Förr stal banditerna miljoner, idag stjäl de miljarder

Det är inget att förvåna sig över att finanskrisen nu innebär att fler och fler avslöjas med ekonomiska bedrägerier. Nu är det Bernad Madoff som har lurat av folk miljarder på hedgefonder som inte var annat än – luft.

Dagbladet.no: ”Bernard Madoff (70) var en legende. Nå innrømmer den tidligere styreleder på Nasdaq-børsen og grunnleggeren av Bernard L. Madoff Investment Securities LLC at han drev et hedgefond som står bak en svindel av 350 milliarder kroner. Han ble i går arrestert av FBI i sitt eget hjem. Ifølge tiltalen har Madoff allerede forklart FBI at han ikke har noen unnskyldninger og at alt er hans feil. Onsdag skal Madoff ifølge Reuters ha sagt følgende til flere sentrale medarbeidere i selskapet: – Det er bare en stor løgn. I korte trekk er det ponzi-pyramide.”

Hur mycket 350 miljarder norska kronor är i svenska pengar har jag inte ens försökt räkna ut, men jag gissar att det rör sig om närmare 420 miljarder omräknat i svenska pengar. Det märkliga är att folk frågar sig om orsaken till finanskrisen, jag tycker att det verkar uppenbart att man i USA har tryckt nya sedlar vid behov och att hela den amerikanska ekonomin är en enda stor bubbla.

Sedan kan jag tycka att det är lite lustigt att banker och finansinstitut konstruerar olika slags ”värde-
papper” som är så invecklade att inte ens deras egna experter vet hur de fungerar. När människor är rädda för att investera sina sparslantar i aktier så vill de gärna ha något som känns säkrare, hedgefonder är bara en sort av många liknande specialpapper.

Man behöver sannerligen inte vara raketforskare för att inse att kapitalismen som samhällssystem nu är på väg att få två bokstäver framför sig. Dessa ser ut att bli ”f.d.”

Jag har nog trott att detta eventuellt var en övergående kris. Det tror jag inte idag. Jag är till och med så pessimistisk att jag infört en ny kategori här på hemsidan, depressionen.

DBL HD AB it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Bernad Madoff, Wall Street, Kapitalism, Depression, Kriminalitet, Bedrägeri, Bubbelekonomi, Finanskrasch, Dollar, Politik[/tags]

  3 comments for “Förr stal banditerna miljoner, idag stjäl de miljarder

 1. Sonny
  12 december, 2008 at 15:52

  Den var fel, här
  http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\12\12\315988&sectionid=Dinapengar

 2. Bernard
  15 december, 2008 at 23:16

  Det mest fantastiska i allt det här tycker jag inte att det är en någon som har svindlat bort en massa pengar, att det finns kriminella är inte någon nyhet, nej det intressanta är att svenska banker, spanska banker, franska banker, ja helt enkelt en jävla massa banker har satsat sina pengar i ett pyramidspel. Pyramidspel! I sr alldeles nyss sa de att Madoff var väldigt övertygande och att många människor i pyramidspelsbranchen är det. De har alltså slösat bort 50 mdr dollar för att de trodde att gubben var snäll och han sa att de skulle få massor av pengar tillbaka, nästa nyhet är väl att Swedbank har slösat bort alla mina sparpengar genom att skicka det till Nigeria, att de hade fått ett så ”snällt” brev där någon sa att man skulle få $50 000 om man bara satsade $5000 nu.

Comments are closed.