Ex-president Jimmy Carter döpte det heliga landet

I morse skrev jag om ett land som vissa kallar heligt. Jag tillhör inte själv den gruppen, jag kallar nationen för något helt annat. Fattas bara, jag tror inte ens på något av de väsen som dyrkas av regionens religionsutövare.


Själv kallar jag landet
som andra kallar heligt för
– en apartheidstat. Apartheid är ett i sammanhanget mer än välfunnet ord, det är dessutom ett ord som exakt beskriver viss verksamhet på platsen. Ta t.ex. Västbanken, där bygger man kontinuerligt nya bosättningar trots det stopp som man kom överens om i Annapolis. Och man bygger breda och fina vägar mellan dessa bosättningar, vägar som inte får användas av landets urinnevånare. De får använda sina egna vägar och absolut inte köra upp på ockupanternas vägar.

Apartheidsystemet har anammats på många sätt, jag har skrivit om det förut så många gånger så informationen är lätt att få fram. Annars så skriver Wikin så här: ”Apartheid (av afrikaans för avskildhet, åtskillnad) är en benämning på både den rasåtskil-
lnadspolitik och det samhällssystem som rådde i Sydafrika från 1948 till 1990-talets början.”1

Första gången jag själv kopplade samman ordet med Mellanösternkonflikten var när USA:s ex-
president Jimmy Carter nämnde det i sin bok ”Palestine Peace Not Apartheid”, sedan dess har det använts av tusentals engagerade kritiker. Men det är som bekant inte helt oproblematiskt att säga det, gör man det så kan man bli anklagad i debatt- och kulturartiklar och på ledarsidor och få det numera berömda A-ordet slängt på sig.

Men hellre det än att sitta tyst. Vissa går så långt i sin neurotiska skräck för A-ordet så att de jamar med, hur dessa människor kan se sig i spegeln förstår jag inte.Rawia Morra skrev i en kommentar nyss: ”För någon månad sen talade Libanons före detta president Emil Lahoud, öppet om sina år i slottet Ba´abda under två timmar. Han hade knappt hunnit svära president-
eden förrän det kom en känd person till honom och talade om för honom att han skulle få en månadslöns på 500 000 USD i månaden utöver sin lön som president, via Saudiarabien. Motprestationen? Att göra som Washington, Tel Aviv och Riyad sa.”

Det är ju möjligt att en eller annan skribent här i Sverige också står på någon obskyr lönelista, vad vet jag. Ibland kan man ju undra över vissas villkorslösa och okritiska beundran av ”det heliga landet”, för det kan väl inte bara röra sig om politiska extremister?

Andra om: , , , , , , it DN12 Dagen SvD1 AB1234

[tags]Apartheid, Mellanöstern, Palestina, Palestinier, Genévekonventionen, Mänskliga rättigheter, Politik[/tags]

 1. http://en.wikipedia.org/wiki/Apartheid_Israel []

  27 comments for “Ex-president Jimmy Carter döpte det heliga landet

 1. Sniff
  21 april, 2009 at 17:06

  Israel och gamla apartheidregimen i Sydafrika har under låga tider varit stora vänner. Samarbetet med kärnvapen och kärnvapenteknologi är idag ökänt. Säkerhetslösningar för att hålla den sk. ”vidriga svarta befolkningen” i schack kom mycket från Israel. Samarbetet har säkert influerat israels politik hur man bäst skiljer folkgrupper åt och ser till att raserna inte beblandar sig och får en förståelse för att de i grund och botten är människor av kött och blod. Någons son eller dotter och inte en avpersonifierad köttmassa som man kan göra vad man vill med.

 2. Rawia Morra
  21 april, 2009 at 17:24

  Kung Hussein av Jordanien, Abdallah II far, fick 1000 000 USD i måndaden ända fram till Jimmy Carter tillträdde som presiden. Då var det CIA som betalade.

  Jimmy Carter skall då ha sagt att det var för skämmigt, vi kan inte han en kung på vår löneslista…

  Arvodet för Svarta Septembermassakern på palestinierna och oavbrutet spioneri var mycket lönande, tänker man nu.

  • 21 april, 2009 at 17:26

   Du har förstås källor till uppgiften om t.ex. Carter?

   Och kung Hussein som jag faktiskt har pratat med… :-I

 3. Rawia Morra
  21 april, 2009 at 17:34

  Det finns en hel del. Det var grå eminensen Muhammad Hassanein Haykal som visade upp dokument på det i sitt veckoprogram ”Haykal, en livserfarenhet”.

  Det finns självklart lönelistor från den tiden. Mr. Biff, hade en av de högsta lönerna och det var det Carter reagerade på. När han fick reda på att Mr. Biff var kung Hussein, stoppade han utbetalningarna.

  Kung Hussein själv skall ha förklarat det som bidrag till personliga vakter till sig och sin familj.

  Det pågår fortfarande ett krig i media mellan Haykal och det jordanska kungahuset, sedan någon månad sedan.

  Det går säkert att googla om saken.

 4. Kurt
  21 april, 2009 at 17:45

  Länka gärna till Engelska Wikipedia, där listas exempel på hur apartheidpolitiken tillämpas i Israel, det genomsyrar ju hela samhället och omfattar allt:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Apartheid_Israel

  Fixat! / Jinge

 5. Rawia Morra
  21 april, 2009 at 17:52

  Assad Abu Khalil, (Angry Arab) skrev om saken här http://www.pacificnews.org/jinn/stories/5.03/990208-jordan.html

  Den här boken talar om samma sak

  http://www.amazon.com/review/RRTSA6DTP2A4M

 6. MX
  21 april, 2009 at 18:24

  En annan bok som är inne på samma sak som Rawia nämner är John Perkins’ Confessions of an Economic Hit Man. Han intervjuas av Amy Goodman på radio Democracy Now här (ungefär 45 min in i programmet.)

  This [American] empire, unlike any other in the history of the world, has been built primarily through economic manipulation, through cheating, through fraud, through seducing people into our way of life, through the economic hit men. I was very much a part of that …

  Även Assad Abu Khalil intervjuas – ungefär 26 minuter in programmet (som är från 2004.)

 7. Palestinier
  21 april, 2009 at 18:42

  Med gud allt kan vara tillåtet
  Religionen har använts för att motivera Israels mord , stöld och fördrivning av palestinier från sina hem
  Allt vad Israel gör har stöd av gud
  Jimmy Carter har beskrivit Israel som en apartheid stat men han blev anklagad för att vara anti semit , samma sak hände med Desmund Tuto
  Det är den vita huden som kom från europa och ockuperade palestina , De dödar i dagsljuset och varenda ledare i denna kriminella stat har en militär bakgrund
  Israel har skapat världens största flykting tragedi 6.000.000 +
  Israel har dödat oskyldiga civila per capita än något annat land 50, 000 +
  Israel har fängslat flera per capita 250,000 +
  Israel har förvandlat många civila palestinier till handikappade 5,000 +
  Israel har förstört mer hem än något annat land 60,000 +
  Israel har förstört 350 kristna kyrkor och moskeer , 6 krig på 60 år
  Israel har byggt 745 km apartheid barriär , 562 check points
  Israel har etniskt rensat 500 + palestinska byar
  Allt går att motivera med guds hjälp

 8. Mr.T
  21 april, 2009 at 20:20

  Ett tips om just denna Perkins, SVT2 ikväll:

  22.55 Seriestart: Världen

  ”Dokumentärserie. En torped ber om ursäkt. En topphemlig grupp ”ekonomiska torpeder” använde sig av bedrägliga finansiella rapporter, valfusk, utpressning, militärkupper och mord för att skapa ett globalt amerikanskt imperium efter andra världskriget. Efter en lång inre kamp mellan skuldkänslor och rädslan för vilka konsekvenser sanningen skulle kunna få, bestämmer sig den förre torpeden John Perkins för att tala ut.”

 9. Rawia Morra
  21 april, 2009 at 20:50

  :-D

  Hörde just på Indepth på arabiska aljazeera att Ahmadinejad hade två möten på sitt hotell efter det tal han höll. Möten med några av de största amerikanska och europeiska företag för att utveckla affärsförbindelserna.

  Så, de som sprang ut när han talade, skickade till honom företagsrepresentanter att skriva kontrakt på miljardbelopp :-D

  Hans ord om rasism duger inte. Hans dollars duger.

  En sakkunnig menade att europeirna utnyttjade israelerna för att lämna konferensen och slippa höra talas om den ökade rasismen och främlingsfientligheten i Europa. :-D

 10. Sixten Andr?asson
  21 april, 2009 at 22:14

  Jinge skrev ”…. om ett land som vissa kallar heligt.”
  Men det är väl tre religioner som benämner Palestina så. Rätta mig om jag har fel.
  Har själv aldrig varit där. Men av beskrivningar i gammal litteratur och senare är det verkligen ett underbart land, rent bokstavligt.
  Och det skulle kunna vara det om staten Israel upphörde att existera. De som bor där nu och de som kan flytta dit skulle få ett bra liv tillsammans, med uteslutning av de mest råbarkade av sionisterna.

 11. Simon
  21 april, 2009 at 22:44

  de följer bara världens mest rasistiska religion Judendomen och i Torahn står det tydligt o klart att de ska fördriva alla som inte tillhör Israels folk guds utvalda folk.
  om någon skrev Torahn/GT idag så skulle den klassats som en Nazistisk idéologi men den idéologin beskyddas av religionsfriheten.

 12. 22 april, 2009 at 01:55

  Sixten @11..!

  ”Jinge skrev “…. om ett land som vissa kallar heligt.” Men det är väl tre religioner som benämner Palestina så. Rätta mig om jag har fel.”

  Jo, du har fel.

  Enligt islam, inget land är heligt, eftersom hela jordklotet och universum är Guds skapelse.
  Inget folk är helig, utan alla människor och alla djur som Gud har skapat. Vi kyssar inte imamer i hand och ber inte de att be Gud för våra synder, för att ingen människa är mer helig än den andre. Vi ser inte heller profeterna som människor som man ska be till – det är bara Gud som vänder man sig till i bönen! Meka är inte helig stad – utan bara Kaba som ligger i Meka. En del muslimer uttrycker sig fel och säger att Meka är helig, bara för att hänga med och förklara bättre och närmare betydelse av muslimska heliga platser. Men när man säger att Meka är helig, då ingår det 7-eleven butiker, skoaffärer, alla parker och restauranger, vilket är långt borta från islams lära.

  Vi har bara 3 heliga platser (moskeer/tempel):
  1. Kaba i Meka
  2. Al Aqsa i Jerusalem
  3. Profetens Moske i Medina

  Så är det EXAKT, i rätt ordning.

 13. 22 april, 2009 at 02:02

  Nämligen, det att Palestina är ett heligt land kommer från medeltida och nuvarande korskrigare, samt dagens sionister som hetsar upp tokreligiösa kristna & judar för att stärka ockupationen.

  Palestina är inte ”heligt land” enligt islam, men väldigt viktigt för världens alla muslimer – ja, pga 1400 år gammal historia samt Al Aqsa moske i Jerusalem som 2-a heliga platsen.

 14. Rawia Morra
  22 april, 2009 at 07:55

  Norska advokater stämmer Israel för krigsförbrytelser i Gaza, ser jag nu. Inte så tokiga nyheter efter FN:s rasismkonferens.

 15. palle
  22 april, 2009 at 09:58

  Och i dagens Haaretz stoltserar utrikesministern Avigdor Lieberman med att USA alltid gör som Israel vill – och om Israel inte vill ha ett fredsavtal så kommer Israel inte att påtvingas ett sådant.

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1080097.html

 16. Rawia Morra
  22 april, 2009 at 10:40

  Den mannen har hotat att bomba Kaaba och Asswandammen, enligt aljazeera.

  Ingenting han säger förvånar mig.

 17. SoS
  22 april, 2009 at 10:45

  Världen en oas,men först måste mellanöstern Gaza, Palestinerna,få en värld att inse hur man ska stoppa de judiska krigsförbrytarna och även bestraffa deras ogärningar.

 18. Sierra
  22 april, 2009 at 12:01

  ”Inget folk är helig, utan alla människor och alla djur som Gud har skapat.”

  Och djur och människor är som två separata väsen och har inte alls något släktskap? Religion är vansinne.

 19. MX
  22 april, 2009 at 13:04

  Ingenting han säger förvånar mig

  Om han skulle säga nånting som var sant då?
  :)

 20. Rawia Morra
  22 april, 2009 at 13:21

  Ja, MX, då skulle jag tappa hakan så den går ur led :-D

 21. 22 april, 2009 at 13:51

  Rawia, den där otäcka mannen har sagt att Israel är inte demokrati :-)

  så… han kan säga lite sanning också :-D

  (PS! Jag tror att det var han)

 22. felastinya
  22 april, 2009 at 14:17

  Oavsett om man är religiös eller inte så måste jag nog säga att varenda en som sätter sin fot i Palestina får en speciell känsla. Speciellt i gamla stan i Jerusalem, Al-Aqsa och andra viktiga platser. Obeskrivligt helt enkelt!
  Tyvärr förstörs mycket av detta p.g.a trakasserande israeliska soldater, murar, vakttorn, jeepar, stridsvagnar, dumdumkulor, fosforgranater och jag vet inte vad.

  När det gäller lieberman, så tycker jag att den mannen är inget annat än skrattretande, att israelerna är så korkade som väljer en sådan man är väl ingen nyhet egentligen, för ända sedan 1948 har de bara valt och haft terrorist ledare!

 23. Rawia Morra
  22 april, 2009 at 18:54

  Ida, jag är så himla glad att jag missar det mesta han säger i alla fall :-) Och glad över att jag inte talar samma språk för då skulle det bli svårare att slippa

 24. sörmlänning
  22 april, 2009 at 19:29

  Alla dessa ökenreligioner har samma gud med olika namn.
  Denna gud sägs ha allsmäktig makt och skapat hela universum. Men hur går det ihop med alla konflikter i denna guds jurisdiktion? Är gud masoschist eller..?

 25. sörmlänning
  22 april, 2009 at 19:56

  Det finns en maxim på denna planet – och det är:
  när en konflikt mellan två parter inte löser på kort tid ,så finns en tredje part, som har intresse av att konflikten fortgår.
  Så det ”helliga” landets båda parter är nog mest offerbönder i ett större spel.

Comments are closed.