Finansiell oro om SD kommer in

HQ Bank och Carnegieskandalen är bara två exempel på samma sak, bankverksamheten i Sverige har alldeles för lösa tyglar. När sedan Anders Borg låtsas som att en egen kapitalreserv på några få procent skulle innebära ett stabilare banksystem så luras han, det kräver en helt annan nivå på finansieringen, kanske över tjugo procent.

Sedan behöver man införa en global Tobinskatt för att bromsa skatteplan-
ering, inför man dessutom en skatt på aktieaffärer så betyder det att finans-
marknaden stabiliseras och risken för stora krascher, likt den finanskris vi nu haft, minskar radikalt. Att varje samhälle dessutom behöver en stor statlig affärsbank är en självklarhet.

Om någon tror att jag därmed är förespråkare av införandet av planekonomi så kan jag lugna vederbörande med att så är inte fallet. Vi har sett hur de försök som gjorts med dylika fungerar, och det behövs inga fler ekonomiska och politiska experiment i den riktningen. Sedan är det förstås en självklarhet att varje lands egen riksbank inte ska ta order av någon slags centralmakt som t.ex. EU/ECB.

Jag roade mig i morse med att kolla SvD:s partisympatitest. Det gick som förra gången, och även om den sortens test inte är annat än underhållning så visar den någorlunda rätt i alla fall. Jag har ingenting att invända mot rankingen av de partier som visas, möjligen så har V sjunkit något, men jag är inte säker på det. Det dystra var förstås att min inställning till vargjakt och EU/EMU innebar att en politiskt oacceptabel grupp faktiskt kom före ett par av de borgerliga partierna.

F.ö. slås jag av den amerikanska osäkerheten, Lehman Brothers visar hur bräckligt det amerikanska samhället är, och det blir givetvis inte bättre av att nationens skattebetalare ska bekosta krig i Irak och Afghanistan. Dessutom ska de betala social-
bidrag till stater som uppför sig så illa att de borde utvisas ur FN:s gemenskap, om nu det vore en option.

På Ekot berättade de att den amerikanska teparty-rörelsen firar nya framgångar i sista omgången av de amerikanska primärvalen. Det betyder att ultrakonservativa väljs ut som representanter till primärvalen, vad det sedan får för effekter om republikanerna vinner stort törs jag inte ens tänka på. Då kommer röster att höjas för att asfaltera Iran, mer grundligt dessutom än vad man lyckats med i Irak och Afghanistan.

Ekot berättade också att bedömare tror att räntan höjs om SD kommer in i Riksdagen, precis som valutakursen. Kronan sjunker i värde, allt blir dyrare beroende på att omvärlden tvivlar på en minoritetsregering som stöds av ett extremistparti.

Dra täcket över huvudet och blunda känns som en adekvat åtgärd.

it , , , , , , e24 ab12 ex12 dn123 svd123

  24 comments for “Finansiell oro om SD kommer in

 1. Ansgar 9
  15 september, 2010 at 11:59

  Det är fullständigt uppenbart att Sverige kommer att anses som suspekt om SD kommer in. Egentligen är det, för oss vanliga svenskar, ganska pinsamt att ett så oseriöst parti som SD ens kan få så högt i opinionsundersökningar.

  Även om man inte tittar på invandrarfrågan så är SD ett oseriöst parti. Titta t ex på hur SD agerat i kommunerna. Inget annat parti har drabbats av så många avhopp. Avhopparna vittnar om toppstyre och att de inte förstått sina uppgifter. Någon sa till och med att det var för mycket att läsa!

  SD har knappt en handfull politiker som skulle klara av att sitta i riksdagen. Resten har helt enkelt inte kunskapen. Hur kommer de att bete sig om de får 20 mandat? Får vi femton tomma stolar?

  Det är detta som är den största faran med SD. Tyvärr är det väldigt få som förstått detta och tror att SD kommer att vara ett lika kapabelt parti som de etablerade. Men så är och blir det inte. Kunskapsbristen inom partiet är så extremt stor att de kommer att drabbas av stora interna problem från dag ett.

  Detta kommer självklart att ses som oseriöst av andra länder. Jag delar helt analysen om att räntan stiger, likaså priserna och att kronan försvagas. Vi som land får det sämre, helt enkelt – och då inte ens på grund av något förslag som SD lagt.

  För det spelar ingen roll för politiken i sig om SD kommer in eller ej. De som röstar SD måste förstå att SD inte kommer att få igenom en enda sak på fyra år eftersom de inte kommer att ha någon som helst makt alls.

  En röst på SD är med andra ord helt bortkastad, samtidigt som den sannerligen slänger in Sverige i hot om ekonomisk kollpas, eller i bästa fall fyra år av elände.

 2. 15 september, 2010 at 12:35

  Hur kan du påstå att planekonomi inte fungerar? Sov du under din tid i logistiken som industritjänsteman?

  • 15 september, 2010 at 13:10

   När var jag industritjänsteman?

   • 15 september, 2010 at 16:34

    Aldrig, vad jag vet. Men jag har varit det och sett en del hur det fungerar bakom kulisserna. Ta det som en trött spark mot den vänster som inte har en susning om datorrevolutionens möjligheter. Att komma dragande med fördatoriska försök till planering är muppigt. Överlämna det åt liberalerna. De som tror att företag inte planerar. Den springande punkten är till vems fördel planeringen sker, inte att den sker.

  • Marcus R
   15 september, 2010 at 13:17

   Hur kan du påstå att planekonomi inte fungerar?

   – Har du några vettiga exempel på nationell nivå där planekonomi faktiskt fungerat?

   • 15 september, 2010 at 13:18

    Själv tror jag på blandekonomi, men utan inblandning av borgare… :-P

    • Marcus R
     15 september, 2010 at 13:21

     Själv tror jag på blandekonomi

     – Jag tror också att man hade behövt ett nytt system men jag är inte tillräckligt insatt i ekonomi att jag vill spekulera i vad det skulle vara. :)
     Sen tycker jag att det skulle vara utan Ohly istället för borgare. ;)

     • Ante
      16 september, 2010 at 17:08

      Parecon FTW!

      http://xxxx

 3. admir
  15 september, 2010 at 13:11

  Helt seriöst tror jag inte investerare kommer bry sig nämnvärt om SD kommer in. Hur har övriga europa påverkats när liknande partier kommit in i de nationella parlamenten. Österrike, Frankrike, Danmark, Belgien, Holland etc har vad jag vet inte tagit skada av detta. Detta är snarare enbart valpropaganda från borgerlig media för att ev. sd-röstare ska rösta på alliansen.

  Och om kronan skulle tappa i värda skulle det snarare gynna svensk exportindustri, vilket som bekant är otroligt viktigt för Sverige, och på så sätt öka sysselsättningen. Och då främst inom industrin.

  • 15 september, 2010 at 13:17

   Så röstar man på SD så gynnar man exporten…? Men allt vi köper från utlandet blir dyrare. Det borgerliga media du talar om är -samtliga- media, nu senast lunchekot…

   F.ö. tror jag att Sverige drabbas extra pga vår normalt stabila politiska situation.

 4. admir
  15 september, 2010 at 13:44

  jinge:
  Varför tror du Japan gjorde en currency invervention idag när man sålde Yen? En svag valuta (inom rimliga gränser) är det överlägset bästa sättet att få högre ekonomisk tillväxt. Varför tror du hela världen vill att Kina ska sluta sälja RMB varje dag och på så låsa sin valuta till ett artificiellt lågt värde mot dollarn?

  I en globaliserad värld som har för mycket supply jämfört med demand är det viktigaste att kunna exportera sin supply till andra länder och därmed minska sin unemployment. Detta är etablerad ekonomiskteori som historien också stödjer :)

  Nåväl, denna blogg är knappast till för att diskutera trade theory men om det finns mer frågor så läs en av Krugmans senaste blogposter http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/09/10/chinese-bond-purchases/

  Och nej, det finns bättre sätt att förbättra sysselsättningsnivå. Till exempel kan riskbanken ha en mer expanderande penningpolitik; det leder till en svagare krona, lägre räntor och högre sysselsättning.

  • admir
   15 september, 2010 at 13:59

   Och en sista sak, den här diskussionen känns helt irrelevant. Jag tror verkligen inte att svenska statsobligationer kommer att paniksäljas för att några dårar får ett antal platser i riksdagen som kommer ha noll påverkan på politiken. Vi får se vad som händer på måndag när marknaderna öppnar vem som får rätt.

 5. 15 september, 2010 at 14:34

  Lustigt, eller är det inte det kanske, att det är så tyst om det faktum att svenska banker, tydligen huvudsakligen Swedbank, med benäget bistånd av Anders Borg, har sänkt Lettlands och Litauens ekonomier och skapat vad som väl får betraktas som massfattigdom där.

  • 15 september, 2010 at 14:43

   Man har väl nämnt det ett antal gånger i olika media, vet att Ekot och Rapport talat om det iaf. Men det är ju Public Service, det kanske är förklaringen…

 6. Martin
  15 september, 2010 at 15:19

  SD i riksdagen skulle vara en cancer på vårt land. Får denna cancer fotfäste i riksdagen så blir den svårare att bota. Många står upp emot rasisterna.

  Senaste bidraget till de som tar stånd emot rasisterna är nu invandrare, på SVTdebatt uppmanas invandrare att strejka emot rasismen:
  http://svtdebatt.se/2010/09/imorgon-gar-vi-invandrare-ut-i-vild-strejk-mot-sd/

  Ett fantastiskt initiativ som jag vill pusha, det är ett motstånd emot rasismen som samtidigt visar vad invandrare bidrar med i detta land!

 7. 15 september, 2010 at 19:29

  Det konstiga är att om man betraktar SD som outbildade lurkar så måste ju dom som röstar på SD också vara det. Antagligen skulle dessa väljare inte rösta alls om inte SD fanns. I vår kommun har de en plats i kommunfullmäktige och vad jag vet så har de bara motionerat om att vi pensionärer skall få en soffa nere i hamnen för att vila våra trötta ben. Kommunfullmäktige startade en utredning tror jag.
  Hemska tanke om SD kommer in i riksdagen. Det blir ju bara pajas av alltihopa.

  • Marcus R
   15 september, 2010 at 21:58

   Det konstiga är att om man betraktar SD som outbildade lurkar så måste ju dom som röstar på SD också vara det

   – Det finns en del undersökningar som visar det ja. Det är inte direkt akademiker som är den största målgruppen om man säger som så. ;)

   • Kamelsilaren
    16 september, 2010 at 16:03

    Bättre att vara en outbildad lurk än en obildad lurk, en hel del akademiker tycker jag platsar i den sistnämnda gruppen.

 8. NG
  15 september, 2010 at 23:15

  Vill meddela att det egentligen bara skiljer en procentenhet mellan de två blocken. Snälla posta denna artikel http://xxx så folk slutar vara så uppgivna och faktiskt gå och röstar med hjärtat nu på söndag!

  Jag vill inte bo i ett land där pengar är viktigare än människan.

 9. Kamelsilaren
  15 september, 2010 at 23:24

  USA krigar på kredit i Irak och Afghanistan, det snabbaste sättet att få ett snabbt slut på krigen vore att Kina slutade köpa upp amerikanska statspapper.

 10. Noterat
  15 september, 2010 at 23:31

  Stavas det inte Finansiell

  • 16 september, 2010 at 01:27

   Nu ska vi inte vara sådana… :-)

 11. 15 september, 2010 at 23:40

  Planekonomi fungerar inte. Nu har ju Kuba också övergett marxismen. Det är bara Nordkorea kvar.

  Jag tror de flesta sverigedemokraterna kommer från sossarna. Det är min erfarenhet. Lågutbildade som känner sig hotade av invandring och även äldre som tycker samhället blivit hårdare.

  För övrigt är Tobinskatter och statliga banker bara dumheter. Det har aldrig fungerat och kommer aldrig gatt fungera.

 12. blingbling
  16 september, 2010 at 01:19

  Jinge, du kan vara lugn för att ekonomin lär bli skakig – med eller utan sd, vi är framme vid den punkt där skuldsättningen globalt är så pass hög generellt att det inte går att få ihop till räntorna ens.

  De kommande åren lär bli intressanta.

Comments are closed.