F-skattesedeln – ett redskap för social nedrustning


Idag berättar Aftonbladet på sin ledarsida om Annie Lööfs agerande tillsammans med högerkrafterna, man stöder ”egenföretagande” till den milda grad att man nu godkänner F-skattesedel för folk som jobbar kvar på sitt gamla arbete.

Aftonbladet: ”Efter regeringens reform har arbetsgivare tvingat anställda att bli egenföretagare, så att de betalar sin egen skatt och sociala avgifter. Det har bland annat SR:s granskande program Kaliber visat.

Arbetstagare som tvingas agera inhyrda egenföretagare ställs utanför arbetsmarknadslagstiftningens skydd. Som anställd f-skattare hamnar man i kläm i trygghetslagstiftningen, man hamnar utanför lönebildningen, man blir av med fackliga försäkringar och avtalspension. Fackförbunden fruktar att modellen används för lönedumpning.

Det här vill oppositionen se över. I en motion till skatteutskottet kräver Socialdemokraterna att regeringen utreder vad de ändrade reglerna har fått för effekter. Kravet viftas bort av näringsminister Annie Lööf (C): – Jag är glad över att nyföretagandet har ökat i Sverige.”

Det borde egentligen bli en lätt munsbit i en debatt för Jonas Sjöstedt, jag är dock mer osäker på om han verkligen har lust att debattera med Lööf, åtminstone skulle jag bli arg på en människa som hånler hela tiden åt sina debattmot-
ståndare. Jag skulle slå näven i bordet så att Ramlösan bubblade över.

Att hon som svar på en begäran om att utreda effekterna svarar, antagligen med ett snett leende, ”– Jag är glad över att nyföretagandet har ökat i Sverige” är ju illvarslande. Det kan vara en effekt av en medveten fortsatt social nedrustning, något man har kommit överens om inom högerregeringen, och är det på det sättet så borde det egentligen utlösa en generalstrejk.

Samtidigt så kan det, och det måste påpekas, betyda att hennes kognitiva gåvor är betydligt sämre än normalt vid hennes ålder. Vilken mellanstadieelev som helst förstår Aftonbladets ledarartikel idag, men Lööf förstår inte ens frågan eller så spelar hon dum. Jag vet inte vilket som är värst. Men visst, det lutar ju åt att det här är ett sätt att marginalisera fackföreningarna och förbilliga kostnaderna för arbetsgivarna, så det är nog bara ett led i en politik som skulle omfamnas av Margaret Thatcher och Ayn Rand och andra nyliberaler.

Aftonbladet: ”– Jag är glad över att nyföretagandet har ökat i Sverige.

Det ska man förstås vara. Men det ­verkar dumt att blunda för att relationerna mellan arbetsmarknadens parter förändras och låta anställningsformen som vi känner den konstrueras om i tystnad. För en hel generation har vikariat, inhopp, projektanställningar, bemanningsföretag och andra otrygga anställningsförhållanden blivit norm på arbetsmarknaden.

Utanför Näringsdepartementets lokaler­ på Mäster Samuelsgatan växer en ny ­arbetsmarknad fram, utan trygga anställningar och lagstadgade villkor, med hjälp av f-skattsedlar.”

Jag tycker att det känns bråttom att bli av med nuvarande regering, det går knappast att vänta till 2014. Det kommer kosta en kommande regering massor av svett och tårar för att återställa den del av välfärden som redan gått förlorad. En tröst i bedrövelsen är nog ändå att centerpartiets kärnväljare måste känna sig väldigt vilsna idag..

it Andra om: , , , , , , , , ab svt dn svd


37 svar till “F-skattesedeln – ett redskap för social nedrustning”

 1. Hej!
  Jag instämmer i din kommentar om att det kan ta tid/kraft/energi för en kommande regering att vända trenden. Tror du däremot att (s) vill det? Många av de förslag/reformer som alliansien drivit igenom skulle (s) gjort.
  Sedan undrar jag om väljarna är intresserade av mer välfärd? Är inte skattesänkning något som (uppenbarligen) lockar mer? M v h

 2. Starta eget bidrag är en ypperlig väg att göra sig av med folk i sociala skyddsnät. Efter 6 månader så blir det inte så lätt för dem att komma tillbaka in i samhället igen.

 3. Alternativet är inga jobb alls.
  För egen del kör jag just detta upplägget av egen fri vilja. Finns ingen anledning o betala skatt på pengar jag inte använder av lönen vid vanlig anställning. Det är en stor fördel att kunna göra såhär.
  Försäkringar kan man teckna fritt på egen hand.
  Det finns ingen väg tillbaka till gamla tider. Kommer aldrig o ske oavsett regering. Trygga fastjobb hela livet med fulltid försvann med robotisering o asiater/indier.. o kommer försvinna ännu mer med kommande AI. Det har inget som helst med val av regering o göra. Man kan bara välja om man vill vara fullständigt missanpassad till verkligheten eller försöka anpassa sig som alla på sikt överlevande arter gör.

 4. Det är ju lite paradoxalt att mediebranschen som rapporterar om detta på många sätt var föregångare till detta system. Allt ifrån SVT till privata produktionsbolag.

 5. Många centerväljare vilsna ja men ta en titt på deras nya siffror..från 6.9 till 3.9…
  Lööf är ett dåligt skämt, tror inte hon varar allt för länge faktiskt.

  • Centern i sig har ju i och för sig varit ett dåligt skämt de senaste decennierna, så det är väl bara passande att de har ett riktigt dåligt skämt som skyltfönster? ;)

   Ärligt talat så tror jag inte att centern ens har väljare för att ta sig över spärren, tror inte de hade det i senaste valet heller. Inte KD heller. Jag tror snarare att de fått en mängd stödröster av Moderata väljare då Moderaterna behöver sina små stödpartier för att kunna bilda regering. Själv hoppas jag att både KD och C hamnar under spärren i nästa val och förpassas till politikens dynghög tillsammans med Ny Demokrati. SD för gärna den vägen vandra också.

 6. Jag såg och hörde henne när hon fick frågan. Jag skrattade rakt ut, denna donna är antingen en mycket god skådespelare eller helt stupid,leendet kan hon inte rå för.
  Låt henne fortsätta för guds skull hon är en tillgång för oppositionen. Hörde för en tid sedan när Jonas sopade golvet med henne i P1. Nästa råsop fick hon någon vecka senare i samma program av Ylva Johansson och då verkade hon faktiskt reagera genom att låta förbannad.
  F.Ö. undrar jag om det inte blir revolt i Grekland.

  • Ja, man kanske inte ska yla om att kejsaren är naken, folk upptäcker nog det ändå.. :-)

   Nej, jag tror oxo att leendet har något tvångsmässigt över sig.

 7. Själv är jag både A- och F-skattare. Ibland går det knapert och ibland går det lite bättre. Trots allt är det skönt att vara sin egen. Det ger en viss frihet. Fast det kräver förstås att man själv har en slags bärande ”affärsidé” som gör att man kan hålla näsan ovan vattenytan. När jag var 18 år gick jag ut gymnasiet. Det var 1972. När sommaren var slut gick jag till Arbetsförmedlingen. Fick napp på andra försöket. Fick jobb på ett lager där jag stannade i sju år. Heltid och skaplig lön. Sen bytte jag jobb igen och där var jag kvar i 15 år. Sen blev jag egen. Då på 70-talet var det ordning och reda på arbetsmarknaden. Arbetslagarna LAS och MBL kom på plats. Idag är det rena vilda västern! Sverige är ett helt annat samhälle än då. Välfärdsbygget krackelerar successivt. Vad vi ska göra åt det har jag ingen bestämd uppfattning om. Vad jag däremot är ganska säker på är att det kommer att bli mycket värre innan det blir bättre. Efter att ha läst David Jonstads bok Kollaps och Pål Steigans bok En gång skall jorden bliva vår, tror jag mig veta vad som väntar oss runt hörnet. Enda lösningen är som vanligt folkligt motstånd och någon slags organisering underifrån.

 8. På p1 kunde man igår höra en viss Stael von Holstein bli intervjuad om finanskrisen och Grekland. Han menade att vi måste ge upp all välfärd, jobba för mindre lön, sänka skattetrycket till ungefär 12% för att ”srimulera nyföretagande”. Den ekonomiska krisen var socialisternas fel (alla europeiska partier var i stort sett socialister enligt honom). I USA berodde den ekonomiska krisen på liberalerna påstod han. Singapore var föredömet enligt honom. En kompis till Annie kanske?

  • XXX har grov ADHD och märker tydligen inte av att hans idéer är en produkt av hans handikapp och inte hans egenföretagande.

   • Stael von Holstein är inte alls diagnostiserad som ADHD, utan han är självdiagnostiserad som ADHD. Precis på samma kvasiintellektuella sätt går han till väga när han analyserar och diagnostiserar komplicerade samhällsproblem som vida övergår hans förstånd och resultaten blir där efter också. Stael von Holstein är bara en blonderad nolla! Många, många blev miljonärer under IT-yran och alla var inte halvbröder med Einstein dirrekt.

    • Mycket bra skrivet ’nature’.Hörde också honom på radion. Hur både radio och TV kanaler kan tillåta sig vara megafoner åt denne IT-fjant förvånar mig.Han fick det nästan att låta som om det var hans förtjänst att det går bra för Singapore. Undrar vad han gör där, städar kanske.Om han lade in lite trummor i sitt svammel skulle han kunna uppträda som rappare, Och nu skriver han en bok oxå. Ja herre jisses.

 9. Ungefär det samma sa Annie Lööf igår i SVT på tal om att ekonomiska brott ökat med 50 % sedan reglerna för att starta företag förenklats.

  Seriösa företagares krav på redovisning varje månad av inbetalda avgifter, ekobrottsmyndigheten och skatteverket fick alla svaret: ”Jag är glad över att nyföretagandet har ökat i Sverige.”

  Jag blev nästan förvånad . .

 10. Jag driver eget företag men går ibland på startaeget-föreläsningar för att få nya uppslag i marknadsföring, reklam m.m. Det som förvånar mig är den stora andelen arbetslösa som går på dessa föreläsningar utan att ha en bärande och vettig affärsideé. Nästan ingen vill tillverka något med undantag livsmedel, utan majoriteten är inriktad på tjänster som de flesta kan vara utan massör, terapi, healing, m.m.
  Det är jättemånga som startar företag (de siffror använder gärna politikerna) men hur många driver en bärande verksamhet efter 3-4 år? Eller anställer folk dessutom? Där finns de riktiga egenföretagarresultaten fröken Bimbo. Vägen dit är dessutom kantad med mycket utgifter och icke inkomster så det gäller att man får in det när det väl snurrar.

  • Starta eget bidraget innehåller ingen hjälp till produktionsanläggningar. Det går främst till verksamhet som av nationalekonomer betecknas som döfödd. Konsulterna som utvärderar företagsidéerna ger alla grönt ljus att starta, för hur det än går så ger det minst 1 person mindre i sociala åtgärder. En företagare kommer gno på under existensminimum ganska länge innan de ger upp, det handlar en del om stolthet.

   Jag startade iofs en verksamhet med starta eget bidrag som handlar om produktion, men då hade jag jobbat på det utan lön i ett år innan starta eget bidraget och år utan lön efter. Jag hade inte kunnat starta det om jag inte klarat några år utan lön…

   • Jag fattar inte riktigt Martin? Starta egen, med bidrag? Skulle rörelsen gå i kvad utan bidraget så talar vi väl inte om att överleva på marknadens villkor, vilket är hela essensen med att starta eget. Det är ju därför det är så svårt! Poängen med att starta eget är att slippa anställningarnas gyllene bojor samt att man kan skita lite i samhället. Beroendet blir man dock inte av med. Kunderna styr en.

    • Jo, det märks att du inte förstår mycket om startande av företag. Än mindre om startande av produktion.

     • Bidrag, riskkapital, lån osv. Är nödvändigt för startande av all verksamhet som bidrar till värdeskapande. Det enda som inte kräver dessa är verksamhet som går ut på att ersätta arbetare med arbetare med F-skattsedel. Konsulter, handlare, serviceyrken osv skapar inte värden, det är omfördelningsverksamhet, inget staten bör öda en krona på imho.

      Under 90-talet sa en idiot till politiker att Sverige skulle satsa på serviceverksamhet. Vi skall alltså omfördela produktionens skapade värden och enbart leva på det. Det gick åt helvete som vi alla kan se.

      • Jag missuppfattade vad du inte förstod. Det jag menar är att starta eget bidrag är något alla får. Det är en fälla för att få ut folk ur sociala skyddsnät. Går det inte vägen kommer personen harva på lång tid innan han/hon klara komma tillbaka i sociala skyddsnät. Det är alltså en samhällsekonomisk vinst oavsett om det går vägen eller ej.

       Men vad jag menar med att inte förstå, är att så oerhört stor del av alla som lever på marknadsekonomins villkor, får massa bidrag. Bankernas verksamhet har subventionerats så länge jag kan minnas, etableringsbidrag och transportstöd utnyttjas främst av etablerade företag. Listan på de som får mest EU bidrag läser som adelskalendern. Faktum är att det är snart när omöjligt att hitta en verksamhet här i världen som inte tar socialbidrag. DET är den verkliga marknadens villkor.

       Jämställ inte produktion(värdeskapande) med service, det är en nationalekonomisk felsteg att göra likhetstecken mellan dessa och har biragit till att göra västvärlden fattigare snabbare än någon annan företeelse. Produktion är företeelsen ovanpå vilket alla andra yrken lever. Produktion är verksamheten ur vilket allt välstånd kommer och bestämmer utrymmet för tjänster. Den som inte förstår tjänsternas parasitära natur, är dömd att driva en industripolitik som skapar massfattigdom.

       Starta eget bidraget är därför imho nationalekonomiskt meningslöst eftersom det inte går till att skapa produktionsanläggningar eller ens att ta kontrollen över produktionen. Det skulle kunna bli meningsfullare med mer selektion av verksamheter och en rejäl satsning på de som får det. Som det ser ut idag är det en fälla. Som en AF representant sa till mig: Starta eget bidrag? Det rekommenderar vi mest till hopplösa fall.

       Man kan ge nationens medborgare en fiskerestaurang och de äter en dag. Man kan ge nationen en fiskeindustri, så blir nationen mätt och fiskerestauranger uppstår spontant.

       Pust, detta var svamligt. Jag tror att vi egentligen har en väldigt likartad syn på starta eget bidrag, statliga industrisatsningar och vad det är för verksamheter som är meningsfulla för staten att satsa på. Läser nedan att du verkar dela min uppfattning att det skall rejäla investeringar i företag istf småslantar till massörer, kristallhealing, frisersalonger och annat.

       • Förstår inte ditt resonemang, om jag jobbar som ex revisor eller frisör eller valfritt serviceyrke åt en mjölkbonde, för att han ska kunna ägna sig åt korna istället för bokföring så kommer han ju kunna producera mera mjölk. På det sättet bidrar serviceyrken indirekt till produktionen, varför är det parasitärt?

        • Mjölkbonden och de som dricker mjölken klarar sig utan dig, men inte tvärtom. produktionen är den nödvändiga basen. Produktionen klarar sig utan servicesektorn men inte tvärtom.

         • Tänk vad fint det vore om världen fungerade så som ekonomer och moderater tror. En värld där vi alla går hem och städar hos varandra så har vi alla jobb och mat på bordet… :) Vore fint om världen fugerade så.

        • Nja, frisören och revisorn sysslar inte med allmosor. De tar ut VINST på den tjänst de tillhandahåller. Att räkna ut utrymmet för vinst lämnas åt läsaren. Läsaren kan då räkna fram vad bondens utrymme för tjänster blir. Vad händer när det satsas på tjänster, så att bonden skall förväntas köpa mer tjänster?

         Satsa på bondgården och tjänster växer fram organiskt. Satsa på tjänsterna och ingen bondgård blir byggd.

        • Om vi tar ditt eget exempel med bondgården så kanske du förstår.

         Produktionen kan bara ökas genom att investera i:
         – fler kor
         – mera foder (större åkrar/inköp av foder)
         – större ladugård
         samt (eventuellt) fler/större maskiner. I takt med att antalet kor ökar måste även mjölkningsutrustningen bli mer avancerad.

         Detta är sannerligen inte någon liten investering. Till råga på allt ligger ersättningen från mejerierna löjligt lågt. Jag har inte stenkoll, men tidigare låg de på under hälften av priset vi betalar per liter i affären.

         En F-skattare som blir inhyrd till en bondgård som ”dräng” tar nog en rätt så stor risk. Vad händer om han (vilket händer rätt så ofta) gör illa sig? Visst kan man skaffa försäkringar men då vill det till att man tjänar lite pengar och det tror inte jag att man gör som dräng på en bondgård. Om vi vänder på resonemanget och säger att bonden kräver att du ska skaffa F-skattesedel för att inte han ska tvingas säga upp dig p.g.a. arbetsbrist, skulle du gilla det?

         Nä, arbetare ska inte vara F-skattare. Åtminstone inte i det Sverige jag vill att mina barn ska växa upp i. Om man däremot besitter en särskild kompetens kan man ju precis som tidigare anställas på timbasis eller annat avtal.

         • De som vill byta arbetare emot F-skattare vill dock att F-skattare inte beter sig som företag. De vill att de skall göra mer för mindre, vilket företag inte gör. Företag vill ha ränta ovanpå det värde de skapar.

          Tanken är ju att privatpersoner med F-skatt inte vet hur det fungerar med ”business to business” affärer. Det är alltså där som man räknar med att skapa mervärde.

          Men att lura folk är knappast en särskilt bra politik.

       • Att starta eget, och dessutom att lyckas, har inte så mycket med ekonomi att skaffa. Istället skulle jag säga att det handlar om psykologiska behov – nämligen självförverkligandet. Det är betydligt mer ”easy money” att gå på bidrag kr/arbetsinsatts räknat! Det största penisförängaren är inte en god ekonomi i en fast anställning, utan att vara på botten och slå sig upp på egen hand och köra omkring i en muskelbil – starta eget signaleringar ett starkt oberoende. Ironiskt nog attraherar detta främst en obildad arbetarklass. Alla egenföretagare som jag känner är alla vänster och alla försöker fiffla med skatten? Jobba svart, äta grönt, tänka blått och rösta rött!

        • Självförverkligande, inte konstigt att barnen tar efter vissa av föräldragenerationens vanföreställningar. Det är inte ett psykologiskt behov, det är ett socialt behov. 96 årige morfars far till grabben min talar då inte om självförverkligande och annat nonsens.

         Fiffla med skatten kan vänsterfolk motivera ganska lätt. Avsnittet Borglig socialism i kommunistiska manifestet. Eller skatt = profit som en anarkist skulle uttrycka det.

         Det viktigaste i det där om obildad arbetarklass är att företag som kräver den högre skolan, de kräver också dyra grejer som behöver massa underhåll. Därför blir det de högutbildade som förstår vikten av att arbeta tillsammans eftersom de dyra anläggningstillgångarna måste utnyttjas maximalt. Snickaren kan låta hammaren ligga mellan varven, men en maskin som kostar några mille i underhåll varje år kan man inte låta stå still så man kan aldrig vara ensam på den.

       • Jag håller med dig i det mesta! jag har aldrig, aldrig sökt eller fått något starta-eget-bidrag för jag såg faran i det direkt. Naturligtvis skall man INTE, ALDRIG starta eget, om man inte är helt SÄKER på att få uppdragsgivare, innan man startar upp! Nu talar jag om ett service- och tjänsteföretag och inte om ett produktproducerande företag.

        Jag var en gång IT-manager för ett väldigt stort Mobilföretag. Det startade som en källarverksamhet och på mindre än tre år hade vi kapat åt oss 75 % av alla världens telecomföretag. Företaget köptes upp och såldes i flera led till sist såldes det för 7 miljarder till SONERA. Under dessa år gick företaget back med över 100 miljoner sek per år och ägarna var nöjda – så länge vi växte med över 120% per år. Ett sådan förfarande är OMÖJLIGT om man producerar tjänster – vi producerade en programvara för telecomföretag med vid hängande tjänster – för att inte tala om licenser och roaming.

        Att starta en egen verksamhet innebär uppstartskostnader! Det måste man ha i beräkningen. Att starta upp en verksamhet utan att på förhand ha kunder och kunna räkna ut att det går med vinst, skulle jag i vart fall inte göra. Där av min skepsis mot starta eget bidrag. När jag startade eget var det för att kunderna, som ville köpa mina tjänster, tjatade på mig om detta!

  • Jag har själv under långa perioder försörjt mig som egen och alla mina vänner är mer eller mindre egenföretagare. Ingen, ingen av dem avser att anställa. Ingen. Jag har självt haft projektanställda vid större uppdrag, och det suger. Sitt och försörja anställda är inget för en egen företage – så mycket tid går åt spillo att babysitta. Naturligtvis går det inte att lösa samhällsproblem med en F-skattesedel. Att vara egen är ju bara ett sätt att få heltidslön för halvtids jobb. Att köra eget passar verkligen inte alla. De flesta vill ha en trygg anställning med en trygg pension.

   Vi måste bort ifrån fokuset på individen och istället förstatliga hela bankväsendet (det är ju vi skattebetalare som håller dem under armarna i vart fall) och satsa på INVESTERINGAR. INVESTERINGAR ger jobb – inte skattesmitadeegenföretagere.