Får vi något vaccin?

Idag sprids uppgiften att företaget som tillverkar det vaccin vi ska erbjudas i samband med svininfluensapandemin är färdigt, det som återstår är att bestämma exakt hur stor dos av vaccinet som ska ges. Det väntas ta ett par månader eftersom man ska göra kliniska tester först.

Vaccinet tillverkas av ett företag som heter Glaxo Smithkline och det är bara att hoppas att de uppfyller sina åtaganden när det gäller att leverera tillräckligt med vaccin till Sverige. Hade vi haft en egen vaccinproduktion så hade vi inte behövt oroa oss för leveranserna.

DN: ”Den nya influensan går inte längre att stoppa, enligt Smittskyddsinstitutet. Den vaccinering som nu planeras kommer att bli den mest omfattande i Sveriges historia. –?Det här kommer att med breda marginaler bli den största vaccinationskampanjen någonsin, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen. Till skillnad från ”vanliga” säsongsinfluensor kommer pensionärer inte att tillhöra någon prioriterad grupp – åtminstone inte i Stockholm. –?I stället kommer vi att fokusera på vuxna och barn med kroniska sjukdomar samt gravida i första hand, säger Bo Svenungsson, biträdande smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.”

Det sägs att folk över sextio ska ha en viss immunitet mot H1N1, det är möjligt att det stämmer, samtidigt så gäller det säkerligen långt ifrån alla. Själv tillhör jag de lyckligt lottade som sällan drabbas av vanlig influensa höst och vinter, det betyder antagligen att mitt eget immunförsvar har byggt upp en viss motståndskraft. Det som oroar nu är väl det faktum att inga människor har råkat ut för just denna variant av virus förut, vilket också är en av orsakerna till att utbredningen väntas bli närmast explosionsartad.

Men det främsta problemet idag är antagligen att vaccinet inte hinner komma fram innan viruset

drabbar landet i full skala. Men, en gammal sanning gäller fortfarande, handhygienen är oerhört viktig när det gäller möjligheterna att stoppa influensan. Man bör tvätta händerna varje gång man varit ute och exponerat sig för eventuell smitta. Detta innan man biter på naglarna, petar sig i näsan eller kliar sig i ögat eller vad man nu kan tänkas göra.

Det lär finnas diverse instruktionsvideos på Youtube som visar hur noggrann man ska vara, men dem får intresserade själva leta upp om behov finns. Fast, som sagt, själv oroar jag mig mest för om vi kommer att få något vaccin innan den brutit ut på bred front.

Under Strecket:
————————–
De borgerliga partierna kom före valet överens med (S), (V) och (MP) om att bygga en vaccinfabrik som budgeterades till en miljard. Men så vann de valet och valde då istället att satsa pengarna på att ta bort bl.a. fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Att satsa pengar på något som kommer alla till del kändes då uppenbarligen inte aktuellt längre…

i Andra om: , , , , , , , , ex12 ab12 svd1234 dn1234 t

[tags]Reinfeldt, Svininfluensa, Högerregeringen, Glaxo Smithkline, Smittskyddsinstitutet, Hälsa, Pandemi, H1N1, Politik[/tags]

  12 comments for “Får vi något vaccin?

 1. Ingvar Jönsson
  15 juli, 2009 at 10:24

  Det är fan i mig otroligt hur många djävla idioter som kryper fram så fort man vänder på en sten. Folk som inte ens BEMÖDAR sig om att läsa kommentarsreglerna! / Jinge

 2. Sven
  15 juli, 2009 at 10:30

  Det är en berättigad fråga. De säljer väl till högstbjudande… :-(

 3. 15 juli, 2009 at 10:58

  Så du menar att om vi hade en egen fabrik så skulle det till 100% garantera att det inte uppstod driftstörningar, leveransförseningar, kontaminering i tillverkningsprocessen och annat?

  Nej Erik. Det skriver jag absolut INGENTING om. Men hade borgarna inte valt att omfördela miljarden till Djursholm så hade vi från 2010 någon gång haft en egen beredskap som var bättre än den nuvarande.

  Ni borgare kommer aldrig ifrån dessa fakta hur mycket ni än sprattlar.

 4. David
  15 juli, 2009 at 11:12

  För alliansen är det viktigare att använda pengar till att ta bort fastighetskatten än att bygga en vaccin-fabrik. Men var så säker på att sossarna hade investerat pengar på något bidrag istället för att bygga en vaccin-fabrik.

  Det här handlar inte om höger och vänster utan om att sådant som är kan anses ge flesta röster i nästan val prioriteras före sådant som är mest samhällsnyttigt.

  Vist det är dåligt av alliansen men de rödagröna hade inte varit bättre. Det är jävligt lätt att romatisera oppositionen och kritisera regeringen!

  • 15 juli, 2009 at 11:17

   För alliansen är det viktigare att använda pengar till att ta bort fastighetskatten än att bygga en vaccin-fabrik. Men var så säker på att sossarna hade investerat pengar på något bidrag istället för att bygga en vaccin-fabrik.

   Det var sossarnas förslag, Morgan Johansson drev frågan, då hälsominister… De fick fram ett godkännande från borgarna. Morgan var sammankallande, och drivande. Partiet var enigt tillsammans med (V) och (MP), borgarna gick med på förslaget ända fram till de kom i maktställning.

   Sorry grabben, förstår att det svider i ditt illiberala hjärta.

 5. Sören
  15 juli, 2009 at 11:30

  David: ”Det här handlar inte om höger och vänster utan om att sådant som är kan anses ge flesta röster i nästan val prioriteras före sådant som är mest samhällsnyttigt.”

  Du visar bara hur lite ni högermänniskor fattar. Läs tidningarna från tiden får du se! Det var sossarnas förslag!

 6. 15 juli, 2009 at 11:52

  Det som kommer bli lite problem är att det inte kommer hinna tillverkas något vaccin mot den vanliga influensan som brukar dyka upp framåt senhösten.
  Om jag inte har helt fel för mig, om jag har fel lär någon rätta mig snart, så finns det inte kapacitet för att tillverka både vaccin mot svininfluensan och de vanligt återkommande influenserna.
  Och den sistnämnda slår i huvudsak mot de äldre. Så här kommer ingen åldersgrupp undan.

  Och visst är det så att alliansens stoppade planerna på att bygga en vaccinfabrik. Fågelinfluensan blev det inget med så då tyckte de att man kunde strunta i fabriken. Ungefär som att en vaccinfabrik endast kan används för att tillverka vaccin i pandemitider. Vilket ju inte stämmer.
  Förra året exempelvis tog det vanliga influensavaccinet slut eller var kraftigt försenat. Lär bli likadant nästa år eftersom vi är helt beroende av multinationella företag för tillverkning.

 7. sanasawa
  15 juli, 2009 at 14:37

  Hundratals svenskar kommer att dö enbart av vaccinet.

  http://xxx

 8. Johan Niklasson
  15 juli, 2009 at 15:12

  xx

 9. 15 juli, 2009 at 16:41

  Urban skriver ”Fågelinfluensan blev det inget med”

  helt fel Urban. Det som i dag av många kallas grisflunsan är en mutation från fågelinfluensan med grisflunsa och den årligen återkommande vanliga flunsan. Vaccinet som tillverkas är i grunden ett vaccin som tagits fram mot fågelinfluensan (se min bloggpost i dag)

  Både media, många bloggare och myndigher mörkar verkligheten helt i onödan.

  KAS

 10. 15 juli, 2009 at 17:09

  Gud man blir rädd..

 11. 15 juli, 2009 at 17:19

  @11 Det var i en liten raljant ton jag skrev ”Fågelinfluensan blev det inget med”.
  Helt enkelt att synsättet var att det hände ingenting med fåglarna. Så varför bygga en vaccinfabrik?
  Skulle kanske ha förtydligat det lite bättre. Så beklagar.
  Nu vet jag att det fanns andra anledningar som användes som argument mot fabriken. Men ville man starta den så hade de kunnat lösas.

  Men viljan finns inte hos alliansen. Det ser man nu när de tycker att det är inte är staten som skall trygga sina medborgare genom att betala för vaccineringen utan det är upp till landstingen/kommunerna.
  Motivet är att de redan har betalt för kontraktet att få vaccin.
  Med andra ord vi har inte ens fått en nattväktarstat med denna regering. För även i en nattväktarstat åligger det att ge människorna en grundtrygghet.

Comments are closed.