Gaddafis Legosoldater


Idag berättar tidningarna att Försvarsmakten inte lämnar ut någon information om vad de svenska JAS-planen är inblandade i för operationer i Libyen. Det är inte så märkligt som det låter, det är krig och det är ett krig som leds av Nato. Mer intressant är förstås övriga nyheter från arabvärlden och Nordafrika.

DN: ”Egyptens förre president Hosni Mubarak kommer att ställas inför rätta den 19 april. Det uppger landets statliga teve på onsdagskvällen. Mubarak och hans båda söner Alaa och Gamal kommer att få svara för anklagelser som rör korruption och förskingring av statliga medel samt deras inblandning i attackerna mot demonstranterna under upproret tidigare i år. Omkring 800 personer beräknas ha dött. Hosni Mubarak togs under tisdagen in på sjukhus i Sharm el-Sheikh, där han befunnit sig sedan han tvingades lämna Kairo.”

En annan uppgift som jag har hört är att Muhammar Gaddafis legosoldater är upphandlade i – Israel. Ett företag som heter Global S.C.T. och som leds av en f.d. israelisk general lär ha fått fem miljarder dollar, som betalades kontant av en av Gaddafis söner som rest till Israel. För detta lär man ha fått femtiotusen legosoldater, soldater som får 200 dollar om dagen för att strida på Gaddafis sida. Dessa soldater leds e.u. av israeliska rådgivare/befäl inifrån Gaddafis residens i Tripoli.

Nu har jag fått detta relaterat för mig från en arabisktalande vän, men vederbörande var vänlig nog att lämna en länk till en tidning som skriver om saken och när jag låter Google ta hand om översättningen så kan jag se fler uppgifter som får mig att lyfta på ögonbrynen. Uppgifterna har också redovisats i andra media i Mellanöstern, men när man söker på företaget på nätet så hittar man ingenting, men det kan möjligen förstås av karaktären på deras verksamhet.

Rent generellt bör man nog vara försiktig med den här sortens upplysningar, men jag tycker att den är tillräckligt intressant för att nämnas. Jag överväger också att tillgängliggöra en korrekt översättning till svenska av sidan, jag lägger i så fall in en länk till en sådan senare.

Att Hosni Mubarak och hans söner nu riskerar åtal är bra, det finns också rapporter i media som tyder på att samma öde väntar Tunisiens förre diktator. Egentligen borde samtliga diktatorer i Mellanöstern föras till Haag för att stå till svar för sina brott mot den egna befolkningen samtidigt som deras tillgångar konfiskeras. Av någon anledning så tror jag att USA inte skulle tycka att det är en bra idé…

it , , , , , , , dn123 svd123 ab12 ex ekot12


24 svar till “Gaddafis Legosoldater”

 1. Garanterat en myt. Libyens armé är på 50 000 man. Det räcker garanterat för att klara av de kring 1000 rebellerna som i och för sig också ryktas använda sig av legosoldater. Och Gaddafi har mer än nog med egna kontakter i den afrikanska unionen, mer än Israel skulle jag tro. Skulle han vilja skaffa sig legosoldater skulle han klara det utan hjälp. Dessutom har Libyen alltid lyckats hålla sin militäroberoende, han skulle knappast göra sig beroende av Israel nu.

  • Mja, men det talas mycket om legosoldater, och just av de skälen du för fram så kan man nog tänka sig att han måste vända sig till andra. OCh det är ju inte israeliska soldater vi talar om i första hand. Men som sagt, man ska nog vara skeptisk….

  • Vad säger du om de israeliska vapnen som rebellerna visade upp för någon vecka sen? De hade Kadaffis styrkor lämnat efter sig. Jag tror inte att Gadafi betalade enbart för legosoldaterna utan för hela paketet. Soldater, vapen och officerare som leder kriget.

   • Jag har aldrig sett någon bild som visat att de använt israeliska vapen i större omfattning och inte heller någon seriös källa på det. Fast jag vet självklart vad du talar om. Gaddafi har gott om trupper, det finns ingen orsak till att han skulle behöva använda sig av legosoldater i någon större utsträckning. Några av de tidigare bevisen på användande av legosoldater har också visat sig vara förfalskningar. Och nu verkar det mest handla om barnsoldater:

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8349414/African-mercenaries-in-Libya-nervously-await-their-fate.html

    Inte direkt något israelerna blandar sig i. Överlag tvivlar jag mycket, mycket starkt på att de skulle ställa sig på rakt motsatt sida till USA. De har hållt sig extremt lugna i alla uppror hittills.

    • Nu talar inte den artikel jag refererar om att ”israelerna” hjälper till. Det handlar om ett företag som hyr ut legosoldater, man skriver också att en av Gaddafis söner flugit till Israel för att göra affären. Men man får ta det för vad det är, det kan vara desinformation, det kan oxo vara en ren lögn. När det är krig så……

     • Jo, men alla israeliska företag för legosoldater leds av gamla militärer som behållt sina kontakter med armén. Ofta är deras operationer liknande de CIA för, dvs att man vill ha ”plausible deniability” när man utför uppdrag som ligger i den israeliska statens intresse. Även om de kan se ut som fristående företag är det aldrig riktigt så i praktiken.

      Det är därför jag tvivlar på att de skulle ha utrustat Gaddafi och det är helt uppenbart att Gaddafis söner inte skulle åkt till Israel. Om detta hade varit sant hade de träffats på en helt separat plats.

    • Några av det mest ohyggliga bilder som arabiska tv-kanaler visat var ju militärklädda legosoldater som tillfångatagits av lokalbefolkningen just efter genomförda attacker. Man ville slita dem i små bitar om inte några vettiga libyer gick emellan och kyddade dem. Ingen var under 30 där inte. Men sådan bilder visas aldrig i väst så det är inte konstigt att ni inte får se allt.

     • Ja, och några av de bilderna jag kollade visade sig vara förfalskade. När man förstorade upp bilderna kunde man tydligt se hur de manipulerats, hur pixlar var ur led. Se exempelvis detta foto som spreds:

      http://www.aljazeera.net/mritems/Galleries/G_1373/image30.jpg

      Förstorar man upp den kan man tydligt se hur delar av bilden manipulerats. Vissa delar är ”grusiga”, andra rena.

      Uppgiften om legosoldaterna är annars gammal, skrevs om vad som *skulle* hända, och har sen spritts ryktesvägen.

      http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=iw&tl=en&u=http://www.news-israel.net/Article.asp%3Fcode%3D24935

      Human Righs Watch slog fast att inga bevis fanns på att legosoldater användes.

      http://www.rnw.nl/africa/article/hrw-no-mercenaries-eastern-libya-0

      • Nu får du fan sätta på dig foliehatten Hampus!

       Har du ätit något olämpligt? JAG ser inte minsta tillstymmelse till manipulering, jag tror att du VILL att det ska bevisa något, men det gör det inte.

       Jag har dragit upp bilden till 1980 x 1080 i Photoshop och sedan förstorat den två och tre steg till. Ser du ”grus” så behöver du antingen skaffa en ny skärm eller nya glasögon.

       Förklaring??

        • Men herreguud människa !?

         Vad är det för skit du åberopar som sanningsvittne ?? En BLOGG ?? :-)

         Nu får du väl ändå ta och coola ner dig ett tag Hampus!? Har du inga källor till dina påståenden så varför länka?

         • Precis som de första bilderna på krigspropagandan kring Saddam Husseins staty så hittade jag denna information på en blogg. Om du inte vill läsa det är det självklart upp till dig. Men det ligger i krigspropagandans natur att västerländska tidningar inte så ofta avslöjar den gällande de krig de själva ställer upp på.

          • Problemet är bilden som du beskrev som manipulerad och ”grusig”. Jag har kikat på den och ser definitivt inga tecken på att den är manipulerad. Har du läst det utan att titta själv på den?

      • Det som ”En Fråga” talar om var rörliga bilder. Jag tror att det var i Misrata eller Ajdabiya. En afrikansk legosoldat som togs tillfånga låg på asfalten och blödde. Några förtvivlade libyer som just hade förlorat barn och anhöriga kastade sig över honom men en man som hade sinnesnärvaro lade sig över mannen och skyddade honom med sin egen kropp och rabblade upp en massa suror ur koranen samtidigt för påminna folk om självbehärskning och förlåtele etc. Det var bland det vidrigaste jag sett. Sedan har ju en massa tevekanaler visat tillfångatagna afrikanska legosoldater som samlats i olika lokaler av rebellerna och fråntagits sina vapen.

       Andra legosoldater, som vägrat ”jobba” när de förstod att jobbet de skulle utföra var att döda civila. De låg i rader skjutna av sina uppdragsgivare som tydligen blivit väldigt besvikna.

       En libysk pilot som flugit ett av de första flygplan som transporterade legosoldater vittnade om att många av dessa legosoldater faktiskt inte visste vad jobbet gick ut på förrän planet var i luften. Många av dem sa han reagerade starkt men att det var försent för dem att dra sig ur. Och det var först då som piloten också förstod vilka det var han trnasporterade. Han avvek från sin arbetsplats därefter.

       • Självklart har Gaddafi använt sig av legosoldater. Det gör även USA och de libyska rebellerna överväger det (USA kan räknas som sådana). Däremot knappat inbjudna av israel och 50 000, fler än hans egen armé! Så dumdristig är han inte att han låter Israel ordna den största militära styrkan i hans eget land.

  • 50.000 låter väldigt mycket. Har själv hört betydligt lägre siffror nämnas. kanske räknar du in Gadaffis milisstyrkor i den siffran också. För övrigt så deserterade väl en hel del libyska soldater när revolten bröt ut och därför är styrkeförhållandena inte fullt så ojämna som det låter som på dig.

   Att Israel skulle ha finansierat Gadaffis lekoknektar är inte särskilt troligt. Gadaffi har nära förbindelser med andra diktatorer i AU som säkert mer än gärna bistått honom såväl finansiellt som med militära medel av rädsla för att revolten ska sprida sig till deras egna länder.

 2. Ruqaya Sadat säger idag att hon ska jaga Mubarak ända in i graven för mordet på hennes far Anwar Sadat. Hon säger att hon länge haft bevis på att Mubarak var en av dem som låg bakom mordet.

 3. är inte Gaddafi negativ till Israel? isf, varför skulle Israeler hjälpa honom nu?

  • Måste du verkligen ställa den frågan, Alfons? Vet du hur mycket business en 5 miljarder dollar affär är på en skala? :D Och enligt arabisk media så har Gadafis äldsta son haft en israelisk älskarinna. En fotomodell typ, och det i sin tur skall vara hämtat ur israelisk press.

 4. Igår vaknade egyptierna till nyheterna som de har aldrig hört talas om eller läst i sina historieböcker , De fick veta att riksåklagare har bemyndigat internering av förre presidenten Mubarak och hans två söner
  Det är det första gången som en egyptisk president ställs inför rätta i modern tid , De tre flyttade från Sharn Asheik till Kairo för att förhöras av åklagaren , de kom från palatset direkt till fängelset

  Efter ett kort förhör blev de inlåsta i 15 dagar i väntan på utredningen , Mubarak fick problem med hjärtat och fördes till sjukhuset och efter åt återvände han och nu sitter i ett militärt fängelse medan hans två barn fick byta sina kostymer mot fängelset uniformer och låstes in i separata celler , de anslöt sig till en lång rad av före detta ministrar och partitoppar

  Det var enorma påtryckningar från vissa arabiska ledare inte minst från gulfstater som försökt övertyga militären i Egypten att inte ställa Mubarak och hans söner inför rätta men Egyptens militär har ett enormt tryck på sig av allmänheten och kunde inte stå emot
  De ledare som tyckte synd om Mubarak tror att det som sker mot Mubarak kan ske mot de också , de är rädda för att ställas inför rätta i framtiden

  Jag har en önskan att se hela den Saudi familjen ställas inför rätta och kastreras också , Jag vet inte om jag kommer att leva till denna dag

  • ”Jag har en önskan att se hela den Saudi familjen ställas inför rätta och kastreras också , Jag vet inte om jag kommer att leva till denna dag”

   Kastreras också? Varför då? Är det inte bra med 6000 prinsar? Tänk vad mycket nytta de skulle kunna göra om de sätts i hederligt arbete som alla andra.

   En viss arabisk stat, undra vilken det kan vara, erbjöd egyptierna en summa, som enligt egyptierna själva skulle räcka till att betala av 70% av Egyptens statsskuld, bara för att man skulle avstå från att åtala Mubarak. Varför då? Vem bill betala en sådan summa för en gammal, elak och värdelös gubbe som han? … i och för sig, Suzanne Mubarak kanske? Det är säkert Mubaraks som vill köpa sin åtalsfrihet med pengar som de stulit från det egyptiska folket.

  • en värnpliktsarme står närmare folket, antagligen därför de lyssnar på folket:)