EU:s Telekompaket nästa IPRED-fight?

Att läsa tidningar innebär mellan varven en prövning. Nu ska vi lära oss ett nytt ord ”Telekompaketet” ett ord som idag fick en lätt rörig förklaring i Dagens Nyheter.

DN: ”Internet kommer att bli som kabel-tv och bara ge åtkomst till de sidor du betalar för, menar kritikerna. Fri tillgång till webben är ingen mänsklig rättighet, hävdar förespråkarna. DN.se har sonderat terrängen inför EU:s Telekompaket. Telekompaketet är i grunden en översyn av EU:s lagstiftning inom teleområdet… …Men frågorna som kommit att stå i centrum är de som handlar om friheten på internet. Vem ska nätet egentligen vara till för? Bakom Telekompaketet står starka intressen inom nöjesindustrin. En drivande kraft är önskan om att stärka upphovsrätten, men förslaget går längre än Ipred-lagen som också springer ur ett direktiv från EU. Inbakat i det digra paketet finns idéer om att internetleverantörer kan bli skyldiga att övervaka och stänga av användare. Ett annat förslag menar att sajter ska kunna blockeras; åtkomsten på internet begränsas.”

När man skriver att nöjesindustrin står bakom Telekompaketet blir jag kallsvettig. Visst kan man komma åt underhållning på olika sätt via nätet, men har man planer på att göra betalsidor av dem så tror jag att det på sikt betyder att nätet inte längre kommer vara tillgängligt för alla.

Bandbredden medger snart att man helt flyttar television och rundradio till nätet, redan idag förekommer rätt mycket TV. Vi betalar idag för kabel-TV vilket gör att det kan kännas naturligt att man kan få betala för de kabelkanaler som eventuellt kan komma att distribueras via nätet.

Men om samma industri som ligger bakom Ipred-
lagen försöker få lagstiftarna i EU att begränsa internet så har vi ett stort problem framför oss. EU ska bara agera för att bevaka medborgarnas rättigheter, de ska inte hjälpa industrin att ålägga brukarna en massa skyldigheter.

Att piratkopiering kommer att vara förbjudet även i framtiden är självklart, även om många vill annorlunda. Men jag får en stark känsla av att vissa inom EU-parlamentet, med diverse lobbygrupper i ryggen, helst ser att politiker tillsammans med upphovsrättsindustrin får makten över nätet. Det känns som en mardröm. Vi får hoppas att vänsterpartiets representant i EU-parlamentet, Eva-Britt Svensson, lyckas i sina strävanden att sätta P för detta. På mig låter det som om Telekompaketet blir nästa IPRED- eller FRA-uppror. Läs artikeln i DN!

Andra om: , , , , , , , , it DN1 AB Scraber PerP FarmorGun Odsvall HAX Trotten Svensson SvD12 EX Dagen

[tags]Telekompaketet, IPRED-lagen, FRA-lagen, Internet, Nöjesindustrin, Demokrati, Rättigheter, Politiker, Politik[/tags]

  10 comments for “EU:s Telekompaket nästa IPRED-fight?

 1. Ken
  15 april, 2009 at 17:47

  Marknadens fula tryne försöker styra våra politiker så att folket frihet begränsas.

 2. 15 april, 2009 at 18:07

  Jag gillar verkligen INTE den utveckling vilket ekonomiska intressen verkar vilja dra Internet åt. Det är synd, för lite av den anarkistiska avsaknaden av hierarkier och maktfullkomliga auktoriteter är också en språngbräda för enorm kreativitet och kunskapsutbyte.

 3. Magnus
  15 april, 2009 at 18:28

  Det verkar bli en lång och hård kamp emot de kommersiella intressen som verkar vilja ta över inte bara det offentliga rummet i våra städer utan även det virtuella offentliga rummet.

  Angående Bahnhofs inlägg i debatten idag:
  Det borde vara rimligt som kund att maila sin operatör och med stöd av nuvarande lagstiftning kräva att de inte sparar trafikinformation.

  Om många gör det kan det bli snabbt bli ohållbart för operatörerna, då de inte selektivt kan radera sådan loggning utan måste ta bort allt…

  1984 är väldigt nära, som det barkar nu…

 4. Martin Forsman
  15 april, 2009 at 20:31

  Det här låter ju helt sjukt. Särskilt förslaget om att spärra vissa internetsajter. Sånna system används i länder som Kina där politikerna vill kontrollera den information deras invånare kan ta del av. Kan ju tänka mig att bloggar som den här, d v s politiskt granskande, skulle vara en företeelse en hel del vill eliminera.

  När övervakningslagar används för att stävja brottslig verksamhet kan jag ha viss förståelse för dem även om jag av princip motsätter mig inskränkningar av den personliga integriteten. Dessa lagar framstår dock mer som ett sätt att allmänt åsiktregistrera medborgare och motarbeta spridandet av obekväma ”sanningar”.

  Jag säger bara, Sovjetunionen är inte långt borta, låt vara med en marknadsekonomisk modell men förtrycket/censuren blir densamma.

 5. Arne,
  15 april, 2009 at 21:00

  Bra att du tar upp detta!

  Länk, lyssna ca ~7.20-14.30 in i programmet, jag är övertygad om att ni kommer att finna det intressant.
  http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p3_kvallspasset_090402104918.mp3

  [quote]
  Kvällspasset 2009-04-01 18:00 (MP3, 43 MB)

  Onsdag 01 april 2009
  Kvällspasset onsdag. Samtidigt som IPRED börjar gälla i Sverige arbetas det just nu inom EU fram ytterligare en lagstiftning som kan påverka din nätfrihet, det så kallade Telekompaketet. Vi ringer upp It-historiken Lars Ilshammar som guidar i Telekompaketet.// Nyhetsremissinstanserna, Anna Hellgren och Per Nilson, tar sig an två av veckans nyheter och ger sina vänster- och högerutlåtanden. /// Vi pratar om 1 april-nyheternas framtid med Emanuel Karlsten från Dagen.se och sidekick Lotta utsätts för ett 1-april-nyhets-test. Programledare Emmy Rasper. Sidekick Lotta Carlsson.
  [/quote]

  Min kommentar,

  Varför media inte är att lita på,

  Varg,
  Traditionellt så har det varit media som varnat oss och ropat ”vargen kommer”, men det är inget vi kan lita på längre.

  Ett bra exempel på detta är FRA lagen som hamnade i tidningar och tv och offentligt började debatteras först efter att det exploderat runt om i bloggar och i andra privata initiativ, Lissabonfördraget ett annat bra exempel.

  Ägare,
  Få ägare innebär stor påverkan och färgade nyheter, allt handlar om pengar, politik eller en kombination av de två förstnämnda.

  Schibstedt äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet,
  Boiners äger Dagens Nyheter, Expressen, Sydsvenskan med flera,
  Stampen äger 24 svenska tidningar med ~1,4 miljoner läsare,
  http://www.stampen.com/sv/index.php?page=tidningar

  TT ägs av,
  30% av Schibstet,
  30% av Bonnier,
  15% av Stampen,
  Dvs tillsammans äger de 75% av TT.

  Våra reportrar,
  Många av våra reportrar har förvandlats från reportrar till repeterare, detta är extremt tydligt om man ser till utrikes biten, titta på de utländska nyhetsbyråerna AFP, AP, Reuters på Yahoo’s nyhets del och jämför med vad som hamnar i våra tidningar, en mycket stor del kommer rakt av och ordagrant därifrån eller från TT.

  Kontroll,
  Bästa sättet att styra en befolkning är att kontrollera vad den vet, så att den logiskt fattar sina egna beslut, men dessa beslut kan styras genom att trycka på viss information och undanhålla/modifiera annan information i media så att valet du gör blir enligt den önskade agendan, propaganda kallas det tidigare men den har en så mycket större förfining idag men är minst lika effektiv.

  Du kanske har 30 kanaler att välja mellan och massor av tidningar att välja emellan, men dom som sätter informationen på dessa kanaler och i dessa tidningar gör det verkliga valet genom att kontrollera vad du vet inte du vid fjärkontrollen eller på affären väljandes en tidning.

  Prova att under några dagar lägga upp alla de stora tidningarnas webutgåvor bredvid varandra några dagar och jämför nyheter och rubriker mellan dessa.

  Internet,
  Internet är redan under hård attack eftersom där går det att hitta alternativa nyheter, och dessa har formligen exploderat under senare år, medan den så kallade ”mainstream” har droppat i användare.

  Internet 2 är ett exempel på försök att kontrollera även den fria informationen, vi har ännu inte hört så mycket om det här, men det är redan aktivt och man marknadsför det hårt i USA, Internet 2 förstör det så kallade ”net neutrality” och minskar/kontrollerar tillgänglig information och redan nu sker aktiv censur på google i Europa och youtube, ex.vis genom att förändra betygsättning på youtube filmer för att hålla dom nere från topplistorna, genom att när du söker på viss information lägga relevanta svar 20-30 sidor in i resultatet, allt detta är lätt att verifiera om man vill och tittar lite på nätet, som jag ser det i alla fall.

  Tänk själv!
  Själv vill jag alltid förorda kritiskt tänkande, sunt förnuft och att aldrig ”osett” svälja vad du hör och ser på våra media.

 6. 15 april, 2009 at 21:42

  Bra inlägg och kommentarer. Ett ord som inte känns helt osökt när man ska beskriva det nya Telekompaketet är – fascism.

  Internet är idag det enda fria mediet vi har.

  Zeitgeist Addendum ger perspektiv på saken:
  http://xxxxx

 7. Anwar
  15 april, 2009 at 21:59

  Det här gör mig bara riktigt skrattretad. Sverige är inte ett demokrati land längre. Politikerna leker att dom har makt över oss ”normala” vilket är helt j’vla fel!

 8. Martin Forsman
  15 april, 2009 at 23:25

  @Arne:
  Angående censuren på Internet så märks det som du säget tydligt på YouTube. Vi känner nog alla till videon till Michael Hearts ”We will not go Down” som tveksamt ”flaggades”. Sedan började plötsligt antal tittare-mätaren att bete sig märkligt, den stod närmast stilla trots att intresset var enormt. Dessutom var det helt omöjligt att hitta låten utan att direktsöka på titeln, trots att det lär ha varit en video många såg på. Detta är självklart bara ett av många exempel.

  Det ”fria” Internet är snart en avlägsen dröm, när den totalitära strukturen väl fått fäste. Frihet är inte något att ta för givet, det man har kämpat för i decennier kan lätt raseras på några månader om fel personer ges fria händer.

 9. Arne,
  16 april, 2009 at 09:32

  @Martin, du har rätt, den låten är ett bra exempel.

  Det finns så många fler av oss än av ”kontroll freaksen”, och en avlägsen dröm blir det bara om vi sitter och ”kliar oss i naveln”, desto fler som blir lite aktiva och pekar på vad som pågår desto svårare blir det att genomföra, därför är det vårt fria media (läs Internet) det viktigaste vi har.

  Vi vanligt folk vill nog veta sådant som är viktigt för oss, men problemet är en djungel av sådant som är fullständigt oviktigt i våra media och all verklighet som dom silar bort, eroderingen av vår frihet är i fullgång redan.
  Lissabonfördraget är i stort sett spiken i kistan för denna något som de flesta ännu inte insett eftersom dom inte vet vad det fullt ut innebär, eftersom våra folkvalda tyckte att dom inte behövde berätta det för oss.

  Hade du hört talas om den andra sidan av saken när det gäller Somalias pirater som Jinge skrev om helt nyligen ex.vis?

  Jag ska ge dig ett par exempel på sådant som verkligen borde vara på löpsedlarna med det inte skrivs ett dyft om.

  Jag hoppas Jinge låter dessa länkar stå, men han är bossen.

  Googla detta,
  Baxter 18 countries
  http://www.google.se/search?hl=sv&q=baxter+18+countries

  Resultatet är skrämmande men helt korrekt, Baxter skickade vaccin nedsmittat med dödligt H5N1 till 18 länder vilket upptäcktes av en slump,

  Efterspelet är ännu mer skrämmande (om möjligt), ger en direkt länk till en artikel då detta inte är lika lätt att hitta,

  Telegraph – Homeless people die after bird flu vaccine trial in Poland,
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/poland/2235676/Homeless-people-die-after-bird-flu-vaccine-trial-in-Poland.html

  Ett annat exempel,
  Att massor av stater i USA (minst 25) nu har lagstiftning i görningen enligt 10 tillägget i konstitutionen för att kunna bryta sig fri från den okonstitutionella ”fedraliseringen” vilket lett till ett allt större missnöje i USA.

  Nu har dessutom Oklahoma klubbat igenom detta vilket är en sensation som jag ser det.

  Googla detta,
  claiming sovereignty 10th
  http://www.google.se/search?hl=sv&q=claiming+sovereignty+10th

  Länken till pressreleasen,
  Senate Passes 10th Amendment Resolution,
  http://www.okhouse.gov/OkhouseMedia/pressroom.aspx?NewsID=3112

 10. 16 april, 2009 at 13:16

  @Arne: Sant.

  Många inser nog den omöjliga ekvationen att upphovsmän inte får betalt samtidigt som de själva måste betala för varor och tjänster.

  Så hur löser man problemet men behåller det fria internet?

  En alternativ väg är att granska det ekonomiska systemet i sig. Vi ser just nu prov på hur sjuk ekonomin verkligen är, vi kan eventuellt vara inne i historiens största recession. Granskar man det fraktionella banksystemet (som de flesta länder i världen tillämpar) ser man att detta är oundvikligt.

  Enligt Rep. Paul Kanjorski var världen nära en ekonomisk kollaps 15 sep 2008:
  http://www.youtube.com/watch?v=-xKPcyvlfnc

  Kanske tiden är inne att ersätta vårt nuvarande ekonomiska system med ett sunt system som inte har dessa inbyggda defekter och som kan gynna alla människor världen över, istället för en elitminoritet? Det är fullt möjligt.

Comments are closed.