En 3D-skrivare?


I förrgår postade jag en bild på ett krucifix som hade tagits i beslag av polisen från några personer som letat fornminnen och skatter med hjälp av metalldetektor på Gotland.

Krucifixet som sådant finns nu på Gotlands museum, men det väckte tankar om att göra ett eget, likadant. Det förde mig vidare i teknikens djungel och jag har kikat på både 3D-fräsar och 3D-skrivare. Den billigaste 3D-fräsen jag hittade kostar drygt $ 1000, och samma sak gäller för en 3D-skrivare. Med en skrivare kan man direkt skriva ut det man vill, hittar man ett föremål så är det ”bara” att fotografera det i 3D för att använda som förlaga. Det måste man förstås göra även när det gäller en 3D-fräs.

Noggrannheten hos den sortens skrivare/fräsar är antagligen inte speciellt hög, när det gäller professionell utrustning är den säkert bra, men det krävs troligen miljon-
belopp för att skaffa en sådan. Men visst, om tio år så finns det säkert bra konsument-
produkter inom det fältet så framtidens modelljärnvägar är antagligen bara en DVD-skiva med alla modeller klara för utskrift. Men hur många har 3D-skrivare på jobbet, redan idag?

it Andra om: , , , , , , , ,


21 svar till “En 3D-skrivare?”

  1. Jag har sett 3D-skrivare igång, en pjäs som kostade betydligt över 100 000 kr berättade de.

  2. Har inte, men önskar att jag hade 3-D skrivare. Jag kom också att fördjupa mig i ämnet efter att du tog upp det och funderar på att bygga den mekaniska X-Y-Z strukturen för något sådant. Material för detta finns i mina skrotsamlingar.
    Vad gäller 3-D fräs ser jag ingen poäng med en CNC-fräs som bara klarar att bearbeta mjukt trä som balsa och plaster. Skulle hellre lägga ner lite tid och pengar på att uppgradera min nuvarande helmanuella lilla industrifräs från 50-talet med div. motorer och elektronik.
    Behöver jag t. ex. en maskindel så är det bättre att låta datorn tillverka den i metall än att fräsa till en modell av plast eller trä.
    Vill man ha en replika av ett konstföremål eller göra en modell av en idé är det nog 3-D skrivare som gäller.

  3. Såg just på nätet en man som byggt en 3-D skrivare i jumbo-format.
    Han använder den för att spritsa fram stolar i form av obrutna strängar av smält plastskrot.

  4. Om man vill skriva ut i 3D så måste man rimligen ha ett antal bilder på ett föremål som kombineras till en sorts definition av 3D som man kan vrida och vända och titta på i 2D. Man kan givetvis tänka sig en filmsekvens eller tio.

    Jag provade i vintras ett program (fritt för test) från Autodesk. (Tror det inte finns kvar).

    Otroligt mycket pill med att försöka få till det med massor av bilder från olika vinklar. Så det misslyckades snöpligen och datorn höll på dö av jobbigheten och buggarna var många. Ändå skedde bearbetningen i det sk. ”molnet”.

    Det är mao inte så lätt! Och man tröttnar fort i det läget.

    (Annat än i färggranna försäljningsbroschyrer).

    • Jo jag vet att det är bökigt. Men många bilder är ju inget problem om man har föremålet i sin hand. Man skulle t.ex. kunna ställa föremålet i rätt vinkel på en snurrande skiva. Min kamera tar sex bilder i sekunden så en långsam (kontrollerad) rotation skulle lätt kunna ge 30 bilder, eller mer. Men det bör ju vara rätt fart hela tiden… :-)

      Det finns ett antal fria program, i alla fall tre. Men som sagt, då måste man ha föremålet.

      Frågan är bilder från en stereo-DVD-kamera går att använda, tveksamt. Men en stereo digitalkamera kanske går att konvertera. Har för mig att det finns program som gör just det. Delar upp och gör fler bilder.

      • Den roterande, väl kontrollerade, skivan med syfte att kunna vrida runt en last på åtminstone 50 kilo har jag just konstruerat och byggt på mitt jobb.
        Används för mätning och analys på bildskärmar o. dyl.

  5. Ibland undrar man. Ingen som hört talas om CNC,Computer Numerical Control. Finns på minsta mekaniska verkstad, dom gör 3D grejor hela dagarna. ”Skrivaren” kostar från halv miljon och uppåt. Man kan kanske bli för mycket datanörd så man tappar kontakten med det där ute som kallas verkligheten.

    björn

    • Fast det är inte ett pris som annat är företag hostar upp.

      Och det är väl dessutom en 3D-fräs..

    • CNC bygger på att man har en definition från en dator-ritad detalj som styr.

      Att få en fotografisk 3D-definition är något annat i verkligheten.
      ;)

      • Jo, fast det finns minst tre datorprogram som gör att x- och y-kordinaterna kan ritas upp utifrån ett antal bilder, dvs tre fria program. Jag kollade på ett men det ville inte äta jpg-bilder utan det var ngt annat format, men jag testade aldrig eftersom jag inte ens har en serie jpg. Men det SÅG mycket professionellt ut.. :-)

  6. Var med i ett projekt på skolan där vi bygde en liten formulabil, använde både en 5axlig cnc fräs och plastskrivare.

    Variabelt insug utskrivet i plast samt magnesiumram- http://www.clearriverracing.se/wp-content/uploads/204573_10150147058596039_570766038_7036489_6668135_o.jpg

    ”Vippa” för dämparinfästning utfräst i aluminium – http://www.clearriverracing.se/wp-content/uploads/200846_206850762678058_100000594086428_711098_6286008_o.jpg

    ”Spindel” utfräst i aluminium och sen anoidiserad – http://www.clearriverracing.se/wp-content/uploads/IMG_0065.jpg

    ”Pedalställ” utfräst i aluminium och sen anodiserad – http://www.clearriverracing.se/wp-content/uploads/IMG_0062.jpg

    Final assembly – http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=py7ugkl1LMs

  7. Om du bara vill göra en småsak som ser ut som krucifixet och inte vill bygga en printer/fräs själv kan du köpa en iModela från Roland för ca 9000kr http://www.rolanddga.com/products/milling/imodela/ och använda ett silverfärgat ämne.

    Du behöver förmodligen en 3D skanner också för att läsa in krucifixet i datorn. Eller en inläsning på fil från museet.

    • iModelan kostar 7300 i Sverige, men det bästa redskapet är givetvis en 3D-skrivare. Men museet tillhandahåller knappast några 3D-filer av sina föremål, dessutom är krucifixet trasigt, jag har satt ihop det i Photoshop..

    • 3D laserscanner ca $2,995, perfekt för hobbybruk + enligt ovan. Inga garantier men perfekta videos och broshyrer. ;)