Första anteckningen i min SÄPO-akt


En dag på 60-talet så åkte jag och en kamrat iväg för att titta på ett par gamla radarantenner. Vi höll båda på med amatörradio och var särskilt intresserade av vågutbredningen på VHF-bandet. Radarantennerna var tagna ur drift och det vi ville kika närmare på var de koaxialkablar som förmedlade radiosignalen mellan själva antennelementet och sändare/mottagare.

Vi åkte därför till platsen för de nedlagda radarantennerna vilket råkade vara den plats som vi senare fick reda på hette ”Svea Kontroll”, ett militärt luftstridsledningssystem. Att dessa radarantenner var militära insåg vi, men det fanns inga byggnader som tydde på någon militär aktivitet i närheten varför vi trodde att vi kunde se efter vad det var för slags kablar som klarade transport av mikrovågssignaler. Det skulle visa sig att man inte alltid kan se militär närvaro.

Upp till platsen kom nämligen en bil från ett vaktbolag som hävdade att vi hade passerat en förbudsskylt någonstans efter vägen. Någon sådan hade vi inte sett och vi åkte därifrån efter att ha visat legitimation. Senare skulle det visa sig att det i ett berg på andra sidan av några åkrar fanns ett bergrum som innehöll denna ”Svea Kontroll”. Den stridsledningscentral som leder och samordnar stridsflyget i regionen.

AB: ”Flygvapnets två stridsledningscentraler ligger i skyddade bergrum och ska vara hemliga. Men så hemlig är inte Stridsledningscentral Mitts exakta placering i Stockholmsområdet – den visas på Googles flygbilder över Sverige, berättar Ekot. På bilderna ses också byggnader ovan jord. – Det är naturligtvis olyckligt om det sprids information som kan skada totalförsvaret, säger försvarsjurist Göran Olsson till Ekot. Nu kan bilderna komma att tas bort. – Det är klart att får det inte vara där så ska vi ta bort det, säger Googles presschef, Andreas Svenungsson, till Ekot.”

Men allt det jag berättade inledningsvis hade jag praktiskt taget glömt bort, det hände trots allt runt mitten av 60-talet, men så infördes en lag som innebar att medborgarna hade rätt att ta del av Säpos anteckningar, i vart fall sådant som inte ansågs vara speciellt hemligt, vilket innebar att jag återigen fick bekanta mig med uppgifter om mina egna förehavanden från den tiden. Det enda jag mindes från händelsen var att jag själv och min kamrat blev förhörda av Televerket, som var tillståndsmyndigheten, och att det var med en man som inte arbetade på verket. (forts nedan..)

Men de enda uppgifterna jag fick ta del av år 2001 när jag var upp på Säpo var just de jag nu berättat om, vår nyfikenhet på koaxialkablar.

När jag hörde om detta på Ekot i morse så var min första reaktion att dra igång Google Earth för att titta på stället, men uppenbarligen så är inte stridsledningscentral ”Mitt” samma ställe som Svea Kontroll. Den sistnämnda har nu ett modernare radartorn i närheten men det syns inte på Google Earth, där har man varit framme och klippt och klistrat på kartan. Och det är det sistnämnda som gör att jag inte berättar mer om platsens belägenhet, men det är intressant att konstatera att tidningsartiklar kan väcka mängder av minnen. Å andra sidan så tror jag att bilderna i tidningarna kan vara fejk, de vill nog inte avslöja den här platsen de heller..

it Andra om: , , , , , , ab ex dn svd svt sr


7 svar till “Första anteckningen i min SÄPO-akt”

 1. Banker, reseföretag, butiker och andra lämpar över alltmer av sitt jobb på kunderna numera, och kan därmed skära ner den egna personalen. Kan inte SÄPO skäras ned och folk uppmanas att skriva sina akter själva och skicka in vid behov? Då kanske det blir mindre sakfel också.

  • Hahaha… :-) Ja de borde ju oxo marknadsanpassa verksamheten. Lägga ut den på entreprenad kanske? Varför inte överlåta bevakningen åt de bevakade, snacka om att spara pengar…

 2. Så för att främmande makt skall upptäcka större delen av svenska militäranläggningar behöver de bara egna, oretuscherade satellitbilder (inte så svåra att få), tillgång till hitta.se, och ett program som detekterar skillnader i bilderna? Sen är det bara titta lite närmare på dessa och se vilka som kan tänkas vara militära. På den gamla goda tiden måste man i alla fall manuellt studera bilder i detalj för att kunna se vad som är militärt.

  • Nu behöver inte främmande makt anstränga sig iofs. På 80-talet träffade jag på en polsk mercedes med fyra yngre män ett par hundra meter från vägen in till Svea Kontroll. De förstod att de väckte uppseende, så man ska inte inbilla sig att något enda land som är intresserade saknar information. På det sätter är det verkligen en storm i ett vattenglas. Ja inte ens en vindpust..

   Man kan ju fråga sig varför inte bilderna får visas, den som händelsevis vill bomba använder helt enkelt fler och större bomber så ordnar sig saken. Tal om hemligheter har väl andra motiv, vi skulle väl känna att vi var utsatta ngt hot österifrån så vi skulle krypa närmare Nato..

   F.ö. tror jag, som jag skrev, att Aftonbladets bild är photoshoppad, det är nog det ställe jag känner till trots allt. När jag och grabben skulle ta en genväg där i somras så var det en stoor fet bom övervägen, så biltrafiken tillåts inte längre på småvägarna där.

 3. Ni vet om att SÄPO’s budget konstant utökas..?

  Säpos dyra kamp
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sapos-dyra-kamp_6456332.svd

  ”På tio år har Säpos budget fördubblats. Det allt större terrorhotet är regeringens motivering till de årliga extrapengarna, men hotbilden förändrades först 2010.”

  Beatrice Ask (M): Säpo får 85 miljoner i ökat anslag
  http://blog.svd.se/politikdirekt/2011/09/beatrice-ask-m-sapo-far-85-miljoner-i-okat-anslag/

  ”Efter självmordsattentatet i Stockholm och terrordåden i Norge får Säpo ökade anslag. Regeringen avsätter 85 miljoner kronor extra i höstbudgeten, avslöjar justitieminister Beatrice Ask (M).”

  Nu kommer inhemska terrorister finnas bakom varje husknut!