Forum för Levande Historia och MEMRI

Att vi numera likt Nordkorea fått en statlig myndighet som ska utreda och propagera för att skolelever ska få höra ”rätt” sorts historia är allmänt bekant.

Jag brukar alltid tänka på det när jag hör namnet Forum för Levande Historia, FFLH. För inte bara redogör de för hur vi ska minnas Förintelsen, de har numera som mål att lära skolungdomar vad ”Kommunismen” var för något. Och för någon vecka sedan så läste jag i en tidning att de samarbetar med MEMRI, en organisation startad av den israeliska underrättelsetjänsten. Det gjorde att jag bläddrade bakåt i min blogg till en text som Johannes Wahlström skrev för två år sedan, där man kan konstatera att Forum för Levande Historia haft ett intimt samarbete med MEMRI sedan lång tid tillbaka.

Johannes Wahlström: ”Den 25e maj förra året går jag tillsammans med en journalistkollega på ett föredrag på Forum för Levande Historia. På pressutskicket stod att läsa: Antisemitism i arabisk och iransk press. MEMRI’s chef Yigal Carmon håller föredrag och samtalar med Fil dr Henrik Bachner. Föreläsningssalen i det som tidigare var Skandinaviska Kreditbankens lokaler i Gamla stan är nästan full. Vi slår oss ned på ett par lediga platser längst bak.

MEMRI eller Middle East Media Research Institute är den organisation som på senare tid utmärkt sig genom att ha översatt och analyserat klimatet i den arabiskspråkiga pressen. Yigal Carmon inleder sitt föredrag med att förklara hur antisemitisk Islam egentligen är, han citerar koranen och olika tolkningar av den. Sen övergår han till att visa inspelningar från diverse okända TV-kanaler. Publiken får se Imamer som uppmanar till utrotning av Judar, politiker som säger att Israel ligger bakom diverse bombdåd i Mellanöstern, barn som förklarar att de hatar Judar, och en spelfilm där judar slaktar ett arabiskt barn.

Applåderna briserar när Carmon avslutar sitt anförande: Israels agerande gentemot Palestinierna har inget att göra med den islamska antisemitismen, svarar han på Henrik Bachners ledande fråga, det är en del av deras kultur. Och det spelar ingen roll om institutets forskning leder till ökad Islamofobi, man kan ju inte frisera sanningen för det, förklarar han.

En man reser sig längst fram i publiken och frågar hur man ska hantera det muslimska hotet. Muslimerna menar han har ju halva världen, Afrika, Kina, Asien till och med Europa, i sin ficka. Henrik Bachner nickar medgivande. Carmon skrattar lite vänskapligt och rättar honom. Nej, förklarar han, i Europa har muslimerna det jäkligt svårt tack vare bland annat MEMRIs arbete.”

För något år sedan fick FFLH anmärkningar från Riksrevisionen för att de hade undanhållit ett kapital på drygt $ 200 000 som jag minns det. Vad dessa pengar skulle användas till är oklart, men jag tänkte givetvis på detta då jag hörde att FFLH uppdragit åt MEMRI att forska om något. Att över huvud taget ha något att göra


Texten kan bytas mot Kommunistspöket..

med ett ”institut” som startats av den israeliska underrättelsetjänsten känns mer än magstarkt. Att man sedan underkänner historieforskarna på landets universitet som uppenbarligen anses inkapabla att beskriva historien rätt, de godkänns inte vare sig i ämnet Förintelsen eller Kommunismens brott mot mänskligheten. Forskarnas historia gills inte, bara statens egenproducerade.

Därför är det med viss tillfredsställelse jag konstaterar att nu http://Historieuppropet.se kommit igång med en namnlista för doktorander eller disputerade i historiska eller samhälls-
vetenskapliga ämnen, den akademiska världen börjar nu reagera på statligt styrd historia. ..

Eftersom man tidigare haft ordet antisemitism som något slags mantra så kunde jag givetvis inte avhålla mig från att maila FFLH med en undran om på vilket sätt man bevakade den levande historia som palestinierna utsatts för de senaste sextio åren. Jag fick beskedet att det tittade man inte på. På frågan om man hade någon litteratur i ämnet fick jag ett snäsigt svar, jag fick väl komma upp själv och titta, skrev de.

Så idag har jag e-postat deras pressekreterare Jonas Morian (bloggaren ProMemorian) och frågat vad de $ 200 000 var för pengar samt vad för slags uppdrag de lagt på MEMRI att forska om. Jag återkommer när jag får svar.

Historieupproret.se Johannes om MEMRI Svensson

Andra om , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Forum för Levande Historia, Memri, Johannes Wahlström, Antisemitism, Kommunism, A-ordet, Sionism, Israel, Palestina, Desinformation, Historieuppropet, Politik, Statlig Historia, Jonas Morian, ProMemorian[/tags]

  45 comments for “Forum för Levande Historia och MEMRI

 1. Apan
  26 mars, 2008 at 17:09

  Hmm, skrev du något om FFLH när de hade förintelsen på tapeten eller blir det bara en avskyvärd, statlig, historia basun nu när de väljer att granska något som är ännu värre än nazisternas brott. Kommunism är av ondo och har aldrig och kommer aldrig att fungera tillfredställande. Om utställningar som denna kan vaccinera folk mot både kommunism och antisemitism har vi tagit ett stort steg framåt.

 2. 26 mars, 2008 at 17:11

  Om FFLH ska skaffa litteratur om Nakban vore boken Den etniska rensningen av Palestina, skriven av den israeliska historikern Ilan Pappé, en bra start.

  Boken är en sorglig läsning men samtidigt ett måste för den som är intresserad av de oerhörda händelserna 1948. Den kostar bara 184 kr om man beställer den via Adlibris.

 3. 26 mars, 2008 at 17:14

  Du får väl bemöda du att använda sökmöjligheten här på bloggen…

 4. Mr. G
  26 mars, 2008 at 17:22

  Skall vi lägga ned historieundervisningen i skolan också? Den drivs ju av kommunen.

 5. 26 mars, 2008 at 17:36

  Visst ska vi minnas alla folkmord & brott mot mänskliga rättigheter i syftet att det aldrig upprepas. Men problemet är att förintelsen på judar politiserades och ofta lyfter man upp detta för att kunna tystna ned dagens förintelse på palestinierna. Även Sverigedemokraterna i Malmö fick minnas förintelsen av judar under 2-a världs krig, vilket såg jag som stå upp komedin eller stå upp tragedin.
  Deras mål är ett enda – forsätt bara att döda palestinier och attackera muslimska länder medan man lyfter upp så kallade ”Auschwiz-kort” i debatten.
  Man fokuserar inte på förintelsen av judar pga själva omtanke, respekt mot offer, empati och vilja att arbeta för att liknande folkmord aldrig upprepas i historien – man minns förintelsen enbart för att legalisera folkmord på något annat folk, eftersom ondska brukar att gå inom sin onda cirkel.
  Dom som minns förintelsen med omtanke och respekt är enbart dom som har överlevt tragedin eller förlorat där sina nära o kära.
  Resten – nej, jag är tveksam om man går på minnes stunder utan baktanke och vilja att pusha fram politisk syfte med det hela.

 6. 26 mars, 2008 at 17:40

  Om man räknar krig / konflikt där USA och Israel deltog med sina militära aktioner från 70-talet tills idag, då har vi siffra på över 10 miljoner döda muslimer.
  Har Förum För Döda Historia noterat allt detta…?!

 7. Palestinier
  26 mars, 2008 at 17:52

  Forum för levande historia är en del av det sionistska propaganda , Ett rasistisk institut
  FFLH är mycket skadlig och främjar rasismen
  Skatte betalarnas pengar går till ett institiut som gör skillnad mellan folk och folk , De gärna talar om förintelsen men de håller käften om Israels barariet och de dagliga massaker på de palestinska barn och kvinnor
  FFLH kan bjuda in sionistiska fascister , krigsförbrytare och de värsta mördarna och omfamnar de
  Man talar om Islam och koranen men icke ett ord om den mest rasistisk skrift Tlamud som ser på alla kristna som ett djur och uppmanar judar att ta död på kristna
  Förintelsen pågår för fullt mot det palestinska folket medan de ansvariga på FFLH blundar om detta , Vad kan man kalla dessa människor , ordet rasister räcker inte
  Hoppas att de ansvariga på FFLH kan läsa detta och bemöta mig . Jag har mycket att säga

 8. Alex
  26 mars, 2008 at 18:41

  Att MEMRI var så intimt lierad med Forumet för Likvidering av Historieforskning visste jag inte, men det förvånar mig nu inte. När jag sökte på belägg för påståendet att Stalin var antisemit, som var nytt för mig, fann jag bara uppgifter som ursprungligen gick tillbaka till Israel. Då förstod jag att anklagelsen var falsk. Stalins brott är tillräckliga utan den lögnen.
  Stefan Lindgren har en svidande vidräkning med FfLH på Ryska Posten.

 9. fofo
  26 mars, 2008 at 22:52

  jo då,
  Memri’s samarbete med en av den modernatidens största inkvisitorerna, Henrik Bachner är ett faktum.
  i sanningens namn så vet jag inte längre vem som samarbetar med vem! för att inte glömma de skatte miljonerna som pumpas in varje år i en institut vars enda syfte är att öka motsättningarna i det svenska samhället.
  det är skrämmande att se utvecklingen. Att en statlig institution som ska motverka rasismen jobbar aktivt för att öka den.
  tänk bara på alla de skolbarnen som får i sig en smula sionism i och med alla de böcker som FFLH ger ut och som delas ut till vartenda elev.
  sjukt……..

 10. Charlie
  26 mars, 2008 at 23:59

  Borde man inte försöka få igång en namninsamling även hos dem som inte är historieforskare? Jag känner verkligen betänkligheter inför det faktum att Sveriges ska ha en statlig historiemyndighet, precis som nordkorea, kuba och gamla östtyskland.

  Då är det väl lika bra att låta Bonnierpressen direkt ta hand om författandet och tryckandet av alla skolböcker annars?

  Vi kanske ska tvinga skolbarnen att läsa Expressen varje dag som läxa?

 11. Mikael
  27 mars, 2008 at 01:54

  Om man på förhand önskar sig ett visst resultat så finns det som regel någon eller några källor att föredra framför alla andra.

 12. Kurt
  27 mars, 2008 at 03:39

  Mr. G:

  Om kommunens politiker går in och bestämmer vad som skall läras ut i ämnet historia, så kan man ju lika gärna lägga ner det ja. Men vad jag vet så har inte kommunen sådana möjligheter. Det är ju även saten som bekostar en del av den humanistiska forskningen på universiteten, men så länge saten inte direkt har möjlighet att lägga sig i forskningen så är det ju OK.

 13. MX
  27 mars, 2008 at 06:07

  Jinge …

  Om du vill ha översättninger av diverse judiska stollers politiskt religiösa funderingar, behöver du inte gå längra än till ”talkback” sektionerna i Jerusalem Post och Haaretz. Där har du dagligen sidvis med aggressiva plumpa påhopp. Ibland även på redaktionellt utrymme, här rabbi Eliyahu som tycker man ska hänga oskyldiga barn för att statuera exempel:

  ”We have to extract a revenge that is so painful it will burn into their souls the message of all our enemies that Jewish blood is more valuable than gold and platinum.”

  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1206446107844&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

 14. Arktos
  27 mars, 2008 at 08:22

  MX, gör dig inte skyldig till samma fel som MEMRI. I artikeln du länkar till står att rabbi Eliyahu vill hänga söner till terrorister, inte oskyldiga barn. Det ena implicerar inte nödvändigtvis det andra. Tar man till din sorts liberala tolkningar gör man sig själv och debatten en otjänst. För även om rabbi Eliyahus uttalande är barbariskt kan folk alltid angripa kritik som din för att den inte är saklig :-)

 15. Mr. G
  27 mars, 2008 at 08:44

  @Kurt;
  Deras uppdrag är följande:
  http://www.levandehistoria.se/start
  ————
  Forum för levande historia är en myndighet som har uppdraget att – med utgångspunkt i Förintelsen – arbeta med frågor som rör tolerans, demokrati och mänskliga rättigheter. Genom att belysa de mörkaste delarna av mänsklighetens historia vill vi påverka framtiden.

  Vi lär oss att se mönster. Vi tvingas till reflektion kring frågor som rättvisa, medmänsklighet och personligt ansvar. Vi frågar oss hur det var möjligt, och varför det fortfarande är möjligt.

  Vårt mål är att stärka människors vilja att verka för allas lika värde. Vi ska få dem att lyssna, förstå och agera. Men då räcker det inte att informera. Vi måste vara lika kreativa som vi är relevanta.
  ————

 16. Mikael
  27 mars, 2008 at 09:17

  Vad menar du Arktos?

  ”I artikeln du länkar till står att rabbi Eliyahu vill hänga söner till terrorister, inte oskyldiga barn. ”

  Är arvssynd något vi ska tillämpa tycker du?

 17. fofo
  27 mars, 2008 at 09:23

  @Kurt
  vad skulle de skriva annars!

  vårt uppdrag att sprida rasism och islamfobi i samhället!

  vad som står på deras hemsida är en sak, vad de gör i praktiken är något helt annat.
  bara samarbetet med MEMRI bör vara nog för att höja en och annans blick.
  trist

 18. Arktos
  27 mars, 2008 at 11:01

  Jag menar att rabbins uttalande är barbariskt, precis som jag skrev, ett uttalande som passerar all anständighet (vilket jag inte skrev). Vad rabbins uttalande däremot inte var, var identiskt med MXs översättning.

  Och nej, jag tror inte på arvssynden, jag tror faktiskt nästan inte alls på vad skäggiga gubbar, oavsett religion, säger.

  Till sist ett förtydligande: Om någon gör ett fruktansvärt uttalande behöver man inte förvärra det ytterligare. Gör man så gör man bara sig själv en otjänst…

 19. MX
  27 mars, 2008 at 12:45

  Arktos …

  1) Vilket brott är det nu dessa barn är skyldiga till? Inget!

  2) Om dom inte är skyldiga till något brott, då är dom – så som jag skriver – oskyldiga.

  3) Rabbin vill hänga dessa barn, vilket igen är identiskt med vad jag skriver.

  Om du har en avvikande åsikt angående punkt ett så tycker jag du kan vara snäll och förtydliga dig lite. Gärna sakligt … ;-)

 20. MX
  27 mars, 2008 at 13:49

  Arktos …

  Ovanstående historie från gårdagens tidning är inte ens unik, det ju liksom inte förste gången att judiska extremister drar fram repet vilket du kan läsa om exempelvis här:

  ”[Olmert’s punishment], and the punishment of [Vice Premier] Haim Ramon, and the punishment of [Foreign Minister] Tzipi Livni, and all these people, like [Defense Minister] Ehud Barak, should be to hang from the gallows,” Wolpe said to the cheering crowd.

  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1198517277879&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

 21. Arktos
  27 mars, 2008 at 14:13

  Okej då MX:

  Jag har ingen åsikt om punkt 1. De kan mycket väl vara skyldiga till något, eller inget alls och därför oskyldiga. Jag vet inte, det gör nog inte rabbi Eliyahu heller. Kanske vet du? Oavsett är frågan om skuld helt irrelevant för rabbins uttalande, han skiter i om de är oskyldiga eller inte, han vill ge igen på deras fäder. Däri ligger barbariet (och förstås i det faktum att mord, statligt sanktionerat eller ej, inte får tillåtas).

  Din andra punkt är helt korrekt. Den har dock inget med rabbins uttalande att göra, se ovan.

  Också den tredje punkten. Ja, rabbin vill hänga dem, han anger dock ett annat motiv än du. Igen, se ovan.

  Bara för att man på grund av en åsikt X vill göra en viss sak Z, kan man inte tillskrivas än annan åsikt Y, vilken också har Z som syfte. Åsikterna är inte nödvändigtvis ekvivalenta, och rabbin skulle nog inte skriva under på att han ”tycker man skall hänga oskyldiga barn” fastän det kanske i praktiken är just vad han gör.

 22. MX
  27 mars, 2008 at 17:06

  Arktos …

  Du blandar intention ihop med motiv. Det är skillnad på vad man vill göra och varför man vill göra det.

  Angående X,Y och Z så skriver du själv att rabbin ”skiter i om de är oskyldiga, han vill ge igen på dera fäder” vilket innebär att det för oss båda är ganske öppenbart att han är fullt medveten om att det är fadern som har begått brottet i fråga, och inte barnen.

  Det kan därför ställas bortom all tvivel att hans intention är att hänga vad som enligt västerländsk juridik förefaller vara oskyldiga barn. Något annat har inte heller rabbin själv hävdat, utan han stödjar sig istället på traditionen så som den beskrivs i religiösa dokument (här:Esthers Bok.)

  Hans motiv är en annan och nog så intressant fråga vilken jag återgav verbatimt: ”[Burn] into their souls the message of all our enemies that Jewish blood is more valuable than gold and platinum.”

  .. altså att statuera exempel och sprida skräck gennom blind terror, ett fö ganska vanligt motiv i Palestina konflikten.

 23. MX
  27 mars, 2008 at 17:28

  Bzzzt …

  Rättelse: Rabbins motiv är att främja moralen och respekten för staten Israel, ”detta gennom att statuera exempel och sprida skräck gennom blind terror” .

 24. Nadia
  27 mars, 2008 at 19:26

  Att FFLH samarbetar med memri hade jag igen aning om.

  FFLH har sedan tidigare förlorat sin trovärdighet pga sitt sätt att arbeta. Att jag nu får veta att de även samarbetar med memri sätter ytligare en orsak på listan varför FFLH ska skrotas omgående.

 25. Nadia
  27 mars, 2008 at 20:12

  Tänk att jag gått i skolan i Irak från mellanstadiet till några år på universitetet och aldrig gick min utbildning eller liv ut på att hata judar som memri och deras lika tänkande personer om och om igen insisterar på.

  På samma sätt som mina Svenska släktingar och vänner ansåg att Israel borde upphöra med sin illegala ockupation och bete sig som en demokrati som de så ofta hävdar att de är så gjorde mina Irakiska släktingar det också.

  Många vill få de att se ut som om araber och muslimer inte kan komma med kritik mot staten Israel som bygger på samma fakta som västerlänningar använder sig av.

  Sedan kan jag väl också säga att Irakiers problem först och främst var med sin egen regim och de problem den ställde till med för oss vanliga Irakier.

  Att hävda som memri och sina supportrar försöker ofta göra är att måla upp en bild som om jag vaknade och de första jag och mina muslimska släktingar tänkte på var att vi hatade judar och sedan for vi till skolan för att hata dem ännu mera för att sedan skaffa oss en utbildning där vi fick hata dem ännu lite mera, så att vi kan få ett jobb där vi får hata dem ytligare lite till så att vi till slut fick skaffa oss en familj där vi fick föra vidare detta hat och sedan fira Eid där vi får hata dem ännu mera. Jag menar tala om att vara j—vligt självupptagna dessa memri och deras anhängare. Att folk har andra saker att leva för verkar vara en främmande tanke för dem.

  Eller så vet de att folk har andra saker att leva för men att sprida den verkligheten att Israel är omringat av folk som har samma drömmar som Sven och Briget nämligen bättre framtid till sina barn och att få sina rättigheter respekterade skulle innebära att världen inser att Mellan Östen konflikten är politisk.

 26. Arktos
  27 mars, 2008 at 22:07

  Alldeles rätt MX, Jag kan ha dragit lite förhastade slutsatser, sådant händer. I bland har man fel. Fast sällan så fel som skäggiga farbröder.

 27. Rawia Morra
  27 mars, 2008 at 22:09

  Det här är så vidrigt att jag knappt kan ta in det. Jag har deltagit i en debatt om yttrandefriheten på FFLH.

  Jag hade gott sällskap. Prominenta svenska publicister i samma panel som jag satt i. De var de som ville ha mig med. Och av respekt för dem gick jag dit.

  Men jag skäms över att jag varit där över huvud taget, att jag inte vet vad jag ska göra av mig.

  MEMRI??? Vem samarbetar man mer med? Mossad? Shin Beth?

  Så satans vidrigt!

 28. 28 mars, 2008 at 01:35

  Rawia,
  Det finns ännu värre fall…: FFLH har hört av sig till oss på FFF och bad oss att skriva om deras utställning. Vi ställde upp, skrev artikel om venssagen, satte upp videon… men vi visste inte om FFLH så mycket djupt som idag. När Hampus dök upp på bloggen – då fattade vi …
  men, men, men…
  Utställningen är bra…jag ångrar mig inte för det… men deras mask har blivit mer o mer känd. Dom behöver inte masken länge.
  Att man skriver om brott mot mänskliga rättigeheter för 60-70-100 år sen och att ”missa” brott mitt i Europa, 8 koncentrationsläger där muslimer mördades för 15 år sen – är det verkligen skumt.
  Och vad man ska förvänta sig när det gäller palestinier o araber på andra kontinent..?! ..medan man missar brott under sin näsa, i Europa..?! Ja, men det är muslimer…så strunta i det! Andras människors liv är av större värde.
  Jag ringde FFLH, i alla fall, o kvinna som jag tänkte att prata med o ifrågasätta, var på resa till Kina för att förska på brott under kommunismens tid. Så… men Bush..? Ja, honom kommer man att förska på om 10-20 eller 30 år… kanske 50 år…
  Men då ska det säkert föddas någon mer envis och rättvis än jag är, någon som ska vara starkare än jag, någon som ska modigt och stolt sätta upp den här historia på bordet … Det ska vara för mig som att läsa en bön för mig om jag blev då liggande i graven..!

 29. ianto
  28 mars, 2008 at 11:00

  Jag tycker att Forum för Levande Historia gör mycket nytta, men det är klart att de behöver utvidga sitt uppdrag och även ta med kolonialismens brott. Jag finner det dock något lustigt att vänsterns kritk kom efter beslutet att utreda kommunismens brott. När forumet startades för att utreda nazismens brott hördes ingen sådan kritik. Eftersom Vänsterpartiet har tagit avstånd från kommunismen borde det inte finnas några problem.

  Historieforskning görs bäst när en viss tid har förflutit sedan händelserna. Bushs politik kommer att dömas av historien, det ska ni inte vara oroliga för.

 30. 28 mars, 2008 at 11:04

  Ianto! Söker du baklänges här hittar du massor av kritik.

  Det har inte med ”kommunismen” att göra. Det är bara en i raden av deras s.k. ”forskning”.

 31. ianto
  28 mars, 2008 at 11:24

  Ok! Jag syftade på vänstern rent generellt, men tycker du inte att forskning om folkmord ska finnas även om det är en statlig myndighet bakom. Myndigheten har ju stöd från båda politiska blocken och jag upplever inte den som särskilt kontroversiell. De genomförde en mycket intressant utställning om folkmordet på romerna under det andra världskriget i samarbete med Etnografiska museet.

 32. Vidugavia
  28 mars, 2008 at 11:25

  ianto:

  Var god och sluta sprid lögner! Läs historieuppropet och följande artikel från 2003 http://www.newsdesk.se/pressroom/vansterpartiet/pressrelease/view/27273

  Återkom sedan när du är torr bakom öronen.

 33. 28 mars, 2008 at 11:32

  Bra Vidugavia!! Tnx!

 34. Vidugavia
  28 mars, 2008 at 12:00

  Att krama FFLH eftersom de har gjort en bra utställning är ungefär lika vettigt som att hylla Stalin för att medellivslängden i Sovjet ökade under hans regim.

 35. ianto
  28 mars, 2008 at 12:05

  Myndigheten grundades ju av en socialdemokratisk regering. Så stöd finns ju från vänstern för denna myndighet. Artikeln i fråga tar upp problemen med den officiella historieskrivningen, men menar att den förtigit västvärldens brott. Jag menar att det inte är så, eftersom forskarsamhället har skrivit mycket om dessa brott. Vi vet en hel del om USAs brott mot mänskliga rättigheter. Om segrarna skriver historia hur kommer det att vi vet om dessa brott. Det finns många böcker om det att låna på biblioteken.

  Artikelförfattaren ifrågasätter uppgifterna om ungdomars dåliga historiekunskaper, men tyvärr är vi svenskar generellt dåliga på historia och inte heller så intresserade av historia. Det svenska samhället har mer fokus på framtiden, vilket jag tror är en viktig anledning. Invandrare har generellt betydligt mer kunskaper i historia än svenskar.

  Visst kan man ha synpunkter på upplägget med forumet, men jag tror att det är viktigt att ta upp 1900-talets folkmord.

 36. 28 mars, 2008 at 12:10

  Självklart ska ungarna läsa historia i skolan. Man behöver inte EN SÄRSKILD MYNDIGHET för det. Dessutom har vi utmärkta historieforskare på universiteten, vi behöver inte anställa några amatöristiska s.k. forskare på en särskild myndighet för att lära ut ”rätt” historia.

 37. Vidugavia
  28 mars, 2008 at 12:47

  ianto:

  Uppropet består av en inte föraktlig del av det svenska forskarsamhället som kritiserar FFLH. Läs på länken till historieuppropet.

  Det är FFLH som institution som är i centrum för denna debatt, inte historieskrivningen i allmänhet.

  Frågan handlar INTE om huruvida man ska ta upp 1900-talets folkmord eller inte.

  Läs på och återkom!

 38. Sara G
  28 mars, 2008 at 12:57

  Myndigheten Levande Historia var Göran Perssons skapelse.
  Det gjordes för ett antal år sedan en undersökning, av vem eller vilka är osäkert, som påvisade att svenska barn hade inga eller obefintliga kunskaper om förintelsen. Med påföljd att Person, som sann israelvän blev mycket upprörd och brådstörtat skapade myndigheten
  ”för att råda bot för det växande släktets okunskap. Därefter reste han till Jerusalem, tog på sig kippa och hedrades på alla tänkbara sätt av israeliska politiker.

  Så här skriver Åsa Lindeborg:
  ”…Den nya högerregeringen har dock fallit för frestelsen att politisera historien för egna syften. Alltså har man nu – efter idog lobbyverksamhet från bland andra UOK, Upplysning om kommunismen, knuten till näringslivets tankesmedja Timbro – ålagt alla skolor att ”informera” eleverna om kommunismen. Det illa dolda syftet är att giftstämpla all vänster. Idén om alla människors lika värde och att medborgarna ska dela lika på arbetet, makten och ägandet ska – om UOK får tolkningsföreträde – göras synonymt med diktatur och blodbad. Ansvariga för kampanjen är Forum för levande historia, en myndighet som till sitt uppdrag liknar de propagandacentraler som finns i just de samhällen man varnar för…”
  http://aftonbladet.se/kultur/article656605.ab

  ”Det illa dolda syftet är att giftstämpla all vänster”…
  Det är alliansens främsta uppgift efter avregleringen

  Jag är också en smula tvivlande när det gäller undersökningens validitet…
  Och tillsist: Vänsterpartiet stödde aldrig inrättande av Levande Historia.Tvärtom.

 39. Lingon
  2 april, 2008 at 12:27

  ”Självklart ska ungarna läsa historia i skolan. Man behöver inte EN SÄRSKILD MYNDIGHET för det. Dessutom har vi utmärkta historieforskare på universiteten, vi behöver inte anställa några amatöristiska s.k. forskare på en särskild myndighet för att lära ut “rätt” historia.”

  Var fanns denna kritik förut innan fflh fick sina nya direktiv ang kommunismen? Var det helt ok då eller? För inte var det speciellt mycket kritik mot upplägget då iaf. Helt sjuk dubbelmoral vissa av er besitter.

 40. 2 april, 2008 at 13:21

  Lingon!

  Ska du kommentera här så FÖRUTSÄTTER jag att du oxo klarar av att använda sökfunktionen. Jag har skrivit MASSOR av gånger om Forum för Levande Historia tidigare.

  Att du inte ens bemödar dig att besöka Google är skrämmande!

  Kolla här: http://tinyurl.com/3x7lkc

  Du kan ju oxo bemöda dig att läsa det jag skrev idag:

  http://jinge.se/index.php/allmant/lagg-ner-forum-for-levande-historia.htm

 41. Lingon
  2 april, 2008 at 15:15

  Ifall jag kommer in på din sida och läser en korkad kommentar måste jag alltså ge mig ut på Google och hålla på forska innan jag kan svara? Lycka till med den attityden.

 42. 2 april, 2008 at 15:36

  Lingon! Du kan ju börja med att söka HÄR!

  http://jinge.se/?s=Forum+f%F6r+levande+historia

 43. Leila
  2 april, 2008 at 20:35

  Sara G,

  Sarkozy försökte nyligen i Frankrike, men fick sina fiskar varma av fransmännen.

  Här i Sverige går vi med på allt och håller tyst som en fårskock.Först när vi håller på att spricka börjar vi sucka obeltåtet..

 44. 3 april, 2008 at 08:52

  Leila, men vi får vara lite glada ändå. För både DN och Aftonbladet var igår mycket kritiska över Levande Historia. Alliansen gav Levande Historia uppdraget att att beskriva kommunismens – och därmed alla vänsterrörelser, ondska och felgrepp. Utan att på något sätt dra slutsatsen av t.ex revolutionen i Ryssland – där tsarväldets sekelånga övergrepp mot ryssarna och trälar för inte så länge sedan fanns och livegenskapen ärvdes i generationer – oundvikligen gav motreaktioner hos folket. Levande Historia glömde (oops!) att ta med dåtidens övrig europeiska samhällsföreteelser, som oundvikligen, om en man är en god historeibeskrivare med ryggmärgen vet, samverkar med varandra och polariserar. Istället isolerade Franck och andra ”historibeskrivare” kommunismen som ett enskilt och mycket ont fenomen – och helt enkelt glömde att diktatorer som Stalin och Mao
  annekterat Marx lära för den egna maktens skull och bl.a därför aldrig någonsin nådde kommunismens slutmål: Det Klasslösa Samhället.

Comments are closed.