Fredspriset till Netanyahu och Abbas?

Idag ska Norge presentera årets fredspris-
tagare och det är precis som vanligt en andlös väntan på resultatet. Vi har fått vänja oss vid en mycket udda syn på begreppet ”fred” från den norska Nobelkommittén, och alla minns vi förra årets pristagare, Barack Obama, som fick priset helt och enbart för att han inte var George W Bush.

Det borde rimligen ha inneburit att planetens alla, nästan sju miljarder innevånare, borde ha fått priset och med tanke på det faktum att norrmännen utser pristagaren så undrar jag om det inte kommer att tillfalla Abbas och Netanyahu i år. Den enda variant jag själv kan tänka mig är Netanyahu och Lieberman. Bilden här till höger är f.ö. från en progressiv judisk tidskrift i Tyskland.

Vem som ska få priset i år vet väl ingen egent-
ligen, norrmännen gillar att överraska världen, det enda vi med säkerhet kan säga är att Alfred Nobel återigen kommer att snurra i sin grav. Genom norrmännens försorg så anses Fredspriset numera vara det mest intressanta priset ur medias synvinkel, det är nämligen aldrig en kotte som förstår hur deras nobelkommitté har tänkt. Det enda vi med säkerhet kan säga är att politiska kommentatorer blir häpna, Carlos Latuff får en hel del arbete liksom resten av världens politiska satirtecknare.

Och man ska inte heller glömma bort Bloggosfären. Möjligen överraskar man världen genom att ge priset till någon helt okänd filur som sägs ha bidragit till fred någonstans men om sex timmar från när dessa rader skrivs så vet vi. Spänn fast säkerhetsbältena.

it , , , , , , , sds dn1 hd ab svd12

  6 comments for “Fredspriset till Netanyahu och Abbas?

 1. Hasselmöss
  8 oktober, 2010 at 12:06

  En lillebror som stannat i växten…

  Något som aldrig går ur norrmännen hur mycket (numera privatiserad & sinande) olja de än kan pumpa upp är mindervärdeskomplexet som härjat sedan 1905, om inte sedan 1300-talet.

  Med detta följer ett ständigt behov av att synas och jag tror ni förstår vart jag vill komma, Nobel förstod säkert att norrbaggarna skulle administrera äran med att snarare skaffa uppmärksamhet än att uppmärksamma en förtjänt fredsivrare. Därav det fullkomligt sinnessjuka urvalet av fredspristagare.

  Den onde själv skulle utan tvekan ha fått det direkt om han steg fram bakom det israeliska krigsförbrytargarnityret eller deras vasallstater. En djävul till fredspristagare och några guldmedaljer i skidskytte och året är räddat…..

 2. Hasselmöss
  8 oktober, 2010 at 12:25

  Uppdatering hörde nu att en kinesisk ”regimkritiker” fick priset och amerikanarna som säkert har honom på NED´s avlöningslista jublar.

  Givetvis, Norrbaggarna (och svenskarna) följer stenhårt den anglo-amerikanska linjen och inte behövs några ”dressyrkurser” från Washington här inte. Ekonomi priset går till nyliberalerna i Chicago-skolan eller någon avknoppad dito och de andra till diverse andra från västmakterna eller deras allierade. Fredspriset följer samma tradition. Jag skulle vilja ge det alternativa fredspriset till Bradley Manning eller Michael Moore eller Gilad Atzmon eller Vanunu, vem som helst av de västliga regimkritikerna…

 3. Celsius
  8 oktober, 2010 at 12:40

  Liu Xiaobo. Välförtjänt, som omväxling.

 4. N
  8 oktober, 2010 at 13:40

  Det hade rimmat illa med nyheterna från Hebron idag: Två palestinier avrättade kallblodigt i sitt hem av en israelisk militärstyrka. Anklagade för terrorism? Avrtättade utan rättegång av världens mest föraktade soldater i världens mest föraktade terrorstat.

  Det är så hemskt att man inte vet om man ska gråta eller skratta.

  http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/10/20101087303530816.html

 5. Mariam
  8 oktober, 2010 at 14:39

  Stackaren som ligger på fatet som Obama bär fram har fått ännu en träffsäker skepnad :-D

 6. N
  9 oktober, 2010 at 08:37

  Här kör en bosättare avsiktligt på palestinska barn igår den 8 oktober 2010 i Jerusalem

Comments are closed.