FN:s utvecklingsmål – både rätt och fel. Största internationella mötet någonsin.


Ulf Karlström som har skrivit detta gästblogginlägg är fil dr, miljöexpert (Macoma Miljöutredningar), och skriver facklitteratur. Ulf har tidigare publicerat inlägg här i flera olika ämnen. De har behandlat miljö och ekonomi, och så kallad ”humanitär intervention”, ”Är du teknikberoende min vän?”, om Borgs budget, om Södertäljerättegångarna, om religion. Han har skrivit om Willy Silberstein och AS i Sverige, om ”Det själviska samhället” och om ”Den irrationella kapitalismen”. Han har skrivit om EU, tex. ”Varför angriper David Cameron EU”?. Han har skrivit om kanon, unga vuxna och tidigare om privatisering av vården om science och fiktion och om miljöfrågor, om integrationens svåra frågor”.
Dagens artikel diskuterar FN:s nya milleniemål, med fokus på en känd debattörs åsikter. Den 27 juli publicerades här en annan artikel som främst behandlade själva målen, där Ulf kunde förena sin sakkunskap inom miljöområdet med sin politiska klarsyn.
strong>FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson säger ”Det är det största internationella möte som någonsin har ägt rum. Vi ska anta de nya utvecklingsmålen. Det är en historisk händelse”.
Nästan alla länder i världen har skickat sina presidenter eller statsministrar till FN:s kontor i New York.

På SIDA:s hemsida kan man läsa ”På FN:s toppmöte (som inleddes igår) beslutar världens ledare om de 17 nya globala mål för hållbar utveckling som kommer att vägleda internationellt utvecklingssamarbete de kommande 15 åren. I den mest inkluderande processen någonsin har världssamfundet tagit fram de 17 nya målen (Sustainable Development Goals), som tillsammans med 169 delmål presenteras i deklarationen ”Transforming our World: the 2030 agenda for Sustainable Development”.
< Massmedia kommer att rapportera om detta nu. Jag noterar att min kollega professor Göran Tomson på institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet kritiskt konstaterar att bara ett av målen handlar om hälsa.
FN generalförsamling 000_was6550800_si

Ulf Karlströms artikel.

Björn Lomborg är statistiker och chef för tankesmedjan ”Copenhagen Consensus Center”, och dessutom adjungerad professor vid Copenhagen Business School. Lomborg har en minst sagt brokig karriär, alltifrån boken ”Världens verklig tillstånd” (1998/2001), där han framträdde som en fullfjädrad ”contrarian” i miljöfrågor och en vilt slående ”gossen Ruda”.
Nu har han blivit lite mer strömlinjeformad, erkänner numera t e x klimatkrisen, men är dock förankrad på den högerpolitiska planhalvan.

Lomborg medarbetar ganska regelbundet med Op-ed-kolumner i Svd, nu senast 24/9. Han fortsätter från tidigare inlägg med att häckla FN för deras många utvecklingsmål. Det är påpassligt då ledare för en mängd stater i dagarna samlas i New York för att underteckna de framförhandlade internationella utvecklingsmålen, närmare bestämt 17 huvudmål, med inte mindre än totalt 169 delmål.

Nordpolens is smälter
Här har Lomborg onekligen rätt. Att prioritera 169 mål är ingen prioritering alls. Lomborg skjuter in sig på ”FN:s bysantinska byråkrati”. Det låter sig onekligen göras, men Lomborg har inget alternativ att erbjuda. Det som hans egen tankesmedja något missvisande stoltserar med – konsensus – förkastas i FN-sammanhang. Och visst bör och kan FN förbättras. Förre riksrevisorn Inga-Britt Ahlenius – minns skämtet med Bosse Ringholms fejkade telefonsamtal – arbetade även som revisionschef i FN, och hon har lämnat flera intressanta förslag. Grundfrågan, som Lomborg missar, är dock att FN erbjuder ett fora för kritik av USA-imperialismen, och samlande manifestationer mot dess krigspolitik. Dessutom finns det ett egenvärde i konsensus som beslutsmekanism i vissa, kanske t o m, många situationer. Säkerhetsrådets veto är en knepig fråga, men att rösta bort en stormakt är ingen framkomlig väg. Det såg vi på 1930-talet under NF:s regi.

Lomborgs smedja har låtit ett stort antal nationalekonomer bedöma det pekuniära värdet, i form av kostnader och fördelar, av FN:s kommande utvecklingsmål. Man ”har använt standardiserade ekonomiska verktyg” för sina bedömningar. Lomborg anför: ”Resultaten visade att friare handel genom fullföljandet av WTO:s Doha-runda skulle ge” störst nytta per satsad krona. En jämförelse med direkt ekonomisk överföring till de fattigaste länderna, för att lyfta dem ur fattigdomen framställs som ohyggligt ineffektivt, beroende på administrativa problem och institutionella brister. Något udda, men förvisso tänkvärt, är att en satsning på förskolor framstår som mycket effektivt. Däremot anges en satsning på förbättrade examina och ökat läraransvar som mycket svagare, bara 1/30 av förskolesatsningen (söder om Sahara).

Så vilka var de övergripande slutsatserna? Man bör koncentrera sig på 19 mål, bl a:
– Förbättrad familjeplanering
– Bekämpning av malaria och tuberkulos
– Avhjälpa undernäring

Lomborg erkänner att ”effektivitet” inte är ”den enda faktorn att ta hänsyn till, men bör utgöra huvudsak i en diskussion om hur utvecklingspengar skall satsas…”. Och det är här skon klämmer på Lomborgs alltmer blånande tår. Nationalekonomin är en svår, vetenskaplig disciplin, där moraliska aspekter ofta lyser med sin frånvaro. Visst, det finns undantag, vilket boken Stavlöt (red), ”Nationalekonomi för miljöintresserade” (Fores 2015) illustrerar. Men för Lomborgs nationalekonomer, och deras matematiska modeller, är det självklart att frihandel med t ex GMO-material är strålande affärer, liksom handel med kontaminerat material för vidare dumpning i fattiga länder utan möjlighet att hantera avfallet. Sådant är bara externa effekter, och beaktas inte i de matematiska modellerna. Så, vi bör diskutera Lomborgs konkreta förslag, i sina detaljer, men minnas hans skeva och socialt tveksamma metodik.

Och, den viktigaste slutsatsen kommer nu: Varken FN – i sin konsensusprocess – eller Lomborg – i sin högerbur – lyfter fram krigen, och dess följder, som det stora hindret för utveckling i världen. F.n. är det USA och drängarna i NATO som skapat den absoluta huvuddelen av dagens förödande krig och efterbörder av krig: F.d. Jugoslavien, Palestina, Irak, Afghanistan, Somalia, Libyen, Syrien och Jemen.

i Andra om:,, kapitalism, ,

SIDA:s hemsida Sveriges Radio 25/9
Blogginlägg 27/7 Konfererensen SvD 17/7 (P Alestig)


2 svar till “FN:s utvecklingsmål – både rätt och fel. Största internationella mötet någonsin.”

  1. Björn Lomborg tillhör prästerskapet som sprider Mammons lömska ord.
    Den tid då ”den vite mannen” agerar patron och anger riktlinjerna för ”utveckling”, ”bistånd” och ”föreskriver medicinen” är över. En tid är i gryning, en tid där ”den vite mannen” kommer att spela andra fiol som bäst.

  2. Det är en katastrof att FN i ett av sina globala mål (nr 8) har ökad tillväxt som mål för alla planetens länder.
    Nr 8. – ”Uppmuntra en fortsatt inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, fullt och produktivt arbete och anständiga jobb”.
    Inkluderande och hållbar….varför la de inte till grön också för att ytterligare dölja vad ekonomisk tillväxt betyder? Om man förstår verklig ekonomi, så är det omöjligt att inte se hur denna uppmaning till världens länder, märk väl: med dagens ekonomiska system – är att uppmana alla att arbeta mot vår egen undergång. Varför? Jo, för att ökad tillväxt betyder ökad girighet, som i sin tur betyder ökat roffande av planetens naturresurser på den enda planet vi har…där resurserna inte är oändliga…på drygt 100 år har vi roffat åt oss de mesta av den lättillgängliga oljan…bara ett exempel av många.

    Som sagt en katastrof…då dagens politiker är helt inställda på dagens ekonomiska system och har aldrig ens har funderat över om vi skulle kunna bygga vårt ekonomiska system på något annat sätt, i harmoni med naturlagarna. Redan Erik Dannmann från norska Framtiden i våra händer sa på 1970-talet att vi hade låtit ett delsystem (det ekonomiska systemet) sätta sig över huvudsystemet (det ekologiska systemet) och att det var något vi måste ändra på snarast. Det var många på 1970-talet som redan då såg vad som behövde göras…men vårt partipolitiska system som vi kallar demokrati, med sin hierarkiska struktur…lockar till sig fel individer, dem som av egen vinning vill klättra för sin egen status. När vi istället skulle behöva gallra fram de visa och klokaste som vill göra något för sitt samhälle utan att vilja frottéra sig med kändisar i TV mm.
    Hur ska det gå för vår planet?

    Robert Höglund och Erik Pihl, på Steg 3-listan fick in en alltför försiktig artikel på SvD med rubrik: ”FN:s hållbarhetsmål har inbyggd konflikt” – där ingressen löd:
    ”Att göra medel till mål och kräva ökad tillväxt per capita i alla länder är kontraproduktivt. Fixeringen vid att öka BNP har inget att göra bland de viktiga utvecklingsmålen som ska trygga en rättvis och hållbar framtid”