Fredrik ”Givet Detta” Reinfeldt

Valfläsket fräser redan i stekpannan, idag i form av rubriker om att högern tänker sänka skatten för pensionärer. Enligt Ekot så ger det hundra kronor mer i plånboken, något som de välavlönade på arbets-
marknaden inte ens skulle märka.

Själv lyssnade jag på Reinfeldts tal i samband med riksmötets öppnande, jag satt förstås och undrade hur många gånger Reinfeldt skulle säga ”Givet detta” i sitt tal. Hans olika uttryck saknar variation, något som man när det gäller ungdomar brukar hänföra till bristande ordförråd. Vad man ska skylla på när det gäller statsministern vet jag inte.

Att det handlade om de ytterligt olyckliga omständigheter som drabbat regeringen med finanskrisen som tema var givet. När han koncentrerade sig på hur stort ansvar den svenska regeringen tagit blev det humor. Skola, vård och omsorg har privatiserats i aldrig skådad omfattning, klyftorna ökar, och idag kan många fler än tidigare se tydligt vad Reinfeldts ansvar innebär. Att försämra för dem som har det sämst. Att tala om girighet när man är ordförande för partiet som företräder de giriga känns lätt absurt.

Nu har Reinfeldt och hans högerkompisar i regeringen ett år på sig för att öka klasskillnaderna ännu mer, så vi kommer att få bevittna ytterligare försämringar, var så säkra. Allt med namn som jobbskatteavdrag, utanförskap och nu det moderna coaching.

kung
Ett politiskt valtal som signalerar att valrörelsen startat.

För övrigt anser jag att vi kan börja med att stryka kunga-
familjens deltagande i detta jippo… (Givet detta=0, samt + för tal om Palestinsk stat)

intressant Andra om: , , , , , , ab123 ex1 svd dn

  11 comments for “Fredrik ”Givet Detta” Reinfeldt

 1. Gripen
  15 september, 2009 at 15:09

  Nu försöker högern köpa röster med sina skatte sänkningar och även jag som student kommer att få extra pengar nu.

  Problemet är att 100kr i månaden hjälper inte pensionären så mycket och de 350kr extra som studenten får hjälper inte mycket när många ledande ekonomer säger att studenterna skulle behöva minst 900 extra för att komma i kapp med pris ökningar och den ökade hyran.

  Pissa på oss i 3 år och sedan ge oss småväxel tror jag inte gör att många av oss kommer att rösta på dem.

  • Marcus R
   15 september, 2009 at 17:53

   http://www.csn.se/polopoly_fs/1.2242!studiemedelsbelopp%20jan%2008.pdf

   Där har du studiemedelsbeloppen från 1965 och fram. Tycker du verkligen att studenter har haft det bättre under S-perioderna?

   • Marcus R
    15 september, 2009 at 17:59

    http://www.csn.se/om-csn/statistik/studiemedelsbelopp den här länken ser nog bättre ut.

   • Gripen
    15 september, 2009 at 23:05

    Om man bara ser till studiemedlen så ser det ut att vara samma skit, men mina omkostnader att leva ökade enormt med om strukturingen av A-kassan med mera. Plus studiemedlen har inte hållit jämt tempo med prisökningarna.

    Så nu lever jag på 23 kr om dagen efter hyran och de fasta utgifterna är betalda och jag är inte ensam om det. Dessa 23 kronor ska räcka till kurslittratur, mat, hygien artiklar och kläder.

 2. Daniel
  15 september, 2009 at 15:09

  Har du belägg för att klyftorna ökar? Känns som ett standardpåstående från vänsterhåll, som saknar grund.

  • 15 september, 2009 at 15:10

   Hahaha! Lycka till ”Daniel”!

 3. Beck
  15 september, 2009 at 19:47

  Daniel: De nya Moderaternas skattepolitik är orättvisare än de gamlas. Det visar en rapport från en ny rödgrön granskningsgrupp.

  ”Det var i mars 2004 som Reinfeldt tog avstånd från Moderaternas gamla skattepolitik som gett ”orättvisa skattesänkningar och försvagade finanser”. Rut:s beräkningar av Reinfeldts ”nya” skattepolitik visar att den fjärdedel som tjänar mest har fått hälften av skattesänkningarna. Den fjärdedel som tjänar minst har endast fått sex procent. Regeringen Reinfeldt har sänkt skatten med cirka 85 miljarder kronor.” http://www.aip.nu/default.aspx?page=3&nyhet=41028

  Är en undersökning på uppdrag av de rödgröna. Kanske är partisk men kan ju för den delen ändå vara sann.

  • Strutsman
   16 september, 2009 at 07:27

   Beck:
   När man pratar om den fjärdedel som tjänar minst räknar man in även arbetslösa, förtidspensionerade etc., och de har ju inte fått en krona. Och det är ju inget man hymlat med. Det är ju dock inga permanenta grupper, utan vi är alla där förr eller senare.

   Dessutom ingår fastighetsskatten i beräkningen. Visst sparar man genom att man inte måste betala löpande, men å andra sidan måste man betala desto mer när man säljer, så den besparingen överdrivs. I fallet fastighetsskatten handlar det om principer för hur skatten ska betalas, inte om att skatten behövde sänkas.

   Och när man dessutom pratar om 25% som får hälften av skattesänkningarna, så är det inte längre någon elit man pratar om. Det är stora delar av den svenska medelklassen, som tidigare hade världens högsta skattetryck; nu bara en andraplats. Så även om det vore sant att höginkomsttagare hade fått mest så skulle detta vara varken orättvist eller orimligt. Skatter beräknas ju i procent, så de höjningar av fribelopp och brytpunkter som regeringen har genomfört får faktiskt störst effekt för låga inkomster.

   Visserligen äts en del upp av höjda avgifter, men det ger ändå större handlingsutrymme för den som fått sänkt skatt. Att inte ha bil lönar sig nu bättre när trafikförsäkringen blivit bättre. Att utbilda sig till ett bristyrke lönar sig mer när a-kasseavgiften höjts etc. Skattesänkningarna handlar alltså mer om drivkrafter, framförallt för låginkomsttagare, än om att ge mer pengar i fickan hos någon klick ”rika”. De rika kommer fortfarande att betala en marginalskatt på 67% och en högre reavinstskatt vid bostadsförsäljning än tidigare. Men vi har fått ett rättvisare och effektivare system. Tack, regeringen!

   • Marcus R
    16 september, 2009 at 10:27

    Tjänar ni förhållandes lika mycket då (ligger på samma skattenivå)? De har progressiv skatt i USA också…
    Dessutom kan du ju se att de betalar lägre skatt om du tittar på deras skattetabeller.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Income_tax_in_the_United_States

 4. 16 september, 2009 at 09:52

  ”Givet detta” är ett retoriskt tics som dyker upp i mer improviserade sammanhang; intervjuer och debatter. Det är samma slags språkligt bihang som de som använder sidofraser, typ: ”Va”, ”Jag menar”, ”Som sagt var”, ”Ähum”, osv. Meningslösa upprepningar – ludd – som skapar andhämtning och pauser i ordhorden. Man kan träna på att istället vara tyst. Tysta pauser är mer

  effektfulla. Än alla dessa ord utan innehåll. Givet att man ähum typ har något vettigt alltså att säga typ om nånting, va.

 5. Sara G
  16 september, 2009 at 09:56

  Jag skulle gärna avstå mer pengar för att få välfärden att fungera, så att barnen får en bra start i livet, det gamla en lugn och trygg ålderdom med en fungerande sjukvård. I stället drar man in just där, drar in personal och pengar för att kunna ge sina gelikar lägre skatt. Det är en upprörande orättvis politik som främst moderötterna ger oss.
  Utöka den offentliga sektorn igen, det skulle ge tusentals nya jobb.

Comments are closed.