EU-dramat närmar sig


Som jag har förstått saken så kan man i många kommuner rösta redan idag, tyvärr är det inte så i Haninge där jag bor sedan snart femtio år. Men det är en fin kommun i alla, trots denna besparing.

Det känns faktiskt som om EU-valet är en lite hetare fråga i år än vad det var förra gången. Jag vet inte riktigt varför, men det är en känsla jag får. Det kan givetvis bero på att vår regering sålt ut vår personliga integritet, skapat FRA- och IPRED-lagarna, och naturligtvis på uppdykaren Piratpartiet. Tidigare trodde jag att Sverigedemokraterna hade en chans att komma in i EU-parlamentet, men det tror jag inte idag. De som vill missnöjesrösta väljer med största sannolikhet Piratpartiet framför det andra enfrågepartiet. För hur sexigt är det att vara en främlingsfientlig rasist när man kan vara – Pirat?

När jag berättade att jag själv övervägde att missnöjesrösta, ett sätt att sätta en spark i baken på de makthavare som ställt till detta elände, så opponerade sig en hel bunt vänsterpartister. Flera stycken pratade om Erik Josefsson (V) i Malmö, och Bryssel där han är lobbyist. Tyvärr så är Erik placerad alltför långt ner på V:s valsedel för att ha en chans även om många kryssar honom, något som jag själv kommer att göra om jag känner mig mindre aggressiv på måndag 25/5 då vi Haningebor får börja rösta.

De flesta vet att (V) har en mycket bra politik när det gäller både integritet och fildelning, något som möjligen gäller Miljöpartiet också. Socialdemo-
kraterna ger jag dock inte mycket för, alla lagar som högern nu genomfört bereddes redan under den förra socialdemokratiska regeringsperioden. Dessutom så skräms jag av tanken på att Thomas Bodström återigen skulle bli justitieminister. Nu handlar ju inte valet på måndag om det så jag får väl se hur jag gör. Mitt problem består delvis i att jag har röstat på samma parti i varenda val, jag vet inte om jag verkligen kan rösta på något annat även om jag är rejält förbaskad på lögnare som Reinfeldt. En röst på PP kan trots allt omöjligen feltolkas av sittande regering.

Tänk bara att ha mage att säga i TV-debatterna att ”man” inte ska jaga en hel ungdomsgeneration för att sedan låta privata företag och domstolar jaga istället…

Opinionsundersökningar lär ha visat att bara 49 procent av väljarna känner till att det är EU-val. Det låter helt otroligt, men idag fick vi bekräftelse på att inte ens politiker bryr sig nämnvärt. Många av dem som själva ställer upp i EU-valet röstade inte ens förra gången, så viktigt tycker de att EU är.

DN: ”Av 366 granskade politiker som ställer upp för riksdagspartierna, Junilistan eller Sverigedemokraterna avstod åtta procent från att rösta i förra EU-valet. För

Sverigedemokraterna ligger andelen på över 50 procent enligt de röstlängder som radion granskat.”

Även om det bara är 49 procent som vet om att det ska bli EU-val så tror jag på ett högre valdeltagande än tidigare. Orsaken är givetvis att det kommit upp en så tydlig fråga som fildelningen. Många ungdomar som annars gäspar lätt när de hör politiska diskussioner har bestämt sig för att rösta, och Piratpartiet kan komma att göra ett formidabelt skrällval. Tidigare talade man om en chans att få in en representant i parlamentet, nu skulle det inte alls förvåna ifall det blev två eller tre. Det tycker jag skulle vara bra för det politiska klimatet i Sverige, framförallt kommer de borgerliga inse konsekvens-
erna av sin maktfullkomlighet. Törs man gissa att Federley blir den riksdagsledamot som stryks mest på valsedlarna 2010?

Junilistan börjar känna att marken brinner under fötterna. De föreslår nu en upphovsmannafond, märkligt eftersom ingen hört något från dem i debatten tidigare. Möjligen kommer vi att få se några andra borgerliga parlamentariker-wannabes plötsligt börja tala om fildelning på ett positivt sätt, och dessutom hävda att integritetsfrågorna är viktiga. De tycks nämligen inte ha några som helst moraliska spärrar.

Avslutningsvis lämnar jag ytterligare ett par länkar med material att begrunda, (V) och (PP). Läs och ta ställning!

i Andra om: , , , , , , , , , , , AB12 DN12 SvD12 EX t

[tags]EU-valet, Vänsterpartiet, Piratpartiet, Erik Josefsson, Integritet, Mänskliga Rättigheter, FRA-lagen, IPRED-lagen, Internet, Missnöjesparti, Högerregeringen, Politik[/tags]


14 svar till “EU-dramat närmar sig”

 1. Nu har de bytt ut Pirate Bay domaren så visst känns det som att det går att påverka rättstaten i rätt riktning? En röst på Piratpartiet kommer att vara rätt väg att gå.

 2. Bra tänkt. Jag instämmer i vad flera gett uttryck för här, nämligen att en röst på V är en röst på Sossarna, eftersom V aldrig kan växa upp till ett självständigt socialistiskt alternativ till Sossarnas ovillkorslösa och inavlade nyliberalism.

  Jag röstar aldrig överhuvudtaget, riksdagsvalet är mera diskussionsklubb då makten och en stor del av våra pengar administreras från Bryssel som inte kan påverkas demokratiskt och parlamentet som det skall röstas om nu är en maktlös potemkin-kuliss. Således vansinnigt att legitimera eländet med sunda röster.

  Men jag röstade för att vår flinande numera godsägarpatron som upphävt grundlagen och flyttat makten till Bryssel utan att fråga medborgarna, inte skulle få kassera in en ja-röst till sin förhoppning om en framtida post som EU-president. Nu lutar det åt att rösta igen, för att markera missnöjet med att STASI-lagar införs och även våra demokratiska rättigheter upphävs till förmån för ett paranoidt kontrollsamhälle…

 3. @Christer: jasså? bytt ut? Den gamla ska väl granskas för jäv först? Av Anders Eka, som också verkar sitta i samma båt (eller okej, samma lilla insjö i alla fall) som Wadstedt och de andra frihetshatarna.

  Google is your friend

 4. @Maj
  Ja, du är duktig på att uttrycka dej, men dina konetiva funktionerna är kanske de bästa; du säger att du aldrig röstar, samtidigt som du säger att: ”inte kan påverkas demokratiskt och parlamentet”. Klart att du inte kan påverka, om du inte röster???

  Om inte ska påverka via röster i almena val, hur ska vi då påverka? Med vapen eller vadå?

 5. ”En röst på PP kan trots allt omöjligen feltolkas av sittande regering”

  Jag antar att du vill skicka en signal om att du stödjer vänsterblocket. Men frågan är om en sådan signal får så speciellt stor betydelse för alliansens politik. Då tror jag snarare att signalen om att integritetsfrågor är viktiga genom en pp-röst får större genomslag på såväl alliansen som på socialdemokraterna.

  Jag hoppas att många av de som ändå röstar på (v) kommer att kryssa Erik Josefsson. Även om det bara är symboliskt så är det ändå ett sätt att visa var man står – även om just (v)-kryssen kanske inte sänder några direkta signaler till andra partier så kan man ju ändå hoppas att han kommer högre upp i framtiden.

  • Tor: ”Jag hoppas att många av de som ändå röstar på (v) kommer att kryssa Erik Josefsson. Även om det bara är symboliskt så är det ändå ett sätt att visa var man står – även om just (v)-kryssen kanske inte sänder några direkta signaler till andra partier så kan man ju ändå hoppas att han kommer högre upp i framtiden.”

   Medhåll.

 6. Ja, Sverigedemokraterna ser rätt chanslösa ut. Och jag är nästan lika glad över det som jag är över att Piratpartiet verkar komma in. En extra bonus vore ju om centern, som nu är officiellt _för_ FRA-lagen efter sin stämma, och KD, som bara är tråkigt konservativa i allmänhet, också tappade sina platser men det är kanske lite mycket att önska.

 7. Pssst Jinge, med personvalssystemet försvann möjligheten att stryka folk på valsedlarna. Det finns ingen möjlighet längre att visa att man inte vill ha in någon.

 8. Eftersom integritetsfrågorna kommer att bli en av de stora frågorna under kommande period för de som väljs in i EU-parlamentet ser jag det som omöjligt att rösta på S denna gång. Just av det skäl som Jinge pekar på – Bodström var under sin tid som justitieminister den politiker i Sverige som i EU-sammanhang starkast drev att vi som medborgare ska övervakas och risken är överhängande att han kommer igen som justitieminister. Det är ju inte för inte som vi har fått begreppet ”Bodströmsamhället”. Det gäller därför att i det rödgröna lägret få in så många som möjligt från MP och V. För övrigt tycker jag det är helt fantastiskt att S nu har dragit igång en ungdomskampanj med Thomas Bodström i spetsen – han som varit drivande för att en hel ungdomsgeneration nu betraktas som brottslingar!

 9. Jag bara undrar Jinge? Alla har rätt att ändra sig men jag är trots att allt nyfiken på vad din tidigare kritik mot Piratpartiet som enbart ett enfrågeparti tog vägen?

  Trevlig helg Jinge.

 10. Euvalet känns mera som en variant av ”Vem vill bli miljonär” om man ser till utredningar i tidningar och även vissa bloggar,

  Sveriges utvaldas påverkan är minimal men deras enskilda ersättning är klart större.

  En röst på PP kanske kan väcka de etablerade partierna.

  /Micke W

 11. Jag tror att vi inte kan vara nog tydliga gentemot gammelpolitikerna i integritetsfrågorna, det gäller att få dom att fatta att gränsen för all anständighet nu är passerad med några mil.

  Vad beträffar (v) är det minst lika viktigt att få dom att fatta att några fler riksdagsmandat där deras enda roll blir att agera dörrmatta åt sossarna lär det knappast bli tal om.

  Nu är det färdigvisslat, sa han som fick flabben i cykelhjulet (fritt ur Den enfaldige mördaren).

  Valet till parlamentet bör därför bli rätt enkelt.

 12. Att inte rösta är att inte påverka!

  Man kan blankrösta om man vill men att inte delta i röstningen är att hålla käft och sympatisera med status quo.

  Min röst går till PP eller V trots att jag i grund o botten är född anti-kommunist. ;-)
  Jag vill inte ha ett Bodströmsamhälle var man snart tvångs granskar min avföring för att se om jag äter rätt mat.

  De sittande politikerna behöver en fet fingervisning! Det är vi som inte är får överens om.