Glaxo Smith Kline kan inte leverera

Idag kom nya uppgifter om företaget som fått miljarder för att leverera vaccin till det svenska folket, man har fortsatta problem och det tar ytterligare några veckor och kanske upp till en månad innan alla svenskar vaccinerats.

Då ska man veta att just nu sprids svininfluensan snabbast i Norge, Italien och – Sverige. Men den kunskapen hjälper knappast när man vet att en majoritet av befolkningen ännu inte vaccinerats. Bilden är tagen för ett par dagar sedan på min lokala vårdcentral, och så lär det se ut i de flesta delarna av landet, i alla fall om man bortser från Skåne där vaccineringen tydligen har kommit längst.

Att vi behöver en egen vaccinfabrik så snart som möjligt blir alltmer klart, nästa pandemi kanske är betydligt elakare än den nuvarande, och om folk blir oroliga idag, hur skulle de då reagera om mortaliteten var tio procent? En annan sak som är värd att påpeka är att Sverige är det land i EU som har minst sjuksängar per hundratusen medborgare. Vi skulle helt enkelt inte ha en chans att ta hand om svårt insjuknande patienter om de översteg ett par tusen personer.

Det är inte bara högerregeringens fel, det är minst lika mycket den förra socialdemokratiska regeringens fel. Dessutom så saknar de flesta sjukhus beredskapsavdelningar, vårdavdelningar som normalt är stängda men som kan öppnas vid behov. Södersjukhuset i Stockholm har en sådan, men hur många av landets centrallasarett har det?

Vad Glaxo Smith Kline skyller på idag vet jag inte, men det är väl någon kvalitetskontroll som ännu inte är klar. Jag börjar misstänka att det bara är svepskäl, ett argument som låter bra eftersom det antyder att företaget månar om dem som väntar på att bli vaccinerade. Testa att säga ”– Det är för att ett annat land betalar bättre”, så hör du hur illa det låter…

h1n1

intressant Andra om: , , , , , , , , dn1 svd ab1 ex1234 t

  8 comments for “Glaxo Smith Kline kan inte leverera

 1. Ivan
  23 november, 2009 at 18:44

  ”Jag börjar misstänka att det bara är svepskäl, ett argument som låter bra eftersom det antyder att företaget månar om dem som väntar på att bli vaccinerade.”

  Menar du att GSK skulle vara mer intresserade av pengar än att rädda liv?
  Chockerande…prova att tänka den tanken fullt ut, så kanske du förstår massvaccinmotståndarna bättre.

  MVH
  Ivan

  • Emiru
   24 november, 2009 at 15:50

   Nu tycker jag allt att du tar många steg för långt. Steget är väldigt långt från att prioritera leveranser till länder som ger mest pengar och, om jag antar rätt med den trovärdighet du tillskriver dessa kverulanter du kallar ”massvaccinmotståndarna”, att dom skulle ”förgifta folk”. Naturligtvis borde en nordisk vaccinationsfabrik prioriteras av många anledningar, såsom bättre inflytande över prioriterad produktion, osv…

   Men massvaccinmotståndarna har inga goda argument överhuvudtaget. Dom förstår varken kemi, biologi eller ekonomi. Vaccin är en sämre affär för de stora privata farmaceutiska företagen än mediciner, och dom visar bara intresse för vaccinproduktion när världens stater erbjuder stora penningar; därför är det viktigt att vi har statsstöd för sådan forskning och produktion.

   Skvalen är inte giftigt. Kvicksilvernivåerna, när kvicksilver använts som adjuvant, är inte höga nog att orsaka någon skada. Och nej, det finns inget stöd för det nonsens som är populärt bland oinformerade galningar och kvackläkare i USA att säga, att autism och/eller andra autism-liknande tillstånd skulle ha någonting att göra med kvicksilver i vaccin.

   Vaccinsmotståndarna är rent utsagt samhällsfarliga och kan komma förvärra situationen för många människor och orsaka onödigt lidande. Deras desinformation minskar antalet personer som är villiga att vaccineras. Detta kan få allvarliga konsekvenser. Ju fler som infekteras, dess större chans för mutationer, och dessa mutationer kan göra sjukdomen allvarligare.

   (Det bör även nämnas att nonsens om att viruset skulle vara ”skapat i laboratorium” för att låta läkemedelsföretagen kränga vaccin är ett väldigt dåligt argument. Pandemier är någonting naturligt som alltid förekommit så länge människan rest och handlat världen över, och förekommer även i djurarter som ofta förflyttar sig. Dom skulle bara behöva vänta på en tidpunkt som var bra om det nu var så.)

 2. N
  23 november, 2009 at 19:19

  Självklart har ett annat land betalat bättre, eller utövat hårdare tryck på ägarna. Jag tycker att Sverige ska hota med att stämma dem. OM inte företaget har skyddat sig mot stämningar gälllande försenade leveranser också.
  Jag undrar var våra svenska uppköpare tänkt på. Vad är det vi betalat för? En falsk trygghet? Det är liksom ingen idé med att få de vacciner vi beställt efteråt, när hela svenska folket insjuknat, några dött och andra fått naturlig immunitet.

 3. N
  23 november, 2009 at 19:44

  Har precis läst att Saudiarabien har köpt massor av Pandermix för att vaccinera under vallfärden till Mecka. Qatar har också köpt stora mängder Pandermix. Och säljaren behöver knappast nämnas.

  • Mr Biz
   23 november, 2009 at 20:19

   De behövde väl knappast något hemligt leveransavtal heller så här är det pengarna avgör tillgången.
   Sverige har nog betalat för lite jämfört med Saudiarabien.

 4. Markus
  23 november, 2009 at 21:11

  Man ska kommentera bloggposten, inget annat. / Jinge

 5. Maria S
  24 november, 2009 at 11:56

  Fast vet ni vad? Det avtal vi har med GSK ger vid handen att det LOVATS skriftligt att levereras doser VARJE vecka, inte HUR många doser per vecka. GSK har åxå enl avtalet 6 månader på sig att leverera ALLT vaccin. dvs fram tom mars-april 2010.

  Att MUNTLIGT säga 1,5 milj dos/vecka kallas försäljningstaktik. Det är vad AVTALET som underskrivits av 2 parter SÄGER som gäller.

  Att i sammanhanget vi dessutom betalat 200 miljoner i en sk ”leverensgaranti” är bara lite grädde på moset=)

  kostnaderna för vakter,, extra personal som projektsanställts under vissa veckor för att utföra vaccineringen, men som nu inte HAR vaccin att ge, det är glasyern på grädden på moset.

  Samhällsekonomiskt var frågan ja…?

  vaccinet räcker 9 mån-1 år ca, kanske, sen äre bara att kavla upp ärmarna igen.

 6. Mantram
  24 november, 2009 at 15:12

  Bra sätt att hamna i spamfiltret är väl att posta länkar utan förklaring?

Comments are closed.