Flytta Almedalsveckan till Kungsträdgården och Älvsjömässan
Idag slukar jippot i Almedalen hundratals miljoner i merkostnader för de myndigheter och företag som känner sig tvingade att ställa upp. Bara alla traktamenten som betalas ut rör sig säkerligen om mångmiljonbelopp.

I praktiken så innebär veckan att en massa politiker, journalister, pr-folk, myndighets-
personal, fackförbund och lobbyister får en betald semestervecka på skattebetalarnas bekostnad. Att företag känner sig tvingade att ställa upp och ”synas” i Visby innebär, i vart fall för de statliga bolagen, att en del av företagens pengar går till hotellrum, vin och sprit istället för till verksamheten.

Alla klagar dessutom på att det är svårt att få tag i hotellrum i Visby och att mycket av det som växer upp runt jippot är rent geschäft. Knallarna som säljer saker på torgen kommer endast undantagsvis från Kalkstens-Hawaii, så någon betydelse för ön har det inte om man undantar restauranter och hotell.

Försvarsmakten är en av de organisationer som känner sig manade att delta i jippot, men då ska man vara klar över att de sedan många år tillbaka har lagt ner alla förband på ön, nu åker de bara dit för att sätta sprätt på några miljoner av skattebetalarnas surt förvärvade slantar.

I Stockholm har vi Kungsträdgården, en stor park som klarar av många tusen besökare, vi har en fungerande infrastruktur som utan vidare kan ta hand om några tusen personer extra. När det gäller säkerheten för utsatta politiker så kan man utan vidare förlägga den sortens möten till Älvsjömässans lokaler, där kan man dessutom installera metalldetektorer vid ingångarna vilket betyder att Säpo klarar bevakningen själva utan att begära in förstärkningar från ordningspolisen, de flesta skyddsobjekten befinner sig under samma tak.

Dessutom ska man vara klar över att veckan skulle dra en oändligt mycket större publik om den gick av stapeln i den kungliga huvudkommunen. Och alla finns ju redan här, det är rena vinsten ur miljösynpunkt…

it Andra om: , , , , , ab1 ex1 dn1 svd1 ekot svt


9 svar till “Flytta Almedalsveckan till Kungsträdgården och Älvsjömässan”

  1. Klart att tusen+ journalister hellre tar en betald vecka på Gotland än (obetald för stockholmare) i Älvsjö.

  2. Det kan väl vara juste om Stockholm inte har totalt monopol på riksdagsmännens konsumtion, det är ju också stora belopp som går ut i Stockholms näringsliv den vägen.

    Lägg ned Almedagen, varje politiskt parti får sköta sin egen propaganda, att ge riksdagspartierna ytterligare en plattform är sannerligen inte motiverat.

  3. Döp om arrangemanget till Olof Palme Veckan. Det är väl han som ska skulden eller förtjänsten av att tradition uppstod just på Gotland

    • Bland alla jä%la moskitos? Min släkt som bor där har satt upp Gunnebostängsel som myggnät…