EU-katastrof närmar sig


Sitter man som jag på julaftons förmiddag och surfar runt, så hittar man efter en stund Annelie Östlunds artikel på E24, en artikel som visar på allvaret i den ekonomiska kris som vi automatiskt har förts in i tack vare vårt medlem-
skap i EU.

E24: ”Allvarliga politiska spänningar i Europa, ett Tyskland som vägrar rädda svagare euro-länder, kraftiga ränteuppgångar och en omfattande europeisk bankkris – det är mardrömsscenarier som chefekonomerna fruktar. Att Spanien inte klarar av att låna upp pengar på marknaden, samtidigt som Tyskland vägrar skjuta till mer pengar, är det värsta tänkbara scenariot under 2011 för flera ekonomer.

– En kombination av att tyskarna säger nej till att hjälpa de svagare euroländerna, en kraftig ränteuppgång i PIIGS-länderna och bankkonkurser i länder som Irland, Spanien och Grekland – det skulle ge en icke kontrollerbar utveckling i eurozonen, säger Pär Magnusson, Royal Bank of Scotlands skandinaviske chefsanalytiker.”

Jag bryr mig inte om att kommentera artikeln, men se till att läsa den. Den innehåller viktig information till alla läskunniga. Ett värstascenario som inte behöver bli verklighet, men som troligen blir det. Hela EU är en gigantisk ballong där vi tillåter våra politiker att spela med våra slantar. Att vi inte är med i Eurosamarbetet betyder inget i sammanhanget, vi kommer ändå tvingas vara med och dela på notan.

it , , , , , , , , , e24 ab ex dn svd


2 svar till “EU-katastrof närmar sig”

  1. ”Hela EU är en gigantisk ballong där vi tillåter våra politiker att spela med våra slantar.”

    Det är väl snarare så att det är multinationella stobanker som har tagit över makten i EU, och dikterar de ekonomiska villkoren. Politikernas svek fullbordas genom att de gladeligen går deras ärenden.

    Först öste politikerna våra pengar, ofattbara mänder, in i bankerna för att rädda dem från bankrutt. När sen statens pengapåse sinar lånar staten tillbaka samma pengar av bankerna till hög ränta. Dessutom måste staten uppfylla vissa ekonomiska krav som bankerna ställer, t.ex. skära ner i offentliga utgifter, höja skatterna för löntagare, m.m. – allt för att staten (vi skattebetalare) ska få tillbaka våra egna pengar!!!

    Snacka om sjukt system. Gör som Kina, de trycker sina egna pengar. Som alla suveräna stater borde göra i stället för att låna pengar till ränta av privata banker. Men det går förstås på tvärs med den nyliberala ideologin – Varför ska staten ha monopol på något som privata intressen kan tjäna pengar på?