Går Grekland i konkurs nu?


Det är spännande att följa utvecklingen i Grekland för att se hur det kommer gå med deras deltagande i Eurosamarbetet. Aftonbladet skriver i sin rubrik ”Greklands regering överlever inte kvällen”, och även om det är en spekulation från tidningens sida så tar de knappast någon större risk i nuläget, mycket tyder faktiskt på att det går åt pipsvängen för Papandreou och hans regering.

AB: ”Likt en olydig skolelev fick Greklands Giorgios Papandreou en rejäl uppsträckning av Angela Merkel och Nicolas Sarkozy. Inga mer pengar förrän grekerna har röstat ja till euron, var beskedet. Nu kommer nästa kalldusch: Papandreou riskerar förlora fredagens förtroendeomröstning. – Han tillhör det förflutna, säger Dimitris Lintzeris från det grekiska regeringspartiet Pasok, rapporterar Reuters. Även Pasok-medlemmen Eva Kaili uppger att hon inte kommer stödja regeringen i fredagens förtroendeomröstning. Om dessa två Pasok-medlemmar som också är parlamentsledamöter lägger ned sina röster vid förtroendeomröstningen på fredag, väntas Pasok förlora majoriteten i parlamentet.”

Dels så har man ställt till det så att man blir utan det EU-stöd som var utlovat, och det fram till valets resultat kan presenteras den femte december, jag kan ju tycka att Papandreou borde ha kunnat lista ut det med lilltån. Nu blev resultatet istället att de tunga länderna i EU knappt vill ta i honom med tång, å andra sidan så kan man ju undra vem som bryr sig, han kan vara historia redan innan kvällen.

Steg två i denna såpopera blir förstås folkets reaktion om de tvingas genomgå ett ekonomiskt stålbad av hittills aldrig skådat slag, alla vet att grekerna är grymt missnöjda med regeringen och att konflikten flyttas till gatan på allvar när som helst. De är med rätta urförbannade på alla korrupta politiker som skott sig på deras bekostnad, och alla bankirer som har blivit mångmiljardärer på den förda politiken. (forts nedan..)

Och då har jag ännu inte talat om rederinäringen. Grekland är en mycket stor sjöfartsnation och var och en av oss kan namnet på åtminstone några redarfamiljer, och för att dessa skulle vara kvar i Grekland så har de praktiskt taget skattebefriats. Den förmögenhet som dessa har roffat åt sig på folkets bekostnad skulle räcka för att Grekland skulle kunna betala varenda cent som de är skyldiga utländska banker.

På grund av politikernas korruption och dåliga moral så känner många greker att de inte har lust att betala skatt, varför ska bara vissa sko sig medan andra betalar skatt, tänker de. Sedan myglar de själva och lägger undan så mycket de kan utan att låtsas om att de är skattskyldiga. Det är klart att det går snett för landet, och det rejält. Nu kan vi alla sitta på första parkett och se ett av EU:s länder gå i konkurs, i bästa fall så innebär detta dödsstöten för hela EU-tanken, i vart fall så kommer jag hålla tummarna för det. Senaste Nytt är att Papandreou väntas avgå när som helst…

it Andra om: , , , , , ab1234 svt sr123 ex svd12 n123


33 svar till “Går Grekland i konkurs nu?”

  1. Aftonbladet skriver i sin rubrik ”Greklands regering överlever inte kvällen”…

    Det är mycket sådant i medierna nu för tiden. Minns exempelvis Juholt. Han hade för några veckor sedan ”bara timmar kvar” till avgång. Man kan grunna lite över när detta journalistiska grepp fick fotfäste.

    Själv är jag annars rätt förtjust i teorin att Papandreou släppte folkomröstningsbomben just i syfte att förlora frågan. Oavsett exakt hur han förlorar kommer han ur rävsaxen med någon slags heder i behåll. ”Politiskt självmord”, förvisso, men gjort på ett sätt som andas integritet.

    I övrigt är jag hjärtligt trött på det här krisförloppet nu. Grekland och Italien. Sarkozy och Merkel. Reinfeldt som står i TV och formulerar stolpiga meningar om saker han inte har någon som helst inblick i. Om det inte blir själva krisen som utlöser nästa världsrevolt kommer det vara för att mediarapporteringen står folk upp i halsen.

    • Jag tror oxo att folkomröstningen är en bakdörr, men jag tror oxo att P kommer att avgå efter att han träffat presidenten.

  2. Som en Milton-Friedmaniansk önskedröm som går i uppfyllelse börjar det generellt accepteras att ekonomin borde banne mig stå över demokratin. Vad är så fel att låta folket bestämma över ett beslut i sitt eget land.

  3. Du missar det väsentliga. Skurken är Tyskland som försöker flå oxen minst två gånger: först genom att med sin överlägsna produktivitet och ständiga exportöverskott konkurrera ihjäl svagare EU-ekonomier medan man lånar ut pengar till dem till olämpligt låg ränta – och när sedan denna lånebubbla blir ohållbar och spricker så skall offret flås en gång till ända in på kroppen med konkursutförsäljningar (och länder som Sverige antas rycka in för att stoppa in pengar i de tyska bankerna som själva borde ha begripit vad de höll på med – de har väl ”bankekonomer”, för h-e). Och för att dölja vad man håller på med blåser tyskarna igång med halvrasistiska kampanjer mot de ”lata” sydeuropeerna! Snacka om EU som ett verktyg för fred och utveckling! Nu ser det mer ut som ett skenande monster.

      • Oavsett vem han pratar med så är det skönt att någon för en gångs skull skriver om vad detta egentligen borde handla om! Jag är så trött på att höra om lata greker! Inte för att någon skrivit det just här, men andemeningen att krisen i eurozonen beror på Grekland (och snart på Italien!) upprepas närmast papegojeaktigt i olika media. När det sagts tillräckligt många gånger blir det plötsligt en sanning. Och alla journalister tycks glömma sitt uppdrag, nämligen att KRITISKT GRANSKA det politiska spelet.

        • Ja, Grekland är knarkaren, bankerna langaren, och EU är en korrumperad polis som ser till att det flyter.

    • Jag är ”bankekonom”, eller finansekonom som det egentligen kallas. Huruvida det är racistiskt att påkalla skattemoral och pensionsålder, eller som du skriver; ”lata”, vet jag inte men sanningen är…
      * låg skattemoral
      * utbredd korruption
      * hög pensionsålder
      * utgifter och kostnader > intäkter
      * historisk tradition att devalvera (dvs skjuta över problemet på någon anna)

      Dessa förutsättningar i kombination med en på tok för riskvillig och girig banksektor har framkallat dagens situation. Det är verkligen tråkigt. Det började redan då Tyskland struntande i de s.k konvergenskriterierna och alla följde efter.

      Gällande grekernas inställning är tilltron på euro som valuta fortfarande god. Bland är trenden tydligare, då dessa inte ser någon framtid utanför emu. Den unga, medvetne och välutbildade greken, har europa som arbetsfält oavsett om man jobbar i Grekland eller åker runt i EU.

      Jag hade väl föredragit att man folkomröstat i januari med gått i konkurs innan dess. Ett sådant händelseförlopp hade sannolikt inneburit att de lämnat euron och alla i eu hade struntat i dess fortsatta utveckling.
      Vissa påstår att man ifrågasätter demokratin genom att hoppas att folkomröstning uteblir. Problemet är att den som tänker så missar att många greker inte alls vill lämna euron, och därmed ser folkomrösning som något negativt.

      Oavsett utveckling, är det bästa för demokratin och rättstaten, att skattemoralen går upp och att alla betalar det de ska, oavsett inkomstgrupper.

      • Hög pensionsålder?

        Pensionsåldern i Grekland är 61 år. Den faktiska pensionsåldern är 60,9 år för kvinnor, 62,4 år för män (högre än för tyska män).

        Lägg därtill att greker lever färre år efter pension än svenskar, danskar, fransmän, finnar och tyskar.

        Den faktiska pensionsåldern i Sverige är 63 år, grekernas medellivslängd 1,5 år kortare än svenskarnas, det ger på ett ungefär lika långt pensionärsliv för greker som för svenskar.

        • Förlåt, jag var otydlig. Jag syftade i första hand på de anställda i statlig/kommunal regi. Där är pensionsåldern lägre. Oavsett är pensionsåldern lägre där än här.

          M v h

          • Om man tar upp pensionsåldern som en kostnad som värre i Grekland än andra länder så bör man titta på hur det verkligen ser ut. Gör man det ser man också att så inte är fallet.
            Grekers pensionärsliv är inte längre än i t.ex. Sverige.
            Så din ”sanning” om grekers pensionsålder är en mycket tveksam sanning.

            • Som jag skrev ovan är det skillnad beroende på var du jobbar. Många inom statlig tjänst kan gå betydligt tidigare än pensionsåldern ”58/60”.

              För det andra möjliggör ca 700 000 jobb (14% av arbetsför befolkning) pensionsavgång mellan 50-55.

              För det tredje uppgår pensionen alltid till 100% av lönen (som dessutom betalas ut 14 ggr per år!)

              För det fjärde har många yrken, främst statliga, möjligheten att kvittera ut ett avgångsnederlag på ett antal månadslöner.

              slutsats: det grekiska pensionssystemet är betydligt dyrare än det svenska, och signifikant dyrare än EU-snittet.

              Källor: Staffans Sonnings ekonomikrönika samt http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-RA-08-012/EN/KS-RA-08-012-EN.PDF

              M v k

              • Cherry picking förändrar inte den faktiska pensionsåldern.
                Den är inte 50, 55, 58, 60 eller något annat.
                Den är _61 år_, det går liksom inte att dribbla bort det. Den faktiska åldern är det som är avgörande här.

                Att man kan gå i pension tidigt innebär inte heller att man per automation gör det.

                Medelpension för en grek _före_ sänkningarna på 30%-50% låg på ca 750 euro kr/ mån.
                Jämför det med medelpensionen för en svensk man på ca 17000kr/mån eller kvinna på 11600kr/mån.

                Den 13:e och 14:e månadslönen är jul, påsk och semestertillägg och är en _utbetalningskonstruktion_ och inte någon extra förmån utöver det som andra europeiska länder har. Den konstruktionen tillkom i ett försök att hjälpa till att öka på handeln och turismen.

                Dina utropstecken hjälper inte dina uppgifter, inte heller hjälper det din ”sanning” om att det grekiska pensionssystemet är en stor bov i den kris de nu har. Det är det inte.

                • Du har fel. Att skära i kostnaderna bör givetvis först ske bland statligt anställda: dvs militär, polis, sjukvård, statsförvaltning m.m.

                  Att den faktiska pensionsåldern är 61,x spelar ingen roll då vi betraktar de statliga utgifterna för stadsanställda. Det är de som kostar. I nästa steg bör antalet stadsanställda halveras för att åstadkomma balans.

                  Deras pensionssystem är en bov i dramat på så sätt att antalet stadsanställda är för stort OCH att man tvingas öka stadsskulden för att ha råd med pensioner. Bara för att du, enligt uppgift, hävdar att de är i nivå med Sverige innebär inte det är systemet är friskt. Rätta mun efter matsäck räcker långt….

                  • Att skära i det offentliga är förstås ett utmärkt sätt att _krympa_ och förstöra Greklands redan usla ekonomi ytterligare.

                    Fullständigt kontraproduktivt nyliberala mumbo-jumbo som inte hjälper Grekland eller gemene grek, men väl de andra som har tjänat enorma pengar på att exportera till dem, däribland Tyskland och Frankrike.

                    Import av militärt materiel bör de givetvis skära i till max, men det ogillas av de som exporterar sådant till dem, bl.a. Tyskland och Frankrike.

                    För övrigt, deras offentliganställda uppgår till 22.3 % av den totala arbetskraften. Jämför det med Sverige på 34%, Frankrike 30%, Holland 27% osv. Grekland ligger _under_ snittet i Europa.

                    Så nej, pensionerna är inte problemet, inte storleken på deras offentliga sektor heller.

                    Att pensionsutbetalningar blir till ett problem, har att göra med helt andra faktorer än att det skulle vara en enorm offentlig sektor och/eller på tok för frikostiga pensioner.
                    Så är det helt enkelt inte.

                    • Återigen: deras offentliga sektor är för stor i förhållande till vad de har råd med. Det är inte nyliberalt snack, utan förstånd, att rätta mun efter magsäck. För att skapa förtroende hos finansiärer bör man ha en budget i balans för att öka ens kreditvärdighet. Att låna till 50% ränta gagnar inte ekonomin. Alltså kvarstår att skära i utgifter och öka intäkterna.

                      Inget land tjänar på att inneha en för stor, icke finansierad, offentlig förvaltning/sektor. Finanspolitik fungerar dessutom inte vid rörlig växelkurs, speciellt inte i en valutaunion…så att satsa sig ut krisen med fler statliga jobb är ingen idé.

                      Förslag på åtgärder (oavsett om man lämnar emu och devalverar eller inte):

                      * sänk pensionsåldern, speciellt i statlig regi
                      * sänk pensionerna
                      * minska antalet stadsanställda
                      * utkräv beskattning på alla tillgångar som hittills inte beskattats tillfullo (fastigheter, finansskatter etc..)
                      * ta hjälp av utomstående för att konstruera ett rättssäkert skattesystem

                      m v h

                    • Grekland har förstås råd med sina pensioner och sin offentliga sektor. Det är INTE pensionerna eller offentliga sektorns storlek som är problemet.

                      Greklands problem är korruption, utebliven beskattning av de förmögna, där bl.a. deras enorma handelsflotta ingår som i princip kommer undan skatt helt och hållet och som ägs av några av världens rikaste.
                      Greklands problem är alla de företag som låter bli att betala in sociala avgifter och istället betalar svarta löner.

                      Där har du problemet till underfinansieringen, inte att det är en för stor offentlig sektor eller att de har pensionsförmåner som är för bra, vilket också styrks genom siffror.

                      Grekland skall givetvis ställa in betalningarna till långgivarna. Långivarna får stå sitt kast. Grekland bör lära av Argentina som kom på fötter först när de struntade i IMF:s idiotiska råd, där åtgärder som du nu upprepar ingår.

                      Eftersom pensionerna är låga, medan deras priser är förhållandevis höga, innebär det att pensionerna inte sparas utan direkt används i landets ekonomi genom konsumtion. Det är bra för grekerna och den grekiska ekonomin.

                      Att då applicera nyliberala dogmer, som inte har minsta empiri bakom sig, där man drar ner på offentlig sektor och redan låga pensioner, det är de facto det samma som att KRYMPA Greklands ekonomi, och det är direkt motsatsen till vad grekerna nu behöver.

  4. Nu har man blåst av folkomröstningen och EU’s ledare (och en hel del politiker i Grekland) hurrar och skriker att det hade varit katastrof om det hade blivit folkomröstning.

    Det säger en del om hur dessa ledare och EU tänker om de anser att det är katastrof att man tillfrågar folket i en fråga med så här långtgående konsekvenser. De har inte förstått vad en demokrati är och vems mandat ledarna sitter på. En regim där det är en katastrof att fråga vad folket tycker kan inte på några villkor kallas demokrati, tvärtom, det går stick i stäv med allt vad demokrati är.

    Oavsett vad EU-pamparna tycker, så är beslutet upp till Grekland, och därmed det grekiska folket. Ingen annan har rätt att besluta.

    • Det rätta frågan i en folkomröstning hade väl varit om man fortsatt vill ha korrupta och inkompetenta ledare i landet? Gärna också frågan om de rika skall betala sin skatt

      Det vore heller inte heller omrimligt att ha en folkomröstning INNAN man gör en överrenskommelse

  5. Papandreous folkomröstning var tydligen inte uttryck för plötslig demokratisk övertygelse utan taktik för att få högern att ”ta ansvar”. Det grekiska folkets förtroende för sina politiker kommer knappast att stärkas av denna manöver…

    Den grekiska socialdemokratins roll som springpojkar åt bankkapitalet är så kristallklar. Dom verkar ju inte ta någon som helst notis om de folkliga protesterna. Är det någon som tror att de svenska socialdemokraterna skulle ha agerat annorlunda?

    • …. jag förutsätter att frågan var retorisk ? ;)

      En intressant utveckling vore ju om Grekland åkte ut och sedan snabbt växlar från jordbruk och rederi till en roll som nytt skatteparadis som drar till sig kapital, möjligen lider landet av ett smärre trovärdighetsproblem i finasiella sammanhang. Det finns ett uppdämt behov av länder som tillhandahåller gömställen för kapital i takt med att Schweiz m.fl. börjar mjukna.

  6. Som jag skrev ovan är det skillnad beroende på var du jobbar. Många inom statlig tjänst kan gå betydligt tidigare än pensionsåldern ”58/60”.

    För det andra möjliggör ca 700 000 jobb (14% av arbetsför befolkning) pensionsavgång mellan 50-55.

    För det tredje uppgår pensionen alltid till 100% av lönen (som dessutom betalas ut 14 ggr per år!)

    För det fjärde har många yrken, främst statliga, möjligheten att kvittera ut ett avgångsnederlag på ett antal månadslöner.

    slutsats: det grekiska pensionssystemet är betydligt dyrare än det svenska, och signifikant dyrare än EU-snittet.

    Källor: Staffans Sonnings ekonomikrönika samt http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-RA-08-012/EN/KS-RA-08-012-EN.PDF

    M v h

    • Eftersom du postar samma tveksamheter två gånger blir det till att korrigera dig två gånger.

      Cherry picking förändrar inte den faktiska pensionsåldern.
      Den är inte 50, 55, 58, 60 eller något annat.
      Den är _61 år_, det går liksom inte att dribbla bort det. Den faktiska åldern är det som är avgörande här.

      Att man kan gå i pension tidigt innebär inte heller att man per automation gör det.

      Medelpension för en grek _före_ sänkningarna på 30%-50% låg på ca 750 euro kr/ mån.
      Jämför det med medelpensionen för en svensk man på ca 17000kr/mån eller kvinna på 11600kr/mån.

      Den 13:e och 14:e månadslönen är jul, påsk och semestertillägg och är en _utbetalningskonstruktion_ och inte någon extra förmån utöver det som andra europeiska länder har. Den konstruktionen tillkom i ett försök att hjälpa till att öka på handeln och turismen.

      Dina utropstecken hjälper inte dina uppgifter, inte heller hjälper det din ”sanning” om att det grekiska pensionssystemet är en stor bov i den kris de nu har. Det är det inte.

  7. Den grekiska vänstern, och då menar jag inte det korrupta PA(S)OK, borde ha stora chanser att ta makten i de kommande valen oavsett hur utgången av den grekiska krisen blir. Såväl PA(S)OK som de demokratiska högerpartierna har visat sig oförmögna att ta itu med den extremt korrupta strukturen i Grekland där de rikaste har en gräddfil som är såväl skadlig för landet som direkt provocerande för den hårt arbetande ’vanlige greken’. Jag tror det krävs att ’riktiga’ socialister tar makten för att det patetiska och samhällsskadliga gullandet med överklassen ska kunna upphöra.

    • Vill man få sig till livs en visserligen ovetenskaplig, men målande bild av hur det samhällsskadliga gullandet med de stenrika tar sig i uttryck, då skall man ta sig en promenad i hamnen för alla lyxkryssare i Aten. Där ligger de i ofantliga mängder bredvid varandra som sardiner, långt ifrån alla bostadslösa uteliggare som ökar lavinartat.

      • Tur är väl det…vem vill ha sin yacht nära uteliggare?
        Därmed inte sagt att den sociala situationen är försvarbar…men en effekt av ett korrupt system med usel skattemoral och för höga utgifter pga för många stadsanställda, pensioner etc…

        • Korruption och dåligt skatteunderlag ja, men inte för många stadsanställda och för höga pensioner, vilket siffror visar.

          Och är inte den sociala situationen försvarbar, ja då inför man givetvis inte ytterligare åtgärder mot folket som innebär ännu fler utslagna och hemlösa, alltså det du förespråkar genom den nyliberala dogmen att strypa landets ekonomi.

          De enda som tjänar på det är de som satt landet i knipa och de oansvariga långivarna. Och hör och häpna, i de grupperna ingår inte de offentliganställda och pensionärer.

  8. nej nej och åter nej.
    Det sannolika är att man planerar betydande nedskärningar och vill ha rätt folk på posterna för att genomföra dessa. Stadskupp? Grekland är trots allt inte en efterbliven latinamerikans stat.

    • Grekland har ju inte en likviditetskris utan en soliditetskris.
      Och om det du då säger skulle stämma så kommer de ju få fel människor på plats.

      Att ha i beaktande gällande Grekland, så sent som 1974 var Grekland en militärdiktatur där man torterade människor.