Ett Varggrin åt Reinfeldt


Att jag lånar ett begrepp från djurriket i rubriken beror på det faktum att det är det enda träffande. Vargar ler inte, lika lite som hundar gör det, men mitt eget leende tar sig den form att en metafor från djurriket är det enda som passar.

Expressen: “Men Fredrik Reinfeldt har ändå alla skäl att oroa sig för KU:s förhör med Ewa Björling. Inte bara för att hon åkt runt i diskutabla länder som Libyen, Syrien och Saudiarabien och hjälpt till att försöka sälja svenska varor, som en skrupelfri regim kan använda mot de egna medborgarna.

Utan fast mer därför att hon är en svagare politiker än Sten Tolgfors. Hon ger ofta ett osäkert intryck, trots att hon faktiskt är docent. Ett förhör i KU kan utvecklas till en mardröm för Reinfeldt.

Det är svårt att tänka sig att hon i något avseende agerat på egen hand i kontroversiella frågor. Därmed ökar pressen på Carl Bildt som är hennes departementschef och på statsministern.”

Ovanstående rader är Expressens K-G Bergströms ord, och när det gäller Carl Bildt så är han troligtvis en av de personer som definitivt kan bli tuvan som stjälper lasset, som jag var inne på igår. Han befinner sig i Turkiet för att lista ut hur Sverige ska kunna bli indraget i den fortsättning av USA:s ”Kriget mot terrorismen” som blir en trolig följd av de oroligheter som nu pågår i Syrien.

För övrigt så rekommenderar jag alla intresserade att se Dokument Utifrån från igår, Krig i Guds namn del II. Det visas i repris på K-kanalen ett par gånger den här veckan och ger en annan vinkel till det som nu håller på att ske i Syrien, och som kommer att sprida sig vidare till Iran. Och den som nu händelsevis skulle tro att Carl Bildt går fri från klander tror fel, Bildt är troligen den överlägset värsta hök vi haft som minister efter andra världskriget. Det skulle dessutom vara intressant att veta hur mycket hans flackande runt världen har kostat oss skattebetalare sedan han tillträdde 2006.

Mitt varggrin kommer sig av det faktum att just Ewa Björling är en av dem som, genom att tala sanning, kan tvinga regeringen Reinfeldt till ett nyval. Leendet förstärks givetvis av att konsekvenserna kan bli desamma även om hon skulle ljuga inför KU. Det betyder att Reinfeldt, Tolgfors, Björling och Bildt befinner sig i en situation som kan sluta i precis vad som helst. Jag kanske bara behöver luta mig bakåt och vänta på nästa del av den pågående dokusåpan.

it Andra om: , , , , , , ab123 svt1 sr svd123 dn123


Ett svar till “Ett Varggrin åt Reinfeldt”

  1. Den där personen på någon USA-ambassad som liknade Bildt vid en hund träffade mitt i prick. En person utan stolthet kan acceptera degraderingen till utrikesministerposten efter att ha varit statsminister, men aldrig en person med självrespekt.