Nu spekuleras det vilt i media om orsaken till finanskrisen, och nu har det börjat dyka upp folk som frågar sig varför den fortsätter trots att centralbankerna flyttar pengar från befolkningens plånböcker och omfördelar dessa till banker och finansinstitutioner. Min uppfattning är att det beror på att finansmark- Hur många Volvo och Saab går att köra på en halv liter diesel eller bensin utan alltför stor skada på miljön? Svaret är enkelt. Siffran är givetvis noll. Idag talar regeringen om att satsa massor av pengar på forskning, det är dessvärre helt bortkastade skattepengar. Tåget har lämnat stationen för länge sedan, och det har gått till de delar av världen som kan producera bilar som drar mindre bränsle utan alltför dramatiska utsläpp av föroreningar. Resten av slantarna har runnit ner i fickorna hos dem som äger eller styr de oljeproducerande länderna. De olika bubblor som dykt upp runt bostads- Men hade världens länder haft ett fungerande ekonomiskt/politiskt samarbete så hade man enats om att rören mellan dessa kommunicerande kärl skulle ha en mindre diameter, då skulle utjämningen gå långsammare och då bubblorna brast skulle det bli på ett sätt som skulle innebära att det fanns tid att göra omstruktureringen mindre smärtsam.
|
Men den sortens framförhållning har aldrig fallit politiker på läppen, den har nämligen krävt långsiktig planering, en planering som sträcker sig över ett stort antal mandatperioder. Politiker förstår att världens resurser behöver fördelas rättvist, men att planera och reglera detta är inget som de förmår. Därför har dessa kommunicerande kärl så grova rör mellan sig att den globala utjämningen bitvis sker explosionsartat. Vi bör ha klart för oss att det är våra egna fonderade pensionspengar som rinner iväg i dessa rör, i en alltmer accelererande takt. Och när politikerna kastar friska pengar efter de dåliga så är det våra pengar de kastar. AB123 DN1234 SvD123 Dbl1 it Andra om: Globaliseringen, Finanskrisen, Bostadsbubblan, Volvo, Saag, Nyliberalism, Ekonomi, Resursfördelning, Oljeindustrin, Bilindustrin, Finansinstitut, Skattepengar, Politik [tags]Globaliseringen, Finanskrisen, Bostadsbubblan, Volvo, Saag, Nyliberalism, Ekonomi, Resursfördelning, Oljeindustrin, Bilindustrin, Finansinstitut, Skattepengar, Politik[/tags] |
40 svar till “Globaliseringen är orsaken”
Once upon a time in a village in India, a man announced to the villagers that he would buy monkeys for $10.
The villagers seeing there were many monkeys around, went out to the forest and started catching them.
The man bought thousands at $10, but, as the supply started to diminish, the villagers stopped their efforts. The man further announced that he would now buy at $20. This renewed the efforts of the villagers and they started catching monkeys again.
Soon the supply diminished even further and people started going back to their farms. The offer rate increased to $25 and the supply of monkeys became so little that it was an effort to even see a monkey, let alone catch it!
The man now announced that he would buy monkeys at $50! However, since he had to go to the city on some business, his assistant would now act as buyer, on his behalf.
In the absence of the man, the assistant told the villagers: ´Look at all these monkeys in the big cage that the man has collected. I will sell them to you at $35 and when he returns from the city, you can sell them back to him for $50.´
The villagers squeezed together their savings and bought all the monkeys.
Then they never saw the man or his assistant again, only monkeys everywhere!
Welcome to WALL STREET!
”Vi bör ha klart för oss att det är våra egna fonderade pensionspengar som rinner iväg i dessa rör, i en alltmer accelererande takt. Och när politikerna kastar friska pengar efter de dåliga så är det våra pengar de kastar.”
Exakt! Och alla ingenjörer som kommer ihåg reglertekniken vet att odämpade system till slut kommer i självsvängning varför är ohämmad nyliberal ekonomi dömd att misslyckas. Staten hat en tydlig roll som dämpare – den som ska se till att saker inte går överstyr – för det är till slu stten som pröjsar för ekonomernas misslyckanden.
Jag blev jäkligt förbannad igår när jag läste om att storbritanniens premiärminister har ringt sin isländske kollega och skält ut honom för de isländska bankernas akuta läge. Det är nämligen så att många britiska kommuner har pengar i de isländska bankerna.
OK – orsaken till den ekonomiska härdsmältan ligger alltså i Island?!?
Till saken hör att Gordon Brown har varit birttisk finsnsminister och gjorde ingentng för att förhindra krisen. Brown hyllade själv för så sent som för ett år sedan den bittiska finsnssektorns uppfinningsrikedom och dess framgång. Brown motarbtade aktivt, tillsammans med sina vapenbröder från den andra sidan Atlanten, alla försök till reglering och övervakning av den finansiella sektorn. Och nu ska han skälla utt islänningar!!
Snacka om att leta efter syndabockar…
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=838176
Du gör dig bara själv till ett fån David!
Det blir ÖVERTYDLIGT när över tolv tusen personer i USA har sin utkomst i att reglera en oreglerad ekonomi. Är det ngn slags täckmantel för något? Vad är det de ska dölja?
Läs min bloggtext nästa gång INNAN du kommenterar!
David: Nej! Bara i sverig omsätts 500 miljarder dagligen. Vet du vilka belopp det handlar om i USA? Globalt?
Här handlar det dock inte enbart om övervakning utan om en grundlig översyn av det finansiella systemet. Blankningen ex bör förbjudas omedlebart. Den tillför inget till den rella ekonomin, utan har en negativ inverkan.
palle …
Islänningarna har köpt upp väldigt mycket utan att ha några pengar på fickan. Jag kommer inte ihåg alla tveksamma, spektakulära affärer, men den nästan konkursmässiga varuskedjan Magasin du Nord i Danmark till överpris stack lite i ögonen. Också försöket att ta över Carnegie i Stockholm för lånade pengar tyckte åtminstone jag var helskumt. Det sprack så slutgiltigen här i dagarna med tvångsförsäljning av (lånade) aktier till reapris och gigantiska förluster till följd.
Kan någon peka på en enda affär dom gjort som verker vara riktigt sund? Och hur tänkte egentligen dom som bevijade alla krediter …
Palle
Blankingen blev i går tillåten igen efter ett kort stopp.
Riskkapitalisten Warren Buffett investerar mitt i finanskrisen 1,5 miljarder i den kinesiska bilindustrin(BYDs elbilar).
Aktiemarknadens värde kan aldrig under längre tid öka mer än ländernas BNP och så har det varit i över hundra år nu. Det vi ser är bara lite luft som pyser ut och det kommer alltid luft att göra om aktierna blåses upp för mycket.
I Teknokratin Kina har BNP ökat med ett medeltal om 9,8% i 30 år nu. I Kina råder ingen kris alla där kommer BNP att öka med över 10 % i snitt fram till 2020 enligt prognos.
80 miljoner som studerar på högskola och en politisk ledning där alla har minst dubbla akademiska examina i olika ämnen är det bakomliggande till stark ekonomi och framtidstro.
När politiker som Mona Sahlin som saknar vettig utbildning och skådespelare som Bush har inflytande på den politiska utvecklingen kan det inte gå annat än illa. För att fatta riktiga och innovativa beslut inför framtiden räcker det inte att det stinker etanol och alkohol av politikerna.
KAS
Måste säga att din analys är intressant. Jag har inte tidigare orkat med att bry mig om varför det ser ut som det gör när det gäller denna finanskris. En aspekt gav du mig som känns värdefull. Tack!
Vilka är de ”vissa” försök att styra marknaden du talar om? Precisera!
Att blankningen kritiseras är för att det helt enkelt handlar om en ny variant av Lotto. Ett sätt att på konstlat sett skapa ett fiktivt mervärde.
Jag tycker att som många säger nu att hela världen borde skickas till lyxfällan :)
Det är möjligt att det inte går att styra ”marknaden”.
Var och en kan i sådana fall dra sina egna slutsatser beträffande ett sådant systems existensberättigande.
Men oavsett det måste kapitalförsörjningen säkras. Det privata bankväsendet har gång efter annan visat att det inte klarar av detta. Det saknar av naturliga skäl både överblick och långsiktighet.
För en långsiktig ekonomisk utveckling, oavsett ekonomiskt ”system” är det därför nödvändigt att bankväsendet förstatligas. Detta bör ske omedelbart.
I denna ekonomiska jordbävning så väntar vi nu på ”the big one” och vad som händer sedan är det ingen som vet…
Tror det är precis som du skriver Jinge.
Västvärlden tappar snabbt sin position som världens ekonomiska center. Det är en självförvållad kris. I Asien är sparkvoten betydligt högre än i Västvärlden. I USA är sparandet negativt sedan slutet på 80-talet. Beslutsfattarna och FED har varit inriktade på att hålla igång köpfesten och göda konsumtionssamhället med sedelpressarna och kreditlån. Kriget i Irak snabbade på det oundvikliga.
Nu skriker alla sk experter om behovet att sänka räntan. Det är som en dödssjuk patient som skriker efter mer morfin! Regleringar behövs inför framtiden men nu är skadan redan skedd! Det som krävs nu är åtgärder i stil med vad Roosfeldt gjorde på 30-talet med ”New Deal”, inte bara i USA utan i de flesta västländer i olika omfattning! Depressionen på 30-talet löstes inte genom räntesänkningar. Det är tydligt att det fortfarande finns alltför många nyliberala fundamentalister med alldeles för mycket inflytande!
….och eftersom USA och dess monetära institutioner är den globaliserade marknadsdiktaturens primus motor, kan vi snart äntligen se ett ljus som leder bort ur detta nyliberala medeltidsmörker mera känt som ”new world order”.
Inte många kommer att sörja när den aggressive gökungen på världsekonomin imploderar av näringsbrist…..
Nyliberaler och socialister står nära varandra i frågan om krisens orsaker. Kolla denna film som är gjord av en socialist. http://uk.youtube.com/watch?v=cy-fD78zyvI&feature=related
Nyliberaler håller med Ron Paul. Kolla vilken film på nätet som helst med honom så hör ni nyliberal kritik mot dagens monetära system.
Det är Staten och Bankerna som har rånat folket på alla tillgångar.
Vad Nyliberaler och socialister är oense om är vilken medicin som bör tas till inte orsaken!
Jag fick en förklaring är att en av faktorerna till krashen är att låt oss säga jag lånar 100 kr av Jinge, Jinge gör om min skuldsedel till ett värde paper som han säljer till högst bjudande som i sin tur säljer den vidare till högst bjudeande och så vidare. Men kom i håg skuldsedeln är bara värd 100 kr plus ränta men nu ska de försöka sälja den vidare för 2000 kr.
Det är som att spela svarta dam, ingen vill ha spader dam på handen när spelet är slut, och spelet är slut och nu försöker alla göra sig av med sin spaderdam.
Vem vill köpa Island?
This auction includes:
* -Stunning vistas
* -Swarming fish populations
* -Failing banks
* -Panicked population
* -Mature electronic music industry
* -Quaint villages
http://cgi.ebay.com/Own-your-own-country-Republic-of-Iceland-NO-RESERVE_W0QQitemZ140274186645QQcmdZViewItem?hash=item140274186645&_trkparms=72:1205|39:1|66:2|65:12|240:1318&_trksid=p3911.c0.m14
***Winning bidder assumes countries current liabilities.***
Check back next week for: United States of America, Great Britain, and more!
Gripen …
Storyn är bättre än som så: Din – ganske säkra skuldsedel tror jag? – har klumpats ihop med min helt värdelösa och sålts vidare som om åtminstone hälften av pengerna var säkra. Det är dom iofs också, fast endast för den hälften av köperna som gick in först, dom får faktiskt fullt betalt. Dom som gick in sist däremot får inget …
@MX
Jag förstår inte att detta inte är olagligt för det liknar bedrägeri eller en typ av pyramidspel.
Är finnanskrisen planerad? I vart fall så verkar den förutsedd av Bush som flyttat hem första brigaden i tredje Infanteridivision, tre till fyra tusen soldater, till USA från Irak fr o m 1 oktober.
För första gången sedan inbördeskriget tillåts de nu att kontrollera folkmassor på hemmaplan, som de praktiserat i Irak, neutralisera ”besvärliga personer” och övar att hantera en nationell nödsituation.
Rep Brad Sherman CA, uppger att de blev hotade med undantagstillstånd om inte lagförslaget röstades igenom och innebörden av detta beskriver Naomi Wolf i en artikel i Alternet.
Bush har mixtrat med lagstiftningen så att han själv har makt att kalla en grupp demonstranter eller arga väljare för ”rebeller” anstiftande ett ”uppror” som kan gripas och anhållas utan rättegång och på obestämd tid.
Förväntar de inbördeskrig?
Mmmm, joo … Eller också likner det att någon borde skämmas över att inte ha läst det finstilta och därför har betalat på tok för mycket. Men helt klart är det väl att hele upplägget är gjort endast för att förvilla.
Som att lacka en gammal genomrostig bil och sedan sälja den på auktion till nån stackare?
Biz!
Ruggigt!
I DN’s ledare 9 okt står det att Clintonadministrationen beslutade att en viss andel, 40-50%, av Fannie Mae’s och Freddy Mac’s lån var tvungna att gå till hushåll med lägre än medianlön och att 12%, sedermera 28%, av lånen skulle gå till låginkomsttagare. Detta, statligt påbjudna, oaktsamma långivande fortsatte och ökade under Bushadministrationen. Tillslut hände det oundvikliga, att låneinstituten inte kunde få tillbaka sina pengar.
Ett liknande öde har drabbat Sverige. Länge lånade bankerna ut ca 80% i baslån och ytterligare ca 10% i dyrare topplån. Detta ändrade det statligt ägda SBAB på genom att erbjuda 95% i baslån. Vad skulle de andra bankerna göra? De följde efter, för att inte tappa marknadsandelar.
I både USA och Sverige kan vi således se att det är statligt ägda långivare som har gått i täten för oansvarig kreditgivning.
Det är detta som drabbar oss nu. Vår egen oaktsamhet.
Att världskonkurrensen har ökat, med mer press från Asien, är förvisso sant, men samtidigt har marknaden därmed expanderat, så att svenska företag har fått en större marknad. Hittills är det väldigt liten andel av svensk industri som har slagits ut av att Kina och Indien m.fl. är med i leken. Hittills beräknas faktiskt globaliseringen ha haft en positiv effekt på antalet jobb i Sverige.
@ Gunnarsson
Vad du gör är att blanda bort korten. Krisen orsakades inte av Clinton, Fannie Mae eller SBAB!
Krisen beror på att man i USA och på andra håll levt över sina tillgångar sedan slutet på 80-talet. Man har hållit igång konsumtionssamhället med billiga krediter och snabb penningexpansion! Till detta för man två kostsamma krig på kredit. Med vanligt sunt förnuft förstår man att det är i längden ohållbart!
Har sett din argumentation på liberala bloggar och på SVD. Det är inget annat än en desperat form av historieförfalskning. Men ni lyckas inte vilseleda några andra än er själva!
Ska vi säga att nyliberalerna med sin egen behagligt i en kapitalistvärld ger mallar till bubbla.
Bä bä nyliberal, har du kapital?
Nej nej kära du, jag har säcken tom.
Tänk om jag hade en liten nyliberal.
umba, umba, fallerallerej
Tänk vad folket skulle stå och gapa,
umba, umba, fallerallerej
Inte på mig men på min lilla nyliberal.
umba, umba, fallerallerej
Inte på mig men på min lilla nyliberal.
umba, umba, fallerallerej
Imse Vimse nyliberal klättra upp för trå´n.
Ner rasa börsen spola nyliberalen bort.
Upp stiger socialismen torkar bort varje tår.
Imse Vimse nyliberalen är nu mera glömd.
Arebir,
Det du skriver är detsamma som jag skriver. Det har lånats för mycket pengar. Jag gav några exempel på hur statligt styrda bolåneföretag har varit drivande i detta.
Du skriver: ”Man har hållit igång konsumtionssamhället med billiga krediter och snabb penningexpansion.”
Jag skrev t.ex. att SBAB började erbjuda 95% i baslån varpå de andra bankerna följde efter. Detta är är exempel på ”billiga krediter och snabb penningexpansion”.
”Blanda bort korten” handlar om att du är en dålig ”lyssnare”.
@ Gunnarsson
Du skrev också:
”I både USA och Sverige kan vi således se att det är statligt ägda långivare som har gått i täten för oansvarig kreditgivning.”
Det är svårt att tolka det på annat sätt än att du anser att det är statliga institut i Sverige på 90-talet, och nu i USA som är ansvariga för kriserna. Jag har inget intresse av att försvara SBAB och dess motsvarigheter i andra länder. Men det finns betydligt starkare bakgrundsfaktorer som ligger till grund för finanskrisen.
“Blanda bort korten” handlar om att du är en dålig “lyssnare”.
Har ingen större nytta av min hörsel när jag går in på Jinges blogg, men då jag började ”pajkastningen” så jag antar att det är utjämnat nu ;). För övrigt så respekterar din uppfattning även om jag inte delar den!
Ok vi har dåliga lån, bra lån vi blandar ihop dem och säljer dem till mer en vad skuld sedlarna är värda och någon säljer dem vidare för lite mer en vad han/hon köpte dem för och så vidare.
Det låter som om någon har gjort pengar av ingenting. Upp po toppen av detta så har politiker och ekonomer uppmuntrat folk att låna pengar och köpa saker. Dessa lånade pengar har låna instituen packat in i dessa värde paper som de sedan säljer. Så mer och mer av dessa värde paper kommer ut i omlopp.
Vilken circus, och inget av detta har varit olagligt. Jag vet att man har länge kunnat sälja skuldsedlar till indrivings firmor men då har man gått back lite för de ska gå i vinnst. Men nu kom JP Morgan på den briljanta ideen att man skulle sälja dessa som värdepeper, med vinst.
Alltid när man läser blogginlägg om finanskrisen eller globalisering så kan man inte undgå att ingen verkar ha någon koll på villkoren för företagande i Sverige idag. För det första, allt handlar inte om att ligga i framkant när det gäller teknik. Vi är ett litet verkstadsföretag som tillverkar utrustning för kraftindustrin och vi säljer mest i Sverige men exporterar för miljoner varje år. En mindre del går faktiskt till Baltikum trots skillnaden i kostnadsläge. Det GÅR att driva tillverkande företag i Sverige men det måste till vilja från politikernas sida och där kan man konstatera att förståelsen och viljan är lika med noll.
Bara ett exempel: Borgarna i den kommun vi driver verksamheten i vill sälja ut det kommunala elbolaget. Sett till konsekvenserna av utförsäljningarna av andra kommunala elbolag så ökar kostnaderna för elen med ca 15-20%. Det skulle bli en ganska stor ökad kostnad för oss som vi inte kan ta ut i omedelbara prishöjningar. När man VET att den internationella konkurrensen ökar, vilket har stått klart de senaste 20 åren varför i herrans namn agerar man inte därefter?
Det företagen i Sverige behöver är SÄNKT kostnad för produktion. Vad som kan sparas in på är politikerna problem. Hittills så är det inte hänt mycket och det som har hänt är åt helt galet håll. Det är precis som om de vill att allt skall gå åt skogen så fort som möjligt.
@Nisse
Jag vet om villkoren företagen när det kommer till globalisering. För att kunna konkurera måste man antingen göra bättre produkter eller göre dem billigare en alla andra på marknaden. Så gäller det även på inhemska marknaden, men med fler aktörer och en större marknad blir det tuffare.
I vissa fall blir marknadskrafterna rent av skadligt för ett land och dess innevånare. Vi har flera exempel i afrika där man tjänar mer pengar på att sälja saker till främmande länder en att födda landets innevånare.
Något som jag har set bli lidande i länder som är helt i händer av marknadskrafter är infrastruktur, alla behöver infrastruktur men ingen vill investera i det.
Så jag tror det enda sättet för Sverige att konkurera på världsmarknaden är att ge tillgång på välutbildad arbetskraft, god infrastruktur och att vi svenskar blir tvungna och sänka våra löner lite.
Men denna kris är inte ett direkt problem av globalisering, denaa kris är resultatet av att många har levt över sina tillgångar, många har varit rent giriga och makthavare har inte viljat ingripa även om man har sett detta komma många år sedan. Jag hörde om denna uppkommande kris för första gången runt 6 år sedan.
Globaliseringen har bara gjort att krisen är global istället för lokal.
Är det ingen mer än Jinge som reagerar på Mr Bizs länk?
@Marcin
Jag har läst det och skrivit om liknande saker i andra poster.
Mina amerikanska vänner är väldigt rädda och fler och fler tror på Naomi Wolfes teorier. De var inte paranioda före detta hände och att USA använde blackwater i Katarinas katastrof område och om det inte var tillräckligt, så börjar amerikaner undra vad ska FEMA lägren användas till och vad menas med alla checkpoints after highways i södern som säger att de ska leta efter olaglig invandrare.
Kom ihåg detta är inte de normala paranoida knäppskallarna som börjar bli rädda, det är folk som du och jag.
Gripen, det finns självklart två alternativ till.
1) Att ingå i en priskartell och ta för dyra priser.
2) Att försöka lura folk att produkterna är bättre eller billigare.
Båda metoderna är givetvis extremt vanliga.
Hampus japp dessa metoder känner jag också till, allt kan säljas med mördande reklam och falsk konkurens.
Vi har också snedvridna konkurensregler som när vissa företag gynnas på bekostad av andra tack vara icke rättvisa lagar eller genom att politiker skyddar dem.
Så det finns alla typer av undantag till grundreglerna och säkert sådana vi inte vet om ännu.
Skulle inte förvåna mig om marknadsliberalismen kommer att granskas ytterst hårt efter vi har tagit oss igenom den här senaste kraschen. Milton Friedmans teorier har dessutom redan förkastasts av ledande ekonomer. Det verkar dessutom rätt cyniskt att tala om konkurrenslagar när utanförskapet bara växer och skattepengar får stå för hela kalaset.
Jag säger inte att det behöver vara rättvist, men cyniskt så är den enas död den andres bröd.
Denna krash är perfekt för lite disaster capitalism, panik och ingen vet vad de ska göra.
Jag säger inte att jag tycker det är rätt, för jag tycker att det är förjävligt men nu när man läser visa tidnignar så får du råd om hur du ska tjäna pengar på dena krash.
Politiska ledare över hela världen gör nu ändringar som de inte skulle ha mandat för att göra utan denna krash.
Jag besöker jinges sida och kollar upp denna tråd och vad ser jag en google annons om att låna pengar utan säkerhet och fort ska det gå att få pengarna.
Hmm det ser ut att vara ”business and usual”
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_
När nyliberalismen kraschar går skattebetalarnas pengar
till att försöka rädda den vite medelklassmannens vuxendagis, marknaden.
Sara G
De ”riktiga” nyliberalerna är socialdarwinister som vill att veka banker och företag ska gå under, jag har de senaste dagarna läst mycket om deras åsikter om hur allt ska falla och endast de starka ska vara kvar.
Jag gissar de är de nyliberaler som känner sig säkra på att de har alla pengar kvar eller tjänar pengar på denna krash.
David jag vet att ”starka” företag nödvändigtvis behöver ge bättre löner en ”veka” företag. De kan vara i starkställing på grund av att de har monopol eller på något annat sätt satt sig i stark ställning. Bra exempel är McDonalds, inte har du bra lön där, du kan få bättre lön his mindre och svagare konkurenter.
Varför jobba för ABB och få skitlön när du kan jobba för något mindre konsult företag och få nästan dubbla lönen och göra samma jobb för ABB.
Jag tror på lagar och som ger rättvisa konkurens regler men jag tycker inte att vi ska ge skattepengar till något företag om det inte är i vårt bästa intresse och då ska vi ha tillbacka vinst av det.
Visst, Gripen, jag är också övertygad om att det är så – en omfördelnig och koncentration av makt och pengar.
Chockdoktrinen får rätt igen…