En talande hästsvans med guldring i örat?


Att opinionen har vänt när det gäller sympatierna för de rödgröna är uppenbart, utvecklingen har hela tiden pekat på ett kraftigt bakslag för högeralliansen i väljaropinionen, något som förstärks av den opinionsmätning som Dagens Nyheter presenterar idag.

DN: ”Om det vore val i dag skulle Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet få egen majoritet i riksdagen med 50,6 procent av rösterna. Stödet för allianspartierna på 44,1 procent har inte varit så lågt sedan DN/Ipsos (tidigare Synovate) mätning i april 2010. Den mätningen var också senaste gången som de rödgröna partierna hade över 50 procent av sympatierna.

Med Stefan Löfven som partiledare har Socialdemokraterna tagit ett jättekliv i opinionen – och trenden fortsätter. Sedan februari har väljarstödet ökat med 6,3 procentenheter, vilket är en statistiskt säkerställd uppgång. Socialdemokraternas medvind innebär att partiet åter är störst med 35,6 procent. Sedan januari i år är ökningen 11,9 procentenheter.”

En annan sak är att Kristdemokraterna nu definitivt ligger under riksdagsspärren, vilket gör tappet ännu större. Dessutom har Sverigedemokraterna halkat ner till 4,2 procent, något som är glädjande. Det är definitivt en rejäl framgång för socialdemokraterna, men det beror inte speciellt mycket på Stefan Löfven, det beror snarare på det faktum att soppköerna växer och att folk i allmänhet ser att Reinfeldt saknar idéer och att vår finansminister bara pratar och pratar, och att det bara är just tomt prat.

Det går inte i längden att gorma åt bankerna, gnälla på bonusar, klaga på räntorna, bråka på riskkapitalisterna när man absolut inte får någonting gjort. Banker och finansinstitut gör enorma övervinster, allt medan Anders Borg sitter på sin pinne som en talande parakit. Han låter och låter men det händer ingenting. Folk börjar inse att det inte handlar om mer än en hästsvans med en guldring i örat.

Dessutom kan man konstatera att detta resultat inte har någonting med Sten Tolgfors att göra, trots att somliga kanske kommer hävda motsatsen..

it Andra om: , , , , , dn1234 svt1 sr12 svd12 ab12 gp


10 svar till “En talande hästsvans med guldring i örat?”

 1. Det är moderaternas alla misslyckanden som har fått ”det sovande folket” att vakna.
  Större klåpare än rajraj och Borg har vi inte sett sedan Bildts dagar , då han på en mycket kort tid sabbade hela Sveriges ekonomin.
  En av orsakerna till nedgången tror jag beror på ledarnas hybris, lögner och arrogans – och en rå och okänslig politik som bevisar total likgiltighet för ”vanligt folk”.

  Skönt att det vänt! För hur det än blir så kan det inte bli värre än den enda väggens politik.

 2. Tänk att en person kan förändra så mycket. Skönt att Juholt försvann. Han måste ha varit den största katastrofen som partiledare någonsin i alla kategorier. Nu verkar det som om vänstern kan ge regeringen en match 2014 :)

 3. ”Dessutom kan man konstatera att detta resultat inte har någonting med Sten Tolgfors att göra, trots att somliga kanske kommer hävda motsatsen.”

  Nä, hur just det påverkat lär vi få se. Men tillfället är ändå lämpligt valt för att studera hur opinionen fungerar. Nu är det regeringen – och Moderaterna! – som fått all den negativa publiciteten och mediauppmärksamheten en tid. I allt väsentligt är hela situationen vänd ut och in, jämfört med hur det var för bara 3-4 månader sedan.

  Löfven, Socialdemokraterna och den övriga oppositionen har inte behövt göra mycket. Men det de gjort har fått mestadels uppmuntrande rubriker. I det ”mediavakuum” som därmed bildats har nu regeringen sugits in, med omedelbara konsekvenser för opinionssiffrorna.

  Jag skulle hjärtans gärna vilja instämma i att de tvära kasten beror på sakfrågor och att ”väljarna fått upp ögonen för högerpolitiken”, etc. Men i själva verket är det mediernas rapportering som bytt kurs igen. Det som drabbat sossarna under en längre tid drabbar nu regeringen med full kraft. Hur länge till återstår förstås att se.

  Det är inte för skoj skull medierna kallas den tredje statsmakten. För att vinna val måste man ha dem på sin sida.

  • //Löfven, Socialdemokraterna och den övriga oppositionen har inte behövt göra mycket//

   Här ligger kanske en pudel.

   Det går ju bra att vänta ut en regering i kris, men att inte själv kunna eller våga ta ordentlig del i debatten, (Några små kväkanden räknas inte),så bäddar man för sitt eget opinionsras.

   Eller skall man sitta och vänta till dagen innan valdagen innan ”butlern” och liknande kommer fram?

   Man blir bara matt.

 4. Hans gnäll klingar dessutom väldigt tomt när man vet vilka enorma påtryckningsmedel han har emot bankerna. Han hade kunnat sätta punkt för de höga räntorna, de svinaktiga vinsterna och bonusarna i en handvändning. Statens subventioner till bankerna i form av ränteavdrag är enorma. Om Borg inte bara ägnade sig åt spel för gallerier utan på allvar varit förbannad över bankernas aktiviteter så hade han gjort slut på dem i en handvändning, helt utan att stå i tidningen och gorma.

 5. Det är en sak som retar mig fruktansvärt med DNs diagram. Genom att göra ”Övriga”-biten vit så skapar man en illusion av att SD står i vänsterblocket, när verkligheten är att vänsterblocket tagit tydligt avstånd från det packet. Ge åtminstone ”Övrigt”-biten en färg, DN!

 6. tar skulle man byta Reinfeldt mot Borg tror jag att väljar stödet för M skulle öka, förändring har ju den funktionen att stödet ökar(ökade ju även för Mona i början) och Borg är ju inte direkt okänd, men han lever nog hellre på staten(statsråds pensionen, snacka om att leva som man lär) än blir riksdags ledamot vid en valförlust.

 7. Borgs dröm börjar gå i uppfyllelse, allt fler får leva utan ekonomiskt stöd. Ansökan om sociabidrag – den sista utvägen –
  avslås allt oftare.
  Men vad händer då med de allra svagaste?
  Jo, säger Reinfeldt, det är fler sysselsatta nu – och utanförskapet har minskat.

  Det senare håller jag inte alls med om.
  Men visst, 50 000 arbetslösa och sjuka
  är inskrivna i Fas3 – och tusentals ungdomar drar till Norge för att skala bananer.
  Där anser man att svenskarna är mycket flitiga och duktiga, i motsatsen till Borg och rajraj, som oavbrutet maler om svenskarnas arbetsovilja – samtidigt som man blundar för massarbetslöheten som bara ökar.

  ”Arbetslinjen” borgarnas våta dröm är ett brakfiasko!

  http://www.dagensarena.se/innehall/reportage/avslag-pa-socialbidrag-okar-i-hela-landet/