Folkpartiet fiskar i grumligt vatten

Igen. För det är inte första gången folkpartiet kommer med förslag som är avsedda att locka väljare från de främlingsfientliga grupperna. Säger de att det inte är motivet så far de med osanning.

SvD: ”Ta bort möjligheten för barn med annat modersmål än svenska att läsa ämnen som matematik och engelska på sitt hemspråk. Det är innebörden i ett nytt förslag som Folkpartiet planerar att lägga fram. Förslaget sågades genast av både oppositionen och de borgerliga allianspartierna. ”

Frågan är snarare varför de börjar redan nu. Det är faktiskt hela 592 dagar kvar till riksdagsvalet, men det är möjligen EU-valet man siktar på. Visst är det bra om inte de främlingsfientliga får en plats där, men tror Björklund att folk inte fattar vad det handlar om så tror han fel. Nu skulle jag kunna rapa upp en massa andra tokigheter som kommit från den mannens sida, men de är alltför välbekanta för att behöva repeteras.

Folkpartiet har varit på kurs hos sina danska kollegor, det märks. Men det blir en rätt pinsam stämning ofta när Björklund yttrar sig, undrar han inte själv varför? Han tycks inte heller ha funderat över varför han kallas rottingmajoren inom bloggosfären. Alla vet, men inte han själv. SvD har valt rubriken ”Skolpolitiskt självmål”, och de kunde ha tillagt – igen.

Folkpartitidningen Dagens Nyheter tycks inte betrakta utspelet som en nyhet.

Andra om: , , , , , , , , , it SvD12345

[tags]Folkpartiet, Främlingsfientligt, Sverigedemokraterna, EU-valet, Mediekritik, Dagens Nyheter, Jan Björklund, Skola, Undervisning, Politik[/tags]

  6 comments for “Folkpartiet fiskar i grumligt vatten

 1. Kurt
  3 februari, 2009 at 07:04

  Som flera andra har påpekat så ingår detta i Folkpartiets s.k. hundvisslepolitik, för att vinna rasistsympatier. Dessa ”förslag” från ”arbetsgrupper” inom Folkpartiet, dyker alltid upp på måndag morgon, sedan skall de diskuteras hela dagen, tills partiledningen sent på kvällen kommer ut ur sin håla och tonar ned förslaget något. I stället för att diskutera dessa förslag, så borde man syna Folkpartiets politiska metoder, vi ser ju delvis samma sak inom Centerpartiet, där den s.k. Stureplanscentern agerar på samma sätt.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Dog-whistle_politics

 2. Christer W
  3 februari, 2009 at 10:33

  Det här är en mycket knepigare fråga än vad det kan verka vara vid första anblick. Flera av minna vänner har bott länge i sverige, mer tjugo år.
  De beskriver att när de besöker sin släkt och andra bekanta i sina ursprungsländer så upptäcker de att de har stannat i språkutveckling, de talar ett språk som inte längre används och att de inte förstår vissa uttryck och undermeningar. Detsamma gäller deras barn, trots hemspråksundervisning.
  De av dem som har akademiska utbildning och yrke har lagt stor vikt vid att barn ska ha ett eget helt språk och fullgott andraspråk, oftast engelska. De har lagt mindre vikt vid en undervisning på det egna modersmålet, skälet har ofta varit att utbildaren inte längre heller har ett adekvat språk som håller för uppgiften.

 3. blingbling
  3 februari, 2009 at 10:34

  Är det en folkpartist ? Jamen det förklarar ju saken …

  Samma slags människotyp som belamrar väggarna i brf:er med olika slags förbudsskyltar och ’städar’ cykelrummen. En driven psykolog skulle förmodligen kunna komma upp med en rationell förklaring till vad som avlar fram såna här personlighetstyper.

 4. Marcus R
  3 februari, 2009 at 13:17

  Det lär väl inte finnas tillräckligt med flerspråkiga och behöriga matte-lärare iaf? Och hur många språk ska man sträcka sig till? Varför är det fel att hålla sig till svenska för?
  Svenska språket håller redan på att bli urvattnat; det är bara att titta på internet-generationen med alla förkortningar så vill man ju börja gråta.
  Se till så att alla barn lär sig korrekt svenska innan man börjar lära ut på andra språk.

  Förövrigt har jag arbetat i skola med barn som kommer från olika etniciteter. Det är inte så enkelt som man kan tro att låta barn prata vilket språk de vill under lektionerna. Det är varken trevligt mot lärare eller andra barn om inte alla förstår varandra.
  Dessutom jobbade jag med barn under 12 år och barn kommer alltid till att vara barn. De enda gångerna de övergick till att prata andra språk än svenska under lektionerna var när där var bråk på gång och de planerade att spöa upp något annat barn – därför var vi tvungna att ha en ”enbart svenska”-regel.

 5. Sven
  3 februari, 2009 at 13:32

  Förbjuda, bomba och övervaka, liberalismens nya innebörd?

 6. 3 februari, 2009 at 15:00

  Sven – det är väl snarare så att folkpartiet borde stryka ”liberalerna” i partirubriken . . .

  Annars tycker jag iof att det är väldigt rimligt att matematik, geografi och vad det nu är undervisas på ett språk – och det språket i Sverige borde ju vara svenska !?!?

  Sen kan man ha hemspråksundervisning, och extraundervisning i svenska för de barn som är lite svagare på det.

  Barn lär sig .f.ö. oerhört snabbt ett språk om det talas runtomkring dom dagligen så det är knappast ett stort problem. Ett större problem är nog som ngn ovan säger att hitta bra lärare i alla ämnen som kan alla de språk som våra invandrare för med sig in. För att inte tala om hur många klasser/lärare man skulle behöva i en multietnisk klass så fort det blir matte etc !

  Sen tycker jag dock inte man skall förbjuda andra språk i tex friskolor – vill ngn starta en arabisk skola med undervisning (utom engelska och svenska då) på arabiska tex så är väl det ok…

  /K

Comments are closed.