Foliehattarnas dag?


Det är märkliga nyheter som förmedlas via media, visserligen verkar Nordkorea vara en nation som uppvisar paranoida drag, hur nu en nation kan göra det, men att skjuta granater mot en nation som USA försvarar är inte rimligt.

AB: ”Nordkorea har skickat granater mot den sydkoreanska ön Yeonpyeong. 60 till 70 hus uppges stå i brand och minst fyra människor är skadade, enligt AP. – Det är ett spänt läge, säger Lars Vargö, Sveriges ambassadör i Seoul. Ön Yeonpyeong nära den västra gränsen mot Sydkorea har mellan 1 200 och 1 300 invånare. Den träffades tidigt i morse av dussintals rundor artilleri, enligt sydkoreanska uppgifter. Minst 200 granater ska ha avlossats totalt. Granaterna, som ska ha kommit från Nordkorea, har startat bränder i mellan 60 till 70 hus. Fotografier från ön visar på stora tunga svarta rökmoln som ligger över ön och stridsplan flyger över ön.”

Nu hävdar media att det kan röra sig om ett svar på en sydkoreansk provokation,men det är antagligen för tidigt att dra några slutsatser. Enligt uppgift så har Nordkorea tillgång till kärnvapen, och ska man utgå ifrån den gängse propagandabilden mot landet så beskrivs de vara i stånd att använda dessa. Min andra tanke när jag först såg rubrikerna var förstås Wikileaks uttalande om att ”ändra den Globala Historien”.

Uppenbarligen så ligger den 23 november bra till för att senare omnämnas som ”foliehattarnas dag”. Det enda vi i nuläget kan vara säker på är att det kommer att skrivas åtskilligt mycket mer i dessa ämnen även om de inte har den minsta beröring med varandra.

it , , , , , , ab1 ex1 dn12 svd svt gp


27 svar till “Foliehattarnas dag?”

  • Inte bara bojkotter. För några dagar sedan visade Nordkorea någon kärnanläggning för en besökande vetenskapsman. Svaret från Sydkoreas ledare – som på intet sätt är mindre ”paranoida” och ”labila” än ledarna i Nord, som media ofta talar om när det gäller Nordkorea – kom direkt. Sydkorea ville ha kärnvapenstridsspetar placerade i södra Korea återigen, USA’s naturligtvis. USA började genast hotfulla förflyttningar av krigsskepp. Det har ju ända sedan en där ubåten sjönk och Nordkorea beskylldes pågått mycket hotfulla krigsövningar från Syd- och USA’s sida i området, helt klart för att hota Nordkorea, som onekligen har all anledning att vara paranoida med tanke på de försök som ständigt pågår att förgöra dem, oftast på sätt som civilbefolkningen får lida för. Nordkorea svarade med ny kärnvapenanrikning.

   Sydkoreas ledare, Myung-bak är en religiös galning, medlem av en rubbad kristen kult och lovade när han valdes att han skulle ta i med hårdhandskarna när det gällde Nordkorea, något som fått spänningarna länderna emellan att explodera. Han började snart därefter att dumpa propaganda från ballonger över gränsen, och Nordkorea var inte särskilt förnöjda med den situationen.

   Således uppstod de spänningar som tillslut ledde till att Nordkorea avfyrade artillerield på ett gränsområde. Det bör även påpekas att sådant förekommit till och från längs gränsen mellan de båda delarna, där militärer till och från beskjutit varandra och avfyrat eld hit och dit.

  • Enligt Nordkoreas Juche-ideologi någon utrikeshandel behövs ej, så att det hela med bojkotter överensstämmer med Nordkoreas statsideologi.

   Omvärlden bojkottar ett land som vill bli bojkottad. Den stumme sa åt den döve, att den blinde hade sett den lame att knalla på gatan.

   • Var inte larvig nu. Juchebesattheten kring oberoende kom som ett resultat av försök från andra länder att lägga sig i, och bojkotterna var en del däri, som existerade långt före utvecklandet av den så kallade Jucheideologin.

    Nordkorea är, och har alltid varit, ett land med begränsat potential till jordbruk osv, eftersom detta alltid primärt var beläget i södra Korea.

    Så om du anser att försvarbart att civilbefolkningen skall lida för diverse politiska ledares ideologiska meningsskiljaktigheter, så visst. Det är väldigt trevligt. Embargon av detta slag har alltid uteslutande resulterat i lidande för oskyldiga.

 1. Lite historiekunskaper är nog passligt här. Det är bara hundra år sedan britter och fransmän plundrade Peking och Ryssland lurade till sig en stor del av Kina. I inre Asien fanns också ett demokratiförsök i mitten på 1800-talet som kvästes med brittiskt kapital. Det brittiska imperiet lever fortfarande i en annan form än i dag.

  Att hänga epitet på folk visar på en annan kunskapsbrist och det är att sanningen dödar alla rykten.
  Omvänt blir då att om teorier och rykten florerar föreligger en indikator på en utebliven sanning.
  Och i alla historiska storkonflikter där två parter krigar finns en tredje osynlig part som underblåser det hela.

 2. ”visserligen verkar Nordkorea vara en nation som uppvisar paranoida drag, hur nu en nation kan göra det”

  Ett land som är en diktatur där diktatorn är paranoid kan göra det. Varken norra eller södra Korea behöver dock vara paranoida för att känna sig hotade av varandra. Det är högst verkliga hot det handlar om.

  Min bäste vän i Korea refererar alltid till Myung-bak som ”our idiot president”, en våghals som gärna vill tuffa sig å sin nations vägnar. Inte alla koreaner i syd gillar hans attityd och den kan visa sig mycket olycklig.

 3. Förstår inte riktigt varför du skulle utnämna 23:e November som foliehattarnas dag? Ser inte riktigt kopplingen?

  11:e September kan du däremot utämna som foliehattars dag och det kommer denna dag alltid att vara tills vi får reda på sanningen om denna händelse..

  • Tror nog att sanningen om den 11 september är rätt så klar redan. En del frågetecken om USAs inblandning i kuppen i Chile 1973 kan kanske behöva redas ut vad som gäller planering och hur aktiva de själva var osv. Men på det stora hela är det rätt så klart.

 4. Kan det tänkas att det finns en lite risk att USA har agenter i Nordkorea som skapar kaos?

  Har ni glömt alla tillfångatagningar av ”amerikanska journalister” under dom senaste åren..?

  Frisläppt journalist tackar Sverige
  http://svt.se/2.106391/1.1644812/frislappt_journalist_tackar_sverige?

  Carter Headed to N. Korea to Free American
  http://www.foxnews.com/politics/2010/08/23/carter-reportedly-travel-north-korea-free-american/

  Ovannämda scenarion kan även hittas om Iran, där ex. Presidenter åker och ”föhandlar” om frisläppanden..
  Iran har länge varit utsatt för oförklarliga bomningar och mord samt senaste Stuxnet-viruset..

  Läs Gary Hats brev till Iran som skrevs redan 2007:

  Unsolicited Advice to the Government of Iran
  http://www.huffingtonpost.com/gary-hart/unsolicited-advice-to-the_b_65984.html

  ”For historians of American wars the question is whether we provoke provocations.”

   • Jag tycker det är logiskt, det är ju inte som att det finns någon annan i världen med intiativförmåga, eller med en egen agenda…

  • Visst kan det tänkas. Allt är möjligt, men även om så vore fallet så är det knappast några amerikanska agenter som beslutade om beskjutningen eller tryckte på avtryckaren.

   Därutöver är Nordkorea ett svårt land att plantera agenter i. Amerikaner, israeler och sydkoreaner får inte inresetillstånd som turister. Vi bortser här från sällsynta besök av regeringsrepresentanter och andra specialinbjudna gäster. De brukar ju dessutom åka hem rätt prompt igen. Immigrationen är så strängt kontrollerad att den i princip är obefintlig, förekommer från Kina men de är ju inte heller så lättrekryterade för amerikanska syften. Och som turist med annat medborgarskap än de ovan nämnda får du inte röra dig fritt i landet. Du har ALLTID två guider som sällskap. Även om du är ensam och bara vill gå utanför hotellet för att njuta av kvällsluften en stund. Vilket du kan få tillåtelse att göra om du meddelar i förväg.

   Därtill kommer att Nordkorea har en av världens mest homogena befolkningar. Det vill säga, ser du inte koreansk ut, kommer folk att lägga märke till dig. Alltså är rekryteringsbasen för dessa amerikanska agenter inte så stor. Däremot är språket detsamma som i Sydkorea så med Seoul-dialekt skulle du som sydkorean/exilkorean kunna smälta in väl i Nordkorea. Om du bara kom in.

   Och skulle man nu ställa till med oreda i Nordkorea så har de förberett med fångläger. Med tiotusentals fångar. Inte ens summariska rättegångar verkar behövas för att hamna där. Man får vara bra patriotisk för att ta den risken.

 5. Förlåt men vad har Iran med bloggposten att göra och den 11 november. Det är bara mr Ts fria fantasier eller hur?

    • Det var den sista som släpptes igenom, något årtal kan jag inte notera eftersom jag inte har spotify. Jag släpper inte igenom något jag inte kan kolla. Jag brukar stryka Youtubelänkar oxo trots att jag kan kolla dem, men jag har inte lust att sitta och glo på en massa länkar det är orsaken till regeln om inga länkar annat än till etablerade mediesiter som CNN, BBC, SVT, DN, AB etcetera.

     Det verkar som om besökarna här inte läser dessa regler så då får jag skruva upp raderandet en del thats it. Tack för tipset!

 6. har fått hemsänt Är världen upp och ner? av lasse wilhemsson,… kanske ligger Israel bakom?
  eduardo galeano: bakvända världen skapar lugn i obegripligheterna
  william blum: CIAs verkliga utrikespolitik en hemsk historia, nästan värre än bibeln
  hans isakssons hemsksida är också ett ljusbloss i detta nordliga informationsmörker

  ser framför mig fina stunder med god lektyr och gott starkt mörkt öl, plommonvin och utsikter genom snögloppet

 7. Sydkoreas militär hade strax innan beskjutningen genomfört en omfattande övning nära de omtvistade gränsområdena så något oprovocerat angrepp var det sannerligen inte. Sen så måste man ju poängtera att det är tragiskt att inte Nordkoreas folk fortsätter att lida för att deras och omävrldens ledare inte kan komma överens.

  För övrigt så läste jag någonstanns att det spekuleras i att angreppet kan vara ett sätt för Nordkorea att försöka tvinga tillbaka Sydkorea, USA, Ryssland och Kina till förhandlingsbordet. Jag har ytterst svårt att tro att ens ett så ’märkligt’ ledarskikt som det Nordkoreanska skulle vilja ha ett nytt krig i området. Ett krig som man dessutom tveklöst skulle vara chanslösa att gå segrande ur.