Fågelsflunsan och borgarnas svek


Nu är det tydligen dags igen, nu är det fågelinfluensan, nyss var det svininfluensan. Förhoppningsvis rör det sig som vanligt om överambitiösa och sensationslystna nyhetsförmedlare, eller som vissa foliehattar brukar säga – några som har motiv att dölja för folk vad som egentligen händer i världen.

DN/TT: ”En ny form av den fruktade fågelinfluensan har upptäckts i Kina och Vietnam. FN:s mat- och jordbruksorgan (FAO) oroar sig nu för att det ska sprida sig över resten av världen.

Det mest bekymmersamma är att den nya varianten kan kringgå de vacciner som i dag används för att skydda höns, kalkoner, gäss och tamankor mot sjukdomen.

– Läget är oroande, men ännu inte alarmerande. Vad det handlar om är att öka uppmärksamheten på att det finns ett potentiellt hot, säger Jakob Lundberg, ansvarig för FAO:s informationsverksamhet i Norden.”

Jag tvivlar inte en sekund på att vare sig fågelinfluensan funnits, inte heller tvivlar jag på svininfluensan, men frågan är om de verkligen varit värda all den uppmärksamhet som de har fått. Det finns åtskilliga som hävdar att dessa larm är överdrivna, alternativt att larmen kommer för att vända bort uppmärksamhet från andra och betydligt viktigare skeenden i världen.

Sedan finns det många som hävdar att dessa farsoter endast har ett syfte, och det skulle vara att förflytta en stor del av ländernas skatteintäkter till den farmaceutiska industrins fickor. Själv har jag vare sig tillräckliga kunskaper eller inblick i verksamheten för att kunna bedöma den saken. Man kan i alla fall påminna sig om ett scenario där fyra-fem procent av en kommuns innevånare blir svårt sjuka, har då samhället resurser att vårda dessa?

Svaret är tyvärr givet, oavsett vilken farsot som drabbar mänskligheten så är svaret på frågan – Nej. Därför åter-
kommer jag till en gammal käpphäst. Riksdagen beslöt under den senaste socialdemokratiska regeringen att bygga en vaccinfabrik. Det var en av de första planerna som den borgerliga högerregeringen slängde i papperskorgen. Någon ändring är inte på gång, man väljer istället att slänga ut ett betydligt större belopp på att köpa vaccin än vad det skulle kosta att bygga en egen fabrik.

Jag vet vad jag tycker om en sådan politik, men eftersom hemsidan ska vara barntillåten är jag förhindrad att uttrycka mina innersta tankar om saken.

it Andra om: , , , , , dn ab ex svd sr


5 svar till “Fågelsflunsan och borgarnas svek”

 1. Det känns märkligt att man avstår från en egen vaccinfabrik. Händer det något riktigt allvarligt kommer vi då att konkurrera med människor från fattiga länder om vaccinerna. Vi trissar upp priserna till nivåer som de inte ens kan drömma om att betala. Med egen tillverkning skulle man istället kunna hjälpa till och pressa ner priserna istället. Förra gången åkte vi själva på att betala överpris för en alltför stor mängd vacciner som vi inte ens behövde.

 2. Fågelinfluensan, i alla dess former, är naturligtvis ett mycket allvarligt hot – mot alla som bedriver kommersiell fågeluppfödning. Det är också just detta perspektiv som TT-meddelandet tar upp. FAO är ju inte en hälsoorganisation.

  Vaccinfabrik kunde nog vara bra att ha, men tills dess skulle man önska att medierna inte drog på för fullt med nyheter som platsar bättre i tidningar som Land och Jordbruksaktuellt. Folk blir skrämda helt i onödan.

  • Vaccinfabrik kunde nog vara bra att ha, men tills dess skulle man önska att medierna inte drog på för fullt med nyheter som platsar bättre i tidningar som Land och Jordbruksaktuellt. Folk blir skrämda helt i onödan.

   Man kunde önska det, men tidningar bygger en del av sina inkomster på lösnummerköpare, vissa tidningar på enbart den gruppen. Skulle de vara medvetna om vad FAO är så kanske de skulle ta det lugnare. Men jag är det inte heller, jag är tidningskonsument vilket kanske säger allt.. :-I

 3. Mina barn vaccinerades inte med trippelvaccin eller något annat gift.
  Först när de gjorde lumpen och vuxit färdigt blev det av – utan min förskyllan.
  Inte heller tilläts de att skölja de tänderna med fluor.
  Ingen har någonsin haft ett enda hål.