Gör om Melodi-SM!


Det känns rätt bra att vakna en tidig söndagsmorgon och vara fullständigt okunnig om vem som vann Eurovision Song Contest, att Tyskland vann kan jag inte heller förhålla mig till eftersom jag inte har någon aning om vad det var för låt eller hur den låter. Artisten säger mig ingenting heller så jag är helt befriad från intryck. Och det är bra, jag vill inte ha några heller.

Jag anser nämligen att det mesta har gått snett när det gäller denna TV-underhållning. Att göra hela programserier för att ta ut ett lands representant motverkar sina syften. För vem har lust att binda sig till TV-tittande fem lördagskvällar i rad? Två timmar varje gång? Bara en sådan sak borde få folk att tacka nej. Nu vet jag att en hel del ändå gör det, men jag är osäker på om det säger något om programmens eller underhållningens kvalité.

Men det säger en hel del om resultatet. När man låter TV-publiken rösta fram vinnarmelodin så ger det en klar fördel för artister av modell Jokkmokks-Jokke. Jag menar inget elakt med det, jag minns honom och han fyllde definitivt sin plats inom underhållningsbranschen, men han hade givetvis inget i Melodi-SM att göra och jag vet inte ens om han någonsin var med.

Det jag däremot anser mig veta är att folkligt stöd definitivt inte innebär att en artist eller melodi håller i internationella sammanhang, något som vi såg exempel på när det gäller det bidrag som Anna Bergendahl skickades till Oslo med. Vi såg det även året innan så Malena Ernman sändes till Moskva med 2009 års värsta kalkon, La Voix.

Dessutom har tävlingen antagit sådana proportioner att mindre länder är livrädda för att vinna tävlingen, kraven är så höga att en vinst kan kosta hundra miljoner kronor året efter, det år man tvingas arrangera tävlingen.

Visst skulle det vara charmigt och vi som bor i Sverige skulle vara så musikaliskt drivna så att en folkmajoritet kunde avgöra vilken låt som har störst chanser att lyckas i en meloditävling som omfattar närmare fyrtio länder, länder som dessutom har helt andra musikaliska traditioner än våra. Men nu är det inte så en gång för alla, folks musiksmak är som deras bakdelar. Ena året kan en Jokkmokks-Jokke vinna tävlingen, andra året så kan en operasångare göra det. Så kan vi givetvis inte ha det, ska tävlingen väcka intresse på sikt hos publiken så måste vi givetvis skicka det bidrag som objektivt sett har den största chansen till en hyfsad placering, och då är det svenska folket en sämre jury än professionella musikmänniskor. Tyvärr, men så är det.

Men som jag skrev tidigare, ingenting hindrar att musikproffsen väljer ut tävlingsbidraget till EMC och folket väljer en ”Folkets Favorit”. Media tjänar på en sådan ordning eftersom man ändå kan skapa rubriker av typen ”Vann rätt låt?” eller ”Folket rasar mot Juryn!” och liknande. Sedan är det absolut nödvändigt att komma bort från tillrättalagda förställningar där 16 000 ska sitta i publiken och vifta med självlysande små tingestar. Det hade kanske varit naturligt om folk använde sådana av pur glädje när bussen kom i tid, men det gör man inte. Det är tillrättalagt och tillgjort, publik på ett sådant evenemang jublar, busvisslar och sjunger med när de ser och hör sin favoritlåt. Allt annat är att lura TV-publiken och på sikt skadar det verksamheten.

Ska man inte passa på tillfället att lägga ner Sveriges deltagande i detta jippo så bör man ändra på förutsättningarna. Ett litet pytteland som Sverige kan inte skapa så många melodier så att det räcker för en turné runt hela riket där man fyller ishockeyarenor med tiotusentals människor. När proffsen valt ut de 10-20 melodier som ska med till den svenska finalen så kan den sedan alternera mellan städerna, så bibehåller man intresset. Gör man ingenting nu så menar jag att man kan hoppa av år 2011 om man behöver en längre diskussion om hur fortsättningen ska se ut.

i Tags: , , , , , , , , , , ex1234 ab1234 dn1 svd t


14 svar till “Gör om Melodi-SM!”

 1. Njaa jag vet inte riktigt med EM.. Känns som det mesta handlar om politik, vem tror seriöst på att länder som Turkiet, Israel, Armenien osv som inte har folk med jättebra engelsk kunskaper skulle rösta på Tyskland? Dessutom tror jag inte det är många som röstar överhuvudtaget, det är dyrt att ringa in för att rösta. Tysklands låt är bara bra om man förstår texten.

  Det handlar helt klart om politik, jag tror mycket är planerat i förväg, som t.ex. vem som ska vinna. Klart Tyskland ska vinna nu när de har varit så oerhört ”snälla” och bidragit med så mycket pengar för att hjälpa Grekland ur sin ekonomiska kris…

 2. Håller verkligen inte med dig Jinge. Folkets röst är för simpel, den skulle inte duga, det krävs en ”expertjury”, utsedd av vem??? Vad är detta? Demokrati är det då inte. Ska vi ha expertregeringar och expertriksdagar också, som är utsedda över folkets huvud? Och vad har vi för garanti att ”experterna” har större koll än vanligt folk på musiksmaken i hela Europa och delar av Asien?

  Nej, denna ”song contest” skall tas för vad den är, en uppvisning i de olika ländernas vitt skilda musiksmak. Sedan må man, för att göra det mer underhållande, framföra den i form av en ”tävling” men det kan aldrig bli en tävling eftersom resultatet inte, som i t ex fotboll eller längdhopp, är mätbart, det handlar om tycke och smak, inte något objektivt.

  Jag vet fortfarande inte om jag ännu har hört svenska bidraget, men jag hörde det tyska och tyckte inte det var något särskilt. Lät som själlöst discodunk från tidigt 80-tal. Men de flesta tyckte annorlunda, så grattis Tyskland!

  • Demokrati? Tänker du låta folk rösta fram vilka nyheter de vill höra oxo?

   Musikbranschen är säkert kapabel att sätta ihop en jury på 50-60 pers som får välja ut vilken melodi som har störst chanser, Man kan fortfarande ha ett ”folkets val” och ge segraren där blommor och en pokal.

 3. I friidrott och bandy ska man välja ut deltagare till det lag som har största chanserna att vinna med ett mätbart resultat, där är experter lämpliga. Men underhållning är underhållning. Jag vill hellre vara representerad av en låt som jag gillar, oavsett placering i “tävlingen”, än en låt som jag avskyr, även om den “vinner”.

  • Vad får dig att förutsäga att experterna skulle välja ut en låt som du inte gillar? Det är experter vi talar om, de kan förutsäga vad värmlänningar gillar… :-P

 4. Haha! Ja ”experterna” är förstås också människor, teoretiskt skulle de kunna välja en låt jag gillar … Men demokratiaspekten är allra viktigast!

  För att jämföra med politiken : Jag vill av hela mitt hjärta ha socialism, planmässig hushållning, Folkhemmet åter och Sverige ut ur EU. Men folkflertalet ska självständigt välja det, jag önskar inte någon Storebror uppifrån som ”bestämmer” att det ska bli så.

  • Jo men när ”folkflertalet” ska välja innehåll i TV-program så har det väl gått lite långt va? Det är för att det ska BLI underhållning som jag förordar expertjuryn. Vi har haft ett antal Jokkmokks-Jokkar nu, det räcker!

 5. På vilken plats kom de experthyllade The Ark ? Artonde eller något sådant, föga bättre än ”Jokkmakks-Jokke”…

  • Var de oxo med?

   Jag tycker att du tragglar på i samma sorts argumentation. Var de verkligen ”experthyllade” då det inte fanns en sådan jury?

 6. Vågar jag skriva att jag gillar Lena och Satellite här? Jo banne mig. Rätt låt vann och Sverige gav sin 12-poängare till Tyskland. Så det så! :)

 7. Det är ett jippo till för musikbolagen och artisterna som gör reklam för sig och det blir sommarens hittar. Sedan spelar det inte så stor roll för försäljningen hur det går i den stora tävlingen.

 8. Det behövs något udda från Sverige. Låt oss skicka tung rock/Metal till Eurovision. Det kommer knocka dom!! Lovar, mer rock och låt MTV BESTÄMMA! ungdomar är det som röstar mest. Få dom intresserade. Mera rock. Svenska folket borde njuta av en god solo på gitarr. Lära sig det.

 9. Och det räcker ju inte med fem kvällar! Ska man se även de internationella delfinalerna och finalen blir det ju ännu fler. Plussa på alla ”förprogram” och det blir väl ca 10 kvällar som ryker! Suck! Inte ens ungdomarna orkar ju längre. När två fjortonåriga tjejer hellre följer med föräldrarna på restaurang på finaldagen, måste ju något ha gått snett, Christer Björkman!

 10. Skulle vara intressant att se statistik över hur det har gått för de svenska bidragen i EM med expert-jury kontra svenska röster. Jag har varit med sen Tyskland vann 1982, och om mitt minne inte sviker mig så placerade sig Sverige alltid bra fram tills vi bestämde oss för att vara demokratiska och låta folket avgöra. Precis som du nämnde, så röstar vi på bidrag som vi själva skulle köpa i CD-handeln, inte det bidrag som gör sig bäst i en EM-final.