En sorgens dag i Stockholm


Jag tycker att det finns anledning att höja ögonbrynen inför det faktum att polisen har gett ett stort antal demonstrationstillstånd inne i Stockholm just idag. Som jag har förstått saken så har ett antal höger-
extrema organisationer fått tillstånd, dessutom har ett antal motdemonstrationer också fått klartecken, och allt detta då världspressen har Stockholm och Nobelfesten i fokus.

Själv så har jag funderat länge på om jag ska åka in till city för att fotografera, men än så länge har jag inte beslutat mig. Det finns nämligen en högst påtaglig risk för att demonstrationerna idag kommer att urarta och sluta med regelrätta kravaller. Att då självmant utsätta sig för risken att få en gatsten i huvudet är kanske inte så vettigt. Och även om jag är pensionär och gråhårig så kan ju inte polisen veta att jag är en snäll gammal gubbe och att jag aldrig någonsin skulle kasta sten på vare sig poliser eller nazister. Det antagligen är bättre att följa dramatiken som jag tror kommer uppstå via etermedia och nätet, om inte annat så är det väsentligt säkrare.

Aftonbladet: ”I dag marscherar nazister på Stockholms gator. Samma dag som Nobelpriset delas ut och Nobel-
middagen hålls. Nazisterna tar chansen att skämma ut Sverige inför hela världen. Bakom den högerextrema -demonstrationen står bland andra Svenskarnas parti, som tidigare hette Nationalsocialistisk Front. Säkerhets-
polisen -beskriver deras mål som att ”på parlamentarisk väg avskaffa demokratin och etablera ett nationellt styre”. Klockan 15 i dag har bland andra Stockholms LO-distrikt bjudit in till fackeltåg mot rasism och främlingsfientlighet. Samlingsplats är Slussen på Södermalm. Ytterligare tre motdemonstrationer är planerade.”

Det kommer att demonstreras mot ”det svenskfientliga våldet”, men det man inte säger är att det politiska våld som utmynnat i ett antal mord har haft nazister, eller med det modernare ordet ”nationalister”, som gärningsmän. Man säger inte heller öppet att uttrycket ”det svenskfi-
entliga våldet” är direkt hämtat från Sverigedemo-
kraterna. Den nazistmarsch som tidigare hölls i Salem hade många SD-sympatisörer i sina led, och så blir det även idag. Bland andra så har en av SD:s riksdagsmän debatterat ”Svenskfientligheten i skolan” i interpel-
lationsdebatten i Riksdagen.

Vi kan med andra ord utgå ifrån att det blir en stökig dag idag, att AFA skulle avhålla sig från olika slags aktioner är inte att räkna med, något som blir en garant för att dagens händelser i Stockholm kommer att bli ihågkomna länge. Att polisen i Stockholm har gett dessa grupper demonstrationstillstånd är mer än märkligt, Nobelfesten kräver en massiv polisinsats och hur många hundra poliser som är kommenderade till bevakningen av demonstrationerna vet jag inte, men det är många.

Om jag hade haft en stor megafon som hördes över hela länet så skulle jag uppmana folk att hålla sig borta från stadens centrala delar idag, bättre då att stanna hemma och värma på en skvätt av den inhandlade glöggen. (bil-
derna är från en demonstration 2010)

it Andra om: , , , , , , , , , , ab srdn1 ex svd


25 svar till “En sorgens dag i Stockholm”

 1. AFA? Deras hemsida har inte funkat på över ett år och väldigt få aktioner har utförts. En större och folkligare demonstration får svårare att urarta med några få provokatörer. Demonstrationer bestående uteslutande av ungdomar är lätta att provocera igång.

  Jag har marcherat i många demonstrationer där afa dykt upp med sköldar och hjälmar, ingen kravall uppstod.

  Att dessutom för Världen visa upp en grupp nazister som skriker ut sitt hat oemotsagd, ser jag som en större skymf och skam för Sverige än aldeles så mycket kravaller. Idag visar vi världen vad vi tycker om naister. Jag är medelålders gubben i svart kostym och slips. Jo, jag vet bara allt för väl att polishundar inte ser skillnad mellan stenkastare och vanliga demonstranter. Jag vet bara för väl att när polismuren börjar röra på sig så skall man se till att komma undan, de vevar ned allt i sin väg.

  • En fotnot.

   Jag vänder mig mycket starkt emot din rubriksättning också. Vi som skall ut och fira tolerans och människovärde, vi tycker inte det är en sorgens dag. En glädjens dag med kampvilja och fest för människors lika värde!

   • Va?

    Nej jag klarar inte att se det positiva även om jag förstår vad du skriver. Jag håller nog med dig i princip, men jag är orolig för att det här kan gå illa.

 2. Att demonstrera är en medborgerlig rättighet i en demokrati. Den rättigheten borde respekteras och inte motarbetas genom påtryckningar och fysiskt våld. Tyvärr finns det element i olika grupperingar som inte förstår eller bryr sig om detta. Därför håller jag med dig Jinge: stanna hemma och smutta på glögg istället för att riskera att åka på en snyting i stadens centrala delar!

  • Jo, även nazzar har rätt att demonstrera, de som alla andra. Men jag fattar inte att polisen godkänner FEM demonstrationer samma dag som Nobelfesten.

   • Det hade räckt med en. Alla vi som demonstrerade idag, jag deltog i två. Vi ville ju alla egentligen gå till Nazisternas demonstration och använda vår yttrandefrihet där. Men den rättigheten förvägrades oss. Bara en enda grupp i Sverige får välja ut vilka som dyker upp på deras demonstrationer, bara en enda grupp får dörrvakter från staten som bestämmer vem som får tycka vad på vilken plats, det är motsatsen till demokrati!

  • Vi har alla rätt att röra oss fritt på allmän plats, det fick vi inte idag, till förmån för några Nazister.
   Alla har rätt att yttra sin åsikt var helst de vill i det offentliga rummet, det fick vi inte idag, til förmån för ett par nazister.

   Det är ingen rättighet att få ordna slutna demonstrationer på allmän plats, ingen rättighet att få välja ut vika som kommer till en demonstration på allmän plats, polisens agerande går rakt emot alla demokratiska principer. Att se dem som poliser är svårt när de bryter emot grundläggande demokratiska rättigheter.

 3. Ett förslag, som knappast är genomförbart eftersom det kräver en del disciplin och organisation:
  Gå ut och kanta gatorna vid nasse-marschen och vänd ryggen mot demonstrationståget!
  Bilderna från ett sådant evenemang skulle nog synas en hel del och väcka mer respekt än gatuboxning gör.

  • Just idé, men varför så sent? Du skulle ha kläckt ur dig detta för ett par veckor sedan. Och sen – vem vågar vända ryggen åt nazzar? :-I

 4. Själv tycker jag att demonstrationerna är positiva då de visar att Sverige inte är någon polisstat. Folk har rätt att uttrycka sina åsikter även om de stör andras känsla för rätt och del. De har också rätt att uttrycka sina åsikter även om det är något annats sorts mediajippo på gång samtidigt. När vi börjar förbjuda demonstrationer för att de är obekväma då har vi slagit in på en väg som är betydligt farligare än möjligheten till kravaller under polisbevakning. Våld är otrevligt, ja. Att Sverige ska på något sätt förknippas med nazism är otrevligt, ja. Men folk som inte kan uttrycka sina åsikter i öppenhet har en tendens till att pyra i skymundan tills något sprängs.

  För övrigt vill jag ge kudos för en av de mest intressanta bloggarna i Sverige.

 5. När en svensk för en gångs skull har tilldelats Nobelpriset så går de ut och demonstrerar mot ”svenskfientligt våld”. De är en skam för Sverige och svärtar ned Sveriges anseende utomlands – det om något är svenskfientligt i mina ögon. Det är ganska uppenbart att de inte läser böcker och jag tror att det egentligen är bra att de får demonstrera för folk i allmänhet kommer bara bli förbannade på att dessa ”svenskfientliga” idioter skämmer ut Sverige.

  För övrigt är Brittans damgympa mina nya hjältar!

 6. Håller helt med angående fotografering. Man bör dock vara väl medveten om riskerna med detta.
  Av egen erfarenhet vet jag att även poliser som inte vill vara med på bild ibland prioriterar yttrande- och informationsfrihet väldigt lågt.
  Har själv utsatts för, och bevittnat, polisövergrepp mot fotografer.

  • Strikt juridiskt, och land skall med lag byggas, måste svaret på din fråga vara ja. Däremot har jag svårt att föreställa mig en situation där det skulle vara en bra idé att försöka, åtminstone om polisen är i tjänst. Poliser i tjänst har i praktiken en hög grad av rättslig immunitet.
   Skulle du komma på, ”på bar gärning eller flyende fot”, en polis som på sin fritid begår ett allvarligt brott, t ex sexövergrepp, rån, misshandel, grov rattfylla e. dyl, kan du nog lugnt räkna med domstolens stöd för ett ingripande.

  • Fotografera är viktigt då poliser ofta brukar leka en kul lek inför demonstrationer.

   Skall vi byta, skall vi byta hjälmar, skall vi byta hjälmar med varann…

 7. Om jag inte missminner mig var det 20 dec -67 som polisen misshandlade människor med misstänkt förgripliga åsikter även i kyrkor.
  Flyttade själv till Fjollträsk -68 och påstår, med viss stolthet, att jag kom att delta i fortsättningen av FNL-rörelsen.
  Det var ingen lek. Brandattentat mot tryckeri med instängda mäniskor, upprepade mordhot, hån och rena hotelser från uniformerad polis p. g. a. att man bar ett visst märke.
  Under våra demonstrationer ”uppvaktades” vi ofta av fascistgrupperingar som t. ex. Demokratisk Allians. Dessa hade nägra saker gemensamt. De föreföll att vara ”socialt avvikande” Då de bevakade våra demonstrationer bar de ofta samma typ av kommunikationsradio som polisen använde vid den tiden. Har ett gott minne för namn och detaljer, men avstår från att säga mer just nu)
  Några av Stockholms erkänt sämsta poliser vid den tiden (tidigt 70-tal)var medlemmar i D A. Det spårade ur ganska illa en gång då det blev en sammandrabbning mellan D A och någon obskyr naziorganisation (Nordiska Rikspartiet?) På båda sidor i fejden fanns stockholmspoliser. En starkars snut (minns inte från vilken sida) fick så illa mycket stryk att han hamnade på sjukan. Förmodligen kan allt vad jag påstår här verifieras genom forskning hos Kungliga Biblioteket. Jag citerar Jan Myrdal: gå till arkiven!
  Förresten vill jag också ge ett lästips:
  ”Maktens Redskap” av Åke Ortmark

    • Jag har för mig att Aftonbladet hade en bild på en uniformerad polis med märke, och att det blev ett visst hallå om det där. Nej, jag VET att det var så..

     Dessutom undrar jag om inte samma polis oxo var aktuell i Palmeutredningen, men där är jag mer osäker..

 8. Det är tyvärr helt i sin ordning att även de mest korkade åsikter ska få komma till uttryck, dvs det ska vara så. (M)en att (m)an just under nobeldagen låter det ske är helt ofattbart märkligt. Egentligen alla andra dagar när inte hela värdens blickar riktas mot ankdammen är ju bättre. (M)en kan det vara så att vår nuvarande ledning låter detta gå av stapeln (m)ed någon baktanke? Vill (m)an skaffa landet ännu sä(m)re rykte än vi redan har av någon särskild orsak? Tror (m)an att det ger någon vinst ens i det korta perspektiv som nu tyx vara det enda existerande?
  Kan någon här närvarande förklara, för jag begriper inte?!

  • Jag kan inte hålla med om tyvärr.
   Låt fånarna demonstrera. Det finns två sätt att visa sitt avståndstagande.
   Ett är att helt enkelt ge fan i att gå dit. Några hundra fascister som marscherar på tomma gator är enbart patetiskt och löjeväckande.
   Det andra sättet skulle vara att visa sitt avståndstagande genom att kanta dårmarschens väg med med folk som vänder ryggen till. Kanske t. o. m. mooning, d. v. s. bara arslen skulle vara på sin plats.
   Att ställa till med kalabalik och kravaller är kontraproduktivt.
   Att häckla och driva med dessa fånar är inte särskilt svårt.

   • Ok, låt mig vända på steken, ser att min kommentar kunde misstolkas. Det är tyvärr sorgligt att det finns ett antal pax med en viss typ av korkade åsikter, men de ska naturligtvis oxo få komma till tals. Det som inte är så lyckat är, eftersom det krävs demonstrationstillstånd, att man från myndigheterna säger ja just en dag när världens blickar riktas mot ankdammen. Här kommer ju kravallerna och kalabaliken in, är det så vi önskar ge världens nyfikna en bild av svedala? Om ja, så är ju allt frid och fröjd. Men enligt min mening är det tämligen obra.

    Förvisso med facit i hand blev det kanske inte riktigt så illa som befarat. Men att ta risken är väl både vågat och kostsamt? Hur många ordningsuppehållande personer fick inte jobba extra med ob-ersättning och kanske övertid mot om man förlagt ’evenemangen’ till skilda dagar?

    Gillar förvisso iden med de bara arslena, men hur många blyga invånare i detta land tror du ställer upp på en sådan manifestation? Och egentligen, på det sättet kanske de aktuella demonstranterna skulle se det som ett bifall för sina egna synpunkter?!

   • Fö, det som vi nu ser som patetiskt och löjeväckande kan vara det som efter en tid tar överhanden om det får stå oemotsagt. Var det inte bland annat så den lille mannen i ett grannland söderut lyckades nå sin framgång en gång i tiden?