FRA och statens spioneri på medborgarna


Igår skrev Jesper Bengtsson och Jonathan Lundqvist från Reportrar utan gränser en debattartikel i SvD Brännpunkt. De konstaterade att den lagändring som nu tillåter polisen att använda FRA:s spanings-
resurser på internet för att spionera på medborgarna likställer Sverige med Burma, Iran och Syrien. Bättre kan det inte sägas, att det handlar om ett moderat löftesbrott igen behöver knappast tilläggas.

SvD/Brännpunkt: ”När justitieminister Beatrice Ask öppnar för en breddning av FRA-lagen för att tillåta signalspaning av svenskar på beställning av Säpo och Rikskriminalpolisen så innebär det att landet går samma väg som Iran, Syrien och andra repressiva stater. Den föreslagna förändringen är precis den ändamålsglidning som lagens kritiker varnade för – krav som förespråkarna menade bara var baserade på konspirationsteorier. Det skriver yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser.

Burma. Syrien. Iran. Dessa och en handfull andra länder toppar varje år Reportrar utan gränsers skamlista över länder som kontrollerar, övervakar och censurerar innehållet på internet. Det är länder där man resonerar att ändamålet alltid helgar medlen och där personlig frihet får stå tillbaka för statens intressen. Skamlistan är inte länder vars metoder vi ska kopiera.”

De allra flesta av oss anser att den personliga integriteten blir allt viktigare, samtidigt så kan vi konstatera att den nuvarande högerregeringen är den som infört flest tvångslagar och gett myndigheterna allt större insyn i den enskildes personliga förhållanden. Det känns tjatigt att påminna om Reinfeldts löfte om att inte jaga en massa fildelande ungdomar, om Federleys tårar i riksdagen, vi har dessa lagar nu och vi har ett FRA som kan kolla vartenda knapptryck som du gör på internet. Dessutom sparas en mängd trafikdata, och vilka det är – hemlighålls.

Vi fått ett förändrat FRA, Datalagringsdirektivet och en Ipredlag, och är det några som arbetar aktivt för att skydda medborgarnas integritet så är det definitivt inte regeringen, de är på god väg att genomföra Orwells värsta farhågor.

Kör du bil i Sverige så fotograferas du snart varje gång du passerar en fartkamera, kör du in eller ut ur Stockholm likaså. Nu har dessutom polisen fått tillstånd att ta del av dessa inpasseringskamerors bilder i samband med ett brott, snart nog sitter Beatrice Ask i en TV-studio och förklarar varför polisen alltid ska få ta del av dessa bilder. Det kommer bit för bit och så länge högerregeringen tycker att hela svenska folket är presumtiva förbrytare så lär det fortsätta i en alltmer accelererande fart.

Själv har jag sedan några år praktiskt taget slutat använda min mobiltelefon, jag har den med mig men den är avslagen jämt, men den fungerar och batteriet är laddat. När jag åker buss och pendel så använder jag givetvis accesskortet, men det är inte registrerat och jag betalar inte den månatliga förlängningen med kontokort.

En av mina vänner tar ut hela lönen på en gång varje månad, utom de slantar hon behöver för att betala räkningarna. Detta gör hon därför att hon inte vill att Konsum eller ICA ska veta vilken sorts mat hon och hennes barn föredrar, får moderaterna hållas så tvingas vi väl snart använda betal/kontokort på grund av rånrisken. Vi som bor här måste kontrolleras noga, anser moderaterna. Men det fuffens som näringslivet hålls med, och vilka som skänker miljoner till moderaterna, nej det har vi inte med att göra…

it Andra om: , , , , , svd1 dn1 ab1 ex1


11 svar till “FRA och statens spioneri på medborgarna”

 1. Som vanligt undrar man vart frihetsliberalerna i det där partiet tog vägen. De som tyckte att vanliga folkbokföringsregister är integritetskränkande.

  Föreslå nu inte Piratpartiet eller något sådant. I den sorterns grupperingar är de flesta alldeles för unga. Det har funnits en tid då moderater tyckte att personnummer var ”kommunism”. Allihop kan inte vara döda och begravda, eller ha lämnat partiet.

  • Det var väl bara propaganda.. Så länge personnummer, övervakning osv var politik av (s) så var moderaterna emot det, medelst en massa gråtmilda förklaringar om ”frihet”. Nu sitter man på makten och kan dumpa alla propagandalögner om sin ”frihetsönskan”. Det man ser nu är helt enkelt moderaternas sanna agenda; återskapa Sverige av 1800.

 2. Reinfeldt är en tvättäkta kryptofascist, framgick med all önskvärd tydlighet i hans bok. Dags vi börjar övervaka politikerna då. En billig liten kamerahelikopter hovrande utanför reinfeldts sovrumsfönster är väl en början.

 3. Regeringen ska med rätta kritiseras för alla nya övervakningslagar som införts, men i FRA-frågan är knappast sossarna utan skuld. Man bör erinra sig förhistorien till FRA-lagen.

  Ursprungligen var det S och dåvarande försvarsminister Leni Björklund som lade fram FRA-lagen sommaren 2005. När det hela blev politiskt känsligt inför stundande val 2006, valde dock Göran Persson att dra tillbaka förslaget. Här spelade också Thomas Bodström en nyckelroll. Han hade ju andra övervakningslagar som skulle klubbas under våren -06, varför en uppslitande integritetsdebatt var föga önskvärd. Hans tjänstemän på justitiedepartementet gick också i taket över FRA-förslaget, som ansågs mycket rättssosäkert.

  Det var också Bodström som året därpå såg till att FRA-lagen minoritetsbordlades. Här uppstod något av en personlig strid mellan honom och Mikael Odenberg. Men innan Mona Sahlin lät Bodströms linje segra var S inställt på en uppgörelse med regeringen. En av de som var för FRA:s kabelspaning var en viss Håkan Juholt. Ulrika Messing, ordförande i försvarsutskottet, var också inställd på en uppgörelse med regeringen, men råkade vara tjänstledig vid tidpunkten för förhandlingarna i maj 2007.

  När FRA-lagen klubbades 2008 och protesterna tilltog anslöt sig S till linjen ”Riv upp, gör om, gör rätt”. Men kritiken var tudelad. När partiet skrev en motion i frågan 2009 var man kritisk mot att polisen utestängts som uppdragsgivare åt FRA.

  Efter det misslyckade attentatet i Stockholm ifjol tog som bekant Morgan Johansson över taktpinnen i FRA-frågan. Han har i dagarna uttryckt sitt gillande över regeringens förslag. Johansson tycker också att det är helt i sin ordning att FRA ska få spana åt öppna polisen. Det vi alltså nu har att vänta är en uppgörelse mellan regeringen och S. Vi är därmed tillbaka till våren 2007, då den första förhandlingsrundan ägde rum, och en kompromiss vara nära förestående.

  • Regeringen ska med rätta kritiseras för alla nya övervakningslagar som införts, men i FRA-frågan är knappast sossarna utan skuld. Man bör erinra sig förhistorien till FRA-lagen.

   Såvitt jag vet så har ingen påstått det heller. (S) och Bodström är höggradigt medskyldiga, de har bland annat anpassat lagarna till The Patriot Act.

  • Och här kommer Jakob med den vanliga ”Men Såssarna då”-melodin som går på repeat från Allianzens supporters i alla tänkbara sammahang för att försvara Regeringens politiska blunders.

   Jag är (V)änstersupporter och har inga högre tankar om dagens (S)ossar som i många frågor, däribland massövervakning av medborgare, har en grumlig historia som sträcker sig långt bakåt i tiden. För det var ju faktiskt (S) som låg bakom den olagliga övervakningen av svenska medborgare vars enda ’brott’ var att de stod tillhörde ’fel’ sorts vänster politiskt.

   • Min tanke var ingalunda att försvara regeringens övervakningsiver. V och MP är de enda riksdagspartier som uppträtt resolut i FRA-frågan. Som av en händelse saknade just dessa partier representation i den parlamentariska kommitté som hade i uppgift att följa FRA:s verksamhet 2009-10.

 4. Som tidigare nämnts så har även S bidragit med sin del av detta, hade opinionen varit annorlunda under S tid vid makten S hade även dom röstat genom FRA-lagen..

  Så alltså spelar det ingen roll vilken majoritet som sitter i regeringen, återigen så är det inte regering, parti, block som bestämmer såna här saker, det finns större maktsfärer därute som dikterar villkoren, fast vi ska ju inte bli konspiratoriska nu. För teorier om konspirationer är ju bara teorier och det skulle ju massmedia rapportera om isåfall.. Eller hur?

  Snart kommer nästa steg i denna ändamålsglidning, snart är det dags att klassificera åsiktsmotståndare, politiska fiender m.fl. som terrorister. Men jag vet, ni kommer inte att tro på det heller för ens det står i tidningarna. Och det kanske t.o.m kommer att komma i kölvattnet efter ett ”attentat” utfört av nån som tillhör en av dom grupperingar som kommer att demoniseras..

  Nedan ett försök att spåra terroriserande ”ensamvargar”?

  Forskare spårar ensamma terrorister på nätet
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4850150

  ”Efter sommarens terrordåd i Norge har arbetet med att avslöja terrorister som agerar på egen hand aktualiserats. Bland annat försöker forskare runtom i världen upptäcka spår terroristerna lämnar på internet.”