Försvarsmakten underskattar soldaterna


Nu skriver SVT om våra egna ”veteraner”, soldater som har varit ute på olika uppdrag och där kommit i direkt stridskontakt eller på annat sätt farit illa av det uppdrag vi sänt ut dem på.

SVT: ”Efter massakern i Afghanistan där en amerikansk soldat dödade 16 civila har en livaktig diskussion väckts. För svensk del är det flera psykologer som arbetar med svenska soldater, både i Afghanistan och i Sverige. Svenska soldater vittnar om dödsångest och handlingsförlamning.

-”Blommans” berättelse om hur han upplevt sin situation i Afghanistan är stark, men inte helt unik, menar Niclas Wisén, en av tre psykologer på Försvarsmakten som arbetar med soldater i bland annat Afghanistan, både på plats och när de kommer hem.

-Många av dem som vi har samtal med vittnar om en stark ångest, även om det kanske inte alltid är en utpräglad dödsångest, säger han till SVT och berättar att han blev överraskad av hur många som kommenterat ”Blommans” berättelse. ”

Dessvärre så tror jag att försvaret grovt underskattar det antal soldater som får men av verksamheten. Även om man säkerligen är mer medveten om problemen idag än tidigare så finns det åtskilliga soldater som inte erkänner att de mår dåligt efter tjänstgöringen. Att sedan soldaterna är utsända av fel skäl och på felaktiga grunder påverkar givetvis också, men jag tvivlar på att Försvarsmakten redovisar den sortens åsikter även om de säkerligen har undersökt saken.

Det är antagligen relativt enkelt att sitta i Sveriges Riksdag och besluta om att Sverige ska delta i än den ena och än den andra militära aktionen, men det är aldrig riksdagsledamöternas egna barn som reser iväg till länder som Afghanistan. Och vid de tillfällen svenska politiker själva reser till landet så har de tillgång till ett stort antal livvakter. När svenska politiker tidigare varit i t.ex. Irak så har legosoldater från Blackwater ansvarat för deras säkerhet. (forts..)

Här hemma har vi alla sett Försvarsmaktens annonskampanjer av typen ”Din kusin vill inte att vi ska försvara demokratin i Tjottaheiti” Närmare än så kommer vi inte, men det gör de föräldrar, syskon och vänner som får hem en kär släkting eller vän i en trälåda försedd med den svenska flaggan.

Och de som klarar sig, hur känner de när det går upp för dem att de endast är redskap för olika intressen som strävar efter kontroll över olja eller mineraltillgångar?

it Andra om: , , , , , , , svt sr ab12 dn1 svd1


13 svar till “Försvarsmakten underskattar soldaterna”

 1. Latuff är himla säker, det måste vara himla häftigt att kunna uttrycka sig så.

 2. PTSD – Posttraumatic Stress Disorder är en psykisk åkomma som är välkänd. Svenska staten eller försvarsmakten har en i princip obefintlig samordning av denna välkända problematik hos hemkommande soldater. Det forskas en hel del i ämnet och i USA finns kvalificerad hjälp att få. Vi har bråttom att skicka våra unga i strid med politiska syften och struntar mer eller mindre i vad vi får tillbaka för människor efter tjänstgöringen.

  • Professionell hjälp för PTSD finns på betydligt närmare håll är USA, nämligen i London – se vidare EMDR.

 3. Jag har för mig att man började forska i ämnet runt första världskriget..det var visst lite konstigt med soldater som inte ville dö direkt eller ens indirekt. (Och ”material” fanns det gott om)

  Mao fenomenet är välkänt,se Vietnam.

  Men väl dolt,hur skall annars hjältar rekryteras?

 4. Jag tror nog att försvarsmakten är väl medveten om problemet, men att man av pedagogiska och PR-mässiga skäl har svårt att agera på det. Frågan är ju debatterad även i andra länder, särskilt USA. Militären vill framställa utlandstjänstgöring som någon slags häftig ”äventyrsutflykt”, för att kunna rekrytera soldater. Att de istället mår dåligt är inget man gärna vill ta i.

  Just rekryteringen är det svenska försvarets allra största utmaning under den närmaste tiden. Det handlar om omfattande behov som man hittills inte är i närheten av att uppfylla. Vad ska de säga i sin påkostade marknadsföring? ”Jobba hos oss! Fri psykvård ingår i löneförmånerna!”

  • Haha! Lön? Får de sånt? Jag tror att ska de lura folk att ställa upp på någonting med livet som insats frivilligt får de nog punga ut med minst en överläkarlön, typ.

 5. vore kul att få reda på hur många psykologer USA har i sitt försvar/soldat

 6. Läste just en bok om första världskriget (To End All Wars av Adam Hochschild, rekommenderas varmt) och det slår mig hur lik våra ”försvarsstyrkors”* propaganda är den Storbritannien förde under WW1. Samma okritiska hyllning till våldet, samma vi- och domresonnemang och samma rappakalja om att försvara demokratin mot ondskan. Det är fantastiskt och inte så lite otäckt.

  * Eftersom vårt ”försvar” inte försvarat våra gränser mer än några enstaka gånger för hundratals år sedan väljer jag att ha ordet inom citationstecken. Vår militär är främst – och har alltid varit – i krig på främmande mark.

 7. Jag ser att försvaret är ute och försöker rekrytera gymnasieelever på gymnasieskolorna runt om kring var jag bor, och det är inte så konstigt med det för de flesta gymnasieelever vet att de kommer att vara arbetslösa efter skolan. Så de får tonåringar som inte har någon framtidsvision och tror krig är som Call of Duty/Halo att skriva in sig. Men jag ser att lärare och andra vuxna har börjat att aktivt eller passivt motarbeta detta. Men det betyder att vi kommer att få många väldigt unga oersoner förstörda för att vår regering vill leka NATO eller stormakt igen.

 8. Säljer man sedan vapen till Saudiarabien kan man lika gärna göra det till talibanerna, de är ju ändå bara lillebror i sammanhanget. Lögnerna om att skydda kvinnor och barn i Afghanistan blir så extra ihåliga när vapenhandeln kommit fram i ljuset. Därför är det logiskt att nu avsluta Afghanistaninsatsen omedelbart. Beställ lufttankning till herculesplanen.

  • Håller med, man vill ”skydda” barn och kvinnor från extremism, och samtidigt säljer man vapen till de mesta extrema! Hyckleri på hög nivå!!!