Expressen och Säpo i samarbete, nu igen

Det är knappast någon som tvivlar på att Expressen tipsats om detta ”scoop” av Säpo. Något scoop är det egentligen inte, men ser man hur Expressens hemsida ser ut så skulle man kunna tro att det de skriver är en riktig världsnyhet, något som illustreras av skärmdumpen från idag. I praktiken så var trafiken tät över gatan i Marieberg, mellan Expressen och den dåvarande Sovjetunionens ambassad. Men det skriver man givetvis ingenting om i tidningen.

AB: ”Jan Guillou ser plötsligt ledsen ut. Han vet nu att det var hans gode vän Arne Lemberg som angav honom till Säpo för drygt 40 år sedan. – Hur det känns? Jag tror jag vet hur det är att vara tysk och läsa sin Stasi-akt och få veta att det är ens egen bror som har förrått en. I grund och botten är dock Guillou på påfallande gott humör denna dag. Det har gått några timmar sedan han läst tidningen Expressens avslöjande om hans uppdrag åt den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB som ung, och han skulle kunna vara arg eller uppjagad eller i vart fall pressad.”

Expressen tillämpar dessutom den vanliga sortens journalistik, man intervjuar f.d. åklagare Alhem som får säga att eventuella brott nu är preskriberade, med ett extra tillägg
– Jag skulle inte själv ha gjort sådär även om det vore tillåtet. Man får den gamla åklagaren att säga att ”brottet är pres-
kriberat” som om det var ett brott, och om det inte var ett brott så var det i alla fall omoraliskt, så omoraliskt så att han själv inte skulle ha gjort det. Alhem har haft vida vyer förr kan jag tillägga.


Den gamla Bonnieroperan från den tid denna historia handlar om… (På begäran från en av besökarna)

Oavsett vad man än skriver så finns det ingenting som tyder på annat är att Expressen haft en hel bunt horn i sidan till Guillou, och vill man veta mer om dessa horn så rekom-
menderar jag Guillous memoarbok där han berättar om några av Bonniertidningens tillkortakommanden. Boken heter Ordets makt och vanmakt och jag har skrivit om den här på bloggen tidigare.

xx
Expressens sinne för proportioner har inga gränser när det gäller deras gamla hatobjekt nummer ett, Jan Guillou.

Guillou har råkat illa ut förr på grund av Jantelagen, något som givetvis till viss del beror på en viss självgodhet. Och att Jante är inblandad är det nog ingen som betvivlar. Nu är Jan Guillou en offentlig person vilket innebär att media utan vidare kan granska hans handel och vandel, men min uppfattning är att man gör det på ett osnyggt sätt, och på ett sätt som antagligen skadar tidningen, och sannolikt även resten av pressen. —> intressant Andra om: , , , , , , ab1234 ex12345 dn1234 svd1 annarkia k&å lasse hampus rödam scraber svensson t

  30 comments for “Expressen och Säpo i samarbete, nu igen

 1. 25 oktober, 2009 at 12:30

  Den här historien framkallar bara en gäspning. Vem bryr sig om sån här gammal skåpmat?

  • 25 oktober, 2009 at 12:31

   Expressen?

 2. Matte
  25 oktober, 2009 at 12:41

  FIB-Aktuellt, det var väl den Bonnierägda porrblaskan som gav Bonniers största inkomsterna väl? Expressen ägs väl av samma familj? För övrigt så var väl ”Fibban” en tidning som fylldes av närbilder på unga damers underliv, och diverse ihopljugna reportage mellan bilderna? Med den sorts arbetsmetoder man hade där så var väl en KGB-kontakt något som närmast rekommenderades av tidningen och dess ägare?

  • 25 oktober, 2009 at 13:01

   Bloggposten uppdaterad med Bonnieroperan som belyser den tid denna ”spion-affär” utspelar sig…

 3. 25 oktober, 2009 at 12:46

  Finns nog lite mer i gömmorna

  Hört talas om ”Föreningen Sveriges Ögon och Öron” som Gunnar Ekberg och Joakim von Braun, båda gamla IB-spioner, är ordförande respektive sekreterare i?

  Inte jag heller innan jag kollade upp Gunnar på Wiki.
  Skriver mer på bloggen.

 4. Christer W
  25 oktober, 2009 at 14:14

  Att de pekar ut Arne Lemberg tåls och fundera över, han är ju död sedan många år. Han och Kalle tog sig in i Uganda illegalt på uppdrag av sina tidningar. Killarna blev avrättade där. Om jag inte minns fel jobbade Arne Lemberg för expressen och Kalle för SvD (det vet jag).
  Men i vilket fall som helst så vet vi inte Arne Lembergs roll i hela historien annat än den Säpo och expressen uppger, och den behöver inte vara sann.

  • 25 oktober, 2009 at 14:19

   ”Lemmen” och Gijo jobbade samtidigt på Fibban på fibban under den här tiden. De satt och söp på Tennstopet på kvällarna…

   • Christer W
    25 oktober, 2009 at 16:11

    Och vilka drällen inte på stopet då.

    • 25 oktober, 2009 at 16:16

     En annan var oxo en hyfsat frekvent gäst, men jag söp inte skallen av mig.

     • Christer W
      25 oktober, 2009 at 17:07

      Vaa, ska jag ta det för en underdrift. ;) Trots allt bör du då ha mött minst hälften av allt säkerhetsfolk som fanns i Stockholm då, och inte blev du värvad. Du var nog för nykter då. :)

      • 25 oktober, 2009 at 17:34

       Nej jag var inte sååå ofta där. Men från 70 (nåt) så var jag där varannan vecka iaf, typ. Men aldrig sent på kvällarna.

 5. Pingback: Sven M
 6. 25 oktober, 2009 at 15:36

  Samma sort smörjan som de där såkallade apkåta amerikanska journalister försöker anklaga Michael Jackson för pedofili, vilket var inget annat än påhitt. Att man bara orka!

 7. Dennis
  25 oktober, 2009 at 15:59

  Man försöker skita ner Guillou för att han har skrivit elaka saker om Expressen, problemet är att det han har skrivit är sant. Sånt tål inte Expressen.

 8. Håkan
  25 oktober, 2009 at 16:30

  Guillou skriver själv om saken i Aftonbladet idag!

 9. Christer W
  25 oktober, 2009 at 19:02

  En kanske liten ovidkommande fråga. Varför vill expressen och säpo att vi ska stirra oss blinda på Jan Guillo, är det något annat de inte vill att vi ska se. Och vad är det i så fall

  • 25 oktober, 2009 at 19:10

   Hämd? Få bort fokus från Olof Palme? Skada de Rödgröna? Läs Guillous memoarer så ser du många gamla surdegar mellan honom och Expressen.

 10. Sven-Arne
  25 oktober, 2009 at 19:21

  Och att han erkänt att han har haft denna kontakt med KGB betyder ingenting..? Fabricerat av Säpo?
  Och det faktum att han har haft 40 år på sig att berätta om det? Och vi tror alla att han är helt oskyldig?
  Jag kan nog se hur detta skulle ha tilltalat mr Machos självbild.

  • 25 oktober, 2009 at 19:39

   ?

 11. Janne
  25 oktober, 2009 at 20:26

  Blir fan upprörd när jag ser ”Nyheter” om någon gammal avdankad uppmärksamhets-Fjolla. När och hur har denna person varit viktig för sverige eller världen vid något tillfälle för att bli så in i helvete intressant att läsa om? Ge upp nu Sverige. Riktigt pinsamt att få se sånt här på förstasidor i våra nyhetsblaskor.

 12. mr Biz
  25 oktober, 2009 at 20:26

  Visst borde det vara så. — Att Säpo tipsat Expressen…
  Men Gijo är väl fräck nog för att själv ha läckt detta ”scoop” för att få publicitet och intresse inför hans bokutgivning?

 13. Gösta Berling
  25 oktober, 2009 at 21:59

  Själv tror jag ju inte att Guillou var någon “agent” men för det kan jag inte ta saken lika lättvindigt som de flesta här tycks göra. Det är nämligen inte bara Expressen och en handfull reaktionärer som har reagerat. T o m vännen Leif G W Persson har ju Janne fått emot sig. Och f d Publicistklubbsordföranden Stig Fredriksson var också minst sagt tveksam, inte minst för att JG behöll KGB-kontakten i hela fem år. För att inte tala om dessa horder av mer eller mindre anonyma bloggare och artikelkommentatorer som kräver fängelse för “landsförrädaren” som de jämställer med Wennerström och Bergling.

  Det har under alla år sedan IB-affären funnits gott om folk som hela tiden misstänkt JG för att vara just den spion som han dömdes för att vara, och nu tycker de sig ha fått belägg för detta. Att det ofta är högkonservativa, nyliberaler och Palestinamotståndare spelar i sammanhanget ingen roll, de tycker ju vad de tycker och deras fördömanden tror jag kommer att hårt drabba samtliga vänsterrörelser, inklusive SAPs vänsterflygel, vi tappar kraftigt i trovärdighet över hela fältet. Orättvist, javisst. Men tyvärr ett troligt scenario.

  Även om jag inte misstänker JG så kan jag inte blunda för vissa graverande fakta. Jag kan köpa att han i ungdomligt oförstånd trodde sig kunna avslöja KGB, men rimligen lägger man av långt före fem år, när det inte går. Och rimligen förankrar man sitt arbete hos närmaste chef. Och hur uppstod den osannolika relationen mellan KGB och den till Clarté och KFML hörande JG ??? Att man går på ett party som tidningens utsände må ju vara, men hur kunde en maoist våga fraternisera med KGB, maoisterna avskydde ju Sovjet ? Eller var det innerst inne inte så ? Obehaglig fråga kanske, men den måste ställas. Och, å andra sidan, hur kunde KGB tro att det skulle gå att vinna medhjälpare inom maoismen ??? Visste de något om JG som inte vi andra visste ?

  Allt detta en stor gåta. Det troliga är att JG har helt rätt och att tabbarna gjorts i oförstånd (Han åtalades ju heller aldrig, vilket måste bero på att SÄPO insåg att han inte begått brott). Men resultatet har blivit att högern har fått en gratispassning som de till det yttersta kommer att försöka utnyttja.

  Visst spelar jantelagen och JGs raljerande uttryckssätt en stor roll, men det är klen tröst. Man kan konstatera att trots Guillous och Palmes ömsesidiga aversion så är de på ett sätt väldigt lika : De var överlägsna sina meningsmotståndare och vann debatterna men det fick till följd att folk retade upp sig på dem och i ren desperation slog tillbaks med vilka medel som helst, om tillfälle erbjöds. Och nu har JG givit dem ett sådant tillfälle.

  • 25 oktober, 2009 at 22:30

   Allt detta en stor gåta. Det troliga är att JG har helt rätt och att tabbarna gjorts i oförstånd (Han åtalades ju heller aldrig, vilket måste bero på att SÄPO insåg att han inte begått brott). Men resultatet har blivit att högern har fått en gratispassning som de till det yttersta kommer att försöka utnyttja.

   Visst spelar jantelagen och JGs raljerande uttryckssätt en stor roll, men det är klen tröst.

   Medhåll. Nej jag tror inte heller att han har haft planer på att bli spion, dessutom så var det taffligt ÄVEN om han luktade till sig en bra historia. Tiden tror jag möjligen man överskattar. Han har knappast träffat den här personen varje vecka i fem år, men det är givetvis illa att han tackade för sig först när det började puttra om IB-affären.

   Det är många tår som JG har trampat på genom åren, och i en del fall sitter dessa tår som bihang på mycket inflytelserika personer. Att avslöjandet kommer just nu är säkert ingen tillfällighet. En del av dessa tår sitter nämligen på vissa personer i regeringen. Att då en ubåtsfixerad moderat som kanske får sig historien till livs ser chansen att klippa till med högern (!) tar chansen kan jag tänka mig. Det är definitivt inte otänkbart.

   Jag tror däremot inte att relationen mellan JG och OP spelar in, det hade den kanske gjort om GP varit bossen, men inte idag. Kanske är det just patron som tipsat Expressen just därför att andra skulle misstänkas. Men helt klart är att Säpo varit helt med på noterna.

   Men spelar roll, JG har höstat in en försvarlig bunt miljoner så han tål att stekas. Det jag reagerar mest på är koncentrationen och frenesin som ligger bakom Expressens agerande. Förstasidan, visst. Det är en bra story, men är den så bra att tidningen ska domineras av detta? Det tycker inte jag. Dag efter dag? Nono, det finns motiv till att man eldar på så till den milda grad.

   Det värsta är att jag inte riktigt förstår motiven, och jag HATAR verkligen den känslan.

  • Christer W
   26 oktober, 2009 at 02:13

   Speciellt graverande var det inte att ha göra med utländsk säkerhetsfolk om man vet hur det var i stockholm i slutet på 60 och hela 70, det kryllade av dem. Mycket av det som står idag tyder snarare på att Guillo var ett sidospår för kgb för att avleda uppmärksamhet från någon eller några andra. (frågan är från vem eller vilka)
   Kommentaren från TF om Guillo som nyttig idiot ger också något att fundera över, insåg han efter sin pension att säpo bevakade fel person.
   Dessutom att han kunde åka direkt till de krogar som hade bestämts som mötesplats tyder på att Gullio var en decoy, det verkar som om de vill att han skulle bli sedd.
   Ytterligare en sak som talar för att Guillo var betydelselös, vid den här tiden hade hade ingen ställning och inget som tydde på att han skulle klättrar i hierarkierna, han var i det närmaste persona no grata hos den svenska makteliten.
   Jag har ungefär samma känsla som Jinge, att det är något som inte stämmer och jag kan inte heller sätta fingret på vad det är. Men det är inte utan att jag undra om Guillo har något liggande i pipeline och att det är kontroversiellt och att det handlar om att förekomma honom. Det är inte utan att jag också funderar över vilka som var ute och låg i startgroparna och frotterade sig med ”rätt” folk på sjuttiotalet och som i dag ska toppa sin karriär och har behov av att mörka något.

   • 26 oktober, 2009 at 02:37

    Intressanta aspekter. Det enda vi vet är att vi inte vet…

    • Gösta Berling
     26 oktober, 2009 at 03:01

     Ja intressant. Och tänkbart. Men om JG verkligen har ”något liggande i pipeline” måste han ut med det fortare än kvickt. Motståndarna har setboll och kan annars surva hem setet…

     • 26 oktober, 2009 at 03:03

      Frågan är om de inte redan gjort just det.

   • Sniff
    26 oktober, 2009 at 08:00

    Oj ni har just avslöjar att pusslet inte är ett 100-bitars utan ett 10000-bitars! Väldigt intressent spekulation. Personligen anser jag att det inte är omöjligt att JG vet eller ser viss indiciekedja och han är ju inte sen att bygga upp en trevlig romanhandling kring något dylikt. En bok om kriget i Palestina eller Gazakriget? Det kan vara intimt förknippar med vår inrikespolitik med.
    Så ponera att JG skrev/skriver om något som gravt komprometterar en svensk politiker eller en inflytelserik grupp och denna, kanske tack vare avlyssning, FRA eller dyl, får nys om detta och skickar härmed en liten hälsning/varning till författaren.
    Jag tror att man skall hålla utkik efter vad som kommer efter JG:s defensiv. Kanske så försöker han bara överleva anfallet och konsolidera till en motattack. Vore intressant o veta vad som finns i JG:s utkast till böcker?!? ;-)

    • 26 oktober, 2009 at 08:20

     Han har talat om att skriva om svensk historia. Nutidshistoria?

 14. stigman
  26 oktober, 2009 at 07:47

  Gunnar Ekberg har kommit fram igen, memoarer och uttalanden.
  Hans tidigare aktiviteter som provokatör och terrorist är ju dokumenterade, nu verksam inom reklamvärlden…

Comments are closed.