Gaddafi död, nu börjar jobbet


Det är lustigt, jag lyssnade för en timme sedan på lunchekot, de berättade att rebellerna intagit Sirte och att det skulle bli officiellt lite senare idag. De hade fortfarande en del folk att kontrollera, bland annat civila. Tanken slog mig att det kanske var just där som Gaddafi gömde sig, och det visade sig stämma.

AB: ”Libyens förre ledare Muammar Gaddafi har gripits, skadad i båda benen, uppger den nya övergångsregeringen NTC, enligt AFP och Reuters.

I dag inleddes en ny offensiv mot Gaddafis hemstad Sirte.

Hundratals NTC-soldater har i veckor omringat staden och i kaotiska strider försökt kväsa den sista motståndsfickan mot revolutionen som satt stopp för Gaddafis 42 år vid makten.

Enligt Al Jazeera är det just i Sirte som Gaddafi gripits.”

Det lär bli en löpande nyhetsrapportering från Libyen nu resten av dagen, jag kommer också att uppdatera dessa rader när jag hör något som jag får lust att kommentera. Det är i alla händelser en seger för libyerna och demokratin, ja i alla fall hoppas jag att det kan bli demokrati nu i Libyen, fast osvuret är väl bäst. Nu hävdas det i media att Gaddafi är allvarligt skadad, men man säger att ”han andas fortfarande”. Det tyder på att det är rätt illa med honom, vi får se hur det går.

Men en sak kan vi konstatera, Revolutionen i Libyen har lyckats och frihetskämparna har segrat. Det som nu lär utbryta i landet är segeryra av kolossalformat. Uppgifter gör nu gällande att Muhammar Gaddafi är död, att han har avlidit av sina skador.

Det händer saker så snabbt att man behöver följa flera TV-apparater och samtidigt lyssna på radio och läsa tidningar. Multipla personligheter kanske kan, men inte undertecknad. I vart fall så anser jag att det nog var det lindrigaste för alla att han avled av sina skador. Många anser säkert att det var synd och att man skulle behöva en rättegång, men jag ifrågasätter det delvis. En annan sak som är påtaglig just nu är att detta är dag ett i den nya utveckling som ska göra Libyen till ett demokratiskt land. Det är bra, men det blir inte speciellt lätt. Förhoppningsvis underlättar det något av att despoten är död, jag hoppas det.

it Andra om: , , , , , , svt ab123 ex1 svd dn123456 sr


20 svar till “Gaddafi död, nu börjar jobbet”

 1. Ej bekräftad nyhet.

  Reuters säger att han e levande
  Aljazeera att han har dödats!

  I en värld med nyhetskrig vinklade populistiska, politiska nyheter vet man aldrig vad som är sant och inte sant. Specielt om man endast följer vinklade västerlänsk rapportering.

 2. Gaddafi är död utan tvekan . alla bilder på hans döda kropp visar klar och tydligt att det är Gaddafi och ingen annan , Läkaren som undersökt honom säger att Gaddafi dog av två skott ett i huvudet och ett i magen

  Det var slutet på en hänsynslös tyrann som terroriserat sitt folk o över 40 år , Han som kallade sitt folk för råttor och denna feges var gömt i en rått håla när han gripits , Han mötte samma öde som de flesta diktatorer

  Han valde att döda sitt folk och förstöra sitt land än att släppa makten , När han greps hade han en gyllene pistol och ett automatgevär men han gav upp direkt och rebellerna att inte skjuta honom

  Folkets jubel i Libyen vet inga gränser , de firar segern över Gaddafi och nu de är fria , Detta kommer att bli en läxa för de arabiska diktatorer och vi hoppas att de möter samma öde

  • ”När han greps hade han en gyllene pistol och ett automatgevär men
   han gav upp direkt och rebellerna att inte skjuta honom”
   Varifrån kommer den uppgiften? och om den stämmer, blev Gaddafi
   avrättad då?

   • Den gyllene pistolen som Gaddafi hade med sig visas i Aftonbladet , en av rebellerna som har dödat Gaddafi har pistolen i sin hand i sin hand och automatgeväret visades igår på alla TV kanaler
    http://www.aftonbladet.se/

 3. Frihetskämpar? Som ber utlänningar komma och befria dom? Som säljer ut oljan till EU- och USA-bolag? Som lynchar svarta? Det har varit lite för många s.k. orangea revolutioner för att man ska börja dela ut titlar på det där sättet. Oftast – och även i det här fallet – handlar det om en klan mot en annan klan. En maktklick mot en annan maktklick.

  Och går det någotsånär snyggt till sker det med hjälp av vanlig statskupp – general Tapioca mot general Alcazar etc. Obetydligt med människor går åt. Gänget i Libyen skötte det inte snyggt, gud vet hur många som har dött.

 4. Jinge, du skriver att revolutionen i Libyen har lyckats. Det återstår nog att se, bl.a i ljuset av övergrepp av ”upprorsmännen”, om det blir bättre i Libyen än tidigare. Jag vill komplettera med en annan viktig aspekt. Det som lyckats lika mycket är NATO:s folkrättsvidriga angreppskrig mot Libyen för att få ökat inflytande i ett förhållandevis självständigt oljerikt land. Ghadaffi var förvissa en relativt blodig diktator, av samma slag som USA and andra NATO-stater stött i Egypten, Tunisien, nuvarande Irak (och på 1980-talet Saddam i Irak) och en diktatur av den typ som USA upprättat en masse tidigare i Latinamerika och andra delar av världen. Enligt FN-stadgan får en nations ledning använda även våld för att bevara staten, och det har ju hänt hur ofta som helst. De s.k. rebellerna är en brokig samling, som inkluderar även Al Quada-grupper (Ghadaffi bekämpade Al Quada) och NATO-trupper vid sidan av frihetskämpar, ledda av en övergångsregering av Hamid Karzai-slag (Mahdi Darius Nazemroaya. Preparing Africa for the clash of ciliazation; Felicity Arbuthnol:Vision of the ”New Libya – Visit the ”New Iraq;www.globalresearch.ca). Vissa författare ger belägg för att påståenden om planerade övergrepp av Ghadaffi var oriktiga. (Mahdi Mazemroaya. Libya and the big lie -using human rights organizations to lanuch war. (www.globalresearch.ca)

  En viktig fråga är lika aktuell idag som för 100 år sedan. Vill vi acceptera en ordning där världens stormakter, under ledning av USA, den i särklass mest aggressiva makten efter andra världskriget, får angripa andra länder då det gynnar deras intressen?

  • ”Jinge, du skriver att revolutionen i Libyen har lyckats. Det återstår nog att se, bl.a i ljuset av övergrepp av ”upprorsmännen”, om det blir bättre i Libyen än tidigare. Jag vill komplettera med en annan viktig aspekt. Det som lyckats lika mycket är NATO:s folkrättsvidriga angreppskrig mot Libyen för att få ökat inflytande i ett förhållandevis självständigt oljerikt land.”

   Ja det finns åtskilliga faktorer som vi inte ens kan ana svaret på idag, men det är ett de facto-framsteg att diktatorn nu är borta. Jag tror inte att man ska misstro Libyerna heller, visst det är en salig blandning på folk och åsikter, men nu har de i alla händelser en chans att försöka. Det hade de inte tidigare..

  • En klok, sansad och som jag ser det en riktig analys av det som skett senaste halvåret i Libyen. Nu får vi då se om Libyens naturtillgångar, ja mest oljan då, om dessa Libyens rikedomar kommer Libyens folk till godo. Eller om utländska styrkor, makter och bolag lägger beslag på dessa rikedomar, vilket ju helt enkelt i så fall är en ren stäöld från det Libyska folket.

 5. Kommer Gaddafi att bli nästa ”CHE”?
  Med tanke på dels oljebolagen..
  och hans stöd till IRA och Palestina

 6. Ni kommer att få se hur den politiska makten tas av Muslimska Brödraskapet!

  Precis som det var tänkt, hur ska man annars kunna föra krig mot mellanöstern/nordafrikanska länder om det inte finns extrema islamister att attackera!?

  Vapen på drift skapar oro
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4756210

  ”USA fruktar att många av dem kommer att hamna på den svarta marknaden och säljas till olika länder och sedan användas i diverse krig världen runt, alternativt att de tas om hand av olika terrorgrupper.
  Det är bland annat känt att en del av rebellerna i östra Libyen haft kontakter med al-Qaida.”

  Rebellernas ledare var Al-Qaida medlemmar som tidigare krigat mot USA/NATO i bl.a. Irak och Afghanistan. Googla själva..

 7. Verkar det inte lite konstigt att man aldrig lyckas ta ”tyrranerna” levande? Är detta bara för att de inte ska vittna om USA´s roll i tyrraniet? Dessutom tvivlar jag starkt på syftet med att numera gömma deras lik på ”okänd plats”. Varför det kan man undra.

  • Att man begraver honom på annan plats är för att man ska slippa hans ”martyrskap”. Det verkar vara ett rimligt antagande att man sköt honom, jag förstår inte heller vad du menar med påståendet ”att man aldrig lyckas ta tyrannerna levande”?? Både Egyptens och Tunisiens ledare lever såvitt jag vet, men du kanske har annan information?

   • Jo men jag tänker på Irak och nu Libyen, båda där utomstående har varit med i kriget, typ USA. Jag menar att jag tror att både Saddam och Khadaffi hade många saker att erkänna om sina affärer med Europeiska och Amerikanska intressen. Nu kommer man aldrig att höra dessa saker från diktatorerna själva. Finns det intressen kvar i landet som skulle utropa honom till martyr?