FRA-lagen förföljer Reinfeldt


Idag skriver statsvetaren Marie Demker en artikel i Svenska Dagbladets kulturbilaga om den bloggbävning som FRA-lagen orsakade.


Hon påpekar det faktum
att det blev en tvärpolitisk reaktion, och att den delvis står i ett motsatsförhållande till hur politiken utvecklats de senaste åren. Allt färre blir medlemmar i politiska partier, och ofta har dessa partier skapat en struktur som inte direkt gynnar enskilda opinionsyttringar och tvärpolitiskt agerande. Men i och med FRA-lagen så blev alla liberaler plötsligen liberaler under en hatt. Myndigheterna gav sig på något som de flesta ansåg okränkbart vilket fick till följd att en svensk regering för första gången på ett antal år – gick rejält på pumpen.

SvD/Demker: ”I det svenska partisystemet är det motsättningen mellan vänster och höger som har dominerat. Men i de politiska bloggarnas värld är det en frihetlig eller liberal hållning som är dominerande, och detta oavsett partifärg. Därav följer att socialliberala och vänsterliberala krafter kan samsas med nyliberala grupper…

…Men i takt med den kommunikationella revolutionen rullat fram över världen så har också nya skiljelinjer börjat formeras. När territoriella och materiella gränser blir mindre relevanta och när identiteter och gemenskaper mångfaldigas så omformeras förutsättningarna för politiken.”

Artikeln finns nu på nätet, länk under högerspalten.

Jag tycker inte att det är något speciellt konstigt att vänster och höger agerar samfällt mot dumheter som sittande regering driver. Sedan må man kalla det vänsterliberala, socialliberala eller nyliberala strömningar, hade det varit en socialdemokratisk regering så hade precis samma sak hänt. Demker har rätt i att nya skiljelinjer börjar formas, men grunden för detta är också att många faktiskt upplever Internet som en faktor som innebär att det fria ordet har stärkt sin ställning. Att just bloggos-
fären reagerar beror på att bloggarna ofta

FRA

fungerar som sociala forum där många träffas ”binärt” dagligen.

Sedan kan man undra om regeringen verkligen har tagit till sig den reaktion man nu fått. Den enda framkomliga vägen är idag att fatta ett beslut om en grundlig bred parlamentarisk utredning om FRA-lagen. När den är klar och man kommit till enighet så kan man återigen låta Riksdagen ta upp frågan om lagstiftning. Men personligen håller jag det inte för helt otroligt att frågan förr eller senare kommer att leda till nyval.

Om man från regeringshåll fortsättningsvis ska släppa fram ministrar som med sina uttalanden bevisar att de inte ens förstått vad det är FRA gör och varför, ja då lägger man grunden för ett ännu starkare missnöje, ett missnöje som man i slutändan inte kommer kunna hantera.

Demker i SvD AB IDG CS SDS Dagen it

Läs också: Claes om fega moderater Fotolasse om systembyte Motbilder om Erixon Tomasrj om hösten

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA, FRA-lagen, Internet, Bloggar, Bloggosfären, Integritet, Reinfeldt, Åkesson, Högerregeringen, Signalspaning, Snokande, Politik, Hemligstämpel, Rikets säkerhet[/tags]


10 svar till “FRA-lagen förföljer Reinfeldt”

  1. Ja det blir ju så här när man är inkompetent och gör något folket inte gillar. För min del tror jag att regeringen har enorm press på sig från USA att genomföra FRA-lagen.

  2. Det är Lustigt just det där att alla framskickade är idioter. Värst var väl Åkesson som svamlade mest.

  3. Det ni ser är ju gräddan tjänstemän och politiker, makteliten i Sverige, de som är utvalda pga sina pappersmeriter, känningar och släktskap.

  4. Det verkligt allvarliga är om FRA-lagen börjar användas för att spåra upphovsrättsbrott. Vis av erfarenheten kan man väl säga:

    Ska vi slå vad?

  5. Läxan för alliansen är att: vald blir man om man lyssnar PÅ folket, inte lyssna AV dem!

    Men tänk om Alliansen resonerar så här: Vi följer FRA-spåret tills valrörelsen kommer igång – då släpper skiten och blir med ALL säkerhet omvalda!

  6. FRA lagen är inte så farlig i sig men om den blir kombinerad med lagar liknande h.r. 1555 så blir den ett verktyg för rent förtryck.

    Här är en länk till H.R. 1555

    http://www.govtrack.us/congress/billtext.xpd?bill=h110-1955

    Den är en amerikansk lag som senaten ska rösta om och tillsammans med FRA lagens amerikanska motsvarighet PATRIOT ACT så har man lagar som gör STASI, KGB och Gestapo avundsjuka.

    Jag kan nästan slå vad om att vi får en liknande lag som H.R. 1555 om vi låter FRA lagen gå live.

  7. Frågan kommer absolut, förr eller senare, att leda till nyval, om FRA-lagen inte rivs upp.

    Folket kan inte acceptera att det antas lagar som avskaffar grundläggande demokratiska rättigheter, på det sätt som FRA-lagen de fakto gör.

    Personligen hoppas jag att riksdagsledamöterna tar sitt förnuft tillfånga, och försvarar det öppna samhället redan i höst.

  8. Vill bara tillägga att det stod en intressant artikel i NYT idag, där Sverige pekades ut som ett av de mest hökaktiga EU-länderna i frågan om sanktioner mot Ryssland i Georgienkrisens efterföljd(tillsammans med Polen, Baltikum och Storbritannien), medan Frankrikes Kouchner framstod som en diplomat, som motsatte sig sanktioner och ansåg att man måste hitta en gemensam plattform för att lösa konflikten.

    Vår alliansfrihet är såvitt jag vet beslutad av riksdagen, vad har Carl Bildt för rätt att driva en politik som går emot denna och därmed också Sveriges medborgares intressen? Det är enormt oansvarigt av honom att framstå som en talesman för Bush-administrationen och därmed dra in Sverige i konflikter vars utveckling ingen kan förutse.

  9. Att FRA-lagen bör rivas upp råder det ingen tvekan om. Att det kanske också görs beror nog på det mediala trycket (bloggares oförtrutna arbete som fått gammelmedia att skriva mer eller mindre kontinuerligt)

    Sorgligt, men jag tror inte det finns särskilt stort engagemang i frågan från majoriteten av svenskar. Visst, frågar man tycker de nog att det är fel men det är inget som verkligen engagerar dem i vardagen. Fast såhar det nog alltid varit när man talat om ”stort engagemang hos folket”

    Sedan till att det är något nytt med blocköverskridande diskussioner, fan tro’t. Från mitt barndomshem (1960-talet) minns jag att det samlades partiaktiva, på ganska högnivå, och diskuterade ”världen”på ett mycket öppet sätt. I offentliga debatter kunde man sedan vara ordentligt oense och ibland ta luven av varandra.

    Detta var inget ovanligt – individer från olika partier har nog alltid umgåtts och diskuterat. Det som hänt nu är väl att dessa tidigare helt privata diskussioner, genom en ny kommunikationsform har blivit semiprivata/-offentliga.

    Inget nytt under solen? Kanske inte hur människor i grunden är utan hur vi genom kultur använder det. Det är dessa utrycksformer som gör livet värt att leva.