Göran Rosenbergs artikel bör läsas i Israel


Den kände skriftställaren Göran Rosenberg, som av någon oklar anledning slutat skriva kolumner i Dagens Nyheter, eller tvingats sluta, presenterar nu en längre artikel i Sveriges Nyhetsmagasin – Fokus. Artikeln har rubriken ”Israels perfekta storm” och bör läsas av så många som möjligt av dem som är intresserade av Mellanösternkonflikten.

Göran Rosenberg/Fokus.se: På den smala jordremsan mellan Medelhavet och Jordanfloden ligger lämningarna av svunna civilisationer och samhällen i flertusenåriga lager. Också lämningarna efter de tunga befästningar och tjocka murar som en gång försvarade dem. Någon gång i framtiden också lämningarna efter den nära åttio mil långa separationsbarriär, till stora delar en åtta meter hög betongmur, som under 2000-talets första decennier byggdes av staten Israel för att skydda sig mot terrorattacker från de ockuperade palestinska områdena.

Vad muren visade sig inte kunna skydda Israel emot, ja vad det bitvis provocerande murbygget (till stora delar på palestinsk mark och i strid med internationell rätt) möjligen bidrog till att påskynda, var den fortgående försvagningen av Israels ställning i världen och den strategiska förlusten av allierade och vänner i regionen.

Murbygget hade naturligtvis inte direkt med något av detta att göra, men tillsammans med den fortsatta utbyggnaden av de israeliska bosättningarna på ockuperad mark kom det för eftervärlden att symbolisera ett Israel som ostraffat ansåg sig kunna trotsa sina viktigaste allierade, ja rent av politiskt förödmjuka dem, utifrån föreställningen att den lilla landremsan mellan havet och floden i värsta fall kunde klara sig utan dem.

Det kunde den inte, visade det sig.

Nej, låt oss inte gå historien i förväg. Muren byggs fortfarande ut liksom bosättningarna. Israel är fortfarande regionens militära stormakt, kärnvapenbestyckad dessutom. De flesta av Israels allianser består tills vidare, åtminstone på pappret. Palestinierna må få sin stat erkänd av FN:s generalförsamling, men Israel kommer också fortsättningsvis att kontrollera och dominera varje aspekt av deras tillvaro.

Det är kort sagt svårt att i dag föreställa sig ett scenario där Israels existens skulle stå på spel.

Samtidigt tycks plötsligt den ena efter den andra av Israels säkerhetspolitiska grundpelare vara på väg att rasa samman. Den strategiskt viktiga vänskapen med Turkiet har på kort tid förbytts i något som liknar öppen fiendskap, med Turkiets premiärminister verbalt redo att ta en väpnad konflikt med Israel om sjöblockaden av Gaza, och med de diplomatiska förbindelserna mellan de båda länderna så gott som upprivna.”

Läs hela Rosenbergs artikel på Fokus.se! Jag antar att jag inte behöver tillägga att jag anser att Göran Rosebergs tankar i hög grad återspeglar den faktiska verklighet som råder. Det är en analys som alla borde ta del av, att Israels regering inte tar den till sig är dessvärre inget vi kan påverka..

it Andra om: , , , , , sr dn123 svd12 ex1 ab12


4 svar till “Göran Rosenbergs artikel bör läsas i Israel”

 1. När man läser hur de amerikanska politiker talar om Israel så förstår man de starka relationer mellan USA och Israel
  En representant för det republikanska judiska koalitionen med namnet Michele Bachman säger “ stödet för Israel är något som avkunnats av gud , om USA drar tillbaka sitt stöd till Israel betyder att USA kommer att upphöra , Vi måste visa att vår relation till Israel är oupplöslig och sammanflätad , som nation är vi välsignade pga vår vänskap till Israel och om vi förkastar Israel så kommer vi att drabbas av förbannelse “

  Amerikanerna slåss och dör i ett ändlös krig i mellanöstern för att hjälpa Israel , USA har aldrig haft fiender i mellanöstern före skapandet av staten Israel
  Om Israel är så stark , begåvad och gudomlig bör de inte behöva engagerar andra för deras intresse

  • Ur den där haggans mun kommer massor av älgskit. Hon sa för inte så länge sen att amerikanerna är rädda för Sovjetunionen.

   Både Israel och USA är i fara när såna här typer håller i rodret. Vilket gatubarn som helt i Kairo kan mer politik och har större förmåga till analys än det här.