G7 gapa över för mycket i GaPa?


DN skrev tidigt på morgonen (något avkortat) ”G7-mötet inleddes på söndagen i en bayersk idyll med ­Angela Merkel och Barack Obama i  huvudrollerna. Värdinnan Angela Merkel tog honom på en snabbtur till det närbelägna samhället Krün där Obama fick uppleva ett stycke tvättäkta Bayern med ortsbor i folkdräkt och alkoholfri weissbier. Obama höll ett kort tal där han prisade också alliansen mellan USA och Tyskland. Dess viktigaste uppgift just nu var att stå emot den ryska aggressionen i  Ukraina. När de andra gästerna hade anlänt väntade ett digert program kring världsekonomi, handel och säkerhetspolitik.

Bland sportintresserade i min generation är annars Garmisch-Partenkirchen (GaPa) mest känt för OS 1936 (öppnat av en viss A Hitler). Norge tog i särklass flest medaljer, en mer än Sverige och Tyskland och sedan kom Finland. Ivan Ballangrud, Norge tog 3 guld på skridskor, och Sonja Henie tog sitt tredje raka OS-guld i konståkning, vid sidan av 10 VM-guld. Någon som känner igen läget? Det blev dock svensk seger på 18 km genom Erik Larsson (”Kiruna-Lasse”) (se bilden nedan) och fyrdubbelt svenskt i täten på 50 km, med Elis Wiklund som segrare.
untitled (23)
* Vid invigningen spelades inte bara den tyska nationalsången utan också den nazistiska kampsången ”Horst Wessel”. Apropå idrott och politik, som dock inte är temat för dagens inlägg.

Mötet sker på lyxhotellet Schloss Elmau i  en vidsträckt säkerhetszon på flera kvadratkilometer, omgärdad av ett tre meter högt stängsel. Några G7-motståndare lyckades ta sig ända fram till stängslet, andra försökte blockera tillfartsvägarna till Elmau. Polisen svarade med att bära bort aktivisterna och några hamnade i det tillfälliga förvar som upprättats i Garmisch-Partenkirchen. Senare tågade runt 400 G7-motståndare dit för att kräva att de gripna skulle friges, ledsagat av ett massivt polisuppbåd.”

Den första rapporten från mötet innebar inte en ursäkt för stödet till den fascistinspirerade statskuppen i Ukraina, eller för demoniseringen av Ryssland, förstärkt av USA-trupper i Ukraina och stora NATO-övningar nära Rysslands gräns. Surprise?! Inte heller en inbjudan till Ryssland att hålla liknande övningar längs USA:s gräns. Däremot ett beslut att behålla sanktionerna mot Ryssland för att man annekterat Krim med 95 % befolkningsstöd utan dödsoffer, ad modum den blodiga tillkomsten av Kosovo i slutet av 1990-talet av USA & Co.

Nu är det dock G7-möte där – denna gång utan Ryssland, som kom med 1997. Ett straff – se nedan. Jag återger avsnitt om G8 ur boken ”USA som världspolis” (se bloggsidan. Första upplagan slutsåld, men den kan köpas direkt från bokförlaget).
G-8-gruppen består sedan 1997 av åtta stora industrialiserade ekonomier, nämligen Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Ryssland, Storbritannien, Tyskland och USA, med EU som observatör. Föregångaren G6 bildades år 1975, som följande år blev G7 då Kanada tillkom. Ursprungligen var syftet främst att hantera oljekrisen samt överse det globala monetära systemet efter kollapsen av Bretton Woods-systemet 1971. Idag har G8 utvecklats till en process för politiskt och ekonomiskt samarbete på statschef- och regeringschefsnivå. G8-länderna svarar för närmare 53 % av BNP i världen, och närmare 43 % av PPP-justerat BNP.
256px-Garmisch-Partenkirchen

I en intervju 6 juni i den italienska dagstidningen Corriera della Sera fick president Vladimir Putin (Från Ryska Posten idag) frågan om hur Ryssland uppfattar Europa och dess svarade Putin att Ryssland alltid föreslagit seriösa relationer:
Men jag har intrycket av att Europa försöker bygga upp en relation uteslutande på materiell grund och till sin egen fördel.”
Han hänvisade till hur ”tredje energipaketet” används för att stoppa rysk gas, att EU stoppar ryska produkter på kärnenergiområdet, trots ingångna avtalet. ”När de europeiska länderna integreras är det bra, men om vi gör samma sak försöker
man framställa det som att Ryssland vill återskapa något imperium. Jag har länge talat om behovet av att skapa ett gemensamt
ekonomiskt område från Lissabon till Vladivostok, något den franske presidenten de Gaulle tog upp för länge sedan.. Idag säger alla: ja, måste vi sträva efter detta. Men vad händer i praktiken?”

Putin untitled
Ett exempel på hur EU i praktiken skadar den större integrationen är att de baltiska länderna stängts av från det gamla sovjetiska elnätet, vilket innebär att Ryssland måste bygga nya ledningar för vissa regioner i västra Ryssland, till en kostnad av 2-2,5 miljarder euro. Om detsamma sker med Ukraina skulle det åsamka Ryssland kanske 8-10 miljarder euro i kostnader.
Putin visade hur EU:s politik i fallet Ukraina bidragit till krisen där. Man stödde en statskupp i det landet för att, som det sades, rädda ett associationsavtal med EU. Därefter sköt kuppregimen upp undertecknandet av avtalet till 1 januari 2016 – varför var det då så bråttom till att börja med? Resultatet har blivit att Ukraina nu närmar sig default.
Exporten till EU har inte ökat – eftersom Ukraina inte har något att sälja. I Ryssland fanns en marknad för
ukrainska varor, men den stängs nu genom politiska åtgärder.”

Jag inkluderar ett litet blogginlägg från Pål Steigan om G7 som världens rikaste länder ”Kildekritikk: Er G7 verdens rikeste land?”

Hvis du leser eller ser nyheter fra G7-landas møte i Schloss Elmau i Garmisch-Partenkirchen, så vil det til stadighet handle om «verdens sju rikeste land» eller «de sju viktigste industrilanda». Reality check: Ingen av delene stemmer. Hvis det skulle ha vært de sju rikeste landa målt etter BNP (kjøpekraftsvekt), så hadde ikke Frankrike, Storbritannia, Italia og Canada hatt noe der å gjøre. Da ville lista ha vært: Kina, USA, India, Japan, Tyskland, Russland, Brasil.

Hvis det skulle ha vært de sju viktigste industrilanda, så hadde ikke Frankrike, Italia og Canada hatt noe der å gjøre. Da ville lista ha vært: Kina, USA, Japan, Tyskland, Russland, Brasil, Storbritannia. Sør-Korea, India og Saudi Arabia ligger foran Frankrike på den lista.
brics-G7-og-verden

* Fortsättning följer! *

i Andra om: , , , , , ,
,
,, , ,

DN 8/6 Pål Steigan 8/6 Expressen 8/6 SvT Nyheter 7/6
BBC-undersökningen 2009 Cleveland Leader 9/4 2009 Frågeundersökning 2011 Pew Research Gallupundersökningen om USA som hot UD blogg Intervju med Putin mm Globalresearch artikelFria Tidningen 13/9 FIB-Kulturfront


Ett svar till “G7 gapa över för mycket i GaPa?”