Framtidsyrket nummer ett – Livvakt

Regeringen överraskade mig och ungefär nio och en halv miljon andra svenskar när den berättade att Marcus Wallenberg blir ny styrelseordförande i LKAB. Vi drog vi alla in ett djupt andetag. Wallenberg, symbolen för ett ekonomiskt system som motsätter sig statligt ägande – ska bli ordförande i det mest lönsamma företaget som svenska folket äger? Katrine Kielos spinner vidare på den förvåningen i dagens upplaga av Aftonbladet.

Katrine Kielos/AB: ”…vem skulle sälja ett företag som drog in en vinst på 12,3 miljarder kronor? Dagens Nyheter rapporterade i går att finansmarknadsministern öppnar dörren för privat ägande av gruvbolaget LKAB. Snabbt kom ett korrigerande uttalande från departementet. Regeringen vill inte sälja gruvbolaget nu. Det får Moderaterna nämligen inte göra för Centerpartiet. Norman tycker dessutom att staten ska fortsätta äga LKAB under den jättelika och kostsamma förflyttningen av gruvbrytningen. Sedan kan man gott sälja till någon spekulant som får skörda vinsterna, tyckte han i DN. Staten ska inte äga företag. Särskilt inte företag som går bra – det motbevisar ju hela idén om att staten inte kan äga företag.”

Det ena är förstås möjligheterna att sälja LKAB på det ena eller det andra sättet. Det passar givetvis som handen i handsken i den ekonomiska politik som regeringen för, samtidigt så måste man nog inse att protesterna snabbt skulle bli helt omöjliga för regeringen att handskas med. Man leker inte med gruvarbetarna, något som LKAB kom underfund med i samband med gruvstrejken 1969, det år då envoyé Arne S Lundberg hade ljugit färdigt.

Problemet för regeringen är att centerpartiet inte skulle gå med på en försäljning enligt Kielos, om det stämmer är det knappast något som regeringen Reinfeldt inte vet om, men det reser givetvis frågan varför man i så fall skulle utse Marcus Wallenberg till ordförande i LKAB? Det enda jag kan tänka mig är för att ge honom möjlighet att lägga beslag på företagets vinst på andra sätt. Ett företag som lämnar sådana vinster måste alltid anlita andra företag, är Wallenberg ordförande så kommer han givetvis se till att öka LKAB:s samarbete med de Wallenbergägda företagen inom Investor.

En sådan sak gör ju i praktiken samma sak som en försäljning av bolaget, plötsligt kommer de företag som sköter mycket av det praktiska kring gruvbrytningen att höja priset, och med en ordförande som definitivt inte är en opartisk företagare så kommer penningströmmarna snart att ändra kurs. Vinsten på drygt tolv miljarder kommer att sjunka, orsaken är de fördyringar som kommer drabba vårt gruvföretag. Eller är det någon som tror att Marcus Wallenberg kommer att sätta staten i främsta rummet, skattebetalarna?

Han kanske kommer att verka för att ett bolag ska bryta malmen och ett annat stå för försäljningen av den, och det företaget kommer i så fall att ägas av, gissa vem?

Tror regeringen Reinfeldt att den smartness som de ibland försöker uppvisa också innebär att de kan stjäla LKAB mitt framför ögonen på sina nio ½ miljoner ägare? Man har ju redan haft tentaklerna ute när det gäller andra bolag som Vattenfall AB och Nordea. (forts nedan..)

Katrine Kielos/AB: ”Det finns en gammal saga om ett par som ägde en gås som kunde värpa gyllene ägg. En dag kom de på att de ville hitta ett sätt att komma åt guldet inuti fågeln. Med förväntansfulla miner slaktade de och skar upp fågeln. Och det blev inga fler gyllene ägg. Ungefär så resonerar Anders Borg när han tycker att statliga företag med hög avkastning ska säljas ut för att betala av på statsskulden.”

Min egen uppfattning är att regeringen Reinfeldt har tagit sig vatten över huvudet, fortsätter man på den inslagna vägen så riskerar man att få en majoritet av befolkningen mot sig, och när det sker så kan det gå blixtsnabbt. Då blir det som i min rubrik, framtidsyrket kommer att bli livvaktens. De kommer att kunna skära guld med täljknivar, tillräckligt välutbildade kommer att kunna tjäna lika mycket som Marcus Wallenberg på att sälja personligt skydd. Och det värsta av allt, de kommer att behövas.

it Andra om: , , , , , , ab ex dn12 svd1 svt e24

  11 comments for “Framtidsyrket nummer ett – Livvakt

Comments are closed.