F-skattesedeln – ett redskap för social nedrustning

Idag berättar Aftonbladet på sin ledarsida om Annie Lööfs agerande tillsammans med högerkrafterna, man stöder ”egenföretagande” till den milda grad att man nu godkänner F-skattesedel för folk som jobbar kvar på sitt gamla arbete.

Aftonbladet: ”Efter regeringens reform har arbetsgivare tvingat anställda att bli egenföretagare, så att de betalar sin egen skatt och sociala avgifter. Det har bland annat SR:s granskande program Kaliber visat.

Arbetstagare som tvingas agera inhyrda egenföretagare ställs utanför arbetsmarknadslagstiftningens skydd. Som anställd f-skattare hamnar man i kläm i trygghetslagstiftningen, man hamnar utanför lönebildningen, man blir av med fackliga försäkringar och avtalspension. Fackförbunden fruktar att modellen används för lönedumpning.

Det här vill oppositionen se över. I en motion till skatteutskottet kräver Socialdemokraterna att regeringen utreder vad de ändrade reglerna har fått för effekter. Kravet viftas bort av näringsminister Annie Lööf (C): – Jag är glad över att nyföretagandet har ökat i Sverige.”

Det borde egentligen bli en lätt munsbit i en debatt för Jonas Sjöstedt, jag är dock mer osäker på om han verkligen har lust att debattera med Lööf, åtminstone skulle jag bli arg på en människa som hånler hela tiden åt sina debattmot-
ståndare. Jag skulle slå näven i bordet så att Ramlösan bubblade över.

Att hon som svar på en begäran om att utreda effekterna svarar, antagligen med ett snett leende, ”– Jag är glad över att nyföretagandet har ökat i Sverige” är ju illvarslande. Det kan vara en effekt av en medveten fortsatt social nedrustning, något man har kommit överens om inom högerregeringen, och är det på det sättet så borde det egentligen utlösa en generalstrejk.

Samtidigt så kan det, och det måste påpekas, betyda att hennes kognitiva gåvor är betydligt sämre än normalt vid hennes ålder. Vilken mellanstadieelev som helst förstår Aftonbladets ledarartikel idag, men Lööf förstår inte ens frågan eller så spelar hon dum. Jag vet inte vilket som är värst. Men visst, det lutar ju åt att det här är ett sätt att marginalisera fackföreningarna och förbilliga kostnaderna för arbetsgivarna, så det är nog bara ett led i en politik som skulle omfamnas av Margaret Thatcher och Ayn Rand och andra nyliberaler.

Aftonbladet: ”– Jag är glad över att nyföretagandet har ökat i Sverige.

Det ska man förstås vara. Men det ­verkar dumt att blunda för att relationerna mellan arbetsmarknadens parter förändras och låta anställningsformen som vi känner den konstrueras om i tystnad. För en hel generation har vikariat, inhopp, projektanställningar, bemanningsföretag och andra otrygga anställningsförhållanden blivit norm på arbetsmarknaden.

Utanför Näringsdepartementets lokaler­ på Mäster Samuelsgatan växer en ny ­arbetsmarknad fram, utan trygga anställningar och lagstadgade villkor, med hjälp av f-skattsedlar.”

Jag tycker att det känns bråttom att bli av med nuvarande regering, det går knappast att vänta till 2014. Det kommer kosta en kommande regering massor av svett och tårar för att återställa den del av välfärden som redan gått förlorad. En tröst i bedrövelsen är nog ändå att centerpartiets kärnväljare måste känna sig väldigt vilsna idag..

it Andra om: , , , , , , , , ab svt dn svd

  37 comments for “F-skattesedeln – ett redskap för social nedrustning

Comments are closed.