EU:s bäst-före-datum har gått ut


Det var många år sedan nu, men då det begav sig så var jag en av dem som hade ett litet runt märke på min jacka, Nej till EEC stod det på märket, men jag och andra fick inte igenom vår önskan eftersom den politiska propagandaapparaten hade bestämt sig, vi skulle in i den politiska lekstugan i EU.

Idag kan vi konstatera att EU har försatt sig i en omöjlig sits genom den konstgjorda valutaunion som Eurosamarbetet innebär. Idag hotar Finland med att lämna Eurosamarbetet, en nation som länge har varit en av Eurons främsta förespråkare.

SvD: ”I Finland finns en stark opinion mot att man ska skicka ned miljardtals euro för att stötta upp de plågade ekonomierna i Sydeuropa. Nu öppnar också den finländska regeringen för att lämna eurozonen om åtagandena blir för dyra och orättvisa.

– Finland är starkt beslutet att vara en medlem av eurozonen, och vi tycker att euron är nyttig för Finland. Men Finland kommer inte att hänga fast vid euron till vilket pris som helst och vi är förberedda för alla olika scenarier, säger finansministern till tidningen enligt Economictimes.”

I Sverige så är vi indirekt knutna till Eurosamarbetet, och genom EU så har vi redan betalat hundratals miljarder till de banker som Bagdad Borg sade att vi inte skulle skicka ett öre av skattebetalarnas pengar till. Oavsett hur mycket som skickats redan så har regeringen förbundit sig att dela med sig av svenskarnas skattepengar, slantar som nu kommer gå olika bankirföretag på Wall Street för att betala vissa EU-länders skulder.

I samma tidning säger den tidigare Riksbankschefen och EU-parlamentarikern Lars Wohlin att Euron inte har någon framtid.

Lars Wohlin/SvD: ”Lars Wohlin, tidigare riksbankschef och EU-parlamentariker ser ingen ljus framtid för euron som valuta. Han tror också att den senaste tidens tumult kring euron kommer att påverka riksdagsvalet i september 2014. – Det som nu händer visar på att euron inte fungerar. Euron kommer inte att klara sig som gemensam valuta, säger Lars Wohlin.”

Själv så tror jag att det etablerade politiska parti som törs ta en klar ställning för ett utträde ur EU skulle vinna mångas sympatier i valet 2014.

it Andra om: , , , , , ab1234 svd123456789 gp12 ekot12 dn123456


5 svar till “EU:s bäst-före-datum har gått ut”

 1. Vi bor ju i EU-skepsisens hemland Sverige så man får ta all debatt med en rejäl nypa salt? Om Finland lämnar euron så har det bara marginell betydelse eftersom det är en liten ekonomi. Jag tycker man skall vara solidarisk mot de länder som har problem och försöka se helheten och vara långsiktig. Jag är för EU och Euron.

  • Om vi hade haft någotsånär liknande ekonomiska förutsättningar och om vi hade haft ett gemensamt språk liksom en liknande kultur i samtliga av de ingående länderna så hade jag också varit om inte direkt förespråkare så åtminstone mindre skeptisk. Det här är väl de förutsättningar som skiljer oss mot hur det var en gång när usa gick samman på sätt som de gjorde? Där har man ju förvisso sina problem men allt möjligt, men de klarade ju åtminstone en gemensam valuta för samtliga ingående delar.

   Idealet vore ju förstås att ena hela världen och att hela världen hade liknande förutsättningar för allt och alla, vilket i sin tur skulle förenkla åtskilligt i alla fall för ekonomi och handel. Förhoppningsvis skulle även planetens rikedomar vara lite mer jämlikt fördelade oxo liksom människornas levnadsvillkor. Men, men utopier är en sak, värkligheten en annan, och utopin lär väl aldrig bli verklighet så länge man inte kan hålla så pass sams att man kan föra vettiga samtal ens.

  • Om Finland bestämmer sig för att lämna €uron så är den död, det är min spontana känsla. Man får ju tänka på att Finland är ett land som inte har ekonomiska problem och därför inte kan ’tvingas’ ut ur €urosammarbetet på samma sätt som t ex Grekland kommer göra inom en snar framtid.

   När Grekland lämnar kommer €uron inte att påverkas nämnvärt då de som sagt ’måste’ lämna den, men om Finland som har alla möjligheter att vara kvar men endå helt frivilligt väljer att lämna det sjunkande skeppet skickar det en signal om att €urosammarbetet är fel i grunden.

   Personligen väljer jag att se det hela i ett historiskt perspektiv och konstaterar att ingen valutaunion har fungerat någonsin oavsett hur ’kulturellt lika’ länderna i den har varit och därför skulle projektet aldrig sjösatts från första början.

   Slutligen håller jag med Christer om att vi borde vara solidariska med de som har ’problem’ och att långsiktighet bör vara melodin. Därför är jag för att avveckla €uron som krossar medlemmarnas ekonomi, jodå även Tyskland börjar få problem, samt att på läng sikt avveckla hela €U-projektet och ersätta det med ett ’lösare’ frivilligt sammarbete.

 2. Entusiasterna tjöt ju om att de ville rösta på nytt hela tiden, med hänvisning till att ”läget förändrats!”. Nu HAR läget förändrats, då kanske vi kan få rösta igen om ”det fina” EU-medlemskapet, då?

 3. Vi har bara röstat en gång om medlemsskap i EU. 1994. Och hur kunde opinionen vända så snabbt? Opinionen i Sverige hade ju länge varit starkt negativ. Krisen i början på 90-talet ändrade detta totalt. Den krisen skulle nästan kunna beskrivas som en ”nära dödenupplevelse” för många svenskar. Detta land som varit bäst och rikast i världen, åtminstone i egna ögon, var konkursmässigt med styrrräntan på 500 % och kronkrasch. Stämningen i Sverige var väl ungefär som i Grekland idag. Då erbjöd EU en tryggare hamn, opinionen vände och även ekonomin.
  Det frodas en dolkstötslegend, om att Sverige ”kuppades” in eller att näringslivet lurade in det svenska folket. Alla dessa resonemang utgår från en premiss nämligen att det svenska folket inte förstår sitt eget bästa, vilket den som kommer med utsagan självklart gör. Det är en ganska sketen syn på demokrati, för det innebär ju att den personen anser att Sverige skulle må bäst av att hen satt som diktator. (Exvis utvecklade inte Fredrik Reinfeldt sådana tankar i en bok?)

  Påståendet att ”rösta på nytt hela tiden” gäller snarare om Sverige ska delta i eurosamarbetet. Det är en effekt av att Göran Persson hävdade att vi kunde rösta senare om vi ville vara med. Det var en lögn.
  Enligt det fördrag som vi slöt var vi skyldiga att delta i samarbetet(*) så fort vår ekonomi uppfyllde kraven för deltagande. Dessutom är vi skyldiga att arbeta för att uppfylla kraven snarast. De enda länder som har fördragsmässigt undantag från att delta i valutaunionen är England och Danmark. (Danmark har dock knutit sin krona stenhårt till euron, vilket inte alltid varit en välsingnelse.)
  För mig var detta avgörande. Jag röstade för att vi skulle gå med i EU, och självklart i valutasamarbetet. Hade vi haft ett undantag á la DK och GB hade jag röstat mot. Anledningen till detta var att svenska politiker så till den grad misskött ekonomin. Men eftersom HSB, Han Som Bestämmer, hade sagt att vi kunde rösta senare blev det så riksdagen beslutade. Därav ”rösta på nytt …”. men vi har bara röstat två gånger: För att införa euron, 1994, och Mot att införa den, 2003.

  Nuvarande kris för euron är, precis som Sveriges 90-talskris, också en effekt av att politiker fattar beslut som kortsiktigt gynnar dem och deras möjligheter att bli omvalda. Nuvarande kris beror då inte endast på beslut fattade i krisländerna, även om de är ansvariga för sina beslut, utan också på att Europeiska centralbanken fattade sina räntebeslut på 90-talet med utgångspunkt från konjunkturen i det återförenade Tyskland. Tyskland vägde så tungt inom EU att räntorna sattes för att stimulera ekonomin där. Att det ledde till våldsam överhettning i andra länder brydde man sig inte om.

  Min inställning till valutasamarbetet idag? Det har inte ändrats. Men får krisländerna inte hjälp att få igång ekonomin bör de gå ur. De har då större chans att få rull på ekonomin, och utan det kan de inte sanera sin ekonomi. Det kräver också en annan inställning från politikerna. Statsbudgeten är inte ett ymnighetshorn som står politikerna fritt att använda för att hålla väljarna på gott humör.

  (*) Det är svårt att komma ihåg var jag letade för att få fram att vi var skyldiga att gå med i valutasamarbetet inför omröstningen 1994. Jag hittade dock en del på WIKI:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Europeiska_unionen
  och
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Euro.

  Någonstans har jag också sett att kommissionen vartannat år konstaterar att Sverige inte uppfyller kraven för medlemskap i valutaunionen. Orsaken ska vara att vi inte knutit kronan stabilt till euron under en specifierad period. Efterom Sverige formellt förbundit sig att göra vad man kan, skulle kommissionen helt korrekt kunnat påstå att Sverige obstruerar. Men politikerna håller varandra om ryggen. Som någon konstaterade har regeringscheferna i de olika europeiska länderna mer gemensamt med varandra än med sina folk.