Gaddafi inkapaciterad snart?


Det är knappast konstigt att människor reagerar kritiskt på en internationell aktion mot en diktator, och det beror inte på diktatorn utan på de medagerandes tidigare handlingar i Mellanöstern och på andra ställen. För mycket kan man säga, men gamla kolonialmakters track record talar inte till deras fördel.

AB/BENGHAZI: ”Som ung hade Idris M. Tayed svårt att stanna mer än en dag på ett och samma ställe. 1978 greps han av Gaddafis säkerhetsstyrkor och dömdes till tio år i fängelse. – Som längst fick jag sitta 177 dagar i isoleringscell, berättar han. Den 26 december 1978 slog säkerhetspolisen till mot en poesiuppläsning i Benghazi. Idris M. Tayed var redan då som 26-åring en känd journalist och författare. Han var en av dem som fördes bort anklagad för att leda Libyens förbjudna kommunistiska rörelse. Åklagarens främsta bevis i rättegången var ett foto som visade att Idris M. Tayed hade en likadan käpp som Lenin. Domstolen övervägde att döma honom till döden.”

Aftonbladet berättar en historia idag, de skulle kunna skildra tusental människors historia. Det är så det blir när personlig makt är viktigare än demokrati, precis som det är på praktiskt taget alla ställen i Mellanöstern. Person-
ligen är jag dock inte beredd att låta galningar använda tanks och krigsflyg för att döda revolutionärer och andra oppositionella varför jag stödjer dessa kolonialmakter för en gångs skull.

Men visst drar jag slutsatser, bland annat den mest uppenbara, de som kritiserar användandet av JAS 39 Gripen har i de flesta fall inte sett Gaddafis tal på al Jazeera. I det senaste jag hörde så hävdade han att ”- Världen runt demonstrerar människorna mot det våld som riktas mot Libyen”, med tillägget att värden älskar Gaddafi. Det vore nästan skojigt om det inte varit för att mannen är en galen diktator som rökt något olämpligt.

Just nu berättas det dessutom att de länder som finns på plats knappast räknar med mer än ytterligare en veckas engagemang, och maximalt en månad. Om de menar att de på den tiden kommer att neutralisera Gaddafi vet jag inte, politiska ledare talar inte om sådant när pressen lyssnar. Men vi får se, personligen drabbas jag av en mätthetskänsla när det gäller dramatiska nyheter oavsett om det handlar om Japan och Libyen. Saker som skulle tett sig spektakulära igår blir näst intill en axelryckning idag, det är inte bra men inget man kan påverka. Jag tror att de flesta av oss reagerar likadant.

it , , , , , , , ab123 ex123 dn1234 svd123 svt1


16 svar till “Gaddafi inkapaciterad snart?”

 1. Håller med, men ”dekapacitera”?
  (Ordet finns inte på engelska heller enl Webster,men visst fattar jag vad som menas..)

  Du menar ”dekapitera”?

  ;)

 2. Det heter inkapaciterad. Du förväxlar ordet med dekapiterad, som betyder halshuggen.

 3. Snabba kast i krigs monglarnas värld.
  EU presidenten och allas vår härliga barbarapappa hyllade khaddafi så sent som i december förra året, hmm nu skriker de att han har förtryckt sitt folk i 30 år…. Konstigt att de inte visste det i december? nää just det nä då var det viktigare med internationella kontakter LÄS OLJA….

 4. Ingen tvivlar väl på att mannen är galen, oavsett om man sett hans tal eller inte. Men fanns det verkligen ingen möjlighet att förhandla med folk i hans närhet? hans söner till exempel?

   • Då klan du inte ha sett mycket. Brigaderna som slaktar libyerna är kallade efter sönerna och leds av dem. Väst är väl Khamis och al-Saaidy. Seif leder hela cirkusen.

   • Med hur mycket pengar kan man muta människor som tror sig äga ett helt oljeproducerande land???

  • Dessutom är det ju bara att förlänga problemet speciellt om man verkligen gett alla 25%. Sånt måste nog ges ut progressivt annars får man ju problem med bl a inflationen.

 5. Hmm, ingripandet skall bara ta max en månad…

  Vilka andra krig har uppskattats att inte pågå så länge?

  Typ amerikanska inbördeskriget, världskrigen och det i Irak…

  Skulle inte de också bara pågå i maximalt några månader???

  • Typ amerikanska inbördeskriget, världskrigen och det i Irak…

   Nu är du lite fånig. Men eftersom Quatar och Förenade arabemiraten oxo deltar så tror jag att man kan upprätthålla flygförbudszonen och slå ut flygfält/flygbaser på relativt kort tid.

  • Skillnaden här från de övriga amerikanska krigen är, att det är civilbefolkningen som ta hand om markoffensiven. Väst kommer inte att sjunka i nån motståndsträsk som i Irak och Afghanistan!

 6. Det ryktas att företag från ett visst land i Mellanöstern förser Gadaffi med legosoldater, vapen och teknisk utrustning utöver rådgivning, och tjänar berg med pengar på det. Vill man besegra galningen så måste man ta det där företagets ledning i örat först. Hoppas att man inte glömmer ställa dem inför rätta när vansinnet är över.

  • Även om just det landet visar sig ha gett Gaddafi utrusning och support och brutit mot FN resolutionen (inte första och inte sista gången), så kommer allt att sopas under mattan, som många gånger tidigare:(