt vore det väl ”intressant” om bilprovningen sa: ”-Nej, bilen har inga fel på bromsarna trots att inget händer när bromspedalen trycks ner. Handbromsen fungerar nämligen utmärkt.”?..(!??)..(!!!)

 8. Ja för folk mitt i livet (speciellt vita medelålders män) brukar ju oftast vara de som drabbas av arbetslöshet oavsett regering? Eller kanske inte…