Förenklingsregeln – Regeringsförklaring


Att moderaterna bara låtsas vara det ”nya arbetarpartiet” inser förstås de allra flesta, utom möjligtvis moderater, men inte ens dessa kan blunda för de fakta som Ekot presenterar.

Ekot: ”…generösare villkor i den så kallade förenklingsregeln – som låter företagare ta ut mer vinst ur sina bolag utan att pengarna beskat-
tas som lön.”

Jag har aldrig hört talas om denna ”förenklingsregel”, möjligen är det där vi hittar orsaken till att regeringen inte kan avsätta mer än 800 miljoner till att upprusta järnvägsnätet i år. Regeringens problem är givetvis att järnvägsnätet redan skadats allvarligt på grund av ned-
skuret underhåll. Och det är klart, skatteintäkterna minskar givetvis när regeringen förenklar uttaget av obeskattade pengar ur företag.

Men det är bra, på sikt innebär förenklingsregeln att det blir lättare att göra sig av med dem som lurat sig in i Rosenbad.

it , , , , , , ekot svd gp ab


13 svar till “Förenklingsregeln – Regeringsförklaring”

 1. Du behöver inte vara orolig Jinge för att välfärden ska bli underfinansierad. Man tar inte ut ”obeskattade” pengar ur företaget, utan efter drygt 26% bolagsskatt får man ta ut en viss summa i aktieutdelning med ytterligare ”bara” 20% i skatt. Total skatt blir då ca 40% vilket fortfarande är en hel del enligt mitt förmenande. Tar jag ut pengarna som lön blir det 50-70% i skatt.

  Företagare

 2. Som HK Wallenberg skriver, det är inte fråga om obeskattade pengar, utan om att göra det så rättvist som möjligt för den som jobbar i sitt eget lilla företag, jämfört med att vara passiv aktieägare i ett storföretag. Hela grundkonceptet är inget alliansen hittat på, det har funnits länge.
  Man gör bara smärre tekniska förändringar.

 3. Jag är absolut inte moderat.

  Det ÄR en smärre förändring. Nationalekonomiskt betydelselös. Den leder till marginellt sänkt skatt för vissa mindre företagare, marginellt höjd skatt för vissa. Främst är den en förenkling.

  Det är en väldigt svår fråga, i princip går hela regeln ut på att man inte skall få sänka sin lön för att kunna öka vinsten, som är lägre beskattad jämfört med en hög lön. Och vice versa. Det är inte helt lätt för lagstiftaren att pricka rätt här, men här finns knappast några ideologiska skiljelinjer.

  Skattetrycket på vinstuttag i små fåmansbolag skall vara lika med skatt på vinstuttag i t.ex. Investor, det är det det går ut på. Tror att de flesta är eniga om den grundtanken.

   • Men vafalls! Obefogat påhopp på Skåningar nu igen! Nu blir jag nästan sårad Jinge. :(

    Det var länge sedan du svarade på ett kontakt-meddelande förresten, jag vet inte ens om du får dem. :P

     • Skickade ett precis med subject ”Test”.
      Jag har nog skickat en sisådär 10 meddelanden de senaste halvåret och tänkt att du inte svarat för du tyckte inte det var intressant eller att du får så många meddelanden så du har inte tid att svara på alla men det är lite trist om du kanske inte fått dem alls?

      • Det kom fram. Nja, normalt svarar jag inte om det är något jag redan känner till, eller om tipset kommer från en som är gammal i gården. Då vet man normalt att jag får 30-50 mejl om dagen, dessutom så är ”kontakt” inte snabbaste metoden. Det är att mejla direkt till den adress man känner till..

 4. Får inte du alla kommentarer som mail också? Tyckte att du skrev det förut?

  • Jo, så vissa dagar kan det bli upp till 150 mejl.. :-)

   Men vare sig kommentarer eller kontaktmeddelanden hamnar i den mailbox som ”plingar”. Det skulle vara olidligt, men jag löser det helt genom att ha mejlprogrammet avstängt merparten av dagen. Så ibland är det inaktuella kontaktmeddelanden redan då jag läser dem.

 5. Vet inte riktigt om man skulle kunna säga att regeringen har avsatt 800 miljoner till järnvägarna. De drog ju in 700 miljoner först och sen så när de märkte att det började gå åt helvete så satt de in 800 miljoner och kallade det för storsatsning. De har ju alltså egentligen bara tillfört 100 miljoner.

  Det är intressant hur de vinklar saker och ting.