Flytta tälten till Rosenbad!


Idag är EU i kris och krisen beror till stor del på att enskilda länder i unionen har varit nonchalanta på ett näst intill brottsligt sätt. Jag behöver knappast göra någon uppräkning av dessa länder, alla vet ändå efter all turbulens de senaste dagarna. Ett av våra egna problem är att vi har en egen finansiell super-
star, en man som tror hans kraft sitter i en hästsvans.

Katrine Kielos/AB: ”I snart två år har EU-ledarna genom kortsiktighet, brist på ledarskap och upprepade försök att applicera fel lösningar, på fel problem, för att åtgärda en i grunden felaktig diagnos, orsakat enorm ekonomisk, politisk och social skada. Krisen hade aldrig behövt sprida sig bortom Grekland. Nu täcker den hela himlen. Och den kan mycket väl dra med sig hela världsekonomin. Det är dags för Anders Borg att sluta leka opolitisk expertkommentator tillsammans med de andra bankekonomerna i tv-soffan. Han måste börja agera som den finansminister han faktiskt är…

…Anders Borg kan inte längre bara kommentera verkligheten. Han är finansminister och sänkt krogmoms räcker inte som krispolitik. Ingen vet vad som kommer hända med Europa.”

Det ordnades med ett ”räddningspaket” som resulterade i att grekerna skulle få lite hjälp från resten av Euroländerna, inte tillräckligt med hjälp utan hjälpen skulle bara klara landet i ett par månader. Sedan skulle situationen vara likadan igen, Grekland skulle inte ens kunna betala sina egna statsanställdas löner. Ett av problemen med EU:s ekonomiska kris är förstås att den är på väg mot Sverige med tolvmilakliv. Orsaken till det är att många länder i EU lider av samma sjukdom, något som på sikt leder till att svenska skattebetalare kommer att få lägga ut hundratals miljarder för att köpa EU-obligationer, ett annat namn för EU:s statsskuldsväxlar.

I Sverige så sänker Riksbanken räntan med en kvarts procent, det gör bolånen lite billigare och tanken är förstås att det ska hålla igång den svenska konsumtionen och med den, ekonomin.

Men om allt detta är ett gigantiskt feltänk, vad händer då? EU:s ekonomiska problem inträffar samtidigt som världens största ekonomi, den amerikanska, är i behov av stöd och hjälp i en helt annan omfattning än några misskötta europeiska småstater. Landet som har varit en drivande kraft inom världsekonomin har fått bygga nya sedeltryckerier bara för att kunna trycka tonvis med hundradollarssedlar varje dag för att själva slippa en nationell konkurs. (forts nedan..)

En del av problemet är att landet har spenderat tio tusentals miljarder dollar på att föra krig mot olika spöken som anses hota USA:s frihet, och har därmed har landet förlorat all frihet de haft. Nu står vi i en situation där kapitalismen är på väg att kollapsa och det enda recept världen känner till är – nya krig. Vår egen lilla Borg rantar omkring som en förvirrad höna med regeringens nya jetplan och det enda han lyckas åstadkomma är en fläkt av varmluft runt dem som står tillräckligt nära för att känna vinddraget.

Tälten borde flyttas ner till gräsmattan utanför Rosenbad. Där syns de dessutom bättre än vad de gör på Brunkebergstorg.

it Andra om: , , , , , , ab1 svt1 sr1 ex1 dn12 svd1


12 svar till “Flytta tälten till Rosenbad!”

  1. Problemet är att det finns ett gigantiskt överskott på pengar – alltså pengar som egentligen inte finns – kanske sammanlagt trettio fyrtio miljarder euro – som hela tiden spekuleras runt, runt; och som en humla som flyger från blomma till blomma i jakten på mer nektar, måste också kapitalet jaga nya möjligen att tjäna någon fraktion mer i ränta under några få sekunder. Allt detta kapital har ingen spegling i något lands guldreserv. Detta gigantiska finanskapital pumpas bara runt, runt likt blod i en kropp; och flödesriktningen bestäms av varje liten, liten skillnad bland olika finansiella värden kommer därför alltid att vara ytterligare en källa till spekulation.

    Problemet med den ”finansiella oro” är att så länge den får hållas ALDRIG kommer att stillats. Pengarna måste flyttas och återigen flyttas för att öka i värd hela tiden. Detta finanskapital investeras ALDRIG i någon fast egendom. Detta finanskapital ökar ALDRIG konsumtionen och kan ALDRIG förminskas eller försvinna, utan detta kommer bara att fortsätta och fortsätta så länge den liberala finanspolitiken får hållas. Det Borg VET man måste göra är att stoppa detta vansinne, men som han aldrig KAN göra.

    Förstatliga hela bankväsendet. Återinföra regleringar på marknaden. Binda kapitalet i investeringar för framtiden. Tills det händer så får bi bara vänta emedan allt fler människors liv slås i spillror.

  2. Hej!
    Nej, vet inte om man kan säga att ”länderna har varit nonchanlanta”. Det grundläggande problemet är att produktionen sker i Asien, men konsumtionen äger rum här. Och denna konsumtion har upprätthållits genom LÅN. Både medelklassen, som kompenserar sin sjunkande standard pga lägre löner, genom att belåna sina hus över skorstenen, och staterna, som lånar så att de kan ge pengar till alla som har blivit arbetslösa. För om inte Väst lånade sig blå, så skulle ju kapitalet inte kunna sälja sina prylar. Jo, om de höjde lönerna i Asien, men då skulle ju vinsterna gå ned!?! Perish the thought.

  3. Nu tycker jag att alla är orättvisa mot farbror Anders. Då och då går han ju ut och säger ”Fy skäms!” åt bank- och finanssektorn. Och när han inte hinner är det farbror Fredrik eller farbror Peter (finansmarknadsministern) som gör det.

    Farbror Anders är jätteduktig. Han vet precis hur alla ska sköta sina pengar, och hur det går i världsekonomin. Ibland blir det visserligen precis tvärtom mot vad farbror Anders säger, men det är inte hans fel. Farbror Anders har liksom rätt ändå.

    Att fabror Anders ännu inte har ordnat upp finanskrisen beror bara på att de dumma grekerna, italienarna, med flera inte förstår svenska! De bara sitter och dricker vin och äter oliver hela dagarna – medan farbror Anders jobbar och sliter.

    • Att fabror Anders ännu inte har ordnat upp finanskrisen beror bara på att de dumma grekerna, italienarna, med flera inte förstår svenska!

      :-) :-)

  4. Bara en liten tanke som slog mig. Det största hotet mot ekonomin verkar vara att folk
    får rösta om den.

  5. Meningslöst att kritisera kapitalismen när den faktiskt fungerar enligt sin egen logik. Bättre att komma med ändringsförslag, som en kommentator gjorde ovan. Det är positivt och framåtblickande, vilket ofta är bättre än att vara negativ men inte ha något konkret förbättrande att komma med.

  6. Jag ansluter mig till Nisse och Björn ovan.

    Kapitalismen går regelbundet igenom finansspekulationsvågor. Det brukar inträffa sedan en motsvarande våg av produktion har lett till överproduktion, dvs till att man blivit så effektiv att folk inte har råd att köpa allt som produceras. Sådana spekulationsvågor inträffade på 1760-80-talen, 1830-40-talen, 1880-90-talen och 1920-30-talen. Och så nu.

    Såna vågor brukar avslutas av att folkliga rörelser kräver förändring – se ovanstående datum och kolla. De styrande blir då en smula seriösa för ett tag framåt och ser till att resurserna kanaliseras in i någon ny typ av produktion. Senast handlade det om Folkhemmet/New Deal som såg till att resurserna kanaliserades in massbilism och hushållsmaskiner – som alltså fick överproduktionskris på 70-talet.

    Att spekulationsvågen har varat så länge måste bero på att vi inte kan samla oss till någon riktigt kraftfull folkrörelse för förändring, som man kunde under tidigare liknande epoker. Den globala rättviserörelsen (med sin bas i småböndernas Via Campesina) var inte stark nog. Kanske var den för socialt begränsad, med undantag för i Sydamerika. Åtminstone berörde den aldrig på allvar systemets kärnländer på det sätt som arbetarrörelsen lyckades med under föregående spekulationsvågor.

    Men nu är det ju en arbetarrörelse på gång i Kina där närmare hälften av världens industriarbetare finns. Kanske blir den förlösande? Och hur förhåller vi oss i så fall till den? En arbetarrörelse riktad mot ett kommunistparti – det blir väl en nöt för den s.k. ”vänstern”?

    • ”s.k. vänstern” ??

      F.ö. var det fyrtio år sedan vänstervågen, intervallen brukar vara 30-40 år. Jag tror att det kommer en ny våg fast nu med andra förtecken.

      • Intressant detta med cyklerna kring vänstervågorna. Jag är övertygad om att de har psykologiska faktorer där ökad girighet och bestickning ”triggar” indignation över orättvisorna i samhället. Efter 1929 uppkom det många rebelliska rörelser, somliga socialistiska, andra fascistiska.

        I USA verkar många rika se vars det är på väg. Bland annat Warren Buffet har uttrycks sig för att betala mera skatt och han är inte ensam. Tea-baggers och republikanerna besvarar detta med att de som individer kan VÄLJA att betala mera skatt.

        Jag fattar inte tokhögerns inställning?!? Warren Buffet och alla de som fattar vilken katastrof klasskrig för med sig, ska de dra hela lasset medans giriga idioter som håller på stora förmögenheter konkurrerar ut just Warren Buffet för han vill betala för ett fungerande samhälle?

        För övrigt ser jag att den republikanska valkampanjen håller på att sjunka. Rick Perry verkar vara en riktig klåpare, favoriten för tillfället, Herman Cain ger motstridiga påståenden där han dessutom är anklagad för att sexuellt trakasserat flickor för flera år sedan. Mitt Romney är en väldigt tursam kandidat nu. Anledningen till att ingen vill ha honom är för att han är mormon, vilka den kristna högern i USA tydligen inte alls gillar. Nu verkar de vara ”tvungna” att ta honom.

        Mitt Romney mot Barack Hussein Obama, det blir väldigt intressant. Båda med sociala reformer med öknamnen ”Romneycare” och ”Obamacare”. Vi ser att pengar inte ska vara allt, även om Mitt Romney nu verkar skämmas för ”Romneycare” efter allt buande från tea-baggers i publiken. Occupy-rörelsen har dessutom gjort gott med det att fokus har riktats från (i USA) republikanernas åtstramningskrav till jobbskapande åtgärder. Vi har alla sett att göda de rika ger ingen god nettoeffekt och det segregerade samhället för med sig indignation och hat.

        Klasskamp har vi många exempel på. Franska revolutionen, Ryska revolutionen, missnöjesrösterna till NSDAP före 1933. Folket får nog och får de inte utlopp för sitt missnöje så röstar de på samhällsomstörtande verksamheter. I värsta fall tar man politiken ut på gatorna med tegelstenar och tillhyggen. Folk vill ha ett bra liv.

        Jorden är en enhet och vi människor blir fler och fler och tär mer och mer på jordens resurser. För bara någon dag sedan blev vi 7 miljarder människor på den här planeten. Ofattbart att de pratar om 9 miljarder inom några år! Och alla vill de ha ett bra liv utan problem.. Lite av mina tankar om det hela (Fastän den svävade ut lite…)

        • Fast det är ett intressant ämne. Att saker och ting går igen verkar tämligen klart, frågan är om samhälls- och statsvetarna håller med om det?

          • Nu vet jag inte vilka akademiska meriter politiker främst har (om de alls har några med tanke på Littorins fuskexamen) men ser man till historien var det förr främst adeln. Sedan rättsväsendet. Samhälls- och statsvetare ska väl ha akademiska utbildningar? Är själv utbildad inom teknologsektorn, så jag har inte så goda inblickar där. Skulle tro att det är ett av de stora problemen att man koncentrerar sig som person på sin beskärda del av samhället och missar hur det fungerar på andra ställen. Exempelvis politiker är kända för att totalt missa hur vanliga människors vardag fungerar. Sedan finns det också många som påtalat (för döva öron) vad nedrustandet av välfärdssverige och större klasskillnader för med sig. Tror inte det är någon sida som medvetet vill ha mera kaos, förutom dock religiösa fanatiker då.

            Människan är troligen det enda djur på denna jord som lär sig av historiska händelser, just för vi skriver ned eller för vidare historien muntligt vilket förr var exempelvis bardernas uppgift. Sedeslärande historier och bondepraktikan är lysande exempel. Sedan är det upp till individerna att tolka historien, men då gör man också ofta det efter egen agenda, tyvärr. Då är det också lätt att det blir färgat av politiks eller ekonomisk agenda. Ungefär som att den amerikanska industrin betalar ”experter” för att de ska gå ut och säga att växthuseffekten är en ”bluff”. Något som tydligen hände för någon vecka sedan i USA. Stort medialt uppbåd, ungefär som Juholt-affären och sedan en liten notis om tillbakadragandet dagen efteråt. Vi verkar tyvärr bli hjärntvättade av media och samhälls- och statsvetare är också människor. Källkritik behövs.

    • @Jan Wiklund

      Självfallet inte. Kina är ett statskapitalistiskt land i en kommunistisk kostym och varje äkta socialist kommer oreserverat ställa sig på de kinesiska arbetarnas sida vid en sådan konflikt. Däremot är det lika givet att högern runtomkring i världen kommer motarbeta att kinesiska arbetare får det bättre då det skulle fördyra produktionen i kina med stigande priser på kinesiska exportprodukter som följd.

      Den här märkliga inställningen att man som Vänsteranhängare skulle stödja odemokratiska länder som Kina, Nordkorea o s v på någon slags ”ideologisk grund” är så förlegad att man bara kan skratta åt det.