Försvarsmakten ljuger om Afghanistan


Idag berättar Svenska Dagbladet att försvars-
makten ljuger om det anfall som svenska soldater utsattes för i veckan. Soldaterna angreps av milis utrustad med ryska granatkastare av typ RPG 7 (bilden).

SvD: ”Svenska soldater i Afghanistan var nära att dödas vid en ny typ av attack tidigare i november. Överfallet utfördes med farligare vapen än vad försvaret har sagt. För första gången angreps truppen med raketvapen som de svenska fordonen saknar skydd emot. Tidigare har det framkommit att soldaterna utsattes för ett eldöverfall den 8 november. Försvarsmakten har sagt att den svenska truppen besköts med finkalibrig eld – men attacken var mycket allvarligare än så. Afghanistanstyrkan och Högkvarteret har försökt tysta ner det som hänt. Soldaterna har fått instruktioner att inte berätta för utomstående om attacken.”

Vi är många som anser att svenska soldater inte ska delta i George Bushs ”Kriget mot Terrorismen”. Nu när våra soldater är inblandade på amerikanernas sida, och står under amerikanskt befäl, så kommer de givetvis att betraktas som ockupanter och förr eller senare så får de afghanska milisstyrkorna in en eller flera direktträffar med den här sortens vapen. Man har från svensk sida framhållit att svenskarna inte opererar i områden där ”talibanerna” är starka, det är möjligen sant, men den här händelsen visar att dessa förhållanden håller på att ändras.

Här i Sverige vet vi inte, och får ingen information om, huruvida det var ”talibaner” eller om de angripande var någon del av någon klanherres privata milis. Det kanske inte spelar så stor roll, gränserna mellan dessa suddas säkerligen ut på grund av att de anser att landet befinner sig under ockupation och att ockupanterna är legitima mål.

Sett ur Genèvekonventionens perspektiv så är givetvis svenska soldater legitima mål. Att Hamid Karzai, på George Bushs uppdrag, bett Förenta Nationerna om hjälp mot talibanerna är ingen skillnad. Hamid Karzai är USA:s marionett och även om befolkningen i landet vill ha fred, lugn och ro, så upplevs Natostyrkorna som ockupanter. USA har, för att skydda sina egna trupper, satt in flygbombningar av misstänkta terroristfästen, men det visar sig alltför ofta att dessa terrorist-mål är bröllopsfirande civila.

Personligen så tror jag att våra två senaste regeringar grovt missuppfattat vad som kommer att hända med den svenska opinionen om ett eller ett par attentat som det nu aktuella lyckas. Nu gjorde man dessutom felet att försöka mörklägga det inträffade, något som givetvis slår tillbaka mot regeringen, inte bara försvarshögkvarteret. Nu vet vi alla att information från försvarsmakten inte är värd det papper den är skriven på, något som givetvis kommer att få politiska följdverkningar i samma ögonblick som nästa Herkulesplan återvänder till Sverige med ett antal kistor prydda med den svenska flaggan.

Att regeringen redan innan det hänt har snärjt in sig i en härva av lögner kommer givetvis att få politiska konsekvenser. Att dessutom en stor del av kostnaden för dessa militära insatser tas från biståndsbudgeten är en cynism som kommer ge kommande dödsfall en mycket bitter eftersmak.

SvD12 DN1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Afghanistan, Försvarsmakten, Regeringen, Lögner, Mörkläggning, Terrorister, Talibaner, Karzai, Bush, Kriget mot Terrorismen, Nato, RPG 7, Politik[/tags]


4 svar till “Försvarsmakten ljuger om Afghanistan”

 1. Tolgfors är köpt. Han har tagit som uppgift att motivera det dödsdömda NATOs fortlevnad – nu med Isafstyrkan under USAs befäl. Ingen kan längre skilja mellan fredsfrämjande och krigförande uppgifter och efter årsskiftet kan vi räkna med ett totalt anfallskrig när USA måste flytta ut trupperna från Irak.
  081231 upphör deras FN-mandat i Irak och ingen kan väl tro att SOFA- avtalet skulle bli klart nu med endast 38 dagar kvar.
  Vart ska +100000 man ta vägen med så här kort varsel? De hinner bara över gränsen till Afganistan och talibanerna retirerar tillfälligt in i Pakistan som måste bli nästa stora krigshärd.
  NATOs försörjningsled går via Pakistan och Isafstyrkan blir utan Kalles Kaviar och myggolja när den stängs.
  Då får Tolgfors stora problem.

 2. Mr Biz har som vanligt bra koll :)

  Fram till dess att Obama tillträder är risken dessutom störst att Israel på något sätt i samverkan med USA atombombar Iran. Lånsiktiga förberedelser har skett under hösten och när USA:s trupper inte längre är lika tillgängliga för den iranstyrda shitiska milisen, uppstår ett läge som kanske inte kommer tillbaks på länge.

  Om vi dessutom bara sett början på den ekonomiska kraschen, som många bedömmare i branchen hävdar, så kan det bli ett 2009 där världen brinner.

  Den som ser får leva.

  MVH

  Lasse W

 3. Instämmer med Lasse W att den som lever får se. Kan innebära något hemskt. Trodde själv att krigsplanerna mot Iran var skippade.
  Men läste den tyske journalisten Knut Mellenthins långa artikel på hans tidning hintergrund.se – nu översatt av prof, Lennart Palm. Den finns att läsa under rubriken: Krigshetsarna är tillbaka på www. fib.se och wwww.nyhetsbanken.se.
  För min del fruktar jag det värsta när och om Obama erbjuder Iran en förhandlingslösning.
  Det är nämligen första steget i den plan som demokrater och republikaner gemensamt arbetat fram ….