Flygande vansinne


I morse berättade media att det F-22-plan som kraschat i Kalifornien kostade över en miljard kronor. Det är en fullständigt vansinnig summa.


Aftonbladet:
”Världens mest avancerade stridsflygplan, ett F-22-plan, kraschade i öknen i södra Kalifornien på onsdagen. Det flögs av en erfaren testpilot anställd av flygplanstillverkaren Lockheed Martin. Han dödades i kraschen, meddelade företaget.”

Idag när USA drabbats av finanskrisen så måste allt fler lämna sina hem, om inte annat så för att de blivit arbetslösa. Igår visade Lennart en bild från USA som visar hur många numera tvingas att bo i tält. Det känns extra osmakligt när man anser sig ha råd med krigsflygplan som kostar en miljard per styck, för att inte tala om resten av den amerikanska krigsindustrin och kostnaderna för landets överfall på Irak och Afghanistan.

Utgifterna för ett enda plan skulle kunna hålla femtusen människor med tak över huvudet och mat i ett år. Troligen skulle det dubbla antalet vara möjligt också om man valde att stödja familjer. Men uppenbarligen görs inga större ansträngningar från den amerikanska regeringens sida.

Lennart/UsaBlogg: ”Välkommen till Barack Obamas USA, ett land där omkring en kvarts miljon, kanske betydligt fler, nyblivna fattiga tvingas bo i tältstäder av egen konstruktion eftersom världens rikaste samhälle inte bryr sig om att skapa ett socialt skyddsnät för sina medborgare.

Sänkt skatterna, om du förlorar jobbet och inte kan klara dig själv och sätta mat på bordet för dina barn så

är det inte statens eller samhällets problem, det är ditt problem! Inte undra på att den svenska Allians-
regeringens medlemmar sägs resa hit till USA som skottspolar.”

Som Lennart påpekar i sin text, detta handlar inte om psykiskt sjuka eller missbrukare. Det handlar om vanligt folk som förlorat arbete och bostad och som nu bokstavligt talat har hamnat på bar backe i världens rikaste land.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , it AB Dbl DN12 SvD

[tags]USA, Obama, Fattigdom, F-22, Flygplan, Finanskris, Depression, Repression, Fastighetskris, Krigsindustri, Afghanistan, Irak, Svält, Politik[/tags]


9 svar till “Flygande vansinne”

 1. Läste i lokalpressen att ett företag fått en stororder till nya hangarfartyg i Storbritannien. Orkade inte klaga på att det kunde röra sig om vapenexport. Men jag är verkligen inte sugen på att vara delaktig i att förstärka krigsförbrytarens makt i världen. Man borde tiga ihjäl USA/Storbritannien och säga upp alla diplomatiska förbindelser. Men hela maktsfären är ju byggt på hyckleri. Västvärlden är sjuk…

 2. Du verkar vara på G i dag Christer:) Låt oss gerom fingret! Vi slutar rösta och betala skatt. Organiserar oss solidariskt, byter tjänster och återbefolkar landsbygden. Skapar en valuta som bygger på arbetspoäng, med banker utan ränta som ägs av oss själva.

  Själv börjar jag bli lite för gammal för att ta itu med det projektet, men vi får väl hoppas på ungdomen?

  MVH

  Lasse W

 3. Vansinne eller inte.
  Allianshatare eller förespråkare.

  De ”nyfattiga” är till största del de människor som innan finanskrisen.
  1. Var fattiga och av olika orsaker inte kunde låna pengar och skaffa hus.
  2. Lurades av George W Bush att ta lån (utan kreditvärdighet), sälja nuvarande bostad och flytta till hus. Alla amerikaner ska ju ha rätt till eget hus… och eget vapen…
  3. Fick se lånen gå upp i rök när Merril Lynch m.fl. försvann. Med obefintligt reavärde på huset och omöjligt att sälja som resultat.

  Normalt i t.ex. Sverige skulle man försöka köpa sig loss trots förlust och skuldsanera sig.
  Exakt vad denna företeelse har med Alliansen att göra har jag svårt att se. Möjligtvis åker de dit som ansvarsfulla regeringsrepresentanter i studiesyfte.

 4. Så är det. Sen snackar vi om Jas, fattigmansplanet som ändå skulle ge många tak över huvudet, och då menar jag inte ett försvarsparaply. Jag antar att Obama inte kan göra ett skit åt det land han ville fixa, buggarna sitter i pengarna och pengarna ligger fast i et mycket rikt fåtals fickor och där lär de ligga och jäsa sig ännu mer. Staten i USA har de fakto endast funktionen att syssla med utrikespolitik.
  Nå, bra bloggat igen. Kejsaren har aldrig varit naknare än just nu.

 5. #4 Kålskalle – Fast det var väl Clinton som såg till att folk tog lån? Det var han som förespråkade att alla skulle kunna ha sitt eget hus och det var under hans period som räntorna blev låga. Att GWB inte ändrade på det är inte så konstigt – det hade varit politiskt självmord. Folk gillade ju att låna pengar gratis…
  Har inte så mycket med flygplan att göra dock. :P
  Ur geek-perspektiv så är F22an en jäkligt häftig maskin men vad man ska med en så dyr åkerplog till vet jag inte. :)

 6. Slutar dem upp med sitt ekonomiska stöd till israelerna och istället ger de till sin befolkning kan man ju tycka vore något smart..men usa finansierar gärna mord och krigsförbrytelser…

 7. USAs försvarsbudget är runt 52% av hela världen om man räknar in pengarna till Irak och Afghanistan plus lite bidrag till olika armer runt omkring i världen, 44% är bara vad som upp budgeteras till i budgeten.

  Mycket av amerikas militära industri kan liknas med den i sovjet, när man producerar och bygger vapen bara för att hålla folk sysselsatta.

  Tält städerna och kåkstäderna växer varje dag i USA, plus de har i vissa regioner fått problem för de höguttbildade lämnar landet och flyttar till europa eller canada.

  Mer jag läser om hur vansköt landet är så får jag en bild av ett land som är nära total kollaps.

  Infrastrukturen i inre USA är uråldrig och om man kommer bort från main street och kommer in lite rurala områden i södra USA kan man tro att man är i tredje världen, men hur fattig man är så har man en radio eller tv och lyssnar på höger propoganda. De högre utbildad bor i områden som är dominerade av demokraterna, vilket mer eller mindre kan jämnföras med vår höger regering.

  Ett kraschat flygplan för 1 miljard märks inte i USAs ekonomi för FED kommer att trycka upp nya dollar och hoppas på att europa och asien kommer att stöd köpa dollar.

  Men nu har kina, ryssland, venuzuela, iran plus några eu länder sagt att de skulle vilja se en annan världs valuta en dollar och det kan vara början till ett total kollaps av dollar och USA.

  Jag har en fru från US och många vänner där, jag hatar inte USA och jag önskar amerikanerna en bättra morgondag, men jag kan inte försvara deras korrupta politiska system där pengar styr och tycker synd om amerianerna, för det är inte lätt att göra något för att göra något bättre när man är mitt uppe i smeten.

  Med det skulle jag vilja varna oss svenskar för att bli för självgoda för det kan hända oss också.

 8. Så går det när 1% av befolkningen äger 40% av resurserna. När ska USA inse att deras system är utdaterat? Kanske måste hela landet kollapsa först.