Federley har – Helvetesproblem


Fredrick Federley raderade 1800 mail, han var tvungen att nollställa sin mailbox säger han i Aftonbladet. Själv undrar jag om riksdagsleda-
möter får/kan radera sina mail. I och med att det är landets lagstiftande församling så måste väl Riksdagen betraktas som en myndighet, med andra ord så ska väl medborgarna kunna begära att få läsa ledamöternas e-post, möjligen har jag fel.


AB:
”Politikernas mejlboxar är sprängfyllda efter de senaste tidens debatt om Ipred-lagen. – Häromdagen raderade jag 1 800 mejl. Jag blev tvungen att nollställa. Det här är en ny kampanjmetod. Nu sker det en masse, säger centerpartisten Fredrick Federley till TT. Han kallar den rådande mejlsituationen för ett ”helvetesproblem”. De flesta protestmejlen till Federley och andra ledamöter handlar om könsneutrala äktenskap och inte minst om den så kallade Ipred-lagen som är tänkt att hindra illegala fildelare.”

När det gäller Federley så är situationen delvis självförvållad. Jag tänker inte rapa upp hans tillkortakommande när det gäller riksdagens behandling av FRA-lagen, vi vet alla att den träder ikraft snart och att garantierna för den personliga integriteten INTE gör det. Det är klart att sådana misslyckanden leder till en mängd besvikna mail från folk som anser att han frångått sina ideal och sina löften.

Sedan har jag för mig att riksdagsmännen skulle få varsin sekreterare för något år sedan, någon som arbetade på deras kontor eller vad man ska kalla det. Jag är osäker på om det var en person på varje ledamot, eller om flera ledamöter skulle få dela på någon resurs. Men ser man till ledamöternas lön och den väl tilltagna ”arbetslöshetsersättning”, som vissa kommer att få efter valet 2010, så kan vi nog kräva ett visst övertidsarbete också.

Att skicka e-post till riksdagens ledamöter måste rimligen betraktas som en medborgerlig rättighet. Om dessa sedan raderar tusentals mail så tycker jag

att de missköter sig. De ska givetvis läsa allt som inte är spam. Om de sedan ska svara på alla eller inte kan jag inte bedöma, i det här fallet kanske det inte behövs för många läser säkerligen Federleys klagan.

Men visst har de någon form av administrativ hjälp? Men det är förstås besvärligt när väljarna hör av sig och vill att politikerna ska leverera inte bara prata…

AB SvD1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]IPRED-lagen, FRA-lagen, Federley, E-post, Mail, Mailbombning, Väljare, Risdagsledamöter, Väljare, Besvär, Riksdagen, Internet, Bloggbävning, Politik[/tags]


15 svar till “Federley har – Helvetesproblem”

  1. Nej Fredrick Federley kommer nog få leva med och påminnas om sitt svekfulla förräderi långt efter att han lämnat riksdagen vid nästa val.

  2. Nu kanske tiksdagsledamöterna också får sig en tankeställare, och tar fram en lag emot spam. Vore på tiden. Då kan IPRED-lagen användas mot spammare också. Låt folk stämma spammare, säg 10.000 kr per spam som avsändaren inte kan bevisa att de har en bekräftad ”opt-in” på. Sedan kan man få ut spammarens IP-adresser från ISP:n.
    För övrigt anser jag att det bara ska finnas ett straff för spammare. Koka lim på fanskapen. :-)

  3. Allmänheten har inte tillgång till ledamöternas mejl. De betraktas inte som myndighet. Hur det är med ministrars mejl är jag osäker på dock. Där är borde det vara större möjlighet att begära ut den.

  4. Om nu inte ledamöternas mail är tillgängliga för allmänheten varför ligger dom då ute på riksdagen.se?

  5. Jinge,

    nej, ett inkommet mail till riksdagen är av samma status som ett inkommet brev med snigelpost och ska således diarieföras i enlighet med samma slags offentlighetsprincip som gäller övriga myndigheter. Vi hoppas därför för Federleys skull att han hade vett att tillställa riksdagens registrator en kopia av korrespondensen innan han ’städade’, annars kan här bli följdproblem.

    Att mail till riksdagen inte besvaras är idag dessvärre mer regel än undantag, och de gånger någon väl får ett svar är det i regel inte undertecknat av den ansvarige riksdagsmannen/kvinnan som fått frågan utan av någon trainee eller partialltiallo.

  6. Den där Federley skänkte pengar till den israeliska armen när kvinnor och barn i Libanon dog av israelisk bombregn.

  7. Ja, vad ska man göra, när våra makthavare skiter i folket? Fortsätt kampanjen! Det är rätt att göra uppror! Bombardera högkvarteret!

  8. Riksdagen är nog att betrakta som en myndighet och då skall alla mail diarieföras och skall kunna begäras ut för granskning. Om mailen skickas till hams politiska adress är det en annan sak.

  9. Mejlbombning är när EN person skickar massvis av brev, när flera personer hör av sig är det att ge politikerna sin åsikt… Men för Federley spelar visst skillnaden ingen roll, han betraktar uppenbarligen alla mail och alla åsikter, förutom dom från hans kompisar, som spam.

  10. Jinge har rätt. Riksdagsledamöterna är inga myndigheter. De behöver inte diarieföra sin mail. Däremot, mail som kommer in till utskott och riksdagsförvaltningen ska diarieföras.

  11. Fege Federly har gett Stureplancentern ett tydligt ansikte utåt. Ingen kan längre tveka över hur en sådan nördig wannabe ter sig och agerar i verkligheten.

  12. Folkvald församling, ja, som vald av folket. Det kan man ju grunna på. Hur vald känner sig fegerley av folket om han raderar 1800 mejl?

  13. Bara en kommentar från en förbipasserande bloggläsare.

    Oavsett om eposten är publik eller ej så är det ganska skrämmande det som sägs att de ser det som att de ”nollställer” posten, dvs de kastar i praktiken alla olästa brev.

    Det är måhända en lösning för att bli kvitt ovälkomna åsikter i en fråga man inte har lust att ta ställning i, men det kan ju samtidigt missbrukas något enormt. För vad händer om någon högintressant fråga skall debatteras och folk mailar in sina åsikter och någon som har intresse av att dessa inte når fram till politikerna startar en mejlbombning enbart i syfte att fylla epostbrevlådorna ? Riskerar då inte alla relevanta mail att försvinna samtidigt, och därmed möjligen styra opinionen i en eller annan önskad riktning ?

    Bara en smått fundersam och kanske oroad fundering av hur våra politiker ser på sina nya tekniska möjligheter och hjälpmedel…