Ett terjat krucifix från Vikingatid


Idag hittade jag en artikel i någon tidning som handlade om fornminnesplundrare på Gotland. På något sätt hade de ertappats, och ett fornfynd i form av ett krucifix som de hade grävt upp visar jag här. Jag vet inte om det är polisens eller Gotlands Museums bild, men jag har trots det terjat den en stund idag.

Orsaken är att krucifixet inte var riktigt rengjort, dessutom så har det gått sönder, och på originalbilden så är det i två delar som bara lagts ihop slarvigt. Jag drog igång bildbehandlingsprogrammet och satte ihop det som det ska se ut, jag lättade också upp färgerna en aning så att man kan ana att det är silver. Smycket, för det antar jag att det är, kommer från vikingatiden och Gotland, man kan därför på goda grunder anta att det tillverkats mellan år 1000 och 1100. Ett medeltida smycke, ett smycke som dessutom är mycket vackert enligt min uppfattning.

Själv undrar jag om det skulle gå att trixa med bilden och ta fram en bild på det upphöjda, som själva figuren och kanterna, och en annan på underlaget. Skulle det gå att separera dessa, att göra en tredimensionell bild så kanske man skulle kunna göra en replika, för upphovsmannen har inte längre någon copyright på figuren.

Jag har sett en form av datorstyrda maskiner (fräsar) som kan tillverka ett föremål efter en tredimensionell ritning, det skulle vara mycket roligt att låna en sådan någon timme och se vad man skulle kunna åstadkomma. I alla händelser är det kul att terja, särskilt när man får bort ett fult mellanrum mellan gubbens olika delar. Samtidigt så finns det väl tusentals fynd som det skulle bara skojigt att kopiera, många av dessa är verkliga konstverk och man riskerar inte att möta en jättesur upphovsman.. :-P

it Andra om: , , , , , , , , , , ,


6 svar till “Ett terjat krucifix från Vikingatid”

  1. Verkligen vackert. Men på originalbilden hade man lagt ihop bitarna, dessutom snett, inte såå vackert om man säger så. Men nu kan ingen ens SE sprickeländet.. :-P

  2. Du tänker nog på 3-D skrivare. En sådan jobbar inte genom att bearbeta bort material utan den bygger upp ett föremål genom att lager för lager lägga på material, vanligen någon form av plast. Tekniken liknar något en bläckstråleskrivare.
    Utan tvekan skulle det gå att göra en kopia av krucifixet om du kan få fram 3-D bilden.
    Jag har sett en sådan maskin bl. a. ”skriva ut” en fullt fungerande kopia av en skiftnyckel, t. om. med rörliga delar. Imponerande.
    Har för mig att enklare sådana maskiner har nått ner till en prisnivå som kan vara rimlig även för hobbyister.