Filippa bestämmer


USA:s diplomater berättar i breven hem att det i själva verket är Filippa Reinfeldt som styr makens åsikter och att Fredrik Reinfeldt är mer reserverad till sin läggning.

Det sista har vi sett exempel på. För ett tag sedan träffade han skolelever varpå en elev berättade om sitt eget liv och sina svårigheter, Reinfeldt kommenterade inte ens det han fick höra och eftersom mötet sändes i nyhetsprogrammen så framstod Reinfeldt som känslomässigt handikappad. Och nu detta, man berättar hem att Reinfeldt konstant talar om klimatförändringar.

SvD: ”Inför ett möte mellan Barack Obama och Fredrik Reinfeldt i Washington förra året skickade den amerikanska ambassaden en rapport till presidenten som beskrev både Sveriges utrikespolitik och Fredrik Reinfeldts personlighet. Enligt rapporten, som Aftonbladet tagit del av genom Wikileaks, är ”svenska utrikespolitiker ett förbryllande gäng”… …USA:s ambassad informerar också Obamas rådgivare om att Sveriges statsminister tycker om att utföra hushållsarbete och gärna städar för att inte utsätta sina allergiska barn för damm.”

Samtidigt fortsätter USA:s kampanj mot Wikileaks, och delvis förstår jag dem. Det måste vara fruktansvärt jobbigt att få sin smutsiga byk uthängd i pressen, och att varje läskunnig person kan se hur nationen och nationer agerar. Det Wikileaks bidrar med är en ökad inblick och man tydliggör sådant som sker i det fördolda. Hampus Eckerman skrev i en kommentar här för någon dag sedan: ”Om öppenhet skulle vara ett hot mot nuvarande samhälle, så är vårt samhälle byggt på ett felaktigt sätt och bör struktureras om.” Och det är det som Wikileaks tydliggör, och det är klart att det svider i själen på dem som vill fortsätta att agera utan insyn.

it , , , , , , , svd12 dn12 ex12 ab12 svt


9 svar till “Filippa bestämmer”

 1. ”She’s the boss” som Mick Jagger sjöng redan på 80-talet. Det finns ett antal idiom och uttryck som lyfter fram kvinnans informella makt, t.ex. Cherchez la femme, Seek the woman, det är kvinnan bakom allt, kvinnolist. Allt går ut på att understryka kvinnans manipulativa (sexuella) makt över mannen, och hör hemma i ett samhälle vi i Sverige lämnat bakom oss för länge sen. Att amerikanerna häpnar över den moderna mannen med dammsugaren i högsta hugg förvånar mig inte när man ser vilka stötar som sitter i deras politiska församlingar, ett patriarkat av senila gamla gubbar i 60-70-årsåldern.

   • Den har jag aldrig hört, men både Burl Ives och FR kan säkert stå upp för sig själva, oavsett vilken dam de för tillfället har vid sin sida.

 2. Angry

  Robber barons, inquisition, slavery, Franco, Hitler, nuclear weapons, Pinochet, Viet Nam and the lies about Iraq. Had we but rather Wikileaks had!

 3. Detta är ju inget att skämmas över (privat alltså) men kanske Fredrik kanske älskar Filippa så mycket, att när hon ställer ultimatumet mellan att han skall lyda eller så får han ta sina kalsonger och gå, så väljer han underkastelse?

  Men jag tänker på hur omvärlden ser på vår regering? En mellanstor hund, som tror att han är MYCKET större än han i själva verk är, som utrikesminister samt en lilla Fridolf till stadsminister?

 4. WikiLeaks fyller i luckorna. Bilden klarnar. Vi lär känna vår fina regering och dess företrädare lite närmare. De blir som vår egen familj, nästan. Grannarna, åtminstone.

  De verkar så mänskliga. Ja, utom Bildt, då. Den mellanstora hunden som springer omkring och skäller mer än den bits. Men det får man se allegoriskt, förstås. Eller vad det heter.

  Och, nu senast, Selma och Lilla Fridolf. För en gammal 40-talist är det igenkänningens trygga, gamla kofta mitt i ögonblickets tyranni. Eller hur, Jinge?
  ”FRIDOLF!”
  ”Ja, Selma lilla?”

  Vi inser plötsligt att våra egna moderna medier är alldeles otillräckliga och intetsägande. Med undantag för Kerstin Holm.

 5. Ett av argumenten mot Mona var ju att hon skulle vara för mesig som statsminister bland andra länders ”bulldogs”- ministrar.
  Se hur Reinfel ser ut när han sitter med Bush!
  Ser framför mig hur Berlusconi med sin ”charmanta” leende kommenterar Reines städ och hemmafru fasoner…

 6. Det måste ju vara p g a att att Reinfeldt är så ’hunsad’ hemma som han tar ut sin frustration på sjuka och arbetslösa. Jag visste att det fanns en förklaring ;)