FRA-lagen och RFID-chip

Jag har läst någonstans att det redan finns RFID-chip i våra nya pass, en liten tingest som kan avslöja var vi befinner oss om läsutrustning placeras ut på andra ställen än på flygplatser.

En sådan utveckling är det få som talar om, man kanske tycker att det är helt ok att man inte behöver lägga upp varorna i kassan på det stora varuhuset. För det är främst där RFID kommer att användas de närmaste åren. Oavsett vad du handlat så kommer kassan att veta vad du har i din varukorg. Och eftersom RFID nu finns i passen och i många betal- och kreditkort så vet varuhusens datorer också vem du är.

Inom en inte alltför avlägsen framtid så vet datorerna också: ”Nu kommer Nisse Hult, då kommer han att köpa en Västerbottenost som vanligt”. Så det är inte bara otillåten avlyssning som debatten borde handla om idag, vi är på väg att glida in i ett kontrollsamhälle där både myndigheter och företag vet precis allt om oss. Desto mer vi närmar oss det kontantlösa samhället ju mer information får myndigheterna om oss.

Någon kanske invänder, men hur skulle myndigheterna få veta vad jag handlar? FRA-lagen gör ingen skillnad på information, om butikernas datasystem förmedlar den sortens information till sina centrala system så har givetvis FRA möjlighet att skanna den. Det är givetvis inget som planeras idag, i alla fall hoppas jag att man inte siktar på det, men möjligheten finns givetvis.

RFID, FRA
Finns bland annat i sådana här etiketter…

Det vore önskvärt att alla partiers riksdags-
ledamöter satte ner foten och funderade på hur den personliga integriteten ska skyddas på
– alla sätt, inte bara mot FRA. Och det borde man ha gjort redan igår… DN123 SvD12 AB Anna Wester om Mandela Svensson om Bonnier i t

Andra om: , , , , , ,

[tags]FRA-lagen, RFID, Integritet, Bodströmsamhället, Spionage, Demokrati, Politik[/tags]

  14 comments for “FRA-lagen och RFID-chip

 1. Cobb
  18 juli, 2008 at 09:59

  Att sätta sånt på alla varor är inte så dumt. Det skulle ge tex. Radiotjänst ett nytt vertyg att hitta alla otäcka licenskolkare …och inbrottstjuvarna slipper bryta upp alla dörrar ;-)

 2. blingbling
  18 juli, 2008 at 11:05

  Nå, rfid-chipen blir mest grädde på moset, mekanismer för positionering av gsm-telefoner har använts under något drygt decennium av staten för att hålla koll på medborgarnas rörelsemönster.

 3. 18 juli, 2008 at 11:09

  @blingbling:

  Då utgår du ifrån att intresset uteslutande är geografisk placering och rörlighet. Det är enbart en liten del av verkligheten…

 4. Christer W
  18 juli, 2008 at 12:10

  Använd kontanter, lämna kortet hemma. Ta batteriet ur mobilen. Ha minst två mobiler och flera simkort. Använd olika glasögon. Gå på bakgator. Ha vidbrättad hatt eller skärmmössa, växla ofta huvudbonad.
  Undvik stora stationer, det finns kameror överallt. Köp biljetten på tåget.
  Ta buss, kliv av och på på hållplatser efter vägen, inte vid ändstationerna för där finns ofta kameraövervakning

 5. 18 juli, 2008 at 12:36

  @Christer W:

  :-) :-) :-)

 6. Rawia Morra
  18 juli, 2008 at 14:16

  Christer W,

  :-) :-) :-)

  Man kan ju bära burka också! Bäst av allt.

 7. Mr Bizter
  18 juli, 2008 at 14:26

  @Christer W:

  Vi har redan övervakningskameror INNE i bussarna så det hjälper inte att gå in och ut på andra hållplatser.

  Ang RFID-chip såg jag att även snigelpostens frimärken ska förses med dessa. Då kan man räkna med att alla postlådor och brevinkast ska förses med RFID-läsare men jag undrar hur de tänkt läsa av texten i breven?

 8. Anna W
  18 juli, 2008 at 18:41

  När man flyger från Tel Aviv och har varit i Palestina så ser man ut som en julgran av alla etiketter i olika färger, med och utan streckkoder. Inte bara på väskorna alltså, utan på biljetter, pass och på kroppen och för varje säkerhetskoll eller förhör så får man fler i nya färger. Om man som jag kommer med en palestinsk chaufför så börjar de klistra etiketter på dig redan när du kör in på flygplatsen så att alla vet när du ställer dig i kön. Jag har alltid sparat några av dessa klisterlappar som minne, men det kanske man inte skall göra.Vem vet vad för information som finns lagrade i de där streckkoderna..?

 9. 18 juli, 2008 at 20:01

  @Anna W:

  Det är som rasistiska stämplar..

 10. Kenneth
  18 juli, 2008 at 22:57

  30 sekunder i mikron tar död på rfidetiketterna!

 11. blingbling
  19 juli, 2008 at 01:14

  @Jinge,

  geografisk placering och eventuell (o)rörlighet är en icke försumbar faktor när det kommer till att kartlägga individer. Märker man som övervakare att den där Jinge regelbundet spenderar en hel del tid på en terroristsylta i någon förort under föregivet kaloriintag så lär det falla sig naturligt att dra slutsatsen att han sannolikt är djupare involverad i skumraskaktiviteterna.

  @Christer W,

  du glömde den där med att man kan köra ’crazy Ivans’ och plötsligt växla tempo och färdriktning för att se om man lyckas skapa lite oreda. Samt använda skyltfönster som speglar liksom att försvinna spårlöst in i stora parkeringshus och lämna detsamma liggande på baksätesgolvet i en kumpans väntande fordon :)

 12. ingrid
  19 juli, 2008 at 01:40

  Snart kommer direktiv om inplantering av rfid i kroppen också.

 13. mL
  19 juli, 2008 at 10:12

  Passiva RFID-chip skyddar man sig traditionelt sett mot, med en vanlig aluminiumfoliehatt.

 14. Ken
  19 juli, 2008 at 11:31

  Finns det ovanliga aluminiumfoliehattar också? En sådan vill jag ha i så fall!

Comments are closed.